Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2008

Βατοπέδιο της Ησυχίας ή Ναρκοπέδιο της Εξουσίας;


Επιστροφή στα θρησκευτικά ενδιαφέροντα... όχι σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.

Για αυτό την άποψη μου την ξέρετε: Ανοιχτό Θρησκειολογικό μάθημα για όλους...

Επιστροφή στα Θρησκευτικά μέσω Βατοπεδίου...

Το μέγα σκάνδαλο είναι γνωστό. Το κανάλι Αλφα κάθε βράδι μας αποκαλύπτει και κάποια πτυχή του... Έγινε και ερώτηση στη Βουλή από 26 βουλευτές...


Και από την πλευρά της Πολιτείας και από την πλευρά του Μοναστηριού.

Εγώ σήμερα θα το δω από την Εκκλησιαστική Πλευρά.

Με όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις λέει ο λαός.


Διαλεκτική η σχέση.


Μέσα στα αυτιά μου, μου ακούγονται ήδη οι δικαιολογίες, μα το μοναστήρι κάνει σπουδαίο ιεραποστολικό έργο. Εκεί θα πάνε τα χρήματα από το πάρε- δώσε...

Μα αυτό το "έργο", δικαιολογεί τα πάντα;

Αν από την αρχή διέπεται από αυτό το εξουσιαστικό και παρ-εξουσιαστικό πνεύμα, τότε είναι σίγουρη και η ιμπεριαλιστική του κατάληξη..

Και ιμπεριαλιστική πολιτική μέσω της ιεραποστολής, δεν έκαναν μόνοι οι Λατίνοι, έκαναν και Ορθόδοξοι.

Είναι γνωστό ότι πολλές από τις δογματικές έριδες στο Βυζάντιο, μπορεί να εξηγηθούν και από τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό της Δεύτερης Ρώμης προς διάφορες επαρχίες της.

Αλλά και την Τρίτη Ρώμη ("Αγία Ρωσία"χαχα) είδατε πως την αγαπάνε διάφοροι γειτονικοί λαοί (βλέπε Τσετσένοι) προς τους οποίους έκανε ιεραποστολή;

Αυτοκράτορες και αυτοκρατορικές συμπεριφορές..

Ιεραποστολή με όπλο το χρυσάφι..


Να πως τα Βατοπέδια της Ησυχίας

μετατρέπονται σε

Ναρκοπέδια της Εξουσίας...

Υ.Γ. Αν τελικά επιβεβαιωθούν κάποια πράγματα, οι υπεράνω του Ηγουμένου εκκλησιαστικές αρχές και τελικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης που επισκέφτηκε προσφάτως τον Άθωνα, οφείλουν να πάρουν θέση.



19 σχόλια:

Τσουχτρα είπε...

Στο όνομα του χριστιανισμού διεπράχθησαν εγκλήματα ! Στο όνομα ενός "έργου" που δικαιολόγησε και δικαιολογεί ακόμη και σήμερα πράξεις σαν κι αυτή που αναφέρεις. Τελικά κανείς δεν θα πάρει θέση, διότι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν οτι κάποια στιγμή και αυτό το μπαλόνι θα ξεφουσκώσει απλά και αθόρυβα...
Το χειρότερο είναι οτι κι εμείς πλέον έχουμε μνήμη ψαριού (όσο διαρκεί το πρώτο θέμα στις ειδήσεις)

Καλό σαββατοκύριακο !

VAD είπε...

Μέγας εί ,Κύριε,και θαυμαστά τα έργα ΤΟΥΣ!
Και γω νόμιζα ότι με τα βακούφια ξεμπερδέψαμε!
Ολυμπιακά βακούφια!
Το φραγγέλιο,ρε!

Ανώνυμος είπε...

M΄ αρέσει καπ κουμ μου, που ζητάς να πάρουν θέση. Αυτοί ετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι, λογαριασμό θα μας δώσουν;
Πάντως θεωρείται σκάνδαλο μεγατόννων.
Φιλί κοραλένιο.

Aggelos Spyrou είπε...

Τώρα θα σου πουν το "πίστευε και μη ερεύνα"...

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Απ' ότι φαίνεται έχουμε μια διαπλοκή μεταξύ ανθρώπων που (εγκατα)-βιώνουν στο Βατοπέδιο της Ησυχίας )με Η Κεφαλαίο) με ανθρώπους του Ναρκοπέδιου της Εξουσίας που το παίζουν της φίλοι της ησυχίας (με η μικρό) για να κάνουν ήσυχα - ήσυχα τις μπίζνες τους...

Ξέχασαν όμως ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά...

ΥΓ Κύριε Λαλιώτη σας πήρε τη θέση ο κύριος Ρουσόπουλος μήπως;

Ανώνυμος είπε...

Ως έστω απλός βαπτισμένος χριστιανός, απαιτώ από τον εκκλησιαστικό θεσμό να πάρει θέση σε αυτά τα φαινόμενα αχαλίνωτου νεποτισμού με φόντο την "πνευματικότητα". Στον παππά που κλέβει το παγκάρι και στον πουριτανό -κατά τα άλλα- αρχιμανδρίτη που έχει γκόμενο, μπορεί κανείς να κάνει τα "στραβά μάτια', καθότι ανθρώπινα και ο "αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω", αλλά σε αυτή την εξοργιστική συνάντηση εξουσίας, ταπεινωτικής αγνόησης των πολλών και ανείπωτου ψεύδους στο όνομα της "ιεραποστολής", μόνο αυστηρά μέτρα υπάρχουν.
Και οι ηγήτορες ας μην ξεχνάνε, μπορεί να έχουν τα βουλοκέρια και να αφορίζουν, αλλά αυτό που στο τέλος μετράει είναι ο αφορισμός από την συνείδηση των ανθρώπων, από τους "αδελφούς τους τους ελαχίστους". Ας μην γίνουν πολλοί οι Εφραι(νό)μ(ενοι)προσωρινώς...
Ένα έχω να σημειώσω χάνουμε την δουλειά μας 400 άνθρωποι, επειδή το κράτος δεν έχει να διαθέσει (έτσι λέει..) τα μισά από όσα κέρδισε από την υπεραξία του Ολυμπιακού ακινήτου η Μονή σε τρεις μήνες.

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Φαίνεται ΚΑΘΑΡΑ στα δικά μΟΥ ΕΜΠΑΘΗ βεβαίως μάτια, ότι ένα μέρος του λεγόμενου "αγιορείτικου μοναχισμού" περνάει ΚΡΙΣΗ ταυτότητας.

Απ' αυτήν την έποψη θεωρώ ότι θα κτυπήσει το καμπανάκι αλλά όχι εκεί που πήγε η σκέψη σου (Χρυσόβουλα).

Ο και οικουμενικός που εποπτεύει πνευματικά εκεί, ΔΥΣΤΥΧΩΣ στηρίζεται - έτσι πάλι ΦΑΙΝΕΤΑΙ - ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΘΉ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΟΥ ΜΟΥ - περισσότερο στη διπλωματία παρά στη νοερά ευχή, που αποτελεί τον άλλο ταπεινό αγιορείτικο μοναχισμό.

Σ' αυτό τον άλλο ελπίζω για εκεί και στο μικρό λείμμα εδώ...

ΥΓ Χρήματα για ναρκωτικά; Για Διάβασε σήμερα στο παρόν!!!! Και το 10% να είναι αλήθεια, δεν τους σώζει ούτε το ιδιωτικό αεροσκάφος του "Μπ"ενόπουλου

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Συγγνώμη που το .... ελαφραίνω....
Το σχόλιο του ΚΥΡ (Βημα Κυριακης)
"Έλα Μονή στον τόπο σου..."

:)

Ανώνυμος είπε...

Στο χωριό μου λέμε (με συγχωρείτε για την μικρή παραλαγή):
"Μια μονή στη ρεματιά
κι ο Κώτσος από κάτω
χίλιες μετάνοιες έκανε
μονή κατέβα κάτω...
Δεν κατεβαίνω Θόδωρα
γιατί είσαι σκανδαλιάρης
και σκανδαλεύεις τις μονές
και κάνουνε τραμπα-λες."!!
Μανιτάρι...
η εποχή μας δεν ευνοεί τις ετικέτες...

habilis είπε...

Το 1821 μετά την σκλαβιά τα μοναστήρια βρεθηκαν με ΄μεγάλες ιδιοκτησίες χάρισμα του κατακτητή ,αντάλαγμα στις υπηρεσίες τους .Τα κωπρόσκυλα μονάζουν για τον εαυτό τους και την ασφάλεια τους, πουλόντας τον θεό σε αυτους που το εχουν ανάγκη,και ειναι πολλοί ακόμα .
Φιλέτα γης για τα αρπαχτικά κοματόσκυλα που σιγά και δεν τα καταφέρουν με τους παπάδες.Οτι αρπάξουμε τωρα που μπορούμε ...

Unknown είπε...

Εχει δικιο η ΤΣΟΥΧΤΡΑ.Πως μου φαίνεται οτι κανείς δεν ασχολείται με τον ΓΙΓΑΝΤΑ ΠΑΥΛΙΔΗ τον μπεσαλή αυτόν άνδρα που ως άλλος ΨΩΜΙΑΔΗΣ δεν εγκαταλύπει τους φίλους.ΑΝ μη τι άλλο πρέπει να είμαστε υπεριφανοι ως λαός για τους πολιτικούς μας ..ΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΦΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.
Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνομαι λάθος ,πως μου φαίνεται οτι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την νέα λελαπα των ΝΕΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.Ξέρετε αυτό το νέο φρούτο των ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ,ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ.Εγώ τώρα γιατί κακωσα δεν καταλαβαίνω,μου βγαί όμως κάτι απο ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στο ΤΡΚΤΙΚΟ σε 3 Νομους της Κρήτης από Δευτέρα βάζουν λουκέτο βρεφονηπιακοί Σταθμοί και κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης.

ΒΑΤΟΠΑΙ-Ε -ΔΙΑ ΚΑΙ Σ΄ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ τηςΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΟΛΟΓΚΙΟΥ[Πούσε Καριωτάκη] ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ 3 ΑΚΟΜΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ? σΤΗΝ εΛΛΑΔΑ ΤΗς εε ΌΛΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ!!!!!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Την πίστη, την οποιαδήποτε πίστη τη σέβομαι.
Κάποιοι την έχουν ανάγκη και το δικαίωμα του καθενός να καλύπτεται όπως νομίζει δε θεωρώ ότι μπορώ να το αμφισβητήσω...
Εκτός κλίματος λοιπόν, να εκφράσω τη διαφωνία μου με το χαρακτηρισμό του Habilis περί "κοπρόσκυλων"....
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα και ας μη μας οδηγεί η (δίκαιη) οργή μας σε τέτοιους υβριστικούς χαρακτηρισμούς...
Χάνουμε το δίκιο μας και παράγουμε νέους φανατισμούς που μοιάζουν χωρίς επιχειρήματα...
Δεν ξέρω αν και πόσο ξεκάθαρη είναι η θέση μου, αλλά το ... θέμα είναι άλλο και μάλλον δεν πρέπει να επεκταθώ...
Sorry ΚΑΠ/ΚΟΥΜ για το ... άσχετο...

Ανώνυμος είπε...

εγώ Ντίνο, αν και θεωρώ τον εαυτό μου χριστιανό, θα συμφωνήσω ότι κοπρόσκυλα υπάρχουν σε όλες τις "αλήθειες", θρησκευτικές ή μη.
Η ίδια η Κ.Δ. λέει ότι κάποιοι "ιεροφάντες", όταν είδαν την "πέραση" που είχε η νέα θρησκεία, προσέγγισαν τους αποστόλους για να τους κάνουν μαθητές τους, με κίνητρο με αυτό τον τρόπο να συνεχίσουν "την δουλειά" τους.
Δυστυχώς, επειδή ο χριστιανισμός για 2000 χρόνια έχει θεσμοποιηθεί, δυστυχώς λέω, τέτοια υποκείμενα βρίσκουνε "δουλειά" και στον χριστιανισμό (Ιδίως όσο συνεχίζει να είναι "παρα-κρατικός").
Αυτό δεν καταργεί βέβαια, όλους τους απλούς ανθρώπους-έστω και λίγους- που ζουν τον Ιησού των Ευαγγελίων...
Έτσι κι αλλιώς οι ποιοτικές μειοψηφίες κάνουν πάντα τη διαφορά.
Σε λίγες μόνο "εποχές-ξυράφι" αποκτούν "πλειοψηφικό ρεύμα".

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

χεχεχε...Χριστιανικό Καπιταλιστικό Κουμμούνι....
Ξέρεις ότι δε διαφωνούμε...
Στο "τσουβάλιασμα" και την οξύτητα της έκφρασης αντέδρασα, όχι επί της ουσίας...

Ανώνυμος είπε...

Άλλο, πάλι, σκάνδαλο, λέει σήμερα με παραχώρηση υδροβιότοπου μέσα από τροπολογία Γεροντόπουλου που δεν έγινε χτες. Kαι στον χορό μπαίνουν και άλλα κανάλια. Tο θέμα πουλάει. Φτάνει να βγει και κάποια ουσία.

Σίγουρα, είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Kαι ισχυροί. Πάντα έτσι ήταν, εφόσον μιλάμε για αγοραπωλησίες εκτάσεων ή ακινήτων μεγάλης αξίας. Aπλά, δεν υπήρχε έλεγχος. Kαι ούτε δημοσιογραφία.

Mην ξεχνάμε τί είχε γίνει για να πάρουν το μοναστήρι οι Kύπριοι, και από ιδιόρρυθμο να γίνει κοινόβιο. H μονή είναι μάλλον η πλουσιότερη του Όρους.

Άραγε, πώς μπορεί να αισθάνονται οι επισκέπτες;

Παλαιότερα που είχα επισκεφτεί το μοναστήρι, ενώ είχαν πάει οι Kύπριοι, είχα εντυπωσιαστεί με τις συγκλονιστικές τοιχογραφίες του Kαθολικού, που είχαν συντηρηθεί και είχα ενοχληθεί από τους φύλακες με γουόκι τόκι, δίκην σεκιούριτυ στην είσοδο. Δεν ξέρω αλλά ένιωθα έντονα κάτι σαν παρουσία του Mεγάλου αδελφού...

Όσο για τη θέση, δεν πρόκειται να πάρει κανείς. Tο κάθε μοναστήρι είναι αυτόνομο και έχει ευθύνη αποκλειστικά το ίδιο για την πρακτική του. Oύτε ο σκανδαλισμός του κόσμου σημαίνει κάτι.

Kαι η εκκλησιαστική πλευρά; Πού την είδες;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αρντάλιον, Σχετικά με το αν το ζήτημα είναι και εκκλησιαστικό.
Για να μην επικαιρολογώ απλώς, αντιγράφω το σχόλιο μου στο σχετικό άρθρο του δικού σου blog: "Οι παντοειδείς εκκλησιαστικές συσσωματώσεις, σε περιφεριακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (Σ.Σ. από τις ενορίες μέχρι τα Πατριαρχεία και τις Διορθόδοξες συνόδους δηλαδή)πρέπει σήμερα επιτέλους να επανεξετάσουν το ρόλο τους ως εργοδότριες, ως ιδιοκτήτριες γης, ως επενδύτριες και διαχειρίστριες οικονομικών πόρων. Και μόνο μια έμπρακτη μαρτυρία διαφορετικών οικονομικών επιλογών είναι χρήσιμη για την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο:
-Που καταθέτουν τα χρήματα τους οι Εκκλησίες;
σε πρωτοποριακούς οργανισμούς που προσφέρουν κοινωνική εργασία ή σε κερδοσκοπικές τράπεζες που λειτουργούν σ’ αυτή τη λογική που οδηγεί στην ανεργία και την πολυπλευρη υποβάθμιση της ζωής;"

Ανώνυμος είπε...

η Εκκλησιαστική διοίκηση είναι μεγαλομέτοχος στην Εθνική Τράπεζα.Κατά ορισμένους δε είναι ο κύριος μέτοχος της.
σε μία μόνο τράπεζα ο ηγούμενος του Βατοπεδίου έχει 125 λογαριασμούς!!!
κρίση ταυτότητας αντιμετωπίζει πλέον το σύνολο του Αγίου Όρους και όχι μόνο η συνοδεία των Κυπρίων.
έλεγε ο π.Παίσιος ότι όταν έβαζαν τις τηλεφωνικές γραμμές στο Αγιονόρος ,είδε ένα διαβολάκι να στέκεται καταχαρούμενο.
με τον εκμοντερνισμό,τα 4Χ4,τα σκάφη,τα κτηματομεσιτικά,τα ασύρματα ίντερνετ και την Παναγιά την Παναφονίτισσα οι καλόγεροι έχασαν την μπάλα.
πρότυπα για τους νέους μοναχούς δεν υπάρχουν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά ευνοεί την ησυχαστική διαβίωση.
είναι κι οι συγκοινωνίες που ευνοούν πλέον την μετάβαση κι οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες του Όρους μπερδεύουν πολύ την κατάσταση.
λίγο είναι να πάς για καλόγερος και να καταλήξεις ρεσεψιονίστ και καμαριέρα;

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ ΜΙΣΧΑ, Ο ΣΥΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΖΗΜΙΟΣ

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου