Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

Οι Πρόσφυγες στο δρόμο.

 Τις τελευταίες μέρες, δεκάδες Πρόσφυγες κυκλοφορούν κατά ομάδες στους επαρχιακούς δρόμους του νησιού της Σάμου. Είναι αυτοί που "απολύονται" από το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης.. Αφήνονται τώρα "στο έλεος του Θεού" με ένα χαρτί στην τσέπη, που λέει ότι σε 15 μέρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. 
Μέχρι πριν λίγο καιρό το Ελληνικό Κράτος τους έκανε ένα ταξιδάκι μέχρι τον Πειραιά για τους "απολύσει" εκεί. Τώρα τους αφήνει επί τόπου μετά από 3 τουλάχιστον μήνες κράτησης... 
Επισήμως τελείωσαν τα κονδύλια που υπήρχαν για να κόβονται ακτοπλοϊκά εισητήρια οικονομικής θέσης. (Άκουσα βέβαια στα ράδια ότι γρήγορα θα βρεθούν ξανά χρήματα, παρόλο που οι εταιρείες ετοιμάζονται να κάνουν αγωγή στο κράτος γιατί είναι πολλά τα χρωστούμενα.) Υποπτεύομαι πάντως ότι είναι ένα νέο κόλπο, προκειμένου να μη συνωστίζονται όλοι στο Κέντρο της Αθήνας και οξύνουν τα πνεύματα εκεί. Επίσης όταν δοθεί η εντολή απέλασης πιο εύκολα τους μαζεύεις στο νησί, εκτός και πάρουν τα βουνά και έχουμε νέο "αντάρτικο", στο οποίο η Σάμος έχει παράδοση..
Δεν υποστηρίζω, ότι πρέπει όλοι οι πρόσφυγες να μαζέυονται στα αστικά κέντρα.
Αλλά πως τους αφήνει κανείς έτσι;
Το θέμα, αν και είναι πρώτιστα ανθρωπιστικό- εδώ θα κάνει ότι μπορεί η κοινωνία των Πολιτών και θέλω να δω πραγματικό αρωγό την τοπική Εκκλησία- δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό.
Πότε θα οργανώσουμε συστηματικά την υποδοχή και την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο στα Ανατολικά και Μεσογειακά σύνορα της Ε.Ε., αλλά σε όλη την επικράτειά της; Γιατί σηκώνουν τα χέρια τα Ευρωπαϊκά κράτη που είναι εν πολλοίς υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση;  ( π.χ. στη Σάμο για πολύ καιρό οι άνθρωποι αυτοί λέγοναταν απλά "οι Ιρακινοί"..)
Πότε πραγματικά θα ασχοληθούμε με το τι γίνεται από εκεί που ξεκινάνε.
Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει επίσημα εμφύλιος, για να δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Ας ζήσουμε και εμείς ανάμεσα σε παρακρατικούς και ατάκτους και βλέπουμε..
Ως πότε οι εν Ελλάδι κρατούντες θα ασχολούνται συγκυριακά και αποσπασματικά με το θέμα, αν δεν το χρησιμοποιούν ορισμένοι για να τρομοκρατήσουν τον πολίτη;
Το πρωί τους έβλεπα στον δρόμο ...
Είδα και το δημοσίευμα και είπα να ξανασχοληθώ.

Από το tvxs.gr
Ταλαιπωρημένοι, φτάνουν με βάρκες στις ακτές της Σάμου, όπου τους περισυλλέγει το λιμενικό και μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του νησιού. Η Οδύσσειά τους όμως, όπως περιγράφει στο tvxs ο δικηγόρος του Κέντρου, Δημήτρης Boύρος, τώρα ξεκινάει.


Πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο με την παρέμβαση των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν έναν διαρκώς αυξανόμενο προσφυγικό πληθυσμό. Πρόσφυγες, λοιπόν, και όχι λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, συρρέουν με κάθε τρόπο πρώτα σε κοντινές χώρες, όπου θα είναι πιο ασφαλείς. Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Κάποιοι από αυτούς έρχονται στην Ελλάδα, κυρίως από την Τουρκία με βάρκες. Υπάρχουν φορές που το Λιμενικό και η δράση της Frontex τους πνίγει, μόλις ο φακός του υπαλλήλου του Λιμενικού τους εντοπίσει. Υπάρχουν φορές, που οι ίδιοι ξεφουσκώνουν τη βάρκα και το Λιμενικό τους περισυλλέγει ως ναυαγούς. Κατόπιν το Λιμενικό τους παραδίδει στην Αστυνομία και εκεί ξεκινά η Οδύσσειά τους, συχνά από τη Σάμο.

Ακολούθως, αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός οδηγείται στο Κέντρο Κράτησης, το οποίο είναι αστυνομοκρατούμενο. Άνθρωποι στοιβαγμένοι, που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το ελληνικό κράτος τους θεωρεί εγκληματίες. Προσπαθούν να μην απελπίζονται και να μη μιλούν για τη ζωή τους με δάκρυα στα μάτια. Προσπαθούν να βρουν λύση και να πάνε στη χώρα, που είτε έχουν δικούς τους ανθρώπους, είτε εκεί όπου θεωρούν ότι θα έχουν τη ζωή που προσδοκούν.


Κι όμως, η ελληνική μεταναστευτική πολιτική σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ έχει δημιουργήσει όλα τα προσκόμματα, για να μην αναλάβει κανείς καμία ευθύνη. Το EURODAC έχει φροντίσει για όλα. Ο προσφυγικός πληθυσμός θεωρείται παράνομος, λόγω της εισόδου του σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς συνοδευτικό έγγραφο. Η πρόθεση των προσφύγων να κάνουν αίτηση ασύλου συνεπάγεται κράτηση έως και 12μήνες. Η νομική προστασία των προσφύγων δεν υφίσταται. Η απόδοση ασύλου βρίσκεται πλέον αποκλειστικά και μόνον στα χέρια της Αστυνομίας. Το ελληνικό κράτος δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των προσφύγων.



Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου