Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

Μετεκλογικές σκέψεις:

1. Αποχή: Είναι κοινοτυπία που μιλάω για το ποσοστό της αποχής. Θέλω να θίξω όμως το εξής: Γιατί όλοι όσοι τελικά δεν βρίσκουν τι να ψηφίσουν δεν συνασπίζονται για να κατεβάσουν την πρόταση που λείπει;
Λένε κάποιοι: «Γιατί δεν θα έχει επιτυχία. Θα θαφτεί από όσους έχουν συμφέρον να μη βγει».
Ρωτάω λοιπόν ξανά: «Καλά, ρε αδέλφια, ποιος σας είπε, ότι όταν καταθέτει μια πρόταση κάποιος, το κάνει με μόνο στόχο να γίνει αμέσως πλειοψηφία; Γιατί το ενδεχόμενο να εκφράσει κάποιος απλά τον εαυτό του, το βλέπετε άσκοπο, ανώφελο, ίσως και λίγο κουζουλό;»
Θα μου πείτε: «Έχουμε δει πολλά δείγματα παρανοϊκών να το παίζουν αρχηγοί μονοπρόσωπου κόμματος.»
Όμως κι εδώ υπάρχει αντίλογος: Όταν, ρε φίλε, παραιτείσαι από την μοναδική ευκαιρία που έχεις για να ασκήσεις έλεγχο στην κάθε λογής εξουσία, με το αιτιολογικό ότι δεν βρίσκεται κανένας να εκπροσωπήσει τα «θέλω» σου (έστω μερικά, ούτε η μαμά σου δεν μπορεί να τα εκφράσει όλα), γιατί δεν αναλαμβάνεις το ρίσκο να σε πουν και παρανοϊκό;»
Εμένα αυτό που πιο πολύ με θύμωσε στις εκλογές ήταν εκείνο που άφηναν να εννοηθεί και κάποιοι μεγαλοπολιτικοί : «Ε, δεν είναι και μεγάλης σημασίας».
Ίσα – ίσα, εδώ που έχεις αμεσότερη εποπτεία των σκοπών και των μέσων της διοίκησης, εδώ που γνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις δεν επιτρέπεται να μένεις αμέτοχος.
Επίσης και οι ετεροδημότες.
Δεν ψηφίζουν λέει εκεί που μένουν γιατί έχουν κάποιο σπιτάκι στο χωριό.
Πρόταση, λοιπόν: Ο πληθυσμός ενός μέρους (και τα αντίστοιχα κονδύλια) να μην συνάγεται μόνο από το πόσοι είναι «γραμμένοι», αλλά από το πόσοι ψηφίζουν. Είναι ένα κίνητρο για να γίνει η ψήφος υποχρεωτική, γιατί σε μια δημοκρατία η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.
Ψήφισε και ψήφισε λευκό ή άκυρο. Έτσι, δείχνεις την αντίθεση σου και δεν συγκρούεσαι και με την μυστικότητα της ψήφου.
Βέβαια και τα άκυρα και τα λευκά θα έπρεπε να μετράνε στο εκλογικό μέτρο, γιατί είναι και αυτά ψήφος.

2. 42%
Οι επίγονοι μετέφεραν την διαταραχή που έχουν στο Κοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:
Με 42,2 ο ένας είναι διοίκηση με 42 ο άλλος έχει απλά 5 έδρες. Σκέτη παράνοια. Γιατί λέει γινόταν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ωστόσο είχαν -έστω και έτσι- μιας μορφής συναίνεση.
Γιατί λέει πρέπει να κυβερνηθεί ο Δήμος!
Να κυβερνηθεί.. αυτό είναι το άγχος, ε τότε να ρίχνουμε και κλήρο!
Πρόταση λοιπόν και εδώ: Να εκλέγεται ένα ευάριθμο Δημοτικό ή Νομαρχιακό συμβούλιο (με τουλάχιστον τα διπλά μέλη από όσα σήμερα έχει το καθένα και άμισθα, αν εκεί είναι το θέμα) με απλή αναλογική και πολλές λίστες. Ο Δήμαρχος όμως να "βγαίνει"από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με σταυρό προτίμησης.
Έτσι οι πλειοψηφίες στο δήμο θα είναι πάντα θέμα διεργασίας, (τι κακό βρίσκεται σε αυτό;) και ο Δήμαρχος σταθερός.

3. Κόμματα και Τ.Α.
Με την υπόνοια ότι αν ο κ. Μπουτάρης, κατέβαινε σαν κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ – Συν, ίσως να γινόταν από αντίδραση ότι έγινε στην Αθήνα με την κ. Δαμανάκη το 1998, ενώ τώρα από μόνος του τα πήγε περίφημα, σκέφτηκα πόσο έωλο πράγμα είναι το λεγόμενο «χρίσμα».
Τελικά το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ενότητα των κομμάτων.
Γιατί, πως ρε αδελφέ να συνεργαστούμε μετά για τον ένα ή τον άλλο επίγονο, αν έχουμε «φαγωθεί» πρωτύτερα για το ποιανού η φάτσα αξίζει καλύτερα να είναι στο μπερντέ των παρελάσεων μαζί με τον δέσποτα και τον αστυνόμο. Επίπλαστα βέβαια και πάλι, γιατί κάτω από το χαλί τρωγόμαστε ξανά για τον α΄ ή τον β΄ «μικρεπίγονο».

4. Πολιτικό Μάρκετινγκ
Συχνά εδώ έχω αναφερθεί αρνητικά στο πολιτικό μάρκετινγκ, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Επειδή όμως είχα μια κουβέντα με κάποιον σύμβουλο πολιτικής επικοινωνίας, αξίζει να το σημειώσω. Ένας τέτοιος ειδικός θα σε βοηθήσει στο πως θα παρουσιάσεις τις ιδέες σου. Δεν θα σου βάλει ιδέες, αν δεν έχεις.Στην σημερινή πολιτική όμως, έχουμε έλλειψη ουσιαστικών ιδεών και προτάσεων ή προτάσεις που πρέπει κάπως να τις κρύψουμε από τον λαό. Και εδώ βέβαια το μάρκετινγκ βοηθά «να χρυσωθεί το χάπι», ή η «από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» να παντρευτεί την ψήφο μας.
Άντε και καλούς επιγόνους λοιπόν.

6 σχόλια:

efpalinos είπε...

Μερικές σκέψεις:
Όσοι συνειδητά απέχουν από τις εκλογές μάλλον απέχουν και από τα κοινά. Αμφιβάλλω αν τους πέρασε από το νου κάποια πρόταση. Αλλά ας μη ρίχνουμε το βάρος σε αυτούς. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και επικοινωνίας, η οποία σε γενικές γραμμές, εννοείται και εκφράζεται ως κοινότυπη προβολή και στείρα αντιπαράθεση τετριμμένων απόψεων.

Διαφωνώ με την ιδέα για άμισθους πολιτικούς. Ο πολιτική είναι ένα επάγγελμα και μάλιστα πολύ δύσκολο. Όμως σε κάθε επάγγελμα χρειάζονται τεκμηριωμένα πιστοποιητικά σπουδών, προϋπηρεσιών, ειδικοτήτων, κλπ. Παρομοίως ο θεσμός του πολιτικού χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση.

Αναρωτιόμαστε για την κακοδιαχείρηση στις τοπικές αυτοδιοικήσεις ενώ καλούμε και ψηφίζουμε ανθρώπους με άσχετες ικανότητες και ειδικότητες να εκτελούν καθήκοντα και να αναλαμβάνουν ευθύνες για τα οποία δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις! Αυτό κατά τη ταπεινή μου γνώμη δεν είναι δημοκρατία άλλα αλλά ένας επικίνδυνος λαϊκισμός! Θα δεχόταν κανείς άραγε να πετάξει με αεροπλάνο, να χειρουργηθεί η να κτίσει το σπίτι του χωρίς αντίστοιχα την ουσιαστική συμβολή κάποιου πιλότου, ιατρού η μηχανικού?

Ενώ ακόμη και σε ένα μικρο δήμο, η πλειονότητα των υποψηφίων που ζητάνε να αναλάβουν τα ηνία της πολιτικής ζωής, θα κληθούν να αναλάβουν υποθέσεις που άπτονται τη πολυσύνθετη καθημερινότητα αλλά και τo μέλλον χιλιάδων ανθρώπων, οικογενειών, επιχειρήσεων. Από πού ακριβώς αντλεί η πλειονότητα όλων αυτών τις εμπειρίες και τη γνώση σε τόσα σημαντικά και ειδικά ζητήματα?

Μια καλύτερη διαβάθμιση των ρόλων και επιπλέον πλαισίωση των λειτουργιών όλων των υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι βέβαιο ότι θα πρόσφερε αποδοτικότερες αυτοδιοικήσεις και επιπλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταξιωμένων και ικανών πολιτών να συμβάλουν θετικά στο τόπο τους.

Το υπάρχον δημοκρατικό πλαίσιο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Βασίζεται σε παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες μιας "αγέλης" όπου η πλειοψηφία και το μέσο είναι η μόνη ουσιαστική δύναμη έναντι της γνώσης και της προσωπικής ευθύνης.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ιονκ. αν πρόσεξες εγώ μίλησα για μεγάλο, άμισθο πολυσύνθετο συμβούλιο για να ασκεί έλεγχο και να "νομοθετεί" και ένα δήμαρχο (εκτελεστική εξουσία) σταθερό.
Νομίζω σε αυτή την λογική μπορεί να χωρέσουν και αυτά που λες. Ο Δήμαρχος σίγουρα θα πρέπει να έχει κάποιους συμβούλους με συγκεκριμένες ικανότηταες.

ioannisk είπε...

1. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει δημιουργηθεί ένα κόμμα των “διαμαρτυρόμενων μέσω της αποχής”. Αν εξαιρέσουμε τα θέματα τεχνικής φύσης (οργάνωση, πόροι, χρόνος κλπ) οι οπαδοί της αποχής (ή και του άκυρου) δεν ανήκουν πολιτικά στην ίδια ομάδα. Για τους ετεροδημότες δεν νομίζω πως η πρόταση σου είναι σωστή. Αν οι πόροι βασίζονται στους εγγεγραμμένους τότε πολλοί θα αποφάσιζαν να είναι εγγεγραμμένοι στο χωριό τους ώστε να πηγαίνουν εκεί οι πόροι. Η καλύτερη λύση θα ήταν να ψήφιζες στον τόπο διανομής σου και η διαδικασία να είναι αυτόματη.

2. Κάπως έτσι είναι το σύστημα στην Φινλανδία, από ότι έγραψε ο Ovi. Ψηφίζεις δημοτικό σύμβουλο και αυτοί ψηφίζουν δήμαρχο.

3. Δεν με πειράζει που οι δημοτικές εκλογές είναι κομματικοποιημένες. Στην τελική και αυτές εκλογές δεν είναι; Η πολιτική δεν έχει θέσεις και χρώμα ανάλογα με το πολιτικό φάσμα που ανήκει; Άλλες λύσεις προτείνουν οι συντηρητικοί άλλες οι οικολόγοι κλπ. Τώρα αν τα κόμματα μας έχουν θέσεις είναι άλλο θέμα.

4. Είναι αυτονόητο πως στην τελική την απάντηση την δίνει ο πολιτικός, όμως ο σύμβουλος μπορεί να σου κάνει ιδιαίτερα και να σου πει τι πρέπει να πεις και τι δεν πρέπει. Και σίγουρα μπορεί να σου κατασκευάσει ένα προφίλ και να το πουλήσει στους ψηφοφόρους.

@ιονκ
Διαφωνώ πως η αποχή είναι αυτόματα η επιλογή μη πολιτικοποιημένου. Τουλάχιστον δεν είναι η περίπτωση μου.

Ανώνυμος είπε...

@ioannisk
1.Εγώ απλά έκανα κάποιες σκέψεις, διότι εν τέλει η αποχή βοηθά τον συγκεκριμένο σύστημα που απονευρώνει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.
Σίγουρα η δεξαμενή της αποχής έχει ανθρώπους απολιτικ, απογοητευμένους ανθρώπους που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και ανθρώπους που έχουν αξίες, ιδέες και αιτήματα που κανένας υπαρκτός πολιτικός χώρος (θεωρούν ότι) δεν μπορεί να εκφράσει. Εγώ νομίζω ότι είναι ανάγκη ή μέρος της τελευταίας κατηγορίας μη ενταγμένων πολιτικά πολιτών, ή κάποιος υπαρκτός πολιτικός χώρος "διαισθανομένος" που έχουν ολισθήσει τα πράγματα, ή και οι οι δυο μαζί να προχωρήσουν στην γέννηση μιας καινούργιας πολιτικής οντόντητας που θα εμπνεύσει μεγάλο μέρος των πολιτών, ακόμα και ορισμένους από αυτούς που έχουν κάποια πολιτική προέλευση, αλλά δεν εκφράζονται.
3. Αυτά που γράφω εδώ αφορούν περισσότερο το εσωτερικό των κομμάτων.
4.Είναι λοιπόν η ένδοια ουσιαστικών προτάσεων, ή η ανάγκη για κρύψιμο των πραγματικών προθέσεων. Το κατασκευασμένο προφίλ έχουν αρχίσει να το οσμίζονται πολλοί:Εκτός, ίσως, από το αρνητικό παράδειγμα του Ψωμιάδη, αυτές οι εκκλογές μάλλον το έδειξαν.

efpalinos είπε...

"μεγάλο, άμισθο πολυσύνθετο συμβούλιο":
Mε ποια λογική ένα συμβούλιο να έιναι άμισθο, μεγάλο η πολυσύνθετο ειδκά σε περιπτώσεις ειδικών ζητημάτων? Μου θυμίζει κάτι πολύ γραφειοκρατικό αυτό..

Νομίζω μέσα στον υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα θα βρείς πολλά τέτοια "συμβούλια" και δεν νομίζω πως φέρνουν τα καλύτερα αποτέλεσμα. Αλλωστε δεν αναφέρομαι για μια προσκόληση σύμβουλων/συμβούλιων σε μια πολιτική εξουσία η οποία έχει εξ' ολοκλήρου το πάνω χέρι.

Το ερώτημα που έθεσα είναι ποιο συγκεκριμένο: έχουν τις απαραίτητες ικανότητες τα μέλη των τοπικών αυτοδιοικήσεων να αντεπεξέλθουν στις σημερινές προκλήσεις? Μας εξασφαλίζει κάτι τέτοιο το υπαρχων πολιτικό σύστημα?

Ανώνυμος είπε...

Στην δημοκρατία δεν γίνεται να ζητάς για αιρετούς εκπροσώπους τυπικά προσόντα, τα προσόντα τους είναι ότι τους αναγνωρίζει ο λαός.
Για ειδικούς συμβούλους μπορείς.
Αν τα σημερινά σώματα εκπροσώπων δεν λειτουργούν σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η διάβρωσή τους από το πελατειακό σύστημα των κομμάτων.
Είπαμε η Δημοκρατία δεν είναι το τέλειο σύστημα, αλλά είναι το καλύερο που υπήρξε. Στις μέρες μας πρέπει να γίνει λιγότερο αντιπροσωπευτική και περισσότερο άμεση. Εδώ στηρίζεται και η πρόταση για μεγάλα, μη επαγγελματικά (για αυτό άμισθα), συμβούλια.
Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί μεταβατικά από ευέλικτες εκτελεστικές εξουσίες, (ελεγχόμενες όμως από συμβούλια) γιαυτό και η πρόταση για εκλογή δημάρχου από ενιαία λίστα.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου