Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

"«αυτό το «θαύμα» μπορούμε και θα το επαναλάβουμε..."

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
Διεύθυνση Γραμματείας:
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β.

Αθήνα 24/6/2010
Απεργιακή Προκήρυξη- Δελτίο Τύπου

Μια ανάσα πριν την 26η Ιουνίου, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης διατυπώνουν την άποψη πως οι κάθε λογής θεσμοθετημένες Παγκόσμιες Ημέρες δεν επαρκούν για να απαντήσουν στην συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης και χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η Χρήση παράγεται μέσα από την Κρίση, ατομική και κοινωνική. Η προϋπάρχουσα κοινωνική παθογένεια εκφρασμένη ως κρίση θεσμών και αξιών ενισχύεται στις μέρες μας τόσο από την καταστολή κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όσο και από τη στέρηση βασικών όρων διαβίωσης, δεδομένα που αναπόφευκτα οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Ως ψυχοτρόπες, οι εξαρτησιογόνες ουσίες, φαντάζουν μια εναλλακτική φυγή από την δυσφορία, το άγχος, την απελπισία και την απόγνωση στην οποία μπορεί να οδηγήσει η απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Τα Κέντρα Πρόληψης απαντούν καθημερινά στην παραπάνω κοινωνική παθογένεια μέσα από δράσεις που προστατεύουν και ενισχύουν την ψυχοκοινωνική υγεία ενώ παράλληλα ανοίγουν εναλλακτικούς δρόμους υγιούς κοινωνικού διαλόγου. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από κάθε είδους φορέα εξουσίας ως πολυτελείς και ανεπίκαιρες δομές με αποτέλεσμα να λιμνάζει η λειτουργία τους σε αγκυλώσεις λογιστικού κόστους της υποστήριξης τους.
Και για του λόγου το αληθές, ας γίνει πιο συγκεκριμένο:
Πρωτίστως, και σημαντικότερο, το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για επίλυση του θεσμικού εξαντλείται σε καθ’ επανάληψη δημόσιες, επικοινωνιακές δεσμεύσεις των αρμοδίων χωρίς κανένα ουσιαστικό και πρακτικό αντίκρισμα. Όσο εφαρμόζονται πρακτικές όπως καθυστέρηση σύστασης της ομάδας διοίκησης έργου, άρνηση σαφούς τοποθέτησης – πρότασης από τον ΟΚΑΝΑ, τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών καθώς και την ΚΕΔΚΕ καθώς και διατύπωση συνεχών εναλλασσόμενων και αντικρουόμενων δηλώσεων, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι πλέον δεν υπάρχει καλοπροαίρετη πρόθεση επίλυσης του αιτήματος. Στο παραπάνω πλαίσιο τίθεται και το δεδομένο της ψήφισης του Καλλικράτη, όπου δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για τα Κέντρα Πρόληψης.
Παρότι είχαμε μια θετική εξέλιξη, την καθιέρωση διακριτού κωδικού στον Προϋπολογισμό και την καταβολή από την Πολιτεία προς τον ΟΚΑΝΑ των χρεών παλαιότερων ετών, στη συνέχεια  υπήρξε στασιμότητα. Οι συνεχείς καθυστερήσεις καταβολής των ποσών προς τους τελικούς αποδέκτες τους, τα Κέντρα Πρόληψης, με πρόσχημα τους ελέγχους σε δομές που τελευταία  3 χρόνια κατάφεραν να λειτουργήσουν  χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού τους και όχι στους περισσούς πόρους, αλλά και με πρόφαση την καθυστέρηση της υπογραφής 3ετών προγραμματικών συμβάσεων δεκάδων Κέντρων, δημιούργησαν μια τεράστια ανασφάλεια στους εργαζομένους δεδομένων των συνθηκών. Η πρόσφατη καταβολή μέρους των οφειλών, μετά από τις πιέσεις του Σωματείου μας, είναι σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχιστεί.
Δεν παραγνωρίζουμε την πρόθεση του ΟΚΑΝΑ για Ενιαίο Μισθολόγιο, ωστόσο: Α) Από μέρους του Σωματείου μπορεί να γίνει αποδεκτό μόνο στην περίπτωση της πλήρους εξομοίωσης με το μισθολόγιο του ΟΚΑΝΑ, χωρίς περικοπές επιδομάτων. Β)  Παράλληλα με το ενιαίο μισθολόγιο και για να έχει αυτό καθοριστική ισχύ, θα πρέπει με νόμο του κράτους να λυθεί το θεσμικό.
Διεκδικούμε το ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, που αναλογεί στα Κέντρα Πρόληψης με βάση την Πενταετή Προγραμματική Σύμβαση, το οποίο δεν έχει αποδοθεί ακόμα από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Βασικό και ουσιαστικό ζήτημα των εργαζομένων  είναι να αποκτήσουν ισότιμους και φερέγγυους συνομιλητές στο δρόμο διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης των αιτημάτων τους. Πριν από λίγους μήνες η Πρόεδρος  του ΟΚΑΝΑ είχε δηλώσει: «Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης  πετύχατε, μέσα από τους αγώνες σας,  ένα θαύμα...και αυτό το θαύμα  σας  ανήκει». Σήμερα, περισσότερο δυνατοί από ποτέ, απαντούμε σε όλους τους αρμόδιους πως: «αυτό το «θαύμα» μπορούμε και θα το επαναλάβουμε.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς  στην επιβολή των αντιλαϊκών εργασιακών μέτρων από την Κυβέρνηση  με πρόσχημα το «εθνικό συμφέρον», το οποίο στην πραγματικότητα είναι το συμφέρον πολύ λίγων ανθρώπων, του Κεφαλαίου, αυτών των ίδιων που οδήγησαν τον λαό και την χώρα στην βαθύτατη αυτή παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική φτώχεια. 
Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την δραματική μείωση των κατώτατων μισθών, ειδικά στους νέους εργαζόμενους, την δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, που ουσιαστικά ναρκοθετεί την εργασιακή ασφάλεια. Δεν θα ανεχτούμε τον ενταφιασμό κάθε ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δεν θα μείνουμε άπραγοι στην ουσιαστική κατάργηση των συντάξεων. Θέλουμε δουλειά για τους νέους και όχι παράταση του εργασιακού βίου αναγκαστικά μέχρι  και πάνω από τα 65.  Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, όχι περικοπές με πρόφαση το συμμάζεμα στον τομέα της Υγείας.
Οι Εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε για τα ελλείμματα, ούτε για τα χρέη.
Αντίθετα όλος αυτός ο πλούτος που μεταφέρεται με την μορφή πρόσκαιρων επενδύσεων από  χώρα σε χώρα ανήκει πρώτα από όλα στους εργαζόμενους.  Όλος αυτός ο πλούτος  κουβαλά τα εργατικά ατυχήματα, τις εργασιακές ασθένειες, τις κλεμμένες εργατοώρες, τους αγώνες, αλλά και τους αναγκαστικούς συμβιβασμούς, τα όνειρα, γενεών και γενεών εργαζομένων.
Αντί λοιπόν να πάρουν  από αυτή την ανάπτυξη οι εργαζόμενοι μερίδιο, με αυξημένο Κράτος Πρόνοιας και μείωση του εργασιακού χρόνου χωρίς μείωση των μισθών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και η συστημική ανεργία , οι Κεφαλαιοκράτες μαζί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά διευθυντήρια και  την  Ελληνική  Κυβέρνηση, θέλουν να πάρουν πίσω τα ελάχιστα αντισταθμίσματα που με αγώνες κατακτήθηκαν.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας και απαιτώντας:

Απόσυρση όλων των τελευταίων εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, που συρρικνώνουν με πρωτοφανή τρόπο τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.  Πλήρη Απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Άμεση υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις.
«Όχι» στην κατάργηση των αποζημιώσεων. «Όχι» στις απολύσεις. Εδώ και τώρα μέτρα για την ανεργία .
Άμεση επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με νομοθετική παρέμβαση στη βάση της πρότασης του Σωματείου για σύσταση 13 περιφερειακών ΝΠΔΔ  εντασσόμενων στο Υπουργείο Υγείας, με την Επιστημονική Εποπτεία του ΟΚΑΝΑ. Με διατήρηση και αύξηση της επιχειρησιακής διασποράς των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης. Με άμεση μετάταξη στις νέες δομές όλου του υφιστάμενου προσωπικού με όποια σχέση εργασίας και αν υπηρετεί αυτή τη στιγμή. Με μονιμοποίηση και περαιτέρω αποσαφήνιση της άμεσης χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Άμεση έναρξη της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης των εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και βασική εκπαίδευση/κατάρτιση του νέου επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει τα Κέντρα Πρόληψης.

Το σωματείο των Κέντρων Πρόληψης αποφάσισε και καλεί όλους τους εργαζομένους του να συμμετέχουν ενεργά σε: 
Συμβολική 3ωρη  στάση εργασίας την Παρασκευή, 25 Ιουνίου και ώρες 12: 00 – 15:00 μ.μ. και καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο κάθε Πρωτεύουσας Νομού.
Στην Εθνική Πανεργατική Απεργία της 29ης Ιουνίου.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΝΤ και στην Διεθνή Επιτροπεία.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου