Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Μαΐου 29, 2010

«H Πόλις εάλω!»... σαν να μην πέρασε μια μέρα...

29. 5.1453.
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΕΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΧΙΛΙΕΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ..
ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΛΙΓΑΚΙ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ, ΣΤΑ ΠΑΘΗ "ΕΝΩΤΙΚΩΝ"- "ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΩΝ", ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ),  ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΝ, ΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕ.
Ωστόσο, και οι μεν και οι δε ήταν το ίδιο πατριώτες, όσο και το ίδιο "προδότες": Οι μεν υπολόγισαν σε μια βοήθεια που δεν ήρθε, πιστεύοντας ότι θα είχαν χρόνο στο μέλλον για να διορθώσουν τις υποχωρήσεις τους έναντι των ισχυρών της Δύσης...
Οι δε άλλοι, μοιρολατρικά είχαν αποδεχτεί την νέα κατάσταση, αποζητώντας να περισώσουν μέσα σ' αυτή όλα όσα οι ίδιοι θεωρούσαν σημαντικά.
(βλέπε: Η Άλωση και ο "φιλοτουρκισμός" των Ανθενωτικών, Του Porta Aurea)

Όμως η κατάρρευση είχε συμβεί πιο μπροστά. Είχε αρχίσει από την μάχη του Μάτζικερτ (και πιο μπροστά), όταν οι ελεύθεροι αγρότες που είχαν μετατραπεί σε δουλοπάροικους, δεν είχαν και πολύ μεγάλο κίνητρο να πολεμήσουν...
Ένας σύγχρονος συγγραφέας (Θ.Ι. Ζιάκας) αναρωτιέται:  "Αν είναι αλήθεια όσα γράφει ο Σπύρος Βρυώνης για την εποχή αυτή,πρέπει να συμπεράνουμε ότι η τουρκική εισβολή στη Μικρά Ασία συνάντησε, σε μεγάλο ποσοστό, την ειρηνική προσχώρηση και τον εθελοντικό εξισλαμισμό μεγάλων ελληνικών πληθυσμών. Απ' όσο ξέρω ούτε ένα μάρτυρα δεν έχει να αναφέρει η Εκκλησία για την πρώιμη Τουρκοκρατία. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί οι μικρασιατικοί ελληνικοί πληθυσμοί έφτασαν στο σημείο να ξεπουλήσουν την ταυτότητά τους;"

Το Βυζάντιο έπεσε, όταν επέλεξε να μη στηριχτεί στο δυναμικότερο στοιχείο τους τις "συντεχνίες", αλλά στην Αριστοκρατία, η οποία ξεπούλησε στους Γενουάτες και στους άλλους εξ Ιταλίας "επενδυτές" το εμπόριο και την ναυτιλία και άλλες σημαντικές παραγωγικές νησίδες...
"Οι Βενετοί καί οι Γενουάτες έμποροι από τόν 12ο αιώνα απαλλάχθηκαν από τούς τελωνειακούς δασμούς, εγκαταστάθηκαν στό Πέρα καί στόν Γαλατά, τά πλοία τους αντικατέστησαν τά ελληνικά πλοία στίς μεταφορές αγαθών, καί όχι μόνο δέν προσέφεραν καί από στρατηγικής απόψεως τίποτε στήν Αυτοκρατορία, αλλά υποκίνησαν τήν μοιραία τέταρτη σταυροφορία πού έφερε τήν πτώση της. Καί όμως τήν εποχή της σχετικής παρακμής της πού ήταν η περίοδος πού αλώθηκε από τούς Σταυροφόρους, η Κωνσταντινούπολη σύμφωνα μέ τόν Robert de Clari είχε συγκεντρώσει τά δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου."
Δεν είναι τυχαίο ότι επικεφαλής της γρήγορα νικημένης επανάστασης των Ζηλωτών στην Θεσσαλονίκη, τίθεται ο αρχηγός της συντεχνίας των Ναυτικών,ο Πρωτομάστορας Ανδρέας Παλαιολόγος.
Το ότι οι συντεχνίες, ήταν το δυναμικότερο στοχείο της Βυζαντινής κοινωνίας, φαίνεται και από το ότι μετά την άλωση, ήταν η βάση της επιβίωσης των ελληνόφωνων πληθυσμών.
 {Σε 400 χρόνια Τουρκοκρατίας δημιούργησαν μια αξιόλογη παραγωγική υποδομή, που οι πολιτισμικές της απολήξεις φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Τώρα βέβαια φαίνονται να διαλύονται οριστικά από την Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση, γιατί και οι επίγονοί των "μαστόρων-συντεχνιτών"  βούλιαξαν στον υπερκαταναλωτισμό, αλλά και γιατί η νέα πολιτική ελίτ, ξεπούλησε σιγά- σιγά κάθε παραγωγική δομή στο μεγάλο Κεφάλαιο.. }

Η Βυζαντινή Ελίτ, ή οποία, παρόλο που μπορεί να έκρυβε και κάποιους φιλότιμους σαν τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ', αλλησπαρασσόνταν για τον  επικύριαρχο που  θα διαλέξει.... εκ Δυσμών, ή εξ Ανατολών και μέχρι την τελευταία στιγμή, προσπαθούσε να μειώσει την φορολογία της, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρηθούν σωστά τα Τείχη της Πόλης!!!

Έτσι που λέτε, σήμερα καθώς το ραδιόφωνο μου θύμησε την επέτειο, σκέφτηκα ότι όλα αυτά είναι πολύ σημερινά και πολύ επίκαιρα, λόγω ΔΝΤ και Τρόϊκας..

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου