Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2009

Πυθαγόρειο 7/8/09 (χαράματα)

Φίλε μου καλέ,
σου γράφω αυτό το e-mail χαράματα, γιατί δεν με παίρνει ύπνος και κατά έναν τρόπο φταις και εσύ.
Όχι μη το πάρεις στραβά, δεν έκανες κάτι κακό ηθελημένα, όπως δεν πιστεύω ότι ηθελημένα έκαναν κάτι κακό, οι υπεύθυνοι, στους οποίους θα αναφερθώ στη συνέχεια. Απλά, με την φούρια τους να προβάλουν τον τόπο τους, εν μέσω τουριστικής κρίσης, μάλλον τελικά «έκαψαν» την προσπάθειά τους, δια της υπερβολής.
Και δεν τα γράφω όλα αυτά για να γκρινιάξω, αλλά για να σε προειδοποιήσω εσένα και εσύ με την σειρά σου πολλούς άλλους, έτσι ώστε να παρέμβετε για να μην επαναληφτούν αυτά τα τραγελαφικά που έζησα. (Συγνώμη, αλλά όντως έτσι τα είδα..)

Μου είπες φίλε μου καλέ, για το ωραίο νησί σου, τη Σάμο, μου είπες για το φυσικό της κάλος, τον πολιτισμό της, τις παραλίες της, τα ωραία της ταβερνάκια, μου είπες για το λαμπρό πανηγύρι της 6ης Αυγούστου στο Πυθαγόρειο.. για τις καλές τιμές στα ξενοδοχεία…
Σε άκουσα και για να τα συνδυάσω όλα αυτά, αποφάσισα να κλείσω ένα δωμάτιο μέσα στο Πυθαγόρειο.
Δωμάτο με θέα στο λιμάνι, ώστε να απολαμβάνω και το αυγουστιάτικο φεγγάρι να βγαίνει μέσα από τα κατάρτια των ιστοφόρων!
Βέβαια για αυτή την επιλογή έδωσα αρκετά περισσότερα χρήματα, από αυτά που θα έδινα για οποιαδήποτε άλλο δωμάτιο στο Νησί, αλλά αξίζει τον κόπο.
Όντως οι τιμές ήταν καλές, αλλά ρε παιδί μου δεν φτάνει αυτό.
Με τίποτα δεν μπορώ να χωνέψω το τσουχτερό 6ευρο που έδωσα στο ταξί από το Ποτοκάκι (ξέρεις την ωραία παραλία έξω από το Πυθαγόρειο) ένα μεσημέρι με καύσωνα για να γυρίσω στο δωμάτιο και αυτό γιατί δεν υπάρχει πυκνή αστική συγκοινωνία για την παραλία, όπως υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά που έχω επισκεφτεί. Θα μου πεις υπάρχει και παραλία μέσα στο χωριό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Η συγκοινωνία, είναι μεγάλο μείον και πρέπει να το διορθώσετε άμεσα. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα νησί που να μην συνδέεται το λιμάνι του με τα βασικά τουριστικά μέρη του με πολύ πυκνή δημόσια συγκοινωνία, συνήθως μέχρι τις 1-2 μετά τα μεσάνυχτα . Ακόμα και η Σαντορίνη που γνωρίζεις με τι βαλάντια πάνε οι περισσότεροι τουρίστες εκεί. Η Σάμος όχι. Και μη μου πεις και εσύ τη δικαιολογία είναι φτηνά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.
Αδελφέ, στις διακοπές μου δεν θέλω να οδηγώ, ούτε να ψάχνω για πάρκινγκ, αλλά ακόμα και ένα 5ευρο να είναι η ημερήσια διαφορά της αστικής συγκοινωνίας με τα ενοικιαζόμενα, εγώ θα προτιμούσα να απολαύσω ένα ουζάκι στην προκυμαία.
Ουζάκι είπα….
Ρε παιδί μου, το ουζάκι σου, ή τη μπύρα, ή το κρασάκι δεν το πίνεις στο Κολωνάκι, αλλά σε μια παραλία του Αιγαίου. Τα πατατάκια και τα φιστίκια δεν κολλάνε, χάθηκε μια ντοματούλα, ένα αγγουράκι και μια ελίτσα, λίγο τυράκι για το κρασί και την μπύρα.
Δεν νομίζω να κοστίζουν υπερβολικά περισσότερο από τα τσιπς, αλλά κάνουν τη διαφορά!
Τέλος πάντων, μέχρι εδώ κανένα ουσιαστικό παράπονο, απλά σου επισημαίνω ενδεικτικά κάποιες «πινελιές», που κάνουν τη διαφορά, γιατί έχει πιάσει τους συντοπίτες σου ένα μεγάλο άγχος για τον τουρισμό και ειδικά τον εγχώριο, άγχος που τους κάνει να κάνουνε «τρέλες», σαν και αυτή που με έκανε να σου στείλω αυτό το e-mail.

Το πρόβλημά μου έχει να κάνει με τη διοργάνωση του πανηγυριού της 6η Αυγούστου που με έχει αφήσει ξάγρυπνο.
Αλλά ας ξεκινήσω από την αρχή.

Από τη μέρα που ήρθα, πληροφορήθηκα την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στους εορτασμούς με γιγαντοαφίσες και πανό που περιλάμβαναν τεράστιες φωτογραφίες του. Πιστεύω ότι ήταν η χειρότερη δυνατή υποδοχή για αυτόν τον ταπεινό άνθρωπο και για μας τους επισκέπτες ευκαιρία ειρωνικών αστεϊσμών: «Τελικά στο Πανηγύρι τραγουδά ο Ιερώνυμος και όχι ο Κονιτόπουλος» (Συγκρίνοντας με τις σαφώς μικρότερες αφίσες του καλλιτέχνη που με ταλαιπωρεί τώρα).
Αγαπητοί φίλοι, δεν έχετε παρατηρήσει ότι πλέον ούτε για τους πολιτικούς δεν κυκλοφορούν τέτοιες γιγαντοαφίσες; Μόνο για τις λαϊκές φίρμες κυκλοφορούν, και αυτό σπάνια…
Εδώ αξίζει να αναφερθεί επίσης και η υπερβολή στον σημαιοστολισμό- ειδικά στο χώρο μπροστά από την Εκκλησία.
Εθνική γιορτή κάνατε ρε παιδιά, όχι παιδικό πάρτι!!

Τέλος πάντων, πήγα και εγώ το βράδυ, να δω την αναπαράσταση της ναυμαχίας.
(Ειρήσθω εν παρόδω: πρέπει να αποφασίσετε, αν θα κρατήσετε την λαϊκή γιορτή με τις βάρκες, ή θα προχωρήσετε σε μια αναπαράσταση με ηχητικά και φώτα. Αυτή θα πρέπει να την οργανώνουν επαγγελματίες, γιατί, οπωσδήποτε δεν μπορούσα να βάλω στο μυαλό μου, ότι τα τούρκικα ή τα ελληνικά πολεμικά πλοία ήταν τα πλοιάρια με τις σημαίες των τουριστικών γραφείων, ούτε να φανταστώ τους ιππείς που δεν φαινόταν..)
Πήγα, όπως με συμβούλευσες στο λιμάνι., δίπλα στις θέσεις των επισήμων, γιατί οπωσδήποτε από εκεί θα έβλεπα καλά και πήγα να πιάσω θέση μία ώρα νωρίτερα. Αλλά φευ, όλο το λιμάνι ήταν αποκλεισμένο για το πόπολο, γιατί ήταν λέει μόνο για τους επισήμους, όπως μου δήλωσε ξερά η υπεύθυνη
Της είπα ευγενικά, ότι η ύπαρξη των επισήμων δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλο αποκλεισμό, ότι δεν θέλω να καθίσω στις θέσεις τους, αλλά να δω από μια καλύτερη θέση το θέαμα.
Της σημείωσα ότι επίσημοι είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος, ο βουλευτής, ο νομάρχης, ο δήμαρχος, ο τοπικός μητροπολίτης, άντε ο εκπρόσωπος του στρατού και της αστυνομίας μετά ενός το πολύ συνοδού έκαστος και αυτό προς τιμή των θεσμών που εκπροσωπούν όχι τα 150 και πλέον καθίσματα που είχαν κρατηθεί.
(Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι κάθε γαλονάς και ρασοφόρος , θεωρείται επίσημος, όπως και κάθε δημοτικός ή νομαρχιακός σύμβουλος, αλλά ακόμα και υπάλληλοι της δημαρχίας, όπως μου είπαν οι διπλανοί!! Και αν θεωρείται ότι όλοι αυτοί πρέπει να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, γιατί να μη τύχουν πριν από αυτούς, αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των νοσηλευτών, οι εκπρόσωποι των εργατών, των αγροτών, των ψαράδων, των εμπόρων και των απόμαχων ναυτικών, έτσι για να "κάψουμε" τις εξαιρέσεις!!!)
Αλλά ακόμα και 150 να ήταν οι επίσημοι , πάλι δεν υπήρχε χρεία τόσο μεγάλου αποκλεισμού. Ένας διάδρομος πλάτους 1-2 μέτρων έφτανε!!
Αλλά τι λέω, ούτε καν αποκλεισμού. Θα μπορούσαν ορισμένα καθίσματα μπροστά να λένε «θέσεις επισήμων» με ένα χαρτάκι και τίποτα άλλο. Και οπωσδήποτε θα έπρεπε να υπήρχαν, έστω και λίγα καθίσματα για μη επίσημους.
Δεν είχε σημασία που δεν έφταναν για όλο τον κόσμο.
Οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους.
Ας υπήρχαν 100 καθίσματα -καρεκλίτσες από το σχολείο- δίπλα σε αυτά των επισήμων, έτσι για «ξεκάρφωμα». Διότι, πώς να το κάνουμε, χτυπάνε άσχημα νέο-αποικιακές νοοτροπίες, οι επίσημοι σε τεράστιο αποκλεισμένο χώρο με τα αναψυκτικά τους και τα κρασά τους και το πόλπολο στριμωγμένο απ’ έξω!!
Ούτε «Σύνοδος Κορυφής» να γινόταν.
Όταν τα είπα αυτά στην καλλίμορφο υπάλληλο, επικαλέστηκε την ασφάλεια του αρχιεπισκόπου…
«Πλάκα μας κάνεις κοπέλα μου; Ο αρχιεπίσκοπος συμμετέχει σε λιτανία, στριμωγμένος κυριολεκτικά μες τον κόσμο, αν ήθελε κάποιος να τον απειλήσει θα το έκανε τώρα!!»
Στο τέλος, όταν ένα –ένα τα επιχειρήματα της απαντιόταν, μου είπε «ε, περίμενετε να περάσουν οι επίσημοι και θα μπείτε μετά…»
Δηλαδή μάλλον της είχαν πει της γυναίκας, «μην περάσει το πόπολο μέσα και δεν βρουν οι κυρίες αξιωματικών καρέκλα!».
Φίλε μου, καταλαβαίνεις ότι δεν κάνω τα παράπονα αυτά κινούμενος από προσωπική αντιδικία, αλλά όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, η αισθητική των μικρών πραγμάτων, είναι μία από τις διαστάσεις της Δημοκρατίας.
Νομίζω, όλοι μπορούν να μιμηθούν το πρόσφατο παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έδειξε το δρόμο με τις δεξιώσεις..

Αυτή η έλλειψη αισθητικής και σεβασμού κάθε πολίτη με έχει κάνει τώρα να σου στέλνω αυτό το γράμμα.
Η δικαιολογία το λαϊκό πανηγύρι, η αιτία ο εκκωφαντικός ήχος που βγαίνει από τα τεράστια μεγάφωνα, του λαϊκού πανηγυριού του Δήμου και του κ. Κονιτόπουλου, ήχος που έχει μετατρέψει όλο το Πυθαγόρειο σε Night Club..
Από τις 10 μέχρι τις 1 μας πήραν το κεφάλι, δεν μιλάμε ότι απλά ακούγεται, αλλά ότι με κλειστά παράθυρα είναι σαν να είναι δίπλα σου η ορχήστρα!!
Καταρχήν αφού ήθελαν να κάνουν τέτοιο σαματά, γιατί δεν ξεκινούσαν πιο νωρίς, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Στο Πυθαγόρειο πρέπει να υπάρχουν και άρρωστοι άνθρωποι, άνθρωποι με μωρά, άνθρωποι που την επόμενη μέρα θα ξυπνήσουν πολύ πρωί και αυτοί θα έπρεπε να τύχουν σεβασμού. Δεν είναι δυνατό όλα να γίνονται θυσία για χάρη του Τουρισμού. Άσε που και οι Τουρίστες, άνθρωποι είναι και αυτοί και αισθάνονται την υπερβολή και την κακογουστιά που εκπέμπει αυτή.
Πάει δύο η ώρα και μένω ακόμα ξάγρυπνος από το θυμό που μου προκάλεσε αυτή η κατάσταση. Προσπαθώ βέβαια να μετατρέψω τον θυμό σε ενέργεια, γιατί καταλαβαίνω ότι όλες αυτές οι υπερβολές ξεκίνησαν από καλή πρόθεση, γιαυτό σου στέλνω και αυτό το ημέιλ.
Κάνε το ότι καταλαβαίνεις, αλλά νομίζω ότι μέσω της «Τσουκνίδας», δεν θα το διαβάσουν μόνο Σαμιώτες, αλλά και άλλοι Συνέλληνες, διότι μάλλον γίνονται και αλλού τέτοια πράγματα και πρέπει να τα προλάβουμε!

Ο φίλος σου
Σ.Α.

Υ.Γ. : Αν και δε μου πέφτει λόγος, στη Σάμο άκουσα ένα δυο τοπικά σχήματα τα οποία εκτελούσαν τα νησιώτικα και τα παλιά λαϊκά τραγούδια χωρίς να αλλοιώνουν το χρώμα τους και να μη πω ότι είχαν και καλύτερες φωνές στο τραγούδι. Οι "Γιαμαίοι", ας πούμε που τους έχω ξανακούσει στην Ικαρία (Αλλά ακόμα και στο Πυθαγόρειο, άκουσα άλλα καλά σχήματα φέτος, στο «Νότο» π.χ. και στη «Δολίχη». Μικρά μεν, αλλά με τη συνεργασία μπορούν να γίνουν πολλά.) "Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες" φίλε μου..
Μήπως του χρόνου να βγάλουν το λαϊκό πανηγύρι με αυτούς, μήπως μείνει κανένα φράγκο για καρέκλες και κανένα αναψυκτικό για το πόπολο;


http://www.youtube.com/watch?v=VP-C_W3IuCg&feature=related

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου