Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Γνωστοποίηση Ουσιαστικής Διάλυσης Κέντρων Πρόληψης και Κινητοποιήσεων Εργαζομένων για την αποτροπή της

Από την θεατρική παράσταση "Ωραίο φύλο ε;" που ανέβασε ομάδα μητέρων του "Κέντρου Πρόληψης Ν. Λάρισσας", βασισμένη σε κείμενα των ίδιων των μητέρων που περιγράφουν πως είναι να μεγαλώνει κανείς παιδιά σήμερα...

Στις 13/01/2009 οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της χώρας λάβαμε από τον πρόεδρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ., κ. Φωτεινόπουλο, μια επιστολή στο πλαίσιο, της αν μη τι άλλο σπάνιας επικοινωνίας του μαζί μας.
Η επιστολή ξεκινά με μια ευχή, συγκεκριμένα για «προσωπική και οικογενειακή ευτυχία». Απορίας άξιο θεωρείται ο τρόπος, με τον οποίο αυτή η διπλή ευτυχία θα μας συναντήσει μέσα στο 2009, τη στιγμή που η διεύθυνση του ΟΚΑΝΑ δεν έχει χρηματοδοτήσει τα Κέντρα Πρόληψης για ένα μεγάλο μέρος του 2007 και για ολόκληρο το 2008, ενώ τα ελάχιστα χρήματα που έχει καταβάλει πρόσφατα δεν αφορούν παρά παλαιότερες οφειλές του.
Αποτέλεσμα αυτής της επί της ουσίας πολιτικής υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως «μη κερδοφόρας» είναι:
Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων,
απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές,
καταφυγή εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας,
αδυναμία κάλυψης παγίων εξόδων,
ύπαρξη Κέντρων Πρόληψης, που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού τους, έχοντας στη διάθεσή τους δυναμικό δύο ή τριών εργαζομένων,
ύπαρξη τουλάχιστον ενός επιστημονικά «ακέφαλου» Κέντρου,
κίνδυνος ψυχοσυναισθηματικών διαβρώσεων των λειτουργών ενός δικτύου πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτήσεων, αλλά και προαγωγής της Ψυχικής Υγείας γενικότερα.

Αποτέλεσμα αυτής της διαλυτικής προς το έργο πρακτικής, το οποίο προσπαθούμε με πολύ πείσμα και αξιοπρέπεια να επιτελέσουμε, είναι επιπλέον:
Η πλήρης απουσία ειδικής εκπαίδευσης για τα νέα στελέχη, η ανυπαρξία συνεχιζόμενης επιστημονικής υποστήριξης, διαρκούς επιμόρφωσης και παρακολούθησης των νέων αναγκών στη δουλειά μας, καθώς και εποπτείας – με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις
Τέλος, με έρεισμα την οικονομική ασυνέπεια της διεύθυνσης του ΟΚΑΝΑ, το 2008 δεν καταβλήθηκε κανονικά ούτε το προβλεπόμενο υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, που προέρχεται από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ), ενώ πρόσφατα ο Δήμος Κω αποσύρθηκε από το «εταιρικό σχήμα» του εκεί Κέντρου Πρόληψης. Το τελευταίο, ειδικά, έρχεται να ενισχύσει, αν και με τον πιο αρνητικό τρόπο, τις κραυγές μας για επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης.
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά το αίτημά μας για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναγνωρίζει το έργο μας και θα υποστηρίζει τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς την κοινωνία, θα αξιοποιεί τη συσσωρευμένη επαγγελματική εμπειρία των στελεχών, και θα κατοχυρώνει με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις τα Κέντρα Πρόληψης ως μόνιμες δομές, με πάγια επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο αίτημα μας αυτό ας συνυπολογιστούν :
Α. Το θετικό έργο, με κριτήρια ποιοτικά και ποσοτικά, που έχουν να επιδείξουν τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, δεν παράχθηκε εξαρχής σε ένα περιβάλλον εργασιακά ασφαλές για τα στελέχη
Β. Αυτές οι επιστημονικές και κοινωνικές κατακτήσεις -ειδικά τα τελευταία χρόνια- ήταν περισσότερο αποτελέσματα πρωτοβουλιών -απλήρωτων σε αρκετές περιπτώσεις- στελεχών, οικονομικής στήριξης από τοπικούς φορείς και έμπρακτης ηθικής στήριξης από τους/τις ωφελούμενους/ωφελούμενες παρά αποτέλεσμα ενδιαφέροντος, κεντρικού σχεδιασμού και υποστήριξης από την πλευρά της Πολιτείας
Η επιστημονική μας ακεραιότητα, η αγάπη μας για τη δουλειά μας, και η πολύπλευρη διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, είχαν ως αποτέλεσμα τις πολύ θετικές διαπιστώσεις για το δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε διαδοχικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου. Το έργο μας αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ειδική μνεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (EMCDDA).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ με αφορμή, μάλιστα, την πρόσφατη έκθεσή της διεθνούς επιτροπής του για τον έλεγχο των Ναρκωτικών, προτείνει στα κράτη - μέλη του δράσεις ακριβώς σαν αυτές που ήδη κάνουμε οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Κέντρα Πρόληψης παρά την υπονόμευση από την πλευρά της Πολιτείας, οι οποίες ασφαλώς θα είχαν πολλαπλασιαστεί και αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ποιοτικά, εάν δεν υπήρχε η υποχρηματοδότηση και η παντελής έλλειψη στήριξης.
Μέσα σ’ αυτό το αντιφατικό κλίμα επιτευγμάτων από τη μία, και στον αντίποδά τους, της εργασιακής μας ανασφάλειας και της γενικότερης απομόνωσής μας από πλευράς διευθύνσεων Ο.ΚΑ.ΝΑ. και Υπουργείου Υγείας, μας ζητείται να συλλέξουμε και να στείλουμε στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις Πρόληψης στο ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), ώστε να ενταχθούν στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα, που θα κατατεθεί στο EMCDDA.
Τα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.), από το ξεκίνημα μας ακόμα, ανταποκρινόμαστε θετικά στη δημιουργική πρόκληση, που συνιστούν οι έρευνες του ΕΚΤΕΠΝ, αντιμετωπίζοντάς τις και ως ένα εργαλείο, αφενός για τη γνωστοποίηση του έργου μας στις τοπικές κοινότητες, αφετέρου για τη βελτίωσή του. Εξακολουθώντας να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη και λειτουργία του ΕΚΤΕΠΝ είναι αδιαπραγμάτευτη κοινωνική αναγκαιότητα και πως οι από πλευράς του αξιολογήσεις και έρευνες είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αποτύπωσης και βελτίωσης της δουλειάς μας, ωστόσο: Μετά από αίτημα της πλειοψηφίας των ομάδων εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επικυρωμένου με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε καταρχήν την αποστολή στο ΕΚΤΕΠΝ των συμπληρωμένων, απολογιστικού χαρακτήρα ερωτηματολογίων, δια μέσου του ΟΚΑΝΑ, τη στιγμή που, πέραν της παγίωσης των παραπάνω αναφερόμενων αδιεξόδων, επιπλέον:
- Δεν έχει υπογραφεί η νέα πενταετής σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Υγείας.
- Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ειδικός κωδικός χρηματοδότησης για τα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να διασφαλίζεται η ροή της χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο Υγείας μέσω Ο.ΚΑ.ΝΑ.
- Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. δεν έχει ακόμη αποδώσει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει συνολικά στα Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να είμαστε απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.
- Το εργασιακό πλαίσιο και οι μισθοί των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σαφώς κατώτερα από αυτό που προβλέπουν τα προσόντα μας.
Αντί ευχολογίων ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς και Πολιτικούς Φορείς από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από τις διευθύνσεις Ο.ΚΑ.ΝΑ. και Υπουργείου Υγείας, αλλά και από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το τέλος του Μάρτη:
1) Να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές ανάγκες μας με καταβολή των χρεών, ώστε να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος απλήρωτος, καμία ασφαλιστική εισφορά σε εκκρεμότητα, κανένα Κέντρο υπό διάλυση.
2) Η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλουν άμεσα τις υπόλοιπες οφειλές τους για το 2008 και να μη συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την ασυνέπεια του Υπουργείου Υγείας. Ήδη είμαστε στο 2009 και περιμένουμε και από αυτή την πλευρά να προσδιορίσει χωρίς υπεκφυγές την χρηματοδότηση της για το τρέχον έτος.
3) Να τοποθετηθούν όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς με πρώτη υπεύθυνη την Κυβέρνηση της χώρας άμεσα, με συγκεκριμένες προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, που θα αναβαθμίζει το ρόλο των Κέντρων Πρόληψης, κατοχυρώνοντάς τα ως μόνιμες δομές, με πάγια επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Σωματείο μας έχει καταθέσει έγκαιρα προτάσεις επί των οποίων δεν έχουμε λάβει ουδεμία επίσημη απάντηση.
4) Να υπάρξει άμεσα ένα πλαίσιο ειδικής εκπαίδευσης, επιστημονικής εποπτείας και υποστήριξης, που θα βοηθήσει την ανασύνταξη των Κέντρων και την έξοδο από την κατάσταση που η ίδια η Πολιτεία τα οδήγησε.
5) Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως λευκή επιταγή αναλγησίας και κυνισμού: Η οικονομική κρίση εντείνει την αβεβαιότητα, διευρύνει και βαθαίνει τα κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά ρήγματα και, κατά συνέπεια, την ένταση της προσφυγής κομματιών του πληθυσμού σε χρήση ουσιών, την αύξηση των εξαρτητικών συμπεριφορών εν γένει, όπως επίσης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Τα Κέντρα Πρόληψης σε όλα αυτά έχουν τον ρόλο «εμπροσθοφυλακής», ειδικά στην επαρχία.

Στόχος της απόφασής μας να μην σταλούν στο ΕΚΤΕΠΝ τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια απολογισμού του επιστημονικού έργου μας είναι η αποφασιστική στροφή της προσοχής όλων των σχετικών Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων στο δραματικό πρόβλημα των Κ.Π. Προκειμένου να επιτύχουμε ως προς αυτό, προγραμματίζουμε σειρά δράσεων, υποστηρικτικών της υλοποίησης της απόφασής μας, οι οποίες περιλαμβάνουν: Επιστολές στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά, στο EMCDDA και τους Εθνικούς Φορείς του, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον ΟΗΕ .

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου