Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2009

Ψήφος για συντηρητικούς και ριζοσπάστες...

Καλό βόλι με ένα ποίημα, πικρό ίσως; μετέωρο μήπως;

Κύκλος είναι ή γραμμή, έστω τεθλασμένη;  


"ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ



Μ’ έκανες φίλε και σε μίσησα θανατερά.


Το ξέρεις κι όμως δεν σε πειράζει :


Τώρα μαζεύονται γύρω σου όλα τα πουλιά


και τρώνε τα πικρά σου σπόρια.


Και ο κόσμος ολάκερος έχει φορέσει τη μορφή σου.


Κάποτε –μπορεί να’ ναι μακριά-


τα σπόρια σου θα ανοίξουν πληγές στα σωθικά τους.


Τότε θα έρθουν σε μένα βογκώντας


και να’ μαι ένας άγριος Ροβεσπιέρος:


Η Καρμανιόλα σε περιμένει.





Αλίμονο, τρελό όνειρό μου!


Πριν το μοιραίο βήμα κοντοστέκομαι:


Τρομάζω για την δική μου σειρά.


Eίναι αλήθεια ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα


μόνο στη μυθολογία;


Θα αθετήσω την «επιταγή των καιρών»•


Ας κάνω όλο αυτό το πρότερο μένος μου


μια άλλη εικαστική άποψη για την μορφή σου,


που περιβάλλεται –ευτυχώς ή δυστυχώς- ο κόσμος μας!"


«Κοιτάζοντας» προς την όποια νέα κυβέρνηση...

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΦΕΙΛΕΙ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

Στον αέρα συνεχίζουν να παραμένουν -πλέον και εν όψει των εκλογών- τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ προς τα οποία το κράτος, διά του υπουργείου Υγείας και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, έχει συσσωρεύσει ένα δυσθεώρητο χρέος 15 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που στραγγαλίζει τις δραστηριότητες πρόληψης, για τις οποίες όμως οι πολιτικοί δημοσίως δεν χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν τη σημασία τους στην «αποτροπή εγκαθίδρυσης εξαρτητικής συμπεριφοράς κάθε τύπου».

Την εμμονή των διοικούντων να δρουν με οικονομικούς δείκτες και ισολογισμούς και όχι μετρώντας τα οφέλη σε ανθρώπους, οικογένειες, μικρές κοινωνίες, καταγγέλλουν τόσο οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ όσο και γονείς (όπως πολλοί από τις Κυκλάδες) που έχουν βιώσει τα οφέλη του παραγόμενου έργου. Και έτσι κινήσεις «πυροτέχνημα», όπως η έγκριση προχθές μόλις 6 ημέρες πριν από τις εκλογές κονδυλίου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Υγείας, προδίδουν τον χαρακτήρα τους.
Οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά τους, οι περίπου 400 εργαζόμενοι στελέχη πρόληψης, δίνουν εδώ και 4 χρόνια έναν άνισο αγώνα, βιώνοντας οι ίδιοι την ανασφάλεια που προσπαθούν να εξαλείψουν από παιδιά και νέους. Ηδη πολλά από τα εκπαιδευμένα με χρήματα του κράτους στελέχη φυλλορροούν από τον αγώνα της πρόληψης μη αντέχοντας να ζουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.
«Η βοήθεια που έχουμε λάβει από την ομάδα Πρόληψης στη Ζάκυνθο είναι πολύτιμη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να επιμορφωθούμε αλλά και να καταφεύγουμε ανά πάσα στιγμή σ' αυτούς τους εξειδικευμένους ανθρώπους που λειτουργούν δύο εξαιρετικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία μας. Τα παιδιά μας έχουν σαφή αλλαγή συμπεριφοράς μέσα στην τάξη. Ξεφεύγουν από τον αυστηρό και περιορισμένο τρόπο και κριτήρια για να βλέπουν τον "άλλο" και τους εαυτούς τους. Δεν είναι πλέον μόνο ο καλός μαθητής που απολαμβάνει πλήθος προνομίων, αλλά δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν καταξιωθεί μέσα από τις επιδόσεις τους να μην μπουν στο περιθώριο, αλλά να γίνουν δεκτά για τις ιδιαιτερότητές τους και για τις ξεχωριστές ικανότητες που παρακινούνται να αναπτύξουν. Εμείς οι δάσκαλοι μετά τα σεμινάρια βγαίνουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και πιο χαλαροί για να κάνουμε το έργο μας», θα μας πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ζακύνθου, Αλ. Βαλής, υπερασπιζόμενος το «δυσνόητο» για πολλούς έργο πρόληψης.
«Χρειάζεται νόμος»
Ο πρόεδρός τους, Τίμος Στραβοπόδης, μας λέει «κοιτάζοντας» προς την όποια νέα κυβέρνηση:
«Αγωνιζόμαστε ώστε οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων Πρόληψης (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) να καταστούν με νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικό καθήκον της πολιτείας και όχι εθελοντική συνεισφορά. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει "κωδικός" στον κρατικό προϋπολογισμό των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ο οποίος να καλύπτει πλήρως τους ετήσιους προϋπολογισμούς των Κ.Π. Εννοείται ότι διεκδικούμε να πληρωθούν και τα χρέη των προηγουμένων ετών που ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ.
Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν πολλές δυνατότητες γιατί είναι ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες και στις περισσότερες περιπτώσεις προέκυψαν από πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών (δήμοι & νομαρχίες κυρίως), τις οποίες "αγκάλιασε" ο ΟΚΑΝΑ. Εμείς περιμένουμε αμέσως μετά τις εκλογές την αξιοποίηση των προτάσεων του Σωματείου για ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα μετατρέπει τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης από θνησιγενείς αστικές εταιρείες σε ένα εύρωστο, αποκεντρωμένο δίκτυο ειδικών Δημόσιων Υπηρεσιών Παροχής Ψυχοκοινωνικής Υγείας με μόνιμη χρηματοδότηση, εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού και παρακολούθηση των νέων αναγκών στη δουλειά μας».



ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου