Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007

Ένα debate οπαδών για τη παιδεία

Έκανα update- τώρα βοηθιέστε;


Πρόσωπα Διαλόγου:
"Μαιρούλα" : Φιλόλογος, Καθηγήτρια Φροντιστηρίων, Νεοπροσληφθείσα ως Καθηγήτρια σε Κολέγιο
Τζίνα: Ιστορικός Τέχνης, Νοικοκυρά, Σύζηγος Αστού Ιατρού.
"Χασαπογιατρός": Σύζυγος Τζίνας. Μαιευτήρ
"Χασοδίκης": Δικηγόρος, σύζυγος Τζίνας
"Λαμόγιο"(Γιάννης): Δικηγόρος, φίλος "Χασοδίκη"- Μαίρης. πρώην "κομματόσκυλο"
Πάνος- "Μαλλιάς": το φλερτ της μικρής αδελφής της Μαίρης, "επαναστατημένο νιάτο"

«Μπράβο Μαιρούλα! άντε να ξεχωρίσει και μία από τη φουρνιά μας. Αν το μάθει ο Παπαδόπουλος της Γλωσσολογίας θα πετάξει από τη χαρά του..»
Είπε η Τζίνα, με ανυπόκριτη χαρά. Η κοπέλα είχε πάντα θετική διάθεση. Παρόλο μάλιστα που θεωρητικά προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια και μάλλον με τον γάμο της «ανέβηκε» κι άλλο κοινωνικά, ωστόσο είχε αντιλήψεις από την μεριά της καρδιάς, αν και λίγο ρομαντικές, όπως θα έλεγε ο «χασοδίκης».
Ο "χασοδίκης" είχε φουντώσει μέσα του, γιατί να μη του το πει η γυναίκα του, γιατί ήθελε να κάνει αυτό το εφέ. Τι ήθελε να θαμπώσει τον «χασαπογιατρό» και το «λαμόγιο» τον Γιάννη (αν και κολλητός υποτίθεται από τα φοιτητικά χρόνια) ;
Κάτι πήγε να πει, αλλά τον πρόλαβε ο ντόκτορ, ο "χασαπογιατρός":
«Πρέπει να δίνουν καλούς μισθούς εκεί, έ;»
«Πολύ καλούς και φαντάσου, αν σου μένει ώρα πόσα μπορεί να χτυπάς το ιδιαίτερο!»Είπε η Τζίνα..
Ο άντρας της ήθελε να πει, «δεν σε αναγνωρίζω πλέον», αλλά τελικά κατόρθωσε να πει :
«Τελικά το μεγάλο κεφάλαιο θα τα αλώσει όλα σε αυτή τη χώρα. Όλα τα μυαλά, όλα τα ταλέντα θα τα πάρει με το μέρος του..»
«Έλα καημένε», είπε το "λαμόγιο", «η ζωή πάει μπροστά! Δεν κοιτάει ιδεολογίες..»
Ο "χασαπογιατρός" μίλησε μετά, προλαβαίνοντας τον «μαλλιά», που κάτι άρχισε να λέει..
«Κοίτα Γιώργο (έτσι έλεγαν τον «χασοδίκη»), πιστεύω ότι η αντίδρασή σου είναι από αγνό ιδεαλισμό, παρόλο που ο κλάδος σας, οι δικηγόροι, αλλά και οι μηχανικοί και εμείς οι γιατροί, έχουν συμφέροντα ενάντια στο άνοιγμα της εκπαίδευσης στην κοινωνία, που στην πραγματικότητα προωθεί η ιδιωτικοποίηση. Όμως σκέψου πόσοι από τους συναδέλφους σου έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έχουν ειδικευτεί επαγγελματικά εκεί. Οι δικοί μου είναι ήδη πάρα πολλοί. Ότι και να κάνει κανείς η παγκοσμιοποίηση γκρεμίζει τα τείχη. Η αντίδρασή σας είναι τζάμπα σπατάλη δυνάμεων. Και για να σου πω καθαρά ρεαλιστικά τώρα, γιατί μπορεί να καταρτίζει γιατρούς ο άλλος στην Αλεξανδρούπολη και εμείς τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια με μεγάλο κύρος να μη μπορεί να έχουμε και ένα εκπαιδευτικό κομμάτι;»
Ο «μαλλιάς» είχε πια «κορώσει»:
«Κοιτάξτε κύριε, εμείς οι νέοι που τρώμε αναγκαστικά αυτό το φαγητό σας, που το λέτε «παγκοσμιοποίηση» και μας κάθετε στο στομάχι (πώς να χωνέψεις με 550 καθαρά το μήνα;) δεν θα δεχτούμε ποτέ ότι η Παιδεία είναι εμπόρευμα. Η Παιδεία είναι δικαίωμα! Ο Σωκράτης έδινε δωρεάν και ελεύθερα τα μαθήματά του.»
Ο έμπειρος δικολάβος ο Γιάννης είχε έτοιμη την ατάκα:
«Γύριζε όμως μέσα στην αγορά, δηλαδή χωρίς την αγορά ούτε κι αυτός θα μπορούσε να υπάρξει! Και αν θέλεις πόσους μόρφωσε.; 100; Σκέψου πόσους μόρφωσαν οι σοφιστές που ήταν επαγγελματίες και επιχειρηματίες. «Τον φάγανε» και ησύχασε. Ένας «ήρωας» δεν κάνει τη διαφορά. Αν ζούσε σήμερα ο Αριστοτέλης θα έβλεπε την ιδιωτική εκπαίδευση σαν φυσικό πράγμα, όπως έβλεπε στις μέρες του τη Δουλοκτησία.»
«Ε, καλά να μας ξαναγυρίσετε στη Δουλοκτησία ή και στην εποχή των Σπηλαίων, αν αυτό εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο», αντέτεινε ο «μαλλιάς».
«Εμείς στην Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο διδασκόμασταν ότι μετά από 2 αιώνες Καπιταλισμού, ακόμα και οι ίδιοι οι απολογητές του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, κατάλαβαν ότι η Πολιτεία οφείλει να βάζει αναχώματα στο Κερδοσκοπικό Κεφάλαιο. Να τον χρησιμοποιούν σαν αγελάδα «για άρμεγμα», αλλά το βράδυ να τον κλείνουν στο «στάβλο»..» είπε ο «χασοδίκης»
«Α, να σου πω Γιώργο ποια Πολιτεία; Τα λόμπι των Κρατικοδίαιτων; Των κληρονομικώ δικαίω Πανεπιστημιακών; Των τρωκτικών- φοιτητοπατέρων;
Αν μας κατηγορεί ο Πάνος (έτσι έλεγαν τον «μαλλιά») για δουλοκτησία, αυτό που υπάρχει σήμερα είναι δουλοπαροικία..»
είπε ο Γιατρός.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτά», είπε ο «μαλλιάς», «έτσι κι αλλιώς δικά σας δημιουργήματα είναι, του κράτους υπηρέτη της ολιγαρχίας και του ξεροκόμματου σε ευάριθμους πραιτοριανούς για να στέκεται το καθεστώς! Αλλά δεν θα συνηγορήσουμε στο χειρότερο, επειδή υπάρχει το κακό.»
«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, να κάνουμε κρατικά πανεπιστήμια να σπουδάζει ο καθένας ότι θέλει και για όσο χρόνο θέλει..
Δώστε λεφτά για τη υγεία, να πηγαίνει η κάθε γιαγιάκα και να κάνει κάθε μήνα δεκάδες αναλύσεις, επειδή νομίζει ότι έτσι θα την ξεχάσει ο χάρος
Δώστε λεφτά στην Πυροσβεστική, να κάθονται και να παίζουν τάβλι οι πυροσβέστες για να είναι πολλοί όταν χρειαστούν
Δώστε λεφτά για το περιβάλλον.. είδατε πως το προσέχουν στη Κίνα;
Να δώσουμε λεφτά σε όλους που θα τα πάρουμε από φόρους. Τότε θα φύγει και ο τελευταίος επιχειρηματίας και δεν θα έχεις ούτε τα 550 Ευρώ.
Και έλα να σου πω, ξέρεις κανένα κοινωνικό σύστημα, όπου συγκεντρώθηκε τόσο δύναμη σε ένα κεντρικό μηχανισμό- το ελληνικό κράτος καλή ώρα- και δεν μεταμορφώθηκε σε 10 χρόνια το πολύ σε «δουλοπαροικία», δεν έγινε άντρο νεποτισμού, ελιτισμού και διαφθοράς;»
Έδωσε τα ρέστα του ο Ντόκτορ-Μαιευτήρ
«Α, μόλις περιέγραψες τον κόσμο των Πολυεθνικών», δεν τα έχασε ο Πανούλης.

Οι γυναίκες δεν είχαν ακόμα μιλήσει.

Συνεχίζεται συντόμως…

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου