Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

«Μη τεντώνεις τα χέρια σου στον ουρανό αλλά στα χέρια των φτωχών. Αν εκτείνεις τα χέρια σου στα χέρια των φτωχών, έπιασες την κορυφή του ουρανού».

«Μη τεντώνεις τα χέρια σου στον ουρανό αλλά στα χέρια των φτωχών. Αν εκτείνεις τα χέρια σου στα χέρια των φτωχών έπιασες την κορυφή του ουρανού».
ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΤΣΙΤΑΤΟ;
Του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, του  "Θεολόγου"

Χθες ήταν η Γιορτή των "Τριών Ιεραρχών".
Η σχέση με αυτούς υπαρκτή, λόγω του σχολείου. Δώδεκα  χρόνια εκκλησιασμών και ομιλιών με αφορμή τη γιορτή, ήταν αδύνατο να μην αφήσουν κάποια κίνητρα για ψάξιμο..
Όλα αυτά έδωσαν αργότερα μεγάλο θαυμασμό για τον Βασίλειο Καισαρείας, την "Εξαήμερο" του οποίου, αν είχαν κατανοήσει ουσιαστικά οι θεολόγοι, δεν έγραφαν ούτε ένα "ιώτα" εναντίον του Δαρβίνου και της θεωρίας "της Εξέλιξης των Ειδών". Έδωσαν επίσης μια κατανόηση και σεβασμό για τον "μυστικό ποιητή" Γρηγόριο, αλλά οπωσδήποτε πολλές αντιστάσεις για τον δεινό ρήτορα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο, του οποίου ο δίκαιος αγώνας για την ηθικοποίηση της κοινωνίας της Κωνσταντινούπολης, όταν έγινε Επίσκοπός της, είχε ορισμένες "γωνίες":  Για παράδειγμα τις απόψεις του για την ερωτική σχέση ανδρών και γυναικών. Άσε που φαίνεται να έχει ταυτίσει και αυτός τους "δερμάτινους χιτώνες" της πτώσης με το σεξ. (Τάση που δεν είναι η κυρίαρχη στην ανατολική χριστιανοσύνη).
Βέβαια όλα αυτά τα έλεγε εναντίον της υποκρισίας του ανώτερου κλήρου της Βασιλεύουσας που ήθελε να το παίζει "άγαμος" και "παρθένος", αλλά στην πραγματικότητα να "μαμεί και να δέρνει" με "άλλα κόλπα", όπως τις "συνείσακτες" γυναίκες..
Έπρεπε βέβαια να προσέχει, όταν επιχειρούσε να συνετίσει τους παππάδες του, γιατί αργότερα θεολόγοι και κληρικοί, σαν τον Αυγουστίνο Καντιώτη (βλέπε Ράδιο "Ιερός Χρυσόστομος"), θα έκαναν τους λόγους του, σύνολο αλάνθαστων προτάσεων (η κάθε μια τους ξεχωριστά) κατάληλλων "δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν"..

Παρόλα αυτά, πριν λίγες μέρες ο Ιερός Χρυσόστομος έγινε ο ήρωάς μου. Το κατάφερε όταν διάβασα έναν ακόμα πανηγυρικό για τους "Τρεις Ιεράρχες", αυτόν του Ανδρέα Αργυρόπουλου, Σχολικού Συμβούλου θεολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  με τον τίτλο "Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών και η εποχή μας". (Πανηγυρικός, που πρόσφατα, με τις κατάλληλες προσθήκες και επεξεργασίες έγινε βιβλίο). Και αυτό γιατί βεβήλωσε ο ιερός, τον ζωτικό χώρο των δυνατών κοινωνίας του. Να τι λέει ο κ. Αργυρόπουλος:

" Η περιθωριοποίηση των κοινωνικά αδύνατων δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος. Κάθε άνθρωπος αποτελεί ανεπανάληπτη προσωπικότητα, είναι εικόνα του Θεού. «Με ποιο δικαίωμα» αναρωτιέται ο Χρυσόστομος «μπορεί κανείς να περιφρονεί εκείνους τους οποίους ο Θεός τόσο τιμά ώστε τους δίνει το Σώμα και το Αίμα του Υιού του». Η επιμονή του μάλιστα να κτίσει το λεπροκομείο, όχι σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, αλλά στην πλουσιότερη συνοικία έξω απ' την πόλη, εκεί που ζούσαν μεγάλοι γαιοκτήμονες και οι οποίοι έβλεπαν την οικονομική αξία των πολυτελών οικημάτων να μειώνεται λόγω της γειτνίασης με το κτήριο αυτό, αποτέλεσε και την αφορμή για την οριστική δίωξή του, που θα τον οδηγούσε στην εξορία και στο βασανιστικό θάνατο."


    (Όλη η Ομιλία εδώ και βιβλιοκριτική εδώ)


Ωραίο μάθημα, για όλους εμάς, ανάμεσά μας χριστιανοί, κληρικοί, επίτροποι εκκλησιών, θεολόγοι που δεν θέλουμε κοντά μας μονάδες του ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, Ξενώνες Αποασυλοποίησης!

Είναι αλήθεια,  ότι η εορτή η ίδια επιβλήθηκε από τα πάνω στο εκκλησιαστικό σώμα ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών (βλέπε: Τσαούσης Δ. , «Πολιτικές διαστάσεις της εορτής των Τριών Ιεραρχών», περ. ΕΠΟΠΤΕΙΑ 67/1982).
Στο ύστερο Βυζάντιο, ήθελαν να επικεντρώσουν σε πολλά πράγματα με αυτή τη γιορτή, όπως λέει και ο κ. Τσαούσης. Το ίδιο κατά την ανάδυση του νεοπαγούς Ελληνικού Βασιλείου... Η κάθε εποχή διαλέγει τρόπους να εστιάσει και νοηματοδοτήσει την ιστορία και τις ιστορικές προσωπικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της. Η δική μας;

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου