Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

" Ο ελληνικός πολιτισμός έχει αρχές την ελευθερία του ανθρώπου και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου"

Αναδημοσίευση από την "Καθημερινή της Κυριακής"

«Η Εκκλησία δεν εξαιρεί κανέναν...»


Του Νικου Παπαχρηστου


«Πώς να ξεχωρίσω ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε εδώ, όταν ο κάθε ένας που απολαμβάνει της ελληνικής παιδείας είναι Ελληνας; Πώς, λοιπόν, θα κάνω αυτή τη διάκριση; Οταν το παιδί αυτό έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, γιατί πρέπει να τον διακρίνω από τους άλλους;».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με δηλώσεις του στην «Κ», σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν πλέον κάστες και κλειστές κοινωνίες στον χώρο που ζούμε» και προσθέτει: «Ζούμε σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, όπου οι Εκκλησίες, και στον χώρο της Ευρώπης και εδώ στην πατρίδα μας, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη διαλεκτική μεταξύ των ανθρώπων και, κυρίως, να διακηρύττουν τον σεβασμό στην ετερότητα. Και ο σεβασμός στην ετερότητα σημαίνει πως αποδέχομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως εγώ θα ήθελα να είναι, κομμένο και ραμμένο στα δικά μου μέτρα. Τον σέβομαι, έμπρακτα ανταποκρίνομαι σε αυτόν, τον έχω ως έναν ισότιμο και ισόκυρο συνομιλητή μου».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπενθυμίζει πως «η Εκκλησία από την ίδια τη φύση και την ταυτότητά της δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν. Δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, μεριμνά ώστε τα παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι, να βρουν αυτό που αναζητούν, έναν καλύτερο κόσμο εδώ στην πατρίδα μας. Η Εκκλησία μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μείνει μακριά από οποιαδήποτε άλλη διένεξη που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να λύσει ή να αντιμετωπίσει το λεγόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα».


Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτηρίζει απηρχαιωμένες τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και υπενθυμίζει πως, αν επικρατούσε αυτή η αντίληψη μεταπολεμικά, όταν χιλιάδες Ελληνες αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Αμερική και στην Γερμανία, «σήμερα δεν θα υπήρχε ο ελληνισμός της διασποράς που ξέρουμε όλοι τον θετικό και ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου μας». Απαντώντας σε εκείνους τους Ιεράρχες που ανησυχούν ότι κινδυνεύει να χαθεί η «καθαρότητα» της Ελλάδας και του Ελληνισμού σημειώνει: «Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφτηκε με κριτήρια αρίας φυλής να διαφυλάξει την φερεγγυότητα του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός πολιτισμός έχει άλλα κριτήρια και άλλες αρχές, την ελευθερία του ανθρώπου και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται διαχρονικά».

(Σημείωση "Τσουκνίδας": Καμία φορά ακόμα και η Ιεραρχία μπορεί να σε εκπλήξει. Από μια πρόσφατη συνέντευξή του, καταλαβαίνω πως δεν είναι ευκαιριακή η παραπάνω θέση του. Επίσης ανακαλύπτω ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Λέτε να μπορούν ν' αλλάξουν τα πράγματα και στην Εκκλησία;)

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

" Ο ελληνικός πολιτισμός έχει αρχές την ελευθερία του ανθρώπου και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου"
Αγαπητε φιλε, γενικα συμφωνω μαζι σου και θαθελα και γω ναναι έτσι τα πραγματα οπως αναφερεις στην αναρτηση σου.Ομως στο παραπανω τιτλο δεν πιστευω, ο νεοελληνας δεν σεβεται τίποτα και κανενα.

kariatida62 είπε...

Σ'όλους τους χώρους συναντάς και τους αξιόλογους! Ο συγκεκριμένος Ιεράρχης είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της Χριστιανικής πίστης και όπως σωστά σημειώνεις δεν κατέχει την θέση αυτή τυχαία!

Unknown είπε...

Καλησπερα.
Με βαζεις σε πειρασμο-ας γραψουμε ακομη μια φορα τον γιατρο εις τα παλαιοτερα....]
@@Ανεξαρτητα απο την προσωπικη μου θεωρηση περι θρησκειας,πιστεως και λοιπα,- που ομολογω πως ακομη με ερεθιζει και εντριφω-εν τουτοις πιστευω πως υπαρχουν ιερεις σημερα στον τοπο μας οπου βρισκονται μακραν θρησκοληψειων,με ανοιχτους οριζοντες και μορφωση την οποια λιγοι εκ των εχοντων αποψη 'περι παντως επιστητου' διαθετουν.
@@
παραθετω δειγμα των οσων προανεφερα που δεν εχει καμια σχεση με τους κληρικους αλλα τις πεφωτισμενες ιεραρχιες των 'Διδασκαλων',πολιτικων παραγοντων και 'Δικαιοσυνης'.
ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ.



Δ.Ο.Ε 14/1/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
με αφορμή τη δίκη της Δ/ντριας του 132ου Δημ. Σχολείου Αθήνας

Στις 22 Ιανουαρίου 2010, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, δικάζεται η πρώην Δ/ντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, Στέλλα Πρωτονοταρίου καθώς και η συνάδελφος που μετείχε στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη του στις διωκόμενες συναδέλφους και καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010, ημέρα της δίκης, και ώρα 11:00 π.μ. στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών (πρώην Σχ. Ευελπίδων). Για το λόγο αυτό κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (στο διδακτικό ωράριο του καθενός) για τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους συναδέλφους του 132ου Δημ. Σχολείο Αθηνών.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η Ελλαδίτσα είναι μικρή και λίγο-πολύ γνωριζόμαστε όλοι σ' αυτή τη χώρα!
Κάποιοι θυμούνται ακόμα τον σημερινό Μεσσηνίας φοιτητή το 1993 στη Θεολογική Αθηνών, φανατικό ΔΑΠίτη, που αποχώρησε και έτρεξε να ενταχθεί στο "πατριωτικό" κόμμα του Σαμαρά "Πολιτική Άνοιξη"!
Και κάποιοι διάβασαν τα θερμά συγχαρητήρια που του έστειλε μόλις πρόσφατα έγινε αρχηγός της Ν.Δ.
Αυτά, λοιπόν, περί μεταναστών να πάει πρώτα να τα διδάξει στον πολτικό του μέντορα τον Αντωνάκη...

dyosmaraki είπε...

Ποτέ δεν πίστεψα στα στερεότυπα του στυλ "όποιος είναι κληρικός είναι ντε και καλά συντηριτικός" Πάντα πιστεύω στο άτομο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνει κάθε άνθρωπο "διαφορετικό" από το διπλανό του.

Οσον αφορά το θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας, δεν είμαι κατά, είμαι υπέρ αλλά υπό όρους. Δεν σημαίνει πως όποιος βρίσκεται παράνομα στη χώρα μας θα πρέπει να του αποδοθεί η ιθαγένεια επειδή το παιδί του γεννήθηκε εδώ.

Θα πρέπει η χώρα μας να γνωρίζει :
1. Πόσους κατοίκους (ντόπιους και μετανάστες) έχει τη δύναμη να θρέψει.
2. Σαν πολίτης θέλω να γνωρίζω ποιοί είναι αυτοί των οποίων η παραμονή θα νομιμοποιηθεί (είναι εγκληματίες? είναι έμποροι όπλων και ναρκωτικών? ή είναι απλοί άνθρωποι που η μοίρα το έφερε να φύγουν από τη πατρίδα τους λόγω ανωτέρας βίας?) Νομίζω πως θα είναι υποκριτής όποιος πει πως η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η "πολυπολιτισμική" Αθήνα προσομοιάζει στην εικόνα μιας Ευρωπαίκής πόλης.

3. Η ελληνική παιδεία ναι είναι μια παράμετρος, κατά τη γνώμη μου όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρχουν και διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αυτών των ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα. Ώς κύριο παράγοντα θα αναφέρω την εργασία αφού εάν δεν υπάρχει εργασία τότε όποιος πεινάει θα κλέβει. Φυσικά για να εργαστεί κάποιος θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί πως είναι ικανός να μιλά την ελληνική γλώσσα και να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Διαφορετικά κάθε μετανάστης που δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία θα παραδίδεται βορρά σε επιτήδειους που θα τον σπρώχνουν στην άγρια εκμετάλλευση (πορνεία, ναρκωτικά, μαύρη εργασία)4. Ο ιερέας αναφέρεται στο παράδειγμα της μετανάστευσης στην Αμερική και στη Γερμανία. Χρειάζεται να αναφέρω πως για να μπεις στην Αμερική έπρεπε να περάσεις από ιατρικό έλεγχο στο Ellis island και ακόμη και σήμερα για να πας στην Αμερική θα πρέπει να προσκομίσεις εκτός από ιατρικά πιστοποιητικά να αποδείξεις πως διαθέτεις καταθέσεις και ακίνητη περιουσία στη χώρα σου???? Η μήπως ξεχνάμε πως στη Γερμανία σε υποχρεώνουν να μάθεις την Γερμανική γλώσσα, απαιτούν να είσαι ασφαλισμένος και να διαθέτεις εργασία προκειμένου να σε νομιμοποιήσουν στη χώρα τους? (όχι να σου αποδόσουνμ την ιθαγένεια, απλά να σε νομιμοποιήσουν)

- Αυτό που θέλω να πω είναι πως είναι απορίας άξιον γιατί βιαζόμαστε σαν χώρα να προβούμε σε διαδικασίες μόνιμου χαρακτήρα (όπως αυτή της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας) όταν ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιός είναι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των παιδιών τους που βρίσκονται στη χώρα μας - διαχωρίζοντας τους νόμιμα διαμένοντες από τους παράνομους.
- Είμαι λοιπόν αντίθετη στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας εφ΄όσον δεν προηγηθούν δράσεις που θα εξασφαλίζουν την πλήρη καταγραφή όσων διαμένουν στη χώρα μας και πως η χώρα μας δεν θα είναι διάτρητη στο να μπαινοβγαίνει όποιος θέλει όποτε θέλει (όπως γίνεται σήμερα).
Ανθρωπιστικά μιλώντας ναι κι εγώ λυπάμαι όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, υπάρχουν όμως ισχυρότερες χώρες και πλουσιότερες που έχουν ίσως μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και εμπειρίες (λόγω της αποικιοκρατικής πολιτικής τους) να περιθάλψουν τους αναξιοπαθούντες.
Εμείς μπορούμε να ασχοληθούμε με τα παρόντα προβλήματα που είναι ζητήματα παράνομων ελληνοποιήσεων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, σωστό έλεγχο και μείωση της γραφειοκρατίας (σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό έλεγχο) στα ζητήματα της νομιμοποίησης των χαρτιών και πολλά άλλα που είναι σημαντικότερο από μια βιαστική απονομή ιθαγένειας που σε άλλες χώρες χρειάστηκε να περάσουν 20 και βάλε χρόνια για να πραγματοποιηθεί.....

Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι (ελάχιστοι κι εξαιρετέοι από τον κανόνα) ιεράρχες τάσσονται υπέρ προοδευτικών θέσεων.

γρηγόρης στ. είπε...

Μερικές παρατηρήσεις:
Ο "ελληνικός πολιτισμός", κάτι που ανανοηματοδοτείται κάθε φορά και κατά περίσταση δυστυχώς, ανάλογα με τη χρήση του.
«Δεν υπάρχουν πλέον κάστες και κλειστές κοινωνίες στον χώρο που ζούμε», άρα ζούμε σε μια ανοικτή και ανεκτική κοινωνία; Οπότε βέβαια δεν υπάρχει και λόγος να συζητούμε για "σεβασμό στην ετερότητα", γιατί είναι αυτονόητος.
Και τέλος ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της "ελληνικής παιδείας" που επικαλούνται όλοι θετικά και αρνητικά διακείμενοι στο θέμα απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας;

Unknown είπε...

Κατ' αρχην συμφωνω σε πολλα με το ΔΙΟΣ.......
@@γρηγορη
'Και τέλος ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της "ελληνικής παιδείας'
προφανως το ερωτημα σου αναφερεται στην σημερινη πραγματικοτητα.

γρηγόρης στ. είπε...

@ taspa

ναι, στη σημερινή πραγματικότητα!

Ανώνυμος είπε...

Kαιροσκοπικές και δημοσιοσχεσίτικες οι απόψεις του βατικανοσπουδαγμένου Σαββάτου.

γρηγόρης στ. είπε...

Αν αντιπαραβάλλουμε αυτή τη συνέντευξη με τη συνέντευξη του παπα- Αντώνη της Κιβωτού, τότε τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=1401227

phlou...flis είπε...

επιτέλους ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι όλα σάπια στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Υπάρχουν και αξιολογώτατοι παντού...

katerina είπε...

Αμφιλεγομενη προσωπικότητα αλλά αυτό δνε μειώνει την βαρυτητα όσων ουσιαστικών πραγματων λέει.

Τωρα να ελπισουμε ότι οι αντιλήψεις του απηχουν και τον μεσο όρο των αποψεων των κληρικών; Δεν το πιστευω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Φίλοι με Καλύπτει η Κατερίνα: Η προσωπικότητα δεν μειώνει την βαρυτητα όσων ουσιαστικών πραγματων λέει. Και τα λένε λίγοι κληρικοί, οι μόνοι εν Ελλάδι που δεν δικαιολογούνται να φέρνουν όσες πρακτικές δυσκολίες μπορούμε να σκεφτούμε οι υπόλοιποι. Αυτοί πρέπει να μας εμπνέουν στο "φιλάδελφον". Όσο για τις πρακτικές δυσκολίες, να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι ήδη 20 χρόνια τόπος μετανάστευσης..
Θέλουμε υποδομές, σίγουρα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να κάνουμε ταυτόχρονα τα βήματα. Για την μετανάστευση πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια των ισχυρότερων οικονομικά κρατών. Επίσης να ζητήσουμε σχέδιο, ώστε αυτοί να μη μένουν στις πύλες εισόδου, αλλά να κατανέμονται σε όλα τα Κράτη. Δυστυχώς από εδώ και πέρα, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μετανάστευση. Είναι κάτι που ξεπερνά την Ελληνική Πολιτική.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου