Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Νοεμβρίου 30, 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Σωματεία , οι Σύλλογοι ,οι Επιτροπές και οι πρωτοβουλίες εργαζομένων από τους χώρους της πρόληψης, της θεραπείας και της υποκατάστασης των εξαρτησιογόνων ουσιών και πιο συγκεκριμένα :
- ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ
- η Επιτροπή Εργαζομένων του 18ΑΝΩ και
-το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης ,
σας προσκαλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου , στις 06.12.2007 ,11.00πμ , στην αίθουσα του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών , στην Αθήνα ( Αβέρωφ 21) , με θέματα:

α) Τα τεραστια χρέη του Υπουργείου Υγειάς προς τα Κέντρα Πρόληψης και την εγκατάλειψή τους από το κράτος
β)Την εισαγωγή ενός σαφούς και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Πρόληψης
γ) Την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία και την κοινωνία της Πρωτογενούς Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην Ελλάδα και
δ) Την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ( πρόληψη-θεραπεία –επανένταξη)

Αναλυτικότερα σας , σας επισημάνουμε , ότι αν και πριν από λίγες εβδομάδες ανέλαβε, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμοί Κατά Των Ναρκωτικών, κ. Γ . Φωτεινόπουλος, η κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης είναι τραγική και δεν υπάρχει κανένα «περιθώριο προσαρμογής» για το νέο Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρωθήκαν από τα Κέντρα Πρόληψης , οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ , ξεπερνάνε στο 95% αυτών , τις 75.000€ για την χρονιά τουλάχιστον που διανύουμε, με αποτέλεσμα , να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι και ανεξόφλητα πάγια λογαριασμών όπως ΙΚΑ εργαζομένων, ενοίκια κλπ . Ενώ οι δράσεις περιστέλλονται και δημιουργείται ένας κυκεώνας χρεών , αφού , όταν ο εργοδότης καθυστερεί να αποπληρώσει το ΙΚΑ , στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τις ανάλογες άσκοπες και παράλογες, από πλευράς κατάχρησης δημοσίου χρήματος επιβαρύνσεις.
Οποτε το θέμα , ηρθε στην Βουλή με επερωτήσεις , διαφάνηκε ένας ανύπαρκτος συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Εσωτερικών για το Θέμα αυτό. Διατυπωθήκανε μεγάλα λόγια για την πρόληψη, χωρίς όμως κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πρόβλημα της υποχρηματοδοτησης και του θεσμικού ελλείμματος των Κέντρων Πρόληψης.
Έτσι , το ένα Υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες του στο άλλο , και η ομηρία των εργαζομένων , όπως και η αδιαφορία για το Θεσμό των Κέντρων Πρόληψης , ¨καλά κρατεί¨…, με το θλιβερότερο από όλα τα αποτελέσματα , κάποιοι συνάδελφοι μας να μένουν για μήνες απλήρωτοι.
Τον ερχόμενο Ιανουάριο λήγει η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών, με αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει άμεση ανανέωση (αξίζει να επισημανθεί, ότι μόνο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος – ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν αποφασίσει , εγγράφως την ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης για την επόμενη πενταετία), να διακοπεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ο ακριβής τρόπος συνέχισης τους από το «πολλά υποσχόμενο» Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Τα Ναρκωτικά.
Για όσους , δεν γνωρίζουν αναφορικά με την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, διευκρινίζουμε , ότι απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας ευρύτερα. Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας , έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά Των Ναρκωτικών, ως εξέχουσα , καθώς εμφανίζεται να πρωτοστατεί μαζί με τις ανάλογες δομές της Αυστρίας.
(http://ar2006.emcdda.europa.eu/el/page006- el.html
Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πολυπαραγοντικό, πολυαιτιακό κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές και επιφανειακές λύσεις που έχουν ως άξονα το χαμηλό κόστος.
Η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων στις δομές πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, γιατί αυτοί καθημερινά γνωρίζουν άμεσα τις ανάγκες του συστήματος και μπορούν να προτείνουν μακρόπνοες στρατηγικές για τον κάθε χώρο.
Και ειδικότερα για τα Κέντρα Πρόληψης , προτείνουν :
Την εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού
Την πιστοποίηση των στελεχών και των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχο – κοινωνικής Υγείας
Την αναγνώριση και συνέχιση του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα Την εξασφάλιση της περιφερικότητας και της ευελιξίας στην λειτουργία τους που βοήθησε ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρες κοινωφελείς υπηρεσίες υγείας , αναγνωρισμένες διεθνώς.

Η πρόταση για το θεσμικό είναι πρόταση τριών ομόκεντρων κύκλων , όπου πυρήνας είναι η άμεση χρηματοδότηση από τα οφειλόμενα , επόμενος ομόκεντρος κύκλος η ανανέωση της πενταετούς σύμβασης 2008-2012 και τρίτος ομόκεντρος κύκλος η οριστική λύση του θεσμικού , όπου πρέπει να κινείται και παράλληλα με τους δύο προηγούμενους .

Δυστυχώς στη χώρα μας , η Πρόληψη θεωρείται υπηρεσία πολυτελείας, παρόλο που έχει το χαμηλότερο κόστος . Πιο συγκεκριμένα η αναλογία υπηρεσιών πρόληψης ανά άτομο είναι περίπου 45€ ανά τριετία ή 15€ ανά έτος.
Τα Κέντρα Πρόληψης καθημερινά μοχθούν ώστε κάθε νέος να γίνει δέκτης των υπηρεσιών πρόληψης, κάθε γονέας, εκπαιδευτικός, επαγγελματίας υγείας, φαντάρος, στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στέλεχος των ΜΜΕ, εργαζόμενος, κάθε κάτοικος της χώρας.
Και ενώ όλοι “φωνάζουν” για την Πρόληψη χρησιμοποιώντας την ως την έννοια πασπαρτού που αγγίζει την ευαισθησία των πολλών, ειδικά σε επίκαιρες δραματοποιημένες τρομολαγνικές ιστορίες, αρκετές πόρτες των σχολείων μένουν κλειστές στην παροχή υπηρεσιών από τους Επαγγελματίες της, ενώ αρκετοί πολιτικοί που στήνουν πανυγηράκια κάθε Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών μιλώντας δήθεν για Πρόληψη σήμερα σιωπούν μπροστά στην εγκατάλειψη από την πολιτεία του Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης , «βουβοί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…»
Τα Σωματεία , οι Σύλλογοι οι Επιτροπές και οι πρωτοβουλίες εργαζομένων από τους χώρους της πρόληψης, της θεραπείας και της υποκατάστασης των εξαρτησιογόνων ουσιών και πιο συγκεκριμένα :
- ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ
- η Επιτροπή Εργαζομένων του 18ΑΝΩ και
-το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης
εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους συναδέλφους των Κέντρων Πρόληψης και διεκδικούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ, ως ελάχιστη ένδειξη πολιτικής για τα ναρκωτικά στη χώρα μας .
Τέλος, το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης (οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ προκηρύσσουν εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση στις 07/12/2007 . Την ίδια μέρα θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Χώρας!


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
email: prolipsiworkers@yahoo.gr
www.prolipsiworkers.blogspot.com

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου