Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2007

Τα γενέθλια της Μαίρης Ευτυχίου Χρονοπούλου

(Ένα debate οπαδών για τη παιδεία)

Σαν χθες (6/9), η Μαίρη Ευτυχίου Χρονοπούλου, ακριβώς πριν 41 χρόνια, έβλεπε το φως του κόσμου μέσα σε ένα αμάξι.
Το ταξί που πήγαινε την μητέρα της Αικατερίνη Χρονοπούλου για τη γέννα, έπεσε σε διαδήλωση της νεολαίας για τη Δημοκρατία και το κεφαλάκι της άρχισε να προβάλει.
Ο Ευτύχης δυναμικός, όπως έπρεπε να είναι κάθε παντρεμένος άντρας της εποχής, τινάχτηκε μέχρι την απέναντι πολυκατοικία, όπου σίγουρα θα υπήρχε κάποιος γιατρός για να δώσει τις άμεσες φροντίδες…
Βρήκε κάποιον γενικό χειρουργό (κοίτα τύχη!), ο οποίος αφαλόκοψε το παιδί. Μέχρι να τελειώσει αυτό το έργο του, είχε έρθει το ασθενοφόρο, που είχε ειδοποιηθεί πάραυτα από τους πολισμάνους της διαδήλωσης. Έτσι το νεογνό και η λεχούσα μετεφέρθησαν εσπευσμένα στο «Έλενα ». Οι συγκρουόμενοι πόλοι έκαναν προσωρινά ανακωχή και υπήρξε εκατέρωθεν ενθουσιασμός για τα γεννητούρια…
Τι να κάνει και ο «μάμος» της Κατινιώς (σύσταση της κας Κωφού), που ήθελε να την ξεγεννήσει σε ιδιωτική κλινική, πήγε και συνεργάστηκε με τους συναδέλφους του της εφημερίας..
Γενικώς εκείνη την εποχή, όλα καλά πήγαιναν για την οικογένεια του κυρίου Ευτ. Χρονοπούλου, αν εξαιρέσει κανείς τον αγαπημένο μικρό αδελφό της Κατίνας που τον μπουζουριάζανε συνεχώς στην ασφάλεια και έτρεχε ο αταλάντευτα «εθνικόφρων» Ευτύχης να τον βοηθήσει, γκρινιάζοντας πάντα : «Θα μας σταμπάρουν κι εμάς για ‘’συνοδοιπόρους’’!»


Τέλος πάντων χθες η μεγάλη κόρη του Ευτύχη είχε τα γενέθλιά της- που συνέπιπταν παρά 2 μέρες με την «Θεομητορική εορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου» και έτσι η Κατινιώ συνδύαζε για λόγους οικονομίας γενέθλια και ονομαστική γιορτή της κορούλας της.
Αυτό συνέχισε ως ενήλικη και η κόρη της, καθότι την εποχή της αμφισβήτησης, θα μπορούσε να λέει ότι έχει τα γενέθλιά της χωρίς να κακοκαρδίσει τη μάνα της, η οποία της ευχόταν πρώτη «να σε βοηθάει η Παναγιά που γιορτάζεται μαζί», της έδινε μια χρυσή λίρα και έφτιαχνε με τα κουρασμένα χέρια της την τούρτα.
Στην ταράτσα του τριώροφου (που είχε διαμορφωθεί σε ένα αξιοπρεπές roof garden) από φοιτήτρια υποδεχόταν τους φίλους και τις φίλες της για ένα κοκτέιλ πάρτι κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Χθες λοιπόν βρέθηκαν μαζί με την Τζίνα, την φίλη από την φιλοσοφική, η αφού πήρε διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης παντρεύτηκε ένα μαιευτήρα, υιό μαιευτήρα, μεγαλομέτοχο του «Ιασώ» και έμεινε νοικοκυρά με 2 παιδιά (ένα στην Α’ Δημοτικού και ένα άλλο νήπιο). Ήρθε αγκαζέ με τον γιατρό και της έφερε ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δαπέδου..
Ήρθε ο Γιάννης σχεδόν γείτονας και φίλος από το Δημοτικό, ο αίτιος της γνωριμίας της με τον «χασοδίκη». Νομικός σύμβουλος σε κάποια κρατική τράπεζα που ιδιωτικοποιήθηκε, το «κέρδος» του από την κομματική νεολαία που υπηρέτησε σαν πιστό σκυλί.
Ο Γιάννης αν και σαραντάρισε, δεν έλεγε να σκεφτεί μια μόνιμη σχέση. Αν δεν της την είχε πέσει κάποτε της Μαίρης ( η οποία τον απέτρεψε «μα τι λες εμείς είμαστε σαν αδέλφια») θα πήγαινε αλλού ο νους της. Έτσι κι αλλιώς συνοδευόταν πάντα από εμφανίσιμες κοπέλες, όπως απόψε, οι οποίες την επόμενη βδομάδα είχαν αντικατασταθεί και δεν εμφανιζόταν ποτέ ξανά στο Προσκήνιο.
«Μαιρούλα μια φορά χτύπησε η καρδιά μου ρομαντικά, μόνο τότε στην 5ήμερη της Γ’ Λυκείου για σένα, από τότε τίποτα..
Μη κοκκινίζεις, τώρα ούτε εσένα θέλω!»..
Ήρθε η εξαδέλφη της η Μέλπω, που είχε ανοίξει σε μια πολυπληθή συνοικία ένα premamam και ευτυχώς πήγαινε καλά.
Ήρθαν όλοι οι συνάδελφοι από το Φροντιστήριο, ήταν η Δ/ντρια σπουδών γαρ..
Ήρθε νωρίς και ο Ευτύχης, αλλά μετά κατέβηκε να βοηθήσει την γυναίκα του στη φύλαξη παιδιών.
Ήρθε ο αδελφός της με τη γυναίκα του, αλλά έφυγαν γρήγορα. Δεν μπορούσε η «λαϊκιά» όλους αυτούς τους «νερόβραστους». Προτιμούσε να ακούσει Κοκκίνου, Πιερίδη και Σια δυνατά σε ένα μπαράκι, μια και η πεθερά κρατούσε απόψε τα παιδιά..
Ήρθε και η μικρή, το ζωηρό νιάτο, μαζί με τον «μαλλιά» της. Αυτό το ζευγάρι είχε γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού τους γύριζε στη νοσταλγία των δικών τους εξεγέρσεων και τους δημιουργούσε περιέργεια για το πώς είναι να είναι κανείς σήμερα επαναστάτης.
Ξαφνικά, όταν έσβησε τα κεράκια, η Μαίρη είπε το καλό νέο. Δεν το ήξερε ακόμα και ο σύζυγός της:
Καθώς ήταν ήδη μια από τους 10 καλύτερους «Εκθεσάδες» της Αθήνας και κατείχε βέβαια διδακτορικό στην Νεοελληνική Φιλολογία, της έγινε πρόταση από το Αμερικάνικο Κολέγιο να διδάξει εκεί Νεοελληνική Γλώσσα.
«Μα καλά ποιος σπουδάζει εκεί ελληνική φιλολογία;», ήταν η απορία..
«Όχι, όχι στους υποψήφιους Μάνατζερ θα κάνω μάθημα. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς θα δουλέψουν στην Ελλάδα, θεωρείται προσόν η ακαδημαϊκή γνωριμία με την Ελληνική γλώσσα..»
Αναπόφευκτα η κουβέντα επικεντρώθηκε στο θέμα των «Ιδιωτικών Πανεπιστημίων» και σιγά- σιγά εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο debate για τη Εκπαίδευση.


Συνεχίζεται συντόμως…

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου