Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Παραλειπομένων (Βατοπεδινών) το Ανάγνωσμα, ή Φάουλ της Εθνικής Παππάδων

Είχα εκφραστεί στο παρελθόν με πολύ καλά λόγια, για τον Νέο Αρχιεπίσκοπο και ακόμα θεωρώ ότι έχει τα φόντα να μείνει στην Ιστορία ως ο Αρχιεπίσκοπος που άλλαξε την όχι απλά συντηρητική (αυτό δεν είναι πάντα κατακριτέο), αλλά την σπασμωδικά αντιδραστική ελλαδική θεσμική εκκλησία (όπως είναι εν πολλοίς σε όλη τουλάχιστον τη μεταπολεμική εποχή).
Όμως δεν μπορώ, να μην επισημάνω το φάουλ που έκανε χθες μιλώντας στη Θεολογική Σχολή με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση» (…Αν νομίζει, ότι έτσι θα υπερασπίσει το μάθημα κάνει μεγάλο λάθος!!)
Δήλωσε λοιπόν εκεί: «Δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα, από ενδιαφέρον δήθεν για το λαό χωρίς το λαό. Αν έρθει η ώρα, μετά από κατάλληλη ενημέρωση, θα το αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα.(Σ.Σ. μέχρι εδώ καλά, συζητιέται το παρακάτω είναι τρομερό λάθος) Είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας θα πάρει το μάθημα που του χρειάζεται»
http://news.pathfinder.gr/greece/news/513988.html


Πάτερ Ιερώνυμε, τέτοια τσαμπουκαλίκια ανήκουν σε άλλη εποχή, η οποία νομίζαμε πως πέρασε ανεπιστρεπτί.
Να είστε σίγουρος, ότι πολλοί από μας που σεβόμαστε τον πολιτισμό που κουβαλάει η Ορθοδοξία, πολλοί από μας που κάνουμε ένα σταυρό και έτσι ανεβαίνουν τα «ποσοστά σας» στις μετρήσεις, αν υπάρξει ένα σωστό σχέδιο χωρισμού, που να αντιμετωπίζει με δίκαιο και ουσιαστικό τρόπο τα θέματα που άνοιξε η μακρόχρονη συνταύτιση, θα ψηφίσουμε ΝΑΙ!
Γιατί δεν θέλουμε να σας βλέπουμε εσάς τους Παππάδες πλάι με τους Στρατηγούς, τους Αρχιδικαστές και τους Πολιτικούς στις εξέδρες των παρελάσεων. Δεν σας θέλουμε δηλαδή για τα πανηγύρια.
Δεν θέλουμε επίσης κάποιοι να χρησιμοποιούν τα ιερά και τα όσια μας για να κάνουν real estate (και για να είμαστε ειλικρινείς γνωρίζετε ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται μόνο στα Βατοπέδια..).
Δεν θέλουμε μια καθεστωτική εκκλησία, αλλά μια εκκλησία που όσους έχει θα τους έχει γιατί θέλουν να είναι εκεί και γιατί καθημερινά θα ανακαλύπτουν καινούργιους λόγους να συνεχίζουν να παραμένουν και όχι μόνο εξαιτίας της συνήθειας (Ξέρω, ξέρω έτσι είναι στα λόγια, στις θεολογικές παρλαπίπες, ναι υπάρχουν και τέτοιες που εξακοντίζουν οι παλατιανοί ψευδοπροφήτες της εποχής μας… Σαν αυτούς που σας άκουγαν χθες και δεν εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις μετά το πέρας του λόγου σας…)
Θέλουμε μια θεσμική εκκλησία με λιγότερη εξουσία, γι’ αυτό και πιο ουσιαστική!



Κοντά στον νέο Θρόνο και «Πρωτόθρονος» Βαρθολομαίος..
Καταστροφικό αν αμφισβητηθούν τα χρυσόβουλα δήλωσε… με αφορμή το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, στο οποίο αναφέρθηκε χθες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ψωροκώσταινα.
Θα έχει λέει «οδυνηρές και καταστρεπτικές συνέπειες για το γένος»
«Δεν πρέπει σε ώρες θορύβου να τίθενται θέματα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για σεβαστά τμήματα έξω των ορίων του ελληνικού κράτους».
Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο Όρος Σινά και τους Βρετανούς που σεβάστηκαν τα χρυσόβουλα.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=44163632
(Δεν αναφέρθηκε στα Ιεροσόλυμα, που ίσως εξόργιζε κάποιους θυμίζοντας τους τα πρόσφατα τραγελαφικά… το έχω γράψει ετούτος είναι πολύ ξύπνιος άνθρωπος)

Δεν λέω, έχεις κάποιο δίκαιο, μέρες που ζεις στην Ισταμπούλ, αλλά αδελφέ "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί".
Πες τους φόβους κατ ιδίαν με τους συνομιλητές σου και μη βγάλεις μιλιά…
Γιατί εσύ μπορεί να θέλεις τα χρυσόβουλα για να στηρίξεις σχολεία και κοινότητες Ρωμιών (έτσι πληροφορούμαι πως κάνεις) μα ο άλλος εδώ τα ξέθαψε, για να πάρει τη γη προσφύγων, την οποία καλλιεργούσαν επί δεκαετίες, για να κάνει λέει ιερά ξενοδοχεία…
Και δεν ήταν ο πρώτος εν Ελλάδι.
Τα έχετε τα χρυσόβουλα και λόγω ταμάτων αλλά και διότι και στο Βυζάντιο υπήρχε διαπλοκή.
Βέβαια τότε πολλές φορές οι αυτοκράτορες (που μπορούσαν να αλλάζουν εύκολα τα χρυσόβουλά τους) αν το πράγμα τους ξέφευγε κάπως και αν τύχαινε να είναι στον θρόνο κανένας Ίσαυρος, ας πούμε, τους έπαιρνε και τους σήκωνε τους μοναχούς, δικαίους και αδίκους μαζί!
Γιατί δεν ήταν όλοι οι δίκαιοι από την μία πλευρά στις Εικονομαχικές έριδες, το ξέρεις καλά αυτό...
Και για έλα εδώ, αδελφέ λίγα χρήματα έχουν πάει για την αναστύλωση του Αγίου Όρους από χρήματα του ξεζουμισμένου Έλληνα εργαζόμενου (ακόμα και σε αυτό το μοναστήρι);
Ακόμα, λοιπόν και να έβρισκαν αυτό το χρυσόβουλο και να ήταν απολύτως έγκυρο, έπρεπε «να το φάνε», σεβόμενοι τους πιστούς και άπιστους Έλληνες που τους δώσανε- έστω αυτά τα λίγα χρηματάκια- από το υστέρημά τους, επειδή θεωρούνε την Ορθοδοξία πολιτιστική τους κληρονομιά…
Και όχι να θέλουν να κάνουν Αθωνιάδες εν Αθήναις και άλλα τέτοια κουλά..
Αν τα θέλανε αυτά, να καθόντανε εδώ στην καθημερινή τρεχάλα και όχι να θέλουν να πάνε να μονάσουν!
Έτσι φτάνουνε κάποιοι πάτερ Βαρθολομαίε να λένε: «Ποια πολιτιστική κληρονομιά της Ορθοδοξίας που πρέπει να προστατέψω.. Τα βλέπω τα ζωντανά μνημεία της..».
Αν λοιπόν ήθελες να εκφράσεις δημόσια τους φόβους σου, να είχες τοποθετηθεί πρώτα και γι’ αυτά (και όχι μόνο να είχες τοποθετηθεί, έχεις και ευθύνη ως Επίσκοπος του Αγίου Όρους..)
Είπα ότι είσαι και ξύπνιος και θεολογικά διαβασμένος άνθρωπος, δεν περίμενα από σένα τέτοιο φάουλ. Σωπαίνω τώρα, όλοι δικαιούνται μερικά λάθη!

11 σχόλια:

Meropi είπε...

Ένα τεράστιο ΝΑΙ στο χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Ο καθένας εφ' ω ετάχθη.
Όσον αφορά τα χρυσόβουλα και λοιπά, έγραψα τη γνώμη μου εδώ

akrat είπε...

καλημέρα....
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.....

Ή


ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ....



Ή



ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ??



Ή



ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ....?

VAD είπε...

Εθνική παπάδων!Ωραία έμπνευση!
Χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας,ειναι καιρός πια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τη θέση του Βαρθολομαίου δε θα κάνω λόγο, επειδή ακριβώς είναι καθαρά θέση συμφέροντος. Προσωπικά απορρίπτω κάθε χρυσόβουλο, την ιστορικότητα και την αυθεντικότητα καθενός αμφισβητώ (ήταν πάντα εύκολο να παραχαρακτούν) και ακόμα επειδή επήλθε πολλάκις η χρησικτησία.

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος δε δικαιούται να μιλά για δημοψήφισμα. Ούτε το μάθημα των θρησκευτικών ούτε ο διαχωρισμός μπορούν να αποφασιστούν με ένα δημοψήφισμα. Ειδικά για το μάθημα των θρησκευτικών, είναι επιβεβλημένο να γίνει κατεξοχήν προαιρετικό -και όχι το σημερινό μεσοβέσικο σύστημα.

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

@ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Η Ιεραρχία περνάει δύσκολες ώρες πια, αφού και το τελευταίο πολιτικό αποκούμπι (ΝΔ) δείχνει να έχει άλλες τακτικές.

Έτσι η μεν κορώνα του Αρχιεπισκόπου δείχνει τις πιέσεις που δέχεται, ο δε πατριάρχης δεν είπε όλη την αλήθεια.

Επομένως έχεις αρκετό δίκιο.

@ ο δείμος του πολίτη,

έχει διαβάσει την ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τα "θρησκευτικα";

Ανώνυμος είπε...

Μερόπη δεν μπαίνω στα της επιστήμης σου, προφανός ένα χρυσόβουλο που ανακαλύπτεται μετά από αιώνες έχει ιστορική και μόνο σημασία, όταν για χρόνια έχει επέλθει και η χρησικτησία που λέει και ο Δείμος..
Προφανώς, φίλοι μου akrat ,VaD, δείμε, ο χωρισμός άν γίνει με σωστό τρόπο θα οφελήσει και κράτος και εκκλησία (ως κοινότητα ) Υπάρχουν βέβαια διάφοροι, που λένε ναι στον χωρισμό μόνο και μόνο λόγω ιδεολογίας..
Ας προσέξουν μην κάνουν με την ακρότητα που μιλάνε για το θέμα το Ιερατείο κράτος εν κράτη με τον τρόπο των πολυεθνικών !!
Ο αρχιεπίσκοπος Μανιτάρι, πρέπει να μη λαμβάνει υπόψη τις πιέσεις..
Εξάλλου έχει το προνόμιο να μη στηρίζεται στην ψήφο τατούλη. Για τέτοια θέματα μπορεί να έχει και προσωπική γνώμη, δεν είναι ανάγκη να προσπαθεί να εμπειέξει και τον άνθιμο..
Δείμε τα θρησκευτικά οφείλει να είναι μη ομολογιακό πολιτιστικό μάθημα και χρειάζεται πάρα πολύ στην εποχή μας, την ξέρεις την άποψή μου..

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα,η Ν.Δ καλά οι Νεοχριστιανοί του ΠΑΣΟΚ,αλλά και η Αλέκα???????
@@@εμείς τώρα της ουτοπίς οι Εκδρομείς πρέπει να ανακράξουμε εν χορό.
@@@Συνεργασία -Συνεργασία για το καλό με τον Γιώργο Αρχηγό!!!!
λυπάμαι σεβαστέ μου Λεωνίδα......
Νίκο..........αν εγιναν λάθη.....
δεν θα το πληρώσει η νέα γενιά.

Matrix είπε...

Καλησπέρα,

Φάουλ (έστω και ενδεχόμενα εσκεμμένο) είναι και η πρόταση για δημοψήφισμα για το διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους, που την στήριξε και ο Αλαβάνος (???).

Άκου δημοψήφισμα για να μην επεμβαίνει η εκκλησία στις διοικητικές πράξεις του κράτους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Τάσπα, αν και σωστός είσαι εκτός θέματος.
Η θέση για δημοψήφισμα είναι κάτι που συζητιέται, αν και δεν είναι μια δραματική πολιτειακή αλλαγή Μάτριξ... το πρόβλημα για μένα ήταν η φρασεολογία Ιερων. που δεν μας έχει συνηθίσει έτσι..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ήμουν παρών στην ομιλία του Ιερώνυμου στη Θεολογική και ψιλοέπαθα!
Μου την έδωσε και το υποκριτικό "ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους θα βλάψει το έθνος"! Σιγά ρε μεγάλε!
Πες το καλύτερα ευθέως: "θα βλάψει τα συμφέροντα της κληρικοκρατίας"!
Έχουν μετατρέψει την εκκλησία στην πιο μεγάλη προβληματική δημόσια επιχείρηση και το μόνο που τους ανησυχεί είναι μην τυχόν χάσουν τα συντεχνιακά τους κεκτημένα! Σαν κάτι συνδικαλιστάδες της Ολυμπιακής...
Με απογοήτευσε ο Ιερώνυμος! Τελικά ό,τι βγήκε απ' τα σπλάχνα της "Ζωής" είναι χαλασμένο ρε γμτ;
Αν ήθελε να μας πείσει ας έλεγε έστω κι έναν πνευματικό λόγο που επιβάλει τον μη χωρισμό! Όχι να επικαλείται το ... έθνος!

Όσο για τα χρυσόβουλα ... τι να πώ;
Πολύ θα το φχαριστηθώ αν εμφανιστούν τίποτα κληρονόμοι των παλιών αγάδων και εμφανίσουν χοτζέτια της τουρκοκρατίας διεκδικόντας ολόκληρη την Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς ρε ασκάρ, που επιβεβαιώνεις γιατί φοβόμουν μήπως δεν είχαν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις από τα ΜΜΕ και αδικήσω τον αρχιεπίσκοπο.
Πάντως έχω την εντύπωση ότι πολλά στην ιεραρχία δεν είναι κυρίως λόγω συμφέροντος, αλλά λόγω κατεστημένης νοοτροπίας και αυτό είναι χειρότερο..
Τώρα οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής τι σου φταίξανε;

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου