Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

Τρακτέρ στους Δρόμους.


Όπως θα διαβάσετε και σε παλιά μου post, θεωρώ τον εαυτό μου αγροτοτραφέντα και μάλιστα της ορεινής, της σχεδόν παραδοσιακής γεωργίας.

Δεν ξέρω, μου έχει καθήσει καλά στο μυαλό, ότι ενώ η Ελλάδα έχει πρόβλημα αύξησης του εγχώριου πλούτου, αφήνει αναξιοποίητο έναν τομέα, τη γεωργία, στον οποίο σχετικά γρήγορα μπορεί να έχει αποτελέσματα. Την ώρα που τα τρόφιμα ξαναγίνονται παγκόσμιο ζήτημα, εμείς εδώ "αγρόν αγοράζουμε". Για άλλους βέβαια..

Βλέπω τους ελαιώνες να ερημώνουν -επειδή το λάδι "δεν έχει τιμή", τα πορτοκάλια να σαπίζουν κάτω από τις πορτοκαλιές, σε λίγο θα αραιώνουν και οι αμπελώνες.
Γενικά ότι θυμίζει την μεσογειακή γεωργία μας φθίνει και οι καλλιέργειες αυτές να μην αντικαθίστανται από άλλες...
Οι αγρότες ζητάν αποζημειώσεις και επιδόματα.

Δεν ζητάν νέου τύπου συνεταιρισμούς, συνεταιριστικό δίκτυο διανομής, δημόσιες υποδομές, γεωργική έρευνα κοντά στον γεωργό. Μένουν κυρίως στα επιδόματα.

Αν τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ είναι μόνο αυτά που δημοσιεύονται στη σημερινή Μακεδονία: 1. Αμεση οικονομική στήριξη βασικών προϊόντων, που καταρρέουν (δημητριακά, λάδι, βιομηχανικό ροδάκινο, αχλάδι, γάλα, βαμβάκι). 2. Μείωση κόστους παραγωγής σε γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, σπόρια, φθηνότερο ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 3. Αμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και παροχή αρδευτικού νερού. 4. Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%. 5. Αμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για τρία χρόνια. 6. Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 7. Αμεση καταβολή από τον ΕΛΓΑ των χρημάτων για την ακαρπία των προϊόντων (αχλάδια, μήλα, αμύγδαλα, βερίκοκα) σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον άμεση καταβολή των ΠΣΕΑ της χρονιάς 2005-2008. 8. Αμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 9. Υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο του 2006 για την μετατροπή του εργοστασίου ΕΒΖ Λάρισας σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης υπό κρατικό έλεγχο. 10. Προστασία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος ψηφίζοντας τον νέο κώδικα τροφίμων και ποτών και αναγραφή της προέλευσης-σύστασης όλων των διατροφικών προϊόντων.
Είμαι μαζί με τους αγρότες, αλλά αν είναι μόνο αυτά τα αιτήματά τους, δεν έχουν όραμα.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου