Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Ψήφος στα 16!


Θεωρώ ότι αυτό το αίτημα είναι ένα από τα πολύ θετικά που αναδύθηκαν με τα τελευταία γεγονότα και την εξέγερση των μαθητών.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν την τόλμη να κοιτάνε πίσω από τα μπουρλότα που σερβίρουν τα Νερώνεια Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.

Δεν ακούστηκε μόνο από ΣΥΡΙΖΑ μεριά, αλλά και από τους "Οικολόγους Πράσινους".

Έχουμε και λέμε. Ο πληθυσμός γερνάει, δεν είναι άδικο να υπεραντιπροσωπεύονται στο εκλογικό τμήμα του οι ηλικιωμένοι; Αυτοί που κατά κανόνα έχουν πιο συντηρητική συμπεριφορά;

Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. ανεργίας στους Νέους. Δεν πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς ακριβώς που αφορούν οι σημερινές πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας να συναποφασίσουν;

Έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, οι μαθητές κάνουν 2 και 3 φορές τα ίδια μαθήματα και δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Γιατί σταματάμε μια φωνή αντίδρασης σε αυτή την κατάσταση; Θέλουμε να την ακούμε με πετριές;

Η Δημοκρατία, αν επιβιώνει, αυτό το οφείλει στην ικανότητά της να ενσωματώνει. Μήπως ήρθε η ώρα και γι αυτή την ενσωμάτωση;

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο 18άρης που ψηφίζει είναι πολύ πιο ώριμος από τον 16άρη...

Δεν είναι δα και μεγάλη αλλαγή. Είχε προκληθεί συζήτηση λίγους μήνες πριν για τις Δημοτικές εκλογές ...Τι διαφέρει στις Εθνικές εκλογές;
Εσείς τι λέτε;
Η φωτογραφία είναι από μαθητικές εκλογές στο Λεόντιο Λύκειο Νέας Σμύρνης

21 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ήδη η ψήφος στα 16 ισχύει στην Αυστρία, μία χώρα όχι και τόσο προοδευτική, θα έλεγα.

Μάλιστα ενισχύω την πρόταση θυμίζοντας ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις δέχονται στις νεολαίες τους άτομα από τα 14 έτη. Ωστόσο, ας κάνουμε μία επισήμανση για τους αλλόπιστους και μισαλλόδοξους ενήλικες: η ψήφος δε συνεπάγεται ενηλικίωση. Αλλά στο κάτω-κάτω μόνο οι ενήλικες έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου; Γιατί όχι και νεότερες φωνές που ίσως λίγο ξεφύγουν (αν και μάλλον πάλι θα ψηφίζουν ό,τι και οι πατεράδες, όπως και στα 18 και στα 20 τους);

dyosmaraki είπε...

Πιστεύω πως το στοιχείο εκείνο που προσδιορίζει την ωριμότητα ενός ατόμου είναι ο χαρακτήρας και όχι η ηλικία.
Μπορεί δύο 16χρονα παιδιά να έχουν τεράστια απόκλιση ως προς την ωριμότητα. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Τι να πω?
Σαν ιδέα την βρίσκω πολύ πρωτοποριακή. Ομολογώ πως έχω κάποιες επιφυλάξεις αλλά δεν είμαι αρνητική. 50-50 θα έλεγα
Οσον αφορά το σχόλιο του δείμου αν δεν κάνω λάθος οι 14χρονοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις νεολαίες των πολιτικών δυνάμεων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Υπάρχει διαφορά.
Άλλο τοπικές εκλογές και άλλο εθνικές.
Στους δήμους έχεις να κάνεις με τα προβλήματα της πόλης σου, της περιοχής σου και γνωρίζεις και δέκα πρόσωπα
Στις εθνικές εξουσιοδοτείς για θέματα πολιτικής κοσμοθεωρίας, εξωτερικής πολιτικής, Διαχείριση δημοσίου χρήματος.και χίλια δυο άλλα που αποτελούν στρατηγικές και κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις για όλη την χώρα.
Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο.?
Ας αρχίσει σταδιακά.

Λάβε υπόψή σου και την κοινωνική ελληνική πραγματικότητα.
Αν το ρουσφέτι π.χ κυριαρχεί στη χώρα μας γιατί δεν σκέφτεσαι ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει από πιό νωρίς?

Τέτοια ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν λέγονται με ελαφρά τη καρδία.

Theoprovlitos είπε...

Επιτρεπεται να διαφωνησω; Εγω θα προτεινα ψηφο στα 21. Δεν βλεπω καμμια ιδιατερη ωριμοτητα γυρω μου για να παρουν 16χρονα την ΔΙΚΗ mου ζωη στα χερια τους. Τα παιδια μπορει να ξερουν τι ΔΕΝ θελουν αλλα το τι θελουν δεν το γνωριζουν. Τα ιδια μυαλα εχω τωρα με οταν ήμουν 16 χρονων; Απο αυτα που γινονται στα σχολεια εχω φρικαρει. Εχουν που εχουν μια δικαιολογησιμη αλλαζονια της εφηβικης ανωριμοτητας.Σκεψου να πεσουν στα χερια εκεινων που χρησιμοποιουν την εφηβικη ψυχη με απατηλες υποσχεσεις. Μεχρι και η κορη μου αλλα μυαλα ειχε στα 16 αλλα στα 20.

Κατ εμενα το δικαιωμα ψηφου για την διαμορφωση της Πολιτειας θα πρεπει να ειναι ταυτοχρονο με τις υποχρεωσεις του πολιτη προς αυτην.

Κατα τα αλλα θα συμφωνησω με το δυοσμαρακι πως η ωριμοτητα απο ατομο σε ατομα εχει τεραστιρες αποκλισεις. Και για καποιους δεν ερχεται ΠΟΤΕ.

phlou...flis είπε...

Πολύ ορθή και απολύτως ενδιαφέρουσα η πρόταση. Ηδη υπάρχουν τα Συμβούλαι Νέων στους Δήμους, η Βουλή των Εφήβων ακόμη πιο επίσημα, άρα ΚΑΙ η Πολιτεία τους θεωρεί ώριμους και "ενήλικες". Γιατί όχι και ψήφος σε εθνικές εκλογές. Αλήθεια, πιότερο πολιτικοποιημένοι είναι οι γεροντότεροι ξεκούτηδες, απόμαχοι της ζωής και πάσχοντες από άνια και άνοια, από τους νέους 16ρηδες;

Unknown είπε...

Ανεξάρτητα των οσων συμβαίνουν σήμερα δεν νομίζω πως πρέπει να παρασυρθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρέπει να εισαι δάσκαλος [υπό την εννοια του εκπαισευτικού ,ετσι δεν ειναι?]και θα γνωρίζεις πως η ηλικία αυτή λειτουργεί με το θυμικό και χαρακτηρίζεται από μιμητισμό.
Συμφωνω με το Διοσμαράκι,πως σε οικογένειες που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν προβλήματα θα βρούμε παιδιά πολύ ωριμα ,οπως και σε οικογένειες με παράδωση στη διανόηση,αλλά φοβάμαι πως ειναι εξαιρέσεις.
Επειτα νομίζω πως ειναι και ενα αλλοθι για τους μεγάλους.
Επειδή αναφέρθηκε η Αυστρία θα πρέπει ναπουμε πως η κουλτούρα σε ο,τι εχει σχέσει με τα κοινά και την αισθηση καθήκοντος που ειναι γνώρισμα των Αυστριακών ,ειναι ΄ταυτισμένη με την υπαρξη τους.
-1956 χειμώνας βαρύς στη Βιέννη,η γιαγιά μου βγαίνει για το γραφείο ,ο πάγος στο πεζοδρόμιο γυαλί,πέφτει ,σπάει το πόδι της.
Τί εγινε???Παρα το γεγονός οτι καλυπτόταν από ασφάλεια του δημοσίου ως υπάλληλος,την νοσοκομειακή περτίθαλψη ανέλαβε ο Δήμος καθώς δεν προλάβει να καθαρίσει τα πεζοδρόμια πριν ξεκινήσει η κίνηση των κατοίκων.!!!Καθώς και χρηματικό ποσόν ως αποζημίωση ψυχικής οδύνης.
-Η μητέρα μου υπήρξε δημόσιος υπάλληλος ,στο ταχυδρομείο,ηρθε με τον πατέρα μου στην Ελλάδα το 1945
το 1955 οταν ξεμπλοκαρίσθηκε η Αυστρία από Αμερικανούς και ρώσσους,αναζητήθηκε και της στάλθηκε επιστολή με το ερώτημα αν ηθελε για τα χρόνια εργασίας της να εισπράξει σύνταξη 'η εφάπαξ!!!!!.
-η επιθεώρηση εργασίας κ' σήμερα στην Αυστρία, αν κάνει ελεγχο σε κατάστημα και διαπιστώσει πωλήτρια που δεν φοράει σαμπο ,επιβάλλει χρηματική ποινή ,τόσο στην ιδια οσο και στον εργοδότη,κι αυτό ερχεται από πολύ παλια.
Στην Αυστρία, δεν χρειάζεται φανάρι για να σταματήσει ο οδηγός του αυτοκινήτου προκειμένου να περάσει ο πεζός ,ειναι αυτονόητο!!!!!!
Λοιπόν????????

Ανώνυμος είπε...

Οι απόψεις των σχολιαστών μοιρασμένες 50-50 που λέει και το Δυοσμαράκι. Έφερε ο Δείμος παράδειγμα την Αυστρία, δεν είμαστε τόσο ώριμοι ως Λαός, λέει η Τάσπα. Ο Θεοπρόβλητος θέλει να ανεβεί η ηλικία. Ο Φλου-φλις συμμφωνεί, ενώ ο Σπίθας θέλει σταδιακά βήματα...
Ζητήθηκε η εμπειρία μου, σαν άνθρωπος που έρχομαι σε επαφή με τη νεολαία.
Λοιπόν η εμπειρία μου λέει ότι δεν είναι κατά μέσο όρο διαφορετικά τα πράγματα στα 18 από τα 16, όπως έγραψα ήδη. Και όσον αφορά τις θυμικές αντιδράσεις συμφωνώ , αλλά τέτοιες έχουμε όλοι μας στην χώρα του καναπέ..
Η πραγματική ενηλικίωση είναι κοινωνικό εν πολλοίς θέμα και δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα και στα 25 οι περισσότεροι δεν το έχουν πετύχει αυτό. Με την έννοια να έχουν αναλάβει εξ' ολοκλήρου την φροντίδα του εαυτού τους. Με λίγα λόγια ή πάμε για ψήφο στα 25 με τηνίδια λογική που ψήφιζαν μόνο οι "ιππείς" αρχικά στην Αρχαία Αθήνα, ή αρχίζουμε σοβαρά να βλέπουμε την ψήφο στα 16.
Αν ήμουν πολιτικός, ίσως άρχιζα μόνο από τις τοπικές εκλογές (κατά Σπίθα), γιατί όπως είπαμε η Δημοκρατία για τέτοια θέματα πρέπει να προσπαθεί να εμπεριέξει..
αλλά θα άρχιζα, δεν θα έκανα πίσω.

Meropi είπε...

Ας μη θεοποιούμε την εφηβεία Κομμούνι μου. Είναι μια περίοδος έντονων αντιφάσεων και συνεχών μεταπτώσεων. Δεν πιστεύω ότι ένα παιδί στα 16 του χρόνια είναι έτοιμο να ψηφίσει στις Γενικές Εκλογές (όχι ότι οι υπόλοιποι είμαστε έτοιμοι, αλλά τέλοσπάντων). Άλλωστε, σύμφωνα με το Αστικό Δίκαιο, μέχρι τα 18 του άλλοι αποφασίζουν γι' αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν την θεοποιώ Μερόπη μου, δεν διαφωνώ στο ότι είναι περίοδος μεταπτώσεων, αλλά όπως είπα τι 16 και τι 18. Οι Νέοι θίγονται περισσότερο από όλους από την σημερινή κατάσταση και πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συναποφασίσουν με όλες τους τις πλευρές. Τώρα για το ποιός είναι έτοιμος να ψηφίσει είναι μεγάλη ιστορία. Επίσης όλες οι ηλικίες έχουν τα αρνητικά τους, για τα οποία οι γενικεύσεις, δημιουργούν θέματα: Οι έφηβοι νέοι π.χ. έχουν συναισθηματικές μεταπτώσεις, οι γέροντες έχουν αρτηριοσκλήρηνση κλπ κλπ
Τώρα για τα νομικά θέματα θα βρεθεί φόρμουλα, πάντα προηγείται η ζωή και ακολουθούν οι κανόνες...

Unknown είπε...

μπήκα τυχαία-μεταξύ μαγειρικής και ενημέρωσης-σε κάποια ιστοσελίδα νέου παιδιού που εγινε αιτία από ενα λάθος που διαπίστωσα να επισκεφθώ και αλλες νέων.
Πραγματικά λυπήθηκα,ολοι αυτοί εκαναν αναφορά στο
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ Ν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ Θ ΑΦΗΣΕΙΣ
επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών.
Για ολους τους οι στίχοι αυτοι ειναι γνωστοί, ως τραγούδι του Σαββόπουλου.............!!!!!!υπάρχει αρκετό ελλειμα πριν ξεκινήσουμε,ας φροντίσουμε πρώτα ν'αγωνισθούμε για τα σχολιά τους.
Οραμα και γνώση και μετά η ειδικότητα θα ειναι καθαρά δική τους επιλογή ,για θα εχουν αποκτίσει την ικανότητα να επιλέγουν.

vasikos metoxos είπε...

Όσο θετική κι αν είναι σαν ιδέα είναι σφάλμα να συζητιέται τώρα στη μέση των κινητοποιήσεων, γιατί απλά φαίνεται σαν κίνηση μικροκομματική προς τους μαθητές.
Η ικανοποίηση του μεταπολιτευτικού αιτήματος για ψήφο στα 18 από το ΠΑΣΟΚ το 1982 δεν άλλαξε το πολιτικό τοπίο, ούτε ριζοσπαστικοποίησε την εκλογική βάση κάποιου κόμματος της αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια, το αίτημα για ψήφο στα 16, έρχεται πίσω από το αίτημα για ουσιαστική δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση επίσης (δεν πρέπει να ταυτίζονται) Θα έπρεπε να είναι το νο 1 αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και όμως δεν είναι,διότι διαφορετικά θα είχαν βγει στο δρόμο οι γονείς.
Συμφωνώ Τάσπα... Επίσης να προσθέσω το αίτημα για δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους νέους, αίτημα που μόνο ένα στοχοποιημένο, αλλά σαρωτικό κύμα δημόσιων επενδύσεων μπορεί να προσφέρει..
Όμως, υπάρχουν άλλες δυνάμεις (βλέπε αγρότες) που με ένα επιδοματάκι ξεπουλούν την ψήφο τους, υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι που τους ενδιαφέρουν οι οικονομίες τους και τσιμπάνε (λάθος τους) στο πρόταγμα της οικονομικής σταθερότητας και της αποφυγής των ρίσκων. Γι' αυτό σκέφτομαι ότι συγκυριακά, με βάση και τις στατιστικές μπορεί να είναι βοηθητική μια αλλαγή του εκλογικού σώματος (συνακόλουθο αίτημα είναι και η ψήφος στους μετανάστες που ζουν χρόνια στον τόπο μας)..
Πάντως έχει δίκαιο ο Βασικός Μέτοχος μετά από λίγο μάλλον και οι καινούργιοι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις επιλογές των πολλών.
Γιατί λοιπόν η υπόσχεση μια αλλαγής που μπορεί να γίνει εύκολα και άμεσα να είναι ψηφοθηρική και να μην είναι τα διάφορα επιδόματα και φοροαπαλλαγές που τάζονται δεξιά κι αριστερά..

tractatus είπε...

Εχεις δίκιο οτι η διαφορά μεταξύ 18 και 16 δεν είναι μεγάλη. Ωστόσο, τα βαθύτερα προβλήματα του δημοκρατικού συστήματος φαίνεται να μην είναι η ψήφος αλλά το πώς φθάνουμε μέχρις εκεί. Γι' αυτό θα έλεγα οτι θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν οι θεσμοί και μετά να αλλάξει η ηλικία. Κανόνες που δεν τηρούνται να τηρηθούν αι μια σειρά άλλα συλλογικά ζητήματα που είναι μόνο για τη μπροστάντζα να γίνουν για το βάθος. Ειδάλλως απλά θα αυξήσουμε τη ποσότητα και δεν θα έχουμε και πάλι ποιότητα. Χώρια που τα πρώτα χρόνια οι έφηβοι ακολουθούν τους γονείς κι αυτό τους δεσμεύει αργότερα μέχρι να αποφασίσουν και με ποιούς θα πάνε και ποιούς θα αφήσουν. Να αρχίσουμε να συζητητάμε σε όλους τους χώρους πριν απο την εκπροσώπηση διχως νεποτισμούς και μηχανισμούς για να καταφέρουμε να ασκούμε το μυαλό και τη κριτική κι όχι απλά να αναπαράγουμε πρόβατα. Οσο για την Αυστρία....εκεί δεν έχει αναπτυχθεί ο νεοφασισμός; Δεν είναι και τόσο καλό το παράδειγμα για μένα...

Ανώνυμος είπε...

"Ωστόσο, τα βαθύτερα προβλήματα του δημοκρατικού συστήματος φαίνεται να μην είναι η ψήφος αλλά το πώς φθάνουμε μέχρις εκεί."
συμφωνώ απολύτως Ελένη. Επίσης συμφωνώ ότι αρκετοί νέοι θα ψηφίσουν ότι πουν οι "θυσιασθέντες υπέρ μέλλουσας καριέρας" γονείς. Αρκετοί άλλοι δεν θα τολμήσουν καν να πουν μια συμβουλή, γιατί οι νέοι από αντίδραση θα κάνουν το αντίθετο. αλλά γιατί, αφού δεν είναι και μια φοβερή αλλαγή, τη φοβάστε. Είναι απλά μια συμβολική αναγνώσριση ότι συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο του αρθρογράφου. Πράγματι, η ενηλικίωση είναι ουσιαστικά θέμα κοινωνικοποίησης του ατόμου και όχι αυτό που ο κάθε ενήλικας ή γονιός βλέπει ως ωριμότητα στο παιδί του δικό του ή του γείτονα. Έρχομαι με πολλά παιδιά καθημερινά σε επαφή. Πραγματικά όταν ρωτώνται έχουν κρίση και δική τους ενίοτε άποψη. Τουλάχιστον έχουν τόσο δική τους άποψη όσο και οι γονείς τους ή ο καθείς μας. Το ρουσφέτι θα φτάσει και σε μικρότερες ηλικίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς, δε θα αποφασίζω εγώ για τους νέους. Ας αναλάβουν την ευθύνη να σχηματίσουν δική τους άποψη, ας αναλογιστούν τα λάθη των ενηλίκων και να προχωρήσουν σε δική τους πολιτική/κομματική στάση.

Ανώνυμος είπε...

"...Το ρουσφέτι θα φτάσει και σε μικρότερες ηλικίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς, δε θα αποφασίζω εγώ για τους νέους.."
Αυτό είναι και η λογική η δική μου

Unknown είπε...

επιτρέψτε μου να πω πως απ' οσα αναφέρθηκαν μάλλον θα πρέπει να καταλήξουμε στην ανάγκη οσμοσης και συνεχούς επικοινωνίας με τις νεωτερες γενιές,κάτι που επι του πρακτέου ξεχάσθηκε.
@θα διαφωνίσω με τον phlou-flis [για απόμαχους ξεκούτηδες].
Αντίθετα 45-55-και 60αρηδες κάθε αλλο παρά απόμαχοι ειναι.Μάχονται και μετα μανίας προκειμένου να κρατήσουν οσα γίνεται περισσοτερα προς ιδιον ωφελος.Αλλωστε μη ξεχνάμε πως αυτοί ειναι οι εργοδότες της γενιάς των 700Ε.τΟ ΟΝΕΙΡΟ της γενιάς των 18αριδων συνθλήβεται την ημέρα που δηλώνεται απο τους γονείς, πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη δαπάνη που απαιτεί η σπουδή τους,γιατί ο πατέρας βρέθηκε χωρίς δουλεια......στα 55................
Πως αδυνατούν να πληρώσουν τα ιδιαίτερα γιατί τα εσοδα της οικογένειας ,εξαντλούνται πλέον για τις ανάγκες της επιβίωσης και μόνο.
Εκεί ο νέος βλέπει την μοναξιά της οικογένειας,την ανυπαρξία των πολιτικών δυνάμεων και την αφωνία τους.
Για τα εργα και τις ημέρες των προηγουμένων εχει ακούσει ,τους νυν τους βιώνει και την Αριστερά αδυνατεί να την εντοπίσει ανάμεσα στην ακατανόητη γλώσσα του ΚΚΕ και την ανυπαρξία συγκεκριμένων προτάσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
@@το αν στη Αυστρία-εχει ανεπτυχθεί Νεοναζιστικό Ρεύμα-ειναι φαινόμενο των καιρών που αναμφιβολλα πρέπει να εξαφανισθεί οσο γίνεται γρηγορώτερα,αυτό ομως δεν αναιρεί την εμπέδοση των δικαιομάτων που απαιτούν οι Πολίτες από το Κράτος τους.,και κάτι για την Ιστορία.
@@πάνω από 15 χρόνια η Βιέννη ειχε Δήμαρχο Εβραίο και κατοπινό Πρόεδρο
της Σοσιαλιστή,τον ΚΡΑΙΣΚΙ,τον πρώτο Ευρωπαίο πολιτικό,που αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης και τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο των 6ημερών.
Η ιστορία εχει συνέχεια,αρκεί να ξέρουμε και να θέλουμε να τη διαβάσουμε σωστά
Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.Από την Αριστερά ζητώ δράση και θέση στην καθημερινότητα και οχι ΦΑΣΟΝ,σήμερα ηρθε η ωρα της.
@@Εγω και πολλοί αλλοι οπως και νάχει δεν μπορούμε να την αφήσουμε,εκείνη δεν ξέρω τι εχει αποφασίσει!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

τάσπα έτσι ακριβώς είναι

Unknown είπε...

ΞΑΝΑΒΛΈΠΟΝΤΑς ΤΑ ΚΕΊΜΕΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΏΝΩ ΛΆΘΗ ΟΘΟΓΡΑΦΊΑς,ΣΧΩΡΝΆΤΕ ΜΕ,Η ΚΕΚΤΗΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΝΗΠΙΑΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ

gskapetis είπε...

Τι λέει μωρέ ο Θεοπρόβλητος, δεν ξέρουν τι θέλουν τα παιδιά και ξέρουν οι μεγάλοι που ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε και τάχουμε κάνει σκατά; Ισα-ίσα που η νεανική ψήφος θα δροσίσει τη καμένη γη που καταφέραμε.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Πάλι ... καθυστερημένα προσέρχομαι...
Θα βάλω ένα διαφορετικό προβληματισμό και συγχωρέστε με...
Είναι ΤΟΣΟ σπουδαίο να ψηφίζουν οι 16ρηδες;
Ας τους αφήσουμε έξω από το κομματικό παιχνίδι άλλα δυο χρόνια, δε βαριέσαι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους να "ενσωματωθούν"...
Άλλωστε με τις τελευταίες τους κινητοποιήσεις έδειξαν ότι μπορούν να ακούγονται όταν θέλουν....
Περισσότερο από όλους εμάς που ... εξαντλούμε το "λόγο" μας στη ψηφοδόχο κάλπη...
Δε θέλω να φανώ ... ρατσιστής αλλά μήπως έπρεπε να συζητήσουμε και την απώλεια δικαιώματος ψήφου στα 75??????????????????
Και μήπως αντί να συζητάμε για τους 16ρηδες πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις μας για "Ελληνοποίηση" και δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας πλέον της δεκαετίας???
Έχει γίνει αναφορά παλιότερα, αλλά το επαναφέρω γιατί νομίζω ότι στοχεύοντας πολλά πουλιά, γυρνάμε με άδειο τον τροβά......
(Όσο για τους 75ρηδες μάλλον είμαι εκτός θέματος....
Ίσως να σου δίνω ... ερέθισμα για μια άλλη εκτενή συζήτηση....)

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου