Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Οκτωβρίου 06, 2007

Ρεπορτάζ για τα Κ.Π. του ΟΚΑΝΑ

Συχνά έχω αναφερθεί και από εδώ στον ρόλο των Μ.Μ.Ε., που μπορεί να κάνουν γεγονός ένα ασήμαντο πράγμα και άλλα πράγματα πολύ σημαντικά να τα "εξαφανίσουν".
Ξέρετε ποιός διαδήλωνε στην Ομόνοια στις 26/6, την πιο καυτή μέρα του αιώνα (όταν ο υδράργυρος άγγιζε τους 50 βαθμούς;) Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ μαζί με τους συναδέλφους εργαζομένους στον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.
AN ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, Η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (προς τιμή της), κάποιες εφημερίδες της... Θεσσαλονίκης και ο επαρχιακός τύπος, κανείς δεν θα μάθαινε τίποτα.
Ας μην γράψω πολλά για να εξηγήσω, γιατί κάνω πρώτη φορά από εδώ μέσα ρεπορτάζ.
Ας πω μόνο ότι το οφείλω σε κάποιους εργαζομένους του χώρου, με τους οποίους με δένει ζεστασιά..

Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν την μορφή μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων κυρίως των Δήμων ή των Νομαρχιών και λειτουργούν με την επιστημονική εποπτεία και την συγχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ.
Δηλαδή δημιουργούνται οι εταιρείες από τους τοπικούς φορείς (κυρίως Νομαρχίες και Δήμους), παρουσιάζουν τριετές πρόγραμμα δράσεων και με βάση αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται από τον ΟΚΑΝΑ κατά 50%.
Το άλλο 50% πρέπει να το εξασφαλίζουν οι τοπικοί φορείς.
Κάθε τριετία ανανεώνεται αυτή η συμφωνία, αλλά κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει την ανανέωση.
Είναι στην ευχέρεια του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας, αν θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των Κέντρων Πρόληψης , θεωρήθηκε ότι η μορφή της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας θα ήταν ένα «ευέλικτο σχήμα» για την γρήγορη επέκταση του θεσμού, ανά την επικράτεια και όντως σε μερικά μόλις χρόνια τα Κέντρα, όχι μόνο υπήρξαν στα χαρτιά, αλλά παρήγαγαν ένα σημαντικό έργο.
Παρόλα αυτά όμως νωρίς φάνηκαν τα προβλήματα.
Για παράδειγμα το Κ. Π. Πειραιά έκλεισε σχεδόν μόλις άνοιξε, λόγω μη χρηματοδότησης από τους τοπικούς φορείς.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν ήταν παντού συνεπείς στην χρηματοδότηση. Έτσι η ΚΕΔΚΕ το 2002, πήρε την απόφαση και συνέργησε τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, το άλλο 50% της χρηματοδότησης (δηλαδή των δήμων και των νομαρχιών) για πέντε χρόνια να προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι χρήματα της Αυτοδιοίκησης που διανέμονται κεντρικά. Όμως αυτή η χρηματοδότηση δόθηκε από το 2003- μέχρι το 2007, δηλαδή τελειώνει σε λίγους μήνες.
Από την άλλη και ο ΟΚΑΝΑ, χρηματοδοτεί εκ των υστέρων και επί των δαπανών, κάθε εξαμήνου, αφού ελέγξει την σκοπιμότητά τους.
Πολλές φορές οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες, αφού συχνά ο ΟΚΑΝΑ, καθυστερεί τους ελέγχους , λόγω έλλειψης λογιστών στα κεντρικά, έτσι ισχυρίζεται η διοίκηση του..
Τα τελευταία 2 χρόνια οι καθυστερήσεις έχουν την μορφή χιονοστιβάδας. Στα περισσότερα Κέντρα στις αρχές του 2007, είχαν σωρευτεί χρέη του ΟΚΑΝΑ έως και 2 ετών και επειδή τα Κέντρα λειτουργούσαν ουσιαστικά με τον μισό προϋπολογισμό τους, το ένα μετά το άλλο Κέντρο δήλωναν «στάση πληρωμών».
Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, καθώς και στην εξυπηρέτηση άλλων ανελαστικών δαπανών, λόγω της ασυνέπειας του Οργανισμού και όπου δεν υπήρξαν τέτοιες δυσκολίες, η οικονομική στενότητα οδήγησε σε επανεκτίμηση και περιστολή των δράσεων.
Οι καταβολές ποσών έναντι των οφειλών, που δίνει ο ΟΚΑΝΑ, πολύ υποδεέστερες των συνολικών οφειλών, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όπου δεν υπήρξε οικονομικό πρόβλημα, αυτό οφείλεται στα αποθέματα που είχαν σχηματιστεί στα Κ. Π., λόγω της επιπλέον χρηματοδότησης από τοπικούς φορείς (π.χ. Επιμελητήρια, τοπικές Εκκλησίες, Εργατικά και Επιστημονικά Σωματεία, Συνεταιρισμοί, Σύλλογοι Γονέων κλπ).
Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μετακινεί την ευθύνη στο Υπουργείο Υγείας. Το οποίο χρηματοδοτεί την πρόληψη με το ίδιο ποσό από την εποχή που λειτουργούσαν 30 Κέντρα κι όχι 71 που υπάρχουν σήμερα.
Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση που παρείχε στα στελέχη κυρίως το ΕΠΙΨΥ, ερευνητικό Ίδρυμα του Παν. Αθηνών, δευτερευόντως το ΚΕΘΕΑ και κατά ένα μικρό μέρος άλλοι φορείς σταμάτησε.
Όλα αυτά μαζί με την πρωτοφανή στα χρονικά απραξία του ΟΚΑΝΑ απέναντι στα οικονομικά προβλήματα συνθέτουν ένα σκοτεινό μέλλον που αναγκάζει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, που όπως λένε θα είναι «ριζοσπαστικής μορφής».
Ζητούν από την Κυβέρνηση ουσιαστικά να πάρει θέση για το μέλλον των Κέντρων, να δεσμευτεί σαφώς για την μονιμότητα της χρηματοδότησης και την θεσμική κατοχύρωση αυτής της προσπάθειας.
Στο προεκλογικό «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών» (ΙΟΥΝΗΣ 2007), αναφέρεται ότι τα Κέντρα Πρόληψης Θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα στο «σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Αυτή η εξαγγελία, παρά το θετικό σημείο της ότι για πρώτη φορά διαφαίνεται ένας κρατικός σχεδιασμός για τα τις υπηρεσίες αυτές, δημιουργεί και φόβους ότι ουσιαστικά το προσωπικό των Κέντρων, θα μεταταχθεί στο ΕΣΥ και με τους εργασιακούς όρους που έχει σήμερα για να καλύψει «άλλες τρύπες»..
Διότι δεν γίνεται καμιά κουβέντα για την «υφή» της πρωτογενούς πρόληψης, που βασίζεται στη σχέση της με τις τοπικές κοινωνίες, τα σχολεία και άλλους χώρους που συγκεντρώνεται η νεολαία..
Αυτό το χαρακτηριστικό, ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει ο ίδιος προβλήματα υποχρηματοδότησης, όπως το ΕΣΥ, μπορεί να το απονευρώσει.
Ο Τιμ. Στραβοπόδης, κοινωνιολόγος και μέλος του δ.σ. του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, είχε δηλώσει το καλοκαίρι στον τύπο: «Πρέπει να υπάρξει διάλογος και ο υπουργός Υγείας να δεχθεί τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς μας και την αποδοχή που μας προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη και θεσμική λύση.» (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 08/07/2007).
Όπως μου λένε οι εργαζόμενοι ο διάλογος αυτός δεν έγινε ποτέ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις.
Από την άλλη η Τ. Α. , δια της ΚΕΔΚΕ, έβαλε ένα μεγάλο ποσό από τις οφειλές της το καλοκαίρι και έτσι μπόρεσαν και λειτούργησαν για λίγους μήνες τα Κ. Π., μέχρι να περάσουν οι εκλογές.
Μετά το εκλογικό ταμείο και παρά τις έμπρακτα θετικές αποφάσεις των οργάνων της ΚΕΔΚΕ, τα προβλήματα ξανάρχισαν εντονότερα , να τι γράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» :
«Οικονομική θηλιά στα Κέντρα Πρόληψης
Στην πεπατημένη της απαξίωσης της πρόληψης των νέων απ' τα ναρκωτικά κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς σφίγγει και πάλι τη θηλιά της λιτότητας στα 71 Κέντρα Πρόληψης, που σηκώνουν μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια.
Ήδη σε Κέντρα Πρόληψης σε «κρίσιμες» περιοχές, όπως του Αιγάλεω, του Διαδημοτικού της Νότιας Αθηνών και των Αχαρνών, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι. Και τούτο γιατί ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που εποπτεύει τα Κέντρα Πρόληψης και καλύπτει κατά 50% τη χρηματοδότησή τους, χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα απ' το κονδύλι που έπρεπε ήδη να είχε δώσει.
Τα οικονομικά προβλήματα σταμάτησαν προσωρινά το καλοκαίρι με την καταβολή ενός τμήματος του ποσού, που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επειδή όμως τα χρέη ήταν ήδη πολύ μεγάλα τα προβλήματα εμφανίστηκαν και πάλι. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ πήρε απόφαση να προωθήσει την υπολειπόμενη προς τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδότηση (1,2 εκατομμύρια ευρώ), που αφορά σε υπόλοιπο του 50% της χρηματοδότησης, όμως για λόγους τυπικούς εμποδίζεται η γρήγορη εκταμίευση. Επιχειρείται δηλαδή με «πασαλείμματα» να κλείσουν μόνιμες οικονομικές τρύπες που προκαλεί συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Τέλος, εκκρεμεί η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης»
Αυτά λέει ο τύπος... Πρέπει να τονιστεί το τελευταίο σημείο στο οποίο δίνουν και ιδιαίτερη βαρύτητα οι εργαζόμενοι, γιατί θα αποκαλύψει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΚΕ ομόφωνα έχει αποδεχτεί την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και ΟΚΑΝΑ προεκλογικά, μένει να υπάρξουν πιέσεις για να μην πάει το πράγμα στις «ελληνικές καλένδες».


Στα Κ. Π. εργάζονται 400 άνθρωποι επιστημονικά και διοικητικά στελέχη πλήρως εξειδικευμένα: Ψυχολόγοι, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχίατροι και άλλες ειδικότητες των ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών με μεταπτυχιακούς τίτλους με πολύχρονη επαγγελματική κατάρτιση στην συνολική προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής υγείας της ευρύτερης κοινότητας- αυτό στην ουσία είναι η Πρωτογενής Πρόληψη. Επίσης σε κάθε κέντρο εργάζεται και ένα πλήρως καταρτισμένο διοικητικό στέλεχος, που έχει συχνά το ρόλο γραμματέα, λογιστή, ταμία, γραφίστα και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς για την υποστήριξη του πολυσχιδούς αυτού έργου
http://prolipsiworkers.blogspot.com/

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου