Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007

Νερών ευ-Λόγημα



Σήμερα είχαμε τον Αγιασμό των Υδάτων.
Βρέθηκα λοιπόν στην σχετική θρησκευτική τελετή της Ενδοχώρας μου.
Γιατί αναφέρομαι σ’ αυτό το γεγονός από όλο το χάπενινγκ των εορταστικού δεκαπενθημέρου? Θα το δείτε παρακάτω...
Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψα πως θεωρώ τον εαυτό μου Ορθόδοξο Χριστιανό, χωρίς ποτέ αυτή η ιδιότητα μου να αισθάνομαι ότι περιορίζει την ελευθερία μου, την έκφρασή μου, τη σχέση μου με τον οποιονδήποτε και οτιδήποτε.
Ίσως κάποια στιγμή το ανοίξω αυτό το θέμα, που πάντα ακροθιγώς προσπερνώ, γιατί συνέχεια θέλω να λέω πράγματα καθημερινά, πράγματα κοινωνικά.
Από την άλλη, μπορεί να μην έχει καν σημασία για σας ο τρόπος που εγώ προσπαθώ να βρω υπαρξιακή πληρότητα. Αυτό είναι κάτι που το κάνει ο καθένας με τον εαυτό του. Και ο τρόπος του άλλου μπορεί να γίνει βοηθητικός, μόνον όταν ζητηθεί και πάλι σαν ένα αρχικό χνάρι.

Να πω βέβαια, ότι ο Αγιασμός των Υδάτων και της Φύσης γενικότερα ως πρακτική δεν είναι ανακάλυψη του Χριστιανισμού, αντανακλά αρχέγονες ανάγκες του ανθρώπου και απλώς η θρησκεία μας, όπως και κάθε θρησκεία, πρέπει να έχει ένα τρόπο να τις περιθάλψει και να δώσει ταυτόχρονα κάποιο βαθύτερο νόημα σε αυτές τις θεραπευτικές (ως προς τις ανθρώπινες ανάγκες) πρακτικές της.
Προσωπικά βέβαια ότι ο χριστιανισμός πήγε ένα βήμα παραπέρα αυτή τη νοηματοδότηση, αλλά αν αρχίσω απρόκλητα να σας λέω τέτοια πιστεύω θα καταντήσει κήρυγμα το θέμα μου και δεν μου αρέσουν τα κηρύγματα.

Εξάλλου κάθε πιστός κάθε θρησκείας πιστεύει ότι η δική του πίστη έχει καινοτομήσει και έχει το πιο σίγουρο προστατευτικό κιγκλίδωμα μπροστά στην άβυσσο.
Αυτή του η σιγουριά τον κάνει να είναι κοινωνικά λειτουργικός και να έχει μάλιστα και καλές σχέσεις με τους «απέξω».
Μπορεί μάλιστα όταν δεν απειλείται, να δεχθεί ότι και των άλλων τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι κάπως καλά, έστω «ηλλατωμένα τι».
Το κακό αρχίζει όταν το ένα σου κομμάτι λέει ότι το κιγκλίδωμα δεν είναι καλό και το άλλο σου επιμένει να το κρατήσει έτσι –χωρίς καν επιδιόρθωση- γιατί χρόνια στέκει έτσι, το’ χεις συνηθίσει και δεν ξέρεις πώς να το ανακαινίζεις, ή γενικώς φοβάσαι τις αλλαγές.
Άσε που όσες αλλαγές έγιναν τελευταία γύρω σου σε έκαναν να μαζευτείς ακόμα περισσότερο.
Έρχονται λοιπόν στιγμές που, όταν η Θρησκεία λειτουργεί απλά σαν προστατευτικό κιγκλίδωμα μπροστά στην Άβυσσο της Ανυπαρξίας, ναι δημιουργεί φανατισμό…
Όχι μόνο η Θρησκεία, αλλά και άλλα «κάγκελα» π.χ. η Πολιτική Ιδεολογία, η Εθνική Ταυτότητα, γιατί όχι και αυτή ακόμα η Φιλοσοφία…
Δυστυχώς για πολλούς από μας- αν όχι για όλους μας σε κάποια «κομμάτια» μας- η σχέση μας με το Υπάρχω (κι όσο υπάρχεις θα υπάρχωωωω) σταματά στο «κιγκλίδωμα».

Μπα, πολύ μίλησα περί Θρησκείας. Άσε μη με πιάσουν οι άλλες «μαύρες σκέψεις»: Αφού τελικά μου βγαίνει το Θεολογικό, γιατί δεν διάβασα για τον ΑΣΕΠ, να διοριστώ μόνιμος καθηγητής κτλ, κτλ.

Τέλος πάντων….
Λοιπόν σήμερα στο αγιασμό των υδάτων, έκανα τις παρακάτω σκέψεις, που δεν είναι θρησκευτικές, αλλά ευρύτερα πολιτικές και νομίζω ότι με αυτόν τον χαρακτήρα έχουν νόημα:

Αλήθεια ποιες είναι αυτές αρχέγονες ανάγκες του Ανθρώπου σε σχέση με τη Φύση, τη Φύση του, που προσπαθεί να νοηματοδοτήσει και να θεραπεύσει.
Η τιθάσευση της Φύσης;
Η εξευμένιση της, η εξιλέωση , που κατέληγε παλιά και σε ανθρωποθυσίες;
Η συνδιαλλαγή μαζί της, μέσω ενός διαλόγου ;

Μπορεί βέβαια ένας σημερινός άνθρωπος να πει:
- Καλά, τι λες τώρα! Σαν τα μωρά κάνουμε εμείς τα αδύναμα, άτριχα ζώα… Σαν τα μωρά, που για να αντέξουν το σκοτάδι, σφίγγουν πάνω τους εκείνες της πάνινες κούκλες.
«Μεταβατικά Αντικείμενα» είναι όλα τα «Αγιοτικά» σας, αλλά και τα Φιλοσοφικά μπλα μπλα σας!

{Να πάλι ο Χριστιανισμός! (και να θέλεις δεν σε αφήνει… Α, εδώ κι ο Μουχαμέτης δεν πάει πίσω, συνέχισε την ιστορία. Πάρτε συνένοχο, αμ πως;) Είπε λοιπόν ο έρμος ότι η Φύση είναι του Θεού και Διαχειριστής του Υψίστου ο άνθρωπος (εδώ καλά μπαίνει το μικρό, γιατί αναφέρεται στον μικρό άνθρωπο) .
Έβαλε λέει Κανόνες. Μα δεν ήξερε, υποτίθεται και προφήτης, ότι οι Δικολάβοι για να φτιάχνουν και να προσαρμόζουν τους κανόνες στα μέτρα των δυνατών, υπήρχαν μαζί με τις πουτάνες, πριν καλά –καλά ο άνθρωπος γνωρίσει το όνομα του Θεού;
Άστο κι αυτό! Άλλο μεγάλο κομμάτι . Άστο για το ψωμί των Βιοηθικών και των Θεολόγων που διαλέγονται μαζί τους..}


Εγώ πάντως σήμερα προσπάθησα να δω το οικουμενικό νόημα πέρα από την στενή θρησκευτική πρακτική, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σαν «μεταβατικό αντικείμενο». (Μετά όλοι ήπιαμε τον αγιασμό, είχε φροντίσει μάλιστα η δισχιλιόχρονη σοφία της Εκκλησίας μας να αγιάσει πρωτύτερα πόσιμο νερό!). Είναι καλή αρχή πάντως να παραδέχεσαι το μωρό μέσα σου…

Και περνάω στη φιλοσοφία…

Τι μας λένε όλα αυτά τα πανάρχαια;


Η τιθάσευση της Φύσης. Έχει Όρους. Ρυθμό πρώτα από όλα.
Γι’ αυτό κάθε χρόνο, κάθε μήνα, μπορεί και κάθε μέρα υπάρχουν «αγιοτικές» υπενθυμίσεις…
Και τα Μαθηματικά που φτιάχτηκαν μαζί με τα Θρησκευτικά ( πόσο πίσω είσαι Αύγουστε Κοντ… ) λένε ότι όπου υπάρχει Ρυθμός , υπάρχει συνάρτηση και στην συνάρτηση όσο μεγάλο και είναι ένα μέγεθος, ένα πρόσημο ένα «ιώτα» φτάνει για να εκμηδενιστεί.

Η Εξιλέωση. Εδώ θα σε χρειαστούμε Αύγουστε Κοντ. Που έλεγες ότι προχωράμε σε στάδια (μυθολογικό- θεολογικό- επιστημονικό).
Αλήθεια στο μετα- επιστημονικό στάδιο ρόλο εξιλεωτικών ανθρωποθυσιών, παίζουν οι πόλεμοι και μαζικές ανθρωποσφαγές αμάχων, έτσι για να καθαρίζει η φύση από τον υπερπληθυσμό ανθρώπων με γιγαντωμένες ψευδο-ανάγκες;
Εδώ σε χρειάζομαι καημένε!
Σα κάθε χειραφετημένος Δυτικός άνθρωπος έχω ανάγκη ο επιστημονικός σου μύθος να μην πάει στράφι. Γιατί να πέσει η μπόμπα και να με κάψει είναι μια στιγμή. Το όλο κλίμα όμως που δημιουργείται κάνει κακό στην ψυχική και την κοινωνική μου Υγεία.


Η συνδιαλλαγή μαζί της, μέσω ενός διαλόγου. Αυτό πιστεύω ότι κάνουν όλα τα λογικά συστήματα -ανάμεσα τους η «Λογική μου Χριστιανική Λατρεία»…
Λογικά συστήματα που γνήσια, αληθινά καταγράφουν τις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και τις ατέλειες του. (Αλήθεια, αν δεν είχαμε ατέλειες θα σχετιζόμασταν;) και τις κοστολογούν.
Από την άλλη καταγράφουν τις δυνατότητες, τις αντοχές, τα όρια και προσπαθούνε με αυτά όλα να κάνουν μια συνάρτηση.
Μια συνάρτηση βέβαια ανοιχτή στον Χρόνο και στην Ιστορία, καθώς τίποτα δεν είναι στατικό, όπως επίσης δεν είναι και μονής κατεύθυνσης.
Εδώ πιστεύω είναι το λάθος σου Αύγουστε Κοντ!

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου