Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Ιουνίου 05, 2007

Προβληματισμοί για τα Νοσοκομεία -Αμαλία Καλυβίνου

Συνέχεια από το προηγούμενο..

Το χθεσινό Μπλακάουτ σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, κατά το οποίο τρέχαν οι χειρουργοί για να ολοκληρώσουν τις επεμβάσεις πριν τελειώσουν οι μπαταρίες γιατί δεν λειτουργούσαν οι γεννήτριες αποκάλυψε το τραγικό οργανωτικό κενό του συστήματος, το οποίο ήρθαν να ολοκληρώσουν οι "εξωτερικές εργολαβίες" στην υποστήριξη των Νοσοκομείων (καθαρισμός, τεχνικοί, τραπεζοκόμοι κτλ).
Καμία φορά- ειδικά για τα θέματα υγείας- η νοοτροπία που λέει να έχω ένα ειδικευμένο υπάλληλο "να κάθεται", για να είναι σίγουρα εκεί και έτοιμος όταν τον χρειαστώ, δικαιώνεται...
Όπως και με το θάνατο του νεογνού στο Τζάνειο, επειδή δεν υπήρχε κατάλληλο όχημα (2 είναι σε όλη την Ελλάδα), δικαιώνεται η άποψη ότι το καλό υγειονομικό σύστημα είναι θέμα κρατικών δαπανών. Από τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ε.Ε., έχει η χώρα μας.

Τέλος πάντων για άλλα ξεκίνησα...

Σκεφτόμουν λοιπόν προχθές, ότι τα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας κτλ, λίγη σημασία δίνουν στην γνώμη και τις προτάσεις των ίδιων των ασθενών. Θα μπορούσαν ακόμα και θεσμικά να έχουν κάποιο λόγο παρέμβασης.

Σκέφτομαι ότι υπάρχουν κατηγορίες ασθενών,π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί που "διατρίβονται" σε νοσηλευτικά ιδρύματα...
Αυτοί θα είχαν σπουδαίες παρατηρήσεις να κάνουν..

Βέβαια υπάρχει εδώ ένας σοβαρός αντίλογος που τον σέβομαι γιατί τον έχω ζήσει στην πράξη : Ένας πονεμένος άνθρωπος δύσκολα μπορεί να παράξει Λόγο από την περιπέτειά του.
Αν γινόμασταν "οι δικηγόροι του διαβόλου", θα λέγαμε δίνοντας δίκαια και στην άλλη πλευρά, ότι αυτός ο άνθρωπος ή εκτονώνεται βρίζοντας ή θεοποιεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μέσα σε αυτή την ειδική σχέση εξάρτησης δύσκολα μπορεί να βοηθήσει ως πολίτης, γιατί παραμένει πάντα και παντού εξυπηρετούμενος.

Όμως η Αμαλία, με τη στάση της μείωσε την σημασία των τελευταίων επιχειρημάτων και εμένα τουλάχιστον προσωπικά με βάζει σε κάποια ερωτήματα για το κατά πόσο η κάθε κρατική κλινική μπορεί να είναι φέουδο του διευθυντή της, όσο επαρκής επιστημονικά και αν είναι αυτός.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου