Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2010

Ποιά είναι τα κυδώνια του Αλέκου;



Την αφορμή για αυτές τις σκέψεις μου την έδωσε μια διαμαρτυρία διότι τον κυρ Αλέκο μας με τα Κυδώνια του (θα τα' χε μεγάλα ο άτιμος), τον Μεγαλέξαντρο ντε, τον διεκδικούν εκτός από τους Σλαβομακεδόνες και οι Αλβανοί...
Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι προβοκάτσια της εξουσίας, να αφήσουμε την κρίση και την αφαίμαξη και να γίνει εντονότερος ο χωρισμός σε "μακεδονομάχους" και "φιλειρηνιστές". Νέες ταυτότητες δηλαδή..
Μετά σκέφτηκα ότι έχουνε ένα λόγο να διεκδικούνε τον Μεγαλέξαντρο από την μεριά της μητέρας του, αφού έχουνε την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών και υπάρχει μιαν άποψη ότι η Ολυμπιάδα ήταν Ιλλυρικής καταγωγής, αν και η κρατούσα άποψη της ιστοριογραφίας την θέλει Ηπειρώτισα.
Τέλος πάντων, τίνος είναι η Ολυμπιάδα και πούθ' έρχονται οι Αλβανοί δεν με απασχολεί εδώ.
Άλλο με άβαλε σε σκέψεις:
Η μανία τόσων λαών να διεκδικούν τον Αλέξανδρο για δικό τους, είτε εξ' αίματος, είτε δια του πολιτισμού.
Η μανία επίσης των εγχώριων "εθνολατρών" να τον αναγάγουν στο απόλυτο σύμβολο..
Οι τελευταίοι όμως έτσι ξώπετσα και φανατικά που παίρνουν τα πράγματα, δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε άλλο παρά σύμβολο τους δεν πρέπει να τον έχουν.
Οκ, ήταν στρατηλάτης και κατακτητής. Αλλά αυτό δεν ήταν και τόσο θέμα..Συνέχισε την δουλειά του μπαμπά του και επειδή ο έρμος ο Φίλιππας, που τον έφαγαν οι δικοί του άνθρωποι, είχε κατακτήσει όλη την Ελλάδα, δεν είχε που αλλού να πάει ο μικρός.
Δεν υπήρχαν άγνωστα μέρη για να μη βαριέται ο Βουκεφάλας του.
Εξάλλου η επίθεσή του στην Περσία, ήταν στρατηγικά επιβελημένη. Αν δεν έκανε το ντου αυτός, θα το έκαναν οι Πέρσες, μόλις θα αδυνάτιζε λίγο η ισχύς του. Δεν θα τον αφήναν οι ίδιοι οι Έλληνες με τις διχόνοιες τους κυρίαρχο. Όι Πέρσες το είχαν αποδείξει με τον ρόλο τους στους Πελοπονησιακούς Πολέμους, ότι συνέχιζαν να ενδιαφέρονται και δεν θα άφηναν με τίποτα έναν τόσο δυνατό παίχτη να αλωνίζει.
Αν ήθελε λοιπόν όχι απλά να συνεχίσει, αλλά και να διατηρήσει την επικράτεια που κληρονόμησε, δεν έπρεπε να περιμένει, αλλά να τελειώνει τη δουλειά, σαν καλός απόγονος...
Το μεγαλείο του ήταν άλλο, ήταν η πολιτική του να ενώσει αυτό που έφερνε αυτός από την Ελλάδα με ότι βρήκε στις χώρες που κατέκτησε. Πολιτική για την οποία κατηγορήθηκε ενόσω ζούσε.
Κι όμως, αυτή η πολιτική έκανε ουσιαστικά τον Ελληνικό Πολιτισμό να έχει όση αξία του δίνεται σήμερα ....
Διότι, χωρίς αυτό που έγινε στους Ελληνιστικούς χρόνους, το οποίο αργότερα βρήκαν έτοιμο οι Ρωμαίοι - Ειδωλολάτρες και Χριστιανοί- και το χρησιμοποίησαν χωρίς ψευτοπερηφάνειες (όπως κάνουν όλοι οι πραγματικά δυνατοί της Ιστορίας), ο περίφημος Ελληνικός πολιτισμός, μπορεί να είχε την τύχη και άλλων σημαντικών αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, που άφησαν γραπτά μνημεία, αλλά εξαφανίστηκαν...
Διότι χωρίς Πρόσληψη δεν υπάρχει και Μετάδοση.
Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, οι σημαντικότερες κατάκτησεις γίνονται στο οικονομικό πεδίο. Μάλλον από κάποια σπόντα η Ελλάδα, γίνεται χώρα όπου διασταυρώνονται λαοί ψάχνοντας ψωμάκι, ωστόσο για πολλούς φαντάζει ισχυρή χώρα.
Κάποιοι από αυτούς θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν ξανά, αλλά  όλοι δεν θα χάσουν  τους δεσμούς τους με την γη που τους γέννησε.
Τι θα έκανε ο Αλέξανδρος στη θέση μας;
Πρόσληψη σημαίνει και Μετάδοση.
Είναι Ευκαιρία και όχι Απειλή.
Βέβαια αυτό είναι μια γενική θέση, υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να προσχεθούν και υπάρχουν και κάποιοι που χρησιμοποιούν την καραμέλά της πολυπολιτισμικότητας ως άλλοθι. Ας τους κάνουμε όλοι κριτική, όταν λένε κούφια λόγια, αλλά ας μη ξεχνάμε τι έγινε και μιλάμε σήμερα για Ελληνικά Γράμματα και άλλα τέτοια...
Διότι ο Αλέκος είχε όντως ωραία κυδώνια και όχι μόνο σεντόνια για λάβαρα...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου