Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Ο Έλληνας διαδηλωτής το κουνούπι που μπορεί να προκαλέσει σεισμό στο χάος των αγορών!

Με προβλημάτισαν πολύ, αυτά που έγραψε ο "πολύς Πωλ Κρούγκμαν" για την μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι περισσότεροι έμειναν στο ότι προτείνει την έξοδο από το ευρώ, αλλά αυτό θα γίνει, λέει, επειδή δεν μπορούν να συμβούν άλλα πράγματα:
"Για να αποφευχθεί αυτό θα έπρεπε να συμβούν τρία πράγματα: από τη μία οι Έλληνες εργαζόμενοι να αποδεχτούν πολύ μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
η ΕΚΤ να αποφασίσει να αγοράσει μέρος των δημοσίων χρεών μελών της ευρωζώνης και να αποδεχτεί ως αναπόφευκτο τον πληθωρισμό που θα ακολουθήσει
και το Βερολίνο να αποφασίσει να προσφέρει βοήθεια στους αδύναμους εταίρους του».
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=839

Σκέφτομαι ότι για την ώρα κάνουν το πρώτο (ξεκίνησαν αργά, αλλά έχουν καταλήξει Μένεμ..)
Και θα συνεχίζουν να το κάνουν αδιέξοδα, όσο που να μπορούν να κερδίζουν από αυτή την κατάσταση
(Όχι αναγκαστικά μόνο χρηματικά, σκεφτείτε τις αλλαγές στα ασφαλιστικά, εργασιακά) . Μετά θα προωθήσουν αναδιάταξη (αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων πληρωμής και των επιτοκίων ίσως) του χρέους.
Και θα συνεχίζουμε να δανειζόμαστε για να αγοράζουμε ακριβά τα όπλα τους και άλλα καλούδια τους.
Το δεύτερο, εφόσον ακολουθήσουν γρήγορα αρκετοί άλλοι στον χορό των σπρέντ μπορεί να γίνει.
Υπό αυτή την έννοια οι κινητοποίσεις μας, που αυξάνουν το άγχος των "αγορών" για τις τοποθετήσεις τους στο χρέος, ενδέχεται να προωθήσουν γρήγορα μια ευνοϊκή, έστω μερική, για τους πολλούς αλλαγή πολιτικής στάσης.
Βεβαίως η Μέρκελ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν δεν θέλουν να ακούν για πληθωρισμό, αλλά ίσως στην περίπτωση αυτή είναι το μικρότερο κακό.
Από τον πληθωρισμό χάνει βεβαίως ο εργαζόμενος, εξαιτίας της ανόδου των τιμών, αλλά χάνει πολλά περισσότερα όποιος έχει συσσωρευμένο πλούτο, ειδικά σε χρηματική μορφή, που υποτιμάται..
Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν είχε διαφθαρεί το πανευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα από τους λομπίστες των πολυεθνικών, ίσως μπορούσε να συνεχίσει η Ευρώπη με κοινή, αλλά γερά ρυθμισμένη αγορά, χωρίς ίσως την Γερμανία (αλλά με την Αγγλία μέσα;)
Ο "απόβλητος" των νεοφιλευθέρων πληθωρισμός λοιπόν....
Ίσως γι΄αυτό και ο Τρισέ την μία αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ, θα δανείσει με χαμηλότοκο δάνειο (1%) τα κράτη που βουλιάζουν και μια το παίρνει πίσω. (Αλλά ωστόσο εξαιτίας αυτής και μόνο της φήμης τα χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν κάπως, μετά από μια τρελλή βουτιά", την Παρασκευή).
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει άμεσα το δημόσιο χρέος της, ίσως και παραπάνω από ότι μπορεί με τα μέτρα του Γ.Α.Π.
Αφού θα ξεπλήρωνε δάνεια, τα επιτόκια των οποίων τρέχουν με 10%, δανειζόμενη μόνο με 1%. Απορώ και θυμώνω γιατί η Κυβέρνηση δεν το ζήτησε καν, που θα μπορούσε να το διεκδικήσει σθεναρά.
Πραγματικά παρακαλώ, αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, εκτός από το να ευνοήσει τα συμφέροντα τρίτων, να μου κατατεθεί εδώ, αλλιώς δίπλα στον "κουρασμένο" πρωθυπουργό, θα προσθέσω τον "ξεχασμένο" ή τον "αδύναμο" πρωθυπουργό, να μη πω κάτι παραπάνω.

Το τρίτο σενάριο που λέει ο Κρούγκμαν, νομίζω ότι είναι αδιανόητο για τον Γερμανό εργάτη. Οι διάφορες ρυθμίσεις που δημιουργήθηκαν επί Σρέντερ και υλοποιήθηκαν επί "μεγάλου συνασπισμού", μάτωσαν τα χαμηλά στρώματα για όφελος της ανταγωνιστικότητας. Εν πολλοίς, αυτά που προσπαθούνε να μας επιβάλλουν κι εδώ στο εργασιακό - ασφαλιστικό, έχουν επιβληθεί στη Γερμανία 7-10 χρόνια νωρίτερα. Βέβαια ήταν σε άλλη βάση, σκάλες παραπάνω από εμάς πριν το "κόψιμο". Οι Γερμανοί έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους και των ασφαλειών τους.
Είναι αλήθεια ότι έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα που οι Γερμανοί πολίτες, θύματα και αυτοί της προπαγάνδας, νομίζουν ότι είναι δικό τους. Βέβαια το πλεονέκτημα αυτό οι απλοί άνθρωποι δεν το έχουν γευτεί. ...Οι μισθοί τους και οι άλλες απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, από την εποχή του τρελλού κοψίματος. Μάλλον έχουν μειωθεί η φτώχεια και στη Γερμανία προσεγγίζει το 15%..
Δεν κινούνται να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους, κακώς, αν και η συνεχής άνοδος της Αριστεράς κάτι δείχνει (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=11754968)
Δεν θα δεχτούν όμως να μας δώσουν όμως εμάς, από αύτά τα χρήματα που είναι "κομμένα" από τα δικά τους εργατικά πορτοφόλια..

Γι' αυτό φαίνεται πιο πιθανή η εκδοχή που προφητεύει ο Κρούγκμαν.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες του Νότου τουλάχιστον, είχε μόνο ένα όπλο: Αντί να μας απειλούν αυτοί με την κατάρρευσή μας, να τους απειλήσουμε εμείς με την οργανωμένη στάση πληρωμών (που θα μας κάνει να ματώσουμε, αλλά θα διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία).
Τότε θα είχαμε ίσως και την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια ενδιάμεση συμφωνία βάζοντας τους όρους μας. Να κάνουμε αναδιάταξη του χρέους και μερική διαγραφή του, χωρίς να δεχτούμε απολύσεις και κηδεμονία.
Να ο μηχανισμός που θα μπορούσαμε να απειλήσουμε τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές:

" Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS."
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=840

Για φανταστείτε τη Ντόιτσε Μπανκ να πρέπει να πληρώσει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα χρέη Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, αλλά και ίσως της Ιταλίας... και της Γαλλίας... και της Αγγλίας!!!!

Αλλά είπαμε η πολιτική καθυστερεί συχνά πίσω από τις ανάγκες. Έτσι όσοι Έλληνες αντιστεκόμαστε τώρα γράφουμε Ιστορία. Το κάνουμε για το κομμένο μεροκάματο και τα δικαιώματα, αλλά πιέζουμε τα πράγματα και προς μία αλλαγή.
Γι΄αυτό έχουν βαλθεί με μία συντονισμένη γκεϊμπελικού τύπου προπαγάνδα, να πείσουν όσους έχουν παροπλίσει συναισθηματικά, κοινωνικά, μορφωτικά ότι είναι ανώφελη και επικίνδυνη η αντίδραση, για να μας πείσουν και μας μετά ότι η πλειοψηφία αντιδρά στις απεργίες και στις διαδηλώσεις* (....μέσα από τις φυλλάδες και τους σταθμούς λαθρεμπόρων, εκβιαστών, χουλιγκάνων κλπ)....
Ναι γιατί ίσως ο Ελληνικός Λαός αποδειχθεί το "κουνούπι" που θα προκαλέσει σεισμό στο χαωτικό σύστημα των αδηφάγων και ανεξέλεκτων αγορών!

Ας το καταθέσω σαν ένα ερώτημα εργασίας. Περιμένω σκέψεις...

*Δεν πάει να λένε λοιπόν ότι δεν είμαστε η πλειοψηφία..
Εμείς θα συνεχίζουμε να προκαλούμε καθημερινά στον δρόμο "ρίγη" στις "αγορές".
Και ο Ρήγας όταν έλεγε "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή"
δεν ήταν ακόμα πλειοψηφία, μετά από λίγα χρόνια όμως έγινε η Επανάσταση.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου