Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2008

Διαμαρτυρία και Διακυβέρνηση.

Σκέψεις τριβελίζουν στο μυαλό μου από την Κυριακή 6/1/2008, που διάβασα τις παρακάτω αράδες στην συνέντευξη του Ανδρ. Λοβέρδου στον "Ελ. Τύπο": "Τα κόμματα εξουσίας στα μάτια του πολίτη είναι αναξιόπιστα. Ταυτοχρόνως, τα δύο κόμματα της Αριστεράς δεν διατυπώνουν πρόταση διακυβέρνησης του τόπου αλλά εκφράζουν διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία προς τα κακώς κείμενα, με συλλεκτική δημαγωγία, εκφράζει και ο ΛΑΟΣ. Ιδού το αδιέξοδο. Ο πολίτης δεν βλέπει λύσεις στα προβλήματά του και απογοητεύεται. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα διαζυγίου με τους κοινωνούς και τους πολίτες."(Όλη η συνέντευξη εδώ).
Οι σκέψεις αυτές ενισχύθηκαν και από την συμμετοχή μου στις συζητήσεις για το "ασφαλιστικό", στους "Φακέλους Προτάσεων" ( βλέπε εδώ ,αλλά και παραπάνω και παρακάτω στους "φακέλους").
Δεν ήθελα να τις εκφράσω όμως στο μπλογκ.. Είπα, "ας ξεκινήσω το νέο έτος με λιγότερες πολιτικολογίες...". Όμως να η πραγματικότητα που είναι εδώ και με "τσιγκλάει"!
Τέλος πάντων, σήμερα μου δώθηκε και η ευκαιρία, με την δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις" , που πρώτη φορά δίνει μία σαφή τάση προς τα αριστερά, να απαντήσω -δια της απαντήσεως στον κ. Λοβέρδο- και σε πολλούς άλλους:

Δεν μπαίνω εδώ στο πως τα 2 κόμματα της αριστεράς, διαχειρίζονται την διαμαρτυρία και αν θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν περισσότερο την ολοένα και βαθύτερη αντίθεση προς την σημερινή κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα. Είναι άλλο θέμα.
Θα μείνω σε όσους λένε (μήπως επειδή απλά δεν είναι κυβέρνηση;) ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Πως έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο και χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές.
Αν λέτε ότι έχετε έτοιμη πρόταση διακυβέρνησης, δύσκολα θα σας πιστέψει ο κόσμος. Μετά από τόσα στραπάτσα, κατάλαβε ότι είναι τρικ.
Ο κόσμος καθημερινά βιωματικά αποδομεί το κυρίαρχο μοντέλο και πρέπει να τον ακολουθήσετε.
Μέσα από την αποδόμηση, θα έρθει η οικοδόμηση ενός ευρύτερου κινήματος που θα κλονίσει στερεότυπα, αξιώματα, θα ζητήσει ένα διαφοροποιημένο πλαίσιο κοινωνικής ζωής και τελικά θα εκφραστεί ως πρόταση όχι απλά διακυβέρνησης, αλλά ριζικής πολιτικής αλλαγής.
Σίγουρα λάθη του πρόσφατου ριζοσπαστικού παρελθόντος, πρέπει να συνυπολογιστούν, όμως χωρίς έμπνευση κανείς δεν πάει μπροστά.
Αν έχετε την έμπνευση, τότε και αυτοί που σήμερα κατακρίνετε ως απλά κινήματα διαμαρτυρίας (κάτι σαν τους "Λουδίτες", ας πούμε) θα σας ακολουθήσουν με τον τρόπο τους.
Αν θέλετε την Διακυβέρνση ως ένα ρετουσάρισμα, δυστυχώς μόνο στη φθορά του άλλου μπορείτε να ελπίζετε και αυτό είναι κακό για τον τόπο!
Είστε σε θέση να αποδομήσετε αυτά τα αξιώματα και τις κυρίαρχες λογικές που μιζεριάζουν τις ζωές των πολλών, καλύτερα από τα κατ' εσάς αναποτελεσματικά "κινήματα διαμαρτυρίας"; Απαντείστε στον εαυτό σας!

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου