Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009

Συνοδεία μουσικής η ανάγνωση μετά την "αλλαγή σελίδας"

   Πάντα μια αλλαγή σελίδας, έστω και στο ίδιο βιβλίο, φέρνει κάποιες μικρές ή μεγάλες υποσχέσεις.
Υποσχέσεις που μπορεί να γίνουν πιο έντονες με το διάβασμα των πρώτων αράδων, αλλά και να σβήσουν εντελώς.
Ας καλωσορίσω και εγώ τη νέα κυβέρνηση με τα παραπάνω λόγια και αναδημοσιεύοντας το παρακάτω άρθρο από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10, για "τα όργανα που άρχισαν"... Η ανάγνωση των πρώτων αράδων θα γίνει συνοδεία μουσικής. Το καλύτερο για μας.

XA : «Μπραντεφέρ» νέας κυβέρνησης και ξένων


Δευτέρα, 05 Οκτώβριος 2009 23:45 .
Από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές, οι ξένοι επενδυτές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στη νέα κυβέρνηση: σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, σημειώθηκε «ράλι ανακούφισης», καθώς ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης απομακρύνει τα σενάρια αστάθειας, αλλά στο ΧΑ άρχισε ήδη ένα ιδιότυπο «μπραντεφέρ» επενδυτών-κυβέρνησης με τη μετοχή της Εθνικής στο επίκεντρο.

Το spread αποδόσεων ελληνικών-γερμανικών ομολόγων, που αποτελεί το «βαρόμετρο» της εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική οικονομία, συρρικνώθηκε την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές κατά 6 μονάδες βάσης, για να διαμορφωθεί ακριβώς στα επίπεδα όπου βρισκόταν, πριν την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Το εκλογικό αποτέλεσμα φάνηκε να πείθει τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, ότι η Ελλάδα αποφεύγει οριστικά την πολιτική αστάθεια, καθώς η «καθαρή» διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ και οι εσωκομματικές διεργασίες που πυροδότησε στην Ρηγίλλης κρίθηκε ότι απομακρύνουν οριστικά το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


Πάντως, η Standard & Poor’s, διερμηνεύοντας τις διαθέσεις των επενδυτών, ανακοίνωσε χθες ότι τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας. «Αν εφαρμοστεί ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη πολιτική για τις μεταρρυθμίσεις τότε η αξιολόγηση της χώρας μπορεί να ωφεληθεί», ήταν το σαφές μήνυμα της S&P προς τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Αυτό που σαφώς αφήνει, όμως, να εννοηθεί ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων, είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει, ότι αυτή την φορά η Ελλάδα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων: η έλλειψη σημαντικών δημοσιονομικών ή δομικών μεταρρυθμίσεων και το αυξανόμενο χρέος υπήρξαν βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζει. Και προσθέτει ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλές φορές υπερβάσεις του προϋπολογισμού και μένει ακόμα να φανεί αν η νέα κυβέρνηση θα δείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να εφαρμόσει αξιόπιστη στρατηγική.



Τι κρύβει η πίεση στην ΕΤΕ

Αν οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων ήταν εξαρχής αναμενόμενες, η έκπληξη σημειώθηκε στο ΧΑ, όπου μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το «καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα, η αγορά «λύγισε» από την πίεση στη μετοχή της Εθνικής, που ήταν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρωτίστως εισαγόμενη.
Το «μήνυμα» των ξένων θεσμικών, που συνδέεται με αυτές τις πιέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ, ήλθε μέσω του πρακτορείου Bloomberg και δια στόματος ενός παγκοσμίως… άγνωστου διαχειριστή ενός ολλανδικού αμοιβαίου, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 14 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και μετοχές της Εθνικής, όπως μας πληροφορεί το πρακτορείο.
Όπως τόνισε, λοιπόν, ο Πάτρικ Λέμενς, της Robeco Group του Ρότερνταμ, «υπάρχει ένα ερωτηματικό για την ΕΤΕ. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πολύ σοφό να αντικατασταθεί ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος, που έχει κάνει θαυμάσια δουλειά».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λοιπόν, ορισμένοι ξένοι θεσμικοί, ενεργώντας… προληπτικά, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν χθες κάποια από τα κέρδη τους από τη μετοχή της ΕΤΕ, που έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή της από την αρχή του χρόνου, για να στείλουν και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι εξακολουθούν να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τον κ. Τάκη Αράπογλου και ενδεχομένως να επαναξιολογήσουν τη θέση τους στη μετοχή, αν αυτός απομακρυνθεί.
Οι εν λόγω ξένοι επενδυτές αμφισβητούν, έτσι, μια μακροχρόνια παράδοση στην Ελλάδα, να ορίζει κάθε νέα κυβέρνηση το διοικητή της επιλογής της στην ΕΤΕ. Βέβαια, αυτή την φορά η κυβέρνηση ελέγχει έμμεσα ποσοστό χαμηλότερο του 20% στην Εθνική, το χαμηλότερο ιστορικά, ενώ οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας.
Οι εξελίξεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προσεχές διάστημα, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει παρά τις αντιδράσεις αυτές να αλλάξει τη διοίκηση της Εθνικής. Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, όπου οι ξένοι θεσμικοί δεν ψηφίζουν στις συνελεύσεις, επειδή απαιτείται δέσμευση των μετοχών τους, έχει τη δυνατότητα να το επιχειρήσει, ώστε να εφαρμόσει την πολιτική της με ένα διοικητή της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.
Οι ξένοι, όμως, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζουν εκ των προτέρων, ότι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν μέσω των εντολών αγοραπωλησίας που δίνουν, δημιουργώντας κόστος για την κυβέρνηση. Αυτό το ιδιότυπο «μπραντεφέρ» θα έχει αρκετό ενδιαφέρον στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετεκλογικά στην αγορά…

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου