Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2007

Η μοναξιά ενός πλήρως πολιτικοποιημένου αναποφάσιστου...

Είχα υποσχεθεί στον Σπύρο, σε ένα διάλογο με αφορμή προηγούμενο θέμα μου, ότι θα του πω περισσότερα για την εκλογική συμπεριφορά μου.
Σήμερα κανονικά, αν ο κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ δεν αποφασίσει διαφορετικά, θα προκηρυχθούν εκλογές.
Μέρες είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα ηθογραφικό κειμενάκι για τις πρώτες εθνικές εκλογές στις οποίες ψήφισα:
Τον καυτό Ιούνη του "βρώμικου '89". Από τότε δεν λέει να φύγει η μπόχα της πολιτικής από τα ρουθούνια μου..
Όμως με όλη αυτή την κολοκυθιά των εκλογών με κλωθογυρίζουν θυμωμένες σκέψεις, οι οποίες, άμα δεν τις βγάλω, θα μου «τρυπήσουν» το κρανίο.
Τώρα γιατί να τις εξομολογηθώ εδώ; Μα γιατί έτσι θα ησυχάσω, επειδή θα τις διαβάσουν περισσότεροι από αυτούς που μπορώ να τις πω in vivo. Να ενωθεί ο θυμός μου με τον δικό τους και να δώσουμε μια δυνατή μαχαιριά στο τέρας της προσχηματικά επικοινωνιακής πολιτικής.Θα πει ο Σπυρέτος, "βρε τι καημός κι αυτός, αξίζει η πολιτική τέτοιο καημό;"Από αυτή την άποψη ίσως να είμαι "κολλημένος"...
Αλλά πριν σας πω περισσότερα θα σας προειδοποιήσω ότι το λογύδριο αυτό θα έχει σκόπιμα μόνο συνειρμικό ειρμό, για να μη με παρεξηγήσετε. Να θα βάλω ώρα , μέχρι τις 3 μ.μ. και ότι κατεβεί μέχρι εκεί!
Πριν πάω στο 89, θα ξεκινήσω από το 1981. Είναι οι πρώτες εκλογές τις οποίες θυμάμαι καλά.Η ηλικία μου είναι η Μεταβατική Γενεά, ανάμεσα σε αυτή του έντονου (κι ορισμένες φορές χοντροκομμένου, δογματικού, αταβιστικού) αριστερισμού και αυτή του λαιφσταϊλικού ιδιωτισμού. Εμείς κάναμε την ΔΑΠ των σκυλάδικων πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια. Βέβαια και αυτοί αντιγράφανε τον πασοκικό νεοπλουτισμό του "είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα".. (Να κι ένας λόγος που δεν πήγαν καλά οι συνεταιρισμοί. Έχω δει εγώ αγροτικές επιδοτήσεις να γίνονται φωτιές με πρώτη ύλη ουίσκι στα πανηγύρια των αγροτοπόλεων. Εδώ ο Μαξ Βέμπερ παίρνει το αίμα του πίσω από τους δογματικούς Μαρξιστές, καθώς ορισμένα πράγματα είναι και θέμα εποικοδομήματος..).Λοιπόν, θυμάμαι το καλοκαίρι πριν τις εκλογές του 81 (και για λίγα άλλα καλοκαίρια) τη νεολαία του χωριού μου, να χορεύει στα πανηγύρια "θα τον μεθύσουμε τον ήλιο" με μια πραγματική έκσταση, να χορεύει το "τώρα όπου να' ναι θα σημάνουν οι καμπάνες" και να τρέχουν κάποιοι να σημάνουν την καμπάνα του χωριού.Το περιβάλλον μου, όλοι μικροαστοί 70 % ΠΑΣΟΚ και 30% Ν.Δ. , έντονα πολιτικοποιημένοι.(Όσο μικροαστοί μπορεί να θεωρηθούν οι μικρο- νοικοκύρηδες αγρότες, τα "λευκά κολάρα" και οι μικροβιοτέχνες). Τις εκλογές εκείνες τις έζησα πολύ δυνατά. Με το καθαρό μυαλό του 11χρονου παιδιού, ακόμα θυμάμαι ένθεν και ένθεν επιχειρήματα.
Μετά θυμάμαι και το '85. Θυμάμαι πως ακόμα και οι Δεξιοί μεταξύ τους λέγανε, πόσο μεγάλη "παπάρα" ήταν αυτή του Μητσοτάκη με τα φτηνά αμάξια, ως προεκλογική παροχή. Δεν ήταν ακόμα έτοιμος ο Έλληνας να πουλά φτηνά τη ψήφο του..
Η εφηβεία καθορίζει μεμιάς τον άνθρωπο, έτσι λένε οι ειδικοί. Το υπερεγώ του σίγουρα, αν κρίνω από τον εαυτό μου.. Δεν θα μπορούσε να είμαι τίποτα άλλο από αναρχοκομμουνιστικό μικροκαπιτάλι, αγαπητέ Σπύρο..
Πάντως, με τα τόσα ανεκπλήρωτα όνειρα ο Α. Παπανδρέου κατάφερε να μη τον ψηφίσω ποτέ κι εδώ που τα λέμε ήταν καλός πολιτικός, αν κι ανισομερής θα έλεγα (δεν βρίσκω άλλη λέξη τώρα) .
Βέβαια ήταν και τα σκάνδαλα.Κι εδώ που τα λέμε τι σκάνδαλα, ακόμα και να έγινε του Κωσκωτά, τι έγινε; Βοήθησαν τον άνθρωπο να κλέψει την ίδια του την τράπεζα, για να ελέγχουν τα ΜΜΕ. Ήταν πταίσμα μπροστά στο ξάφρισμα των αποταμιεύσεων του λαουτζίκου στο Χρηματιστήριο, για να δανειστούν φτηνά όσοι θα προωθούσαν την "ΟΝΕ και ξερό ψωμί" ..
Ήταν επίσης ασήμαντο, αν επαληθευτεί το σκάνδαλο των ομολόγων. Δηλαδή ότι για να αγοράσουμε όπλα από "εθνικούς συμπαραστάτες", χωρίς να πειραχτεί ο προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός, έπρεπε να ρισκάρουμε τις συντάξεις του λαουτζίκου με επικοινωνιακό τέχνασμα..
Αλλά τα ΜΜΕ δεν δίνουν φως εκεί που πρέπει, ρίχνουν μόνο στο "μαύρο χρήμα" και στις 2 περιπτώσεις, ενώ είναι γνωστό, ότι "όποιος μπλέκετε με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες".
Πάντως από τότε όλες οι εκλογές γίνονται γύρω από κάποιο σκάνδαλο π.χ. ΑΓΕΤ Ηρακλής, Οτσαλάν, Χρηματιστήριο, Ομόλογα.. Μόνο το 96 είχαμε το ευχαριστώ στους Αμερικάνους στα Ίμια..
Το 89 το ΠΑΣΟΚ με είχε βοηθήσει με τις αμφιταλαντεύσεις του να περάσω στην Αριστερά. Αλλά ποία αριστερά;Το ΚΚΕ μου φαινότανε πολύ απαρχαιωμένο. Ξαδέλφια μου που σπουδάζανε ανατολικά, μου έλεγαν για το ότι οι χώρες αυτές ήταν καζάνι που βράζει, είχανε όμως καλή εκπαίδευση και υγεία και ας πηδιούνταν οι γιατρίνες για ένα καλσόν..Το "Εσ", (έτσι το έλεγε ο μακαρίτης ο Χαρίλαος), ήταν κάπως "θολό" για μένα τον αγροτοτραφέντα μικροαστό..
Ήτανε κι ο Γκομπατσόφ και πάντα λέγαμε ότι μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η 3η εκδοχή που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στη "ζούγκλα" των δυνατών θηρίων και την ολοκληρωτισμό του πλήρους κοινωνικού προγραμματισμού..
Που να ξέραμε τότε ότι δυτικοευρωπαϊκή εκδοχή του κράτους πρόνοιας θα ήταν η μόνη αποδεδειγμένη μέχρι σήμερα 3η εκδοχή..
Διότι ο κόσμος μας βαδίζει σήμερα προς τον Ολοκληρωτισμό των Δυνατών, συνενώνοντας τα αρνητικά και των 2 συστημάτων
Πάνω εκεί ήρθε ο ενιαίος Συνασπισμός. Και ψηφίσα και προσπάθησα να κάνω κι άλλους να ψηφίσουν και με προσωπικές δοκιμασίες, αφού το σόι δεν μπορούσε να χωνέψει ότι δεν είμαι ούτε με τον έναν και ούτε με τον άλλον.
Οι εκλογές ήταν "κρίσιμες", στον πόντο πίστευαν όπως και σήμερα. "Δεν θα μας χρειαστείς μου έλεγαν, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα από τέτοια.."
Ευτυχώς ήμουν πολύ νέος..
Αργότερα έγινα πολύ κυνικός και ορισμένες φορές τους "δούλεψα" κιόλας, αφού με δούλευαν και οι ηγέτες τους. Γιατί αυτό που κατάλαβα πολύ μετά, ήταν πως δεν είχε σημασία τόσο η ψήφος, όσο η εύνοια προς το κόμμα ενός ανθρώπου με άποψη για τα πράγματα..
(Με την "συγκυβέρνηση" δεν ένοιωσα τόσο άσχημα, αφού είχα πειστεί ότι η κάθαρση του πολιτικού βίου θα γινόταν πραγματικότητα. Τώρα βλέπω ότι παρασυρμένος από τα ΜΜΕ ως ψηφοφόρος (ακόμα και ο Μπόμπολας ήταν τότε με τον ΣΥΝ...), παρέσυρα τον Λεωνίδα και τον Χαρίλαο στο μεγαλύτερο λάθος της αριστεράς μετά τα Δεκεμβριανά. Το ΠΑΣΟΚ στριμωγμένο άγρια έδινε "γη και αέρα" με έναν όρο, τη μη δίωξη του Αντρέα...Η καταδίκη του οποίου ήταν από την αρχή απίθανη, γιατί όπως έλεγε και ο γέρο Καραμανλής δεν καταδικάζεις έναν πρωθυπουργό με "αποχρώσες ενδείξεις". Θα περνούσε η απλή αναλογική, θα περνούσαν πολλά ζητήματα εξομάλυνσης του πολιτικού βίου, κάποια στιγμή θα έβγαινε η Ν.Δ. ίσως και με 50%, αλλά πολύ γρήγορα θα έπεφτε, αφού ο Ελληνικός Λαός δεν ήταν έτοιμος για το πρόγραμμά της. Αυτά έπρεπε να τα οσμιστούν οι ηγέτες της αριστεράς και να ρισκάρουν. Θα δίκαζαν πιο πολλούς σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, από ότι με την Δεξιά,. Όλους εκτός τον Αντρέα. Γιατί καλώς ή κακώς ο Αντρέας ήταν σύμβολο για ένα σεβαστό κομμάτι του λαού κι όχι κάποιος που τον έβαλαν να κάνει τον πρωθυπουργό..)
Από το 89 και μετά έχω ψηφίσει πολλούς, όλους εκτός από Ακροδεξιά λόγω πεποιθήσεων : Έχω μια βαθειά αντίθεση στον εθνικισμό και γενικά σε ότιδήποτε χρειάζεται τον "εχθρό" για να επιβιώσει. Αλλά και ΠΑΣΟΚ δεν έχω ψηφίσει ..
Μάλλον συγκυριακά αυτό, αφού από 95 και μετά, άν με ρωτήσει κάποιος τι είμαι πολιτικά, θα του απαντήσω "μη δογματικός σοσιαλιστής", δηλαδή θα μπορούσα να είμαι στις αριστερές παρυφές ενός κόμματος της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Όμως μέχρι να πάω εγώ εκεί, είχε φύγει το ΠΑΣΟΚ..
Θα μπορούσα να ψηφίσω το 96, ήθελα να νικήσει ο Σημίτης.
Ψήφισα ΣΥΝ, επειδή είχα στεναχωρηθεί που δεν είχε βγει στη Βουλή το 1993.
Μετά ήρθε η κατάργηση της Επετηρίδας των Εκπαιδευτικών και έγινα ο χειρότερος εχθρός του "εκσυγχρονισμού"..
Γιατί ένοιωσα στο πετσί μου, τι σημαίνει κοινωνική αναλγησία της εξουσίας.
Όχι ότι δεν έπρεπε να αλλάξει το σύστημα, αλλά πρώτα εξασφαλίζεις όσους είχαν κάνει τον προγραμματισμό τη ζωής τους βάσει αυτού και μετά το αλλάζεις...
Λέγανε ότι κάποιοι από μας μετά το πανεπιστήμιο είχαμε χάσει κάθε επαφή με την επιστήμη μας και δεν κάναμε για το μοντέρνο σχολείο..
Ε, αφού τους εξασφαλίσεις εργασιακά, πέρνα τους και από μια διαδικασία ενός τριμήνου τουλάχιστον για να δεις ποιοι κάνουνε και τους άλλους στείλτους στις τράπεζες, στους δήμους κτλ. Όχι τον προσχηματικό διαγωνισμό της μιας μέρας...
Αλλά είπαμε ΟΝΕ και ξερό ψωμί. Η πλάκα ήταν ότι είχαμε αυτή την εμμονή, όταν χώρες με καλύτερες παραγωγικά συνθήκες θέλανε να χαλαρώσει ο μονεταρισμός.
Όχι εμείς που θέλαμε να μπούμε, έστω και λογιστικά και όχι με μεγέθη πραγματικής οικονομίας...
Για να είμαι δίκαιος όμως πρέπει να πω ότι ο Σημίτης δημιούργησε και κάποιες επισφαλείς θέσεις σε ημιδημόσιους τομείς΄. Η Ν.Δ. ούτε τέτοιες δεν έκανε.. Αντίθετα με το περίεργο διάταγμα Παυλόπουλου και τη βοήθεια του προέδρου του Αρείου Πάγου κατάργησε αρκετές...
Α, τώρα τελευταία διόρισε αγροφύλακες.
Φίλε, ακόμα και νεοδιορισμένος αγροφύλακας να είσαι, αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές.
Εδώ πρέπει να ηττηθεί συνολικά το προσχηματικό επικοικωνιακό πολιτικό παιγνίδι και να έρθει μπροστά η πραγματική πολιτική αντιπαράθεση (Ναι ακόμα και το 1981 ήταν πιο ουσιαστική). Εγώ, επειδή η εφηβεία καθορίζει τον άνθρωπο (καθώς και η κοινωνική καταγωγή, "είμαι "μικροαστός" Αλέκα μου, γιαυτό προβληματίζομαι!") μπαλατζάρω σήμερα ανάμεσα στον ΣΥΝ και το ΚΚΕ.
Εσύ, αν έχεις διαφορετική προσωπική ιστορία, ψήφισε κάτι άλλο, να αυτούς τους θεότρελους της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας".
Το ΠΑΣΟΚ , έπρεπε να κεδρίσει τις εκλογές αν είχε ανανεωθεί και είχε να προτείνει κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν το έχει και δεν έχει περάσει στον κόσμο, όπως λένε τώρα κάποια στελέχη του. Τότε γιατί ήθελε από το Χειμώνα εκλογές, για να το παίξει επικοινωνιακά νικητής;
Το επιχείρημα της πιο ικανής διαχείρησης δεν πρέπει να σε πείσει. Την πάτησαμε μια φορά με τον Καραμανλή τον Νεότερο ..

17 σχόλια:

spirosvii είπε...

Χαίρετε, έχω γράψει σχολιάκι παρακάτω (βλ. μερικές σημειώσεις για τους συναιτερισμούς). :) Καλημέρα σας!

Ανώνυμος είπε...

Πως σου φαίνεται Σπύρο γιατρεύεται το κόλημά μου;

spirosvii είπε...

Δυστυχώς μετά από τόσο διάβασμα που έχω κάνει σήμερα μεταξύ εσένα και του δείμου τα έχω παίξει. Πρώτη φορά ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα!

Ανίατη η ασθένια σου και σε δικαιολογώ.

Εγώ μια φορά που έχω ψηφίσει, ψήφισα τον Τσοβόλα, και γέλασα πολύ όταν μετά από λίγο καιρό το έκλεισε το μαγαζί!

Δυστυχώς συμφωνώ ότι είναι κι οι δυο το ίδιο, μόνο το στυλ αλλάζει!
Φέτος δεν ξέρω, πάντως συνασπισμό με τίποτα! Φίλε αυτοί δεν ξέρουν τι θέλουν!! Οι άλλοι κολλημένοι και πάει λέγοντας.

Στενοχωριέμαι που είμαι λιγάκι αναρχικός όσον αφορά τη θεωρία, γιατί όσον αφορά το σπάσιμο τη δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας είμαι εναντίον αυτής της μεθόδου φυσικά.

Έλεος ηρεμήστε λίγο με τα πολιτικάααα :)

Με τιμή
Σπύρος

Ανώνυμος είπε...

αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι μπορείς να έχεις πολιτική θέση και συμπεριφορά, έστω κια δεν σε καλύπτει κανένας και η πώληση "πολιτικής" πρέπει να τελειώνει

Ανώνυμος είπε...

Εγω κομμουνι αυτη τη στιγμη δεν εχω κανενα διλημα ,προτεραιοτητα για μενα ειναι να φυγη αμεσα η κυβερνηση τηs NΔ.Ειμαι δημοσιοs υπαλληλοs και ειδα και απο κοντα τη νεα διακυβερνηση.Ακομα λιγο και θα νοσταλγουσαμε το Μητσοτακη.Στη κυριολεξια εγιναν οργια.Αυτο βεβαια δεν δινει αφεση αμαρτιων στο σημιτικο ΠΑΣΟΚ.Για μενα το καλυτερο θα ηταν το ΠΑΣΟΚ να ξαναγινη ΠΑΣΟΚ. Tο ΚΚΕ δυστυχωs ενω εχει κατα βαση σωστεs θεσειs συνεχιζει την αυτοαπομονωση του.Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για μενα ειναι η σχολη Ευελπιδων του ΠΑΣΟΚ,(ΒΟΥΓΙΑΣ ,ΜΠΙΣΤΗΣ μπρρ,ΔΑΜΑΝΑΚΗ και στο μελλον ΤΣΙΠΡΑΣ).Κλεινονταs, ελπιζω οτι το ΠΑΣΟΚ αν γινη κυβερνηση να αποφυγει τα σφαλματα του προσφατου παρελθοντοs.

Θερμεσιλαος είπε...

καπ.κουμ, καλά τα λες. τις προάλλες κατεβαόνοντας την Σόλωνος, είδα έναν παππύ σε λαμπρέττα (!!) με μαύρο μπλουζάκι που έγραφε με λευκά γράμματα "δεν ψηφίζω κανέναν πούστη. μπουρδέλο τα κάνω και μόνος μου".

σε καλημερίζω. σεμνά και ταπεινά.
Θερμεσίλαος ο Μάγνης

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Με τις ίδιες λίγο πολύ "πολιτικές εμεπειρίες" μεγαλώσαμε Καπ. Κομ.!
Κατά συνέπεια έχουμε λίγο-πολύ τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς!
Με τη μόνη διαφορά ότι εγώ "δεν την πάτησα με τον Καραμανλή τον Νεότερο"!
Στη σημερινή φάση είμαι μάλλον πλησιέστερα στον φίλο Νικηφόρο: η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί τη σύνοψη όλων των αρνητικών της μεταπολιτευτικής περιόδου. Με την προσθήκη και ... αρκετών καινούργιων!
Προσωπικά, πρώτη φορά είδα πρωθυπουργό να ενεργεί ως αρχινονός, προσφέρονταν κάλυψη στα πρωτοπαλήκαρά του βγάζοντας απ' το ψυγείο "σκλανδαλα" προ επταετίας!
Με απλά λόγια είπε στα λαμόγια του: κλέψτε όσο θέλετε ... έχω στην καβάτζα μου σκάνδαλα των προηγουμένων για συμψηφισμό!
Και πρώτη φορά είδα πρωθυπουργό να επιχειρεί πρόωρες εκλογές καταργώντας (ουσιαστικά) την προεκλογική περίοδο!

Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΙΠΟΝ ΣΠΥΡΟ

Ειλικρινά λυπάμαι για ότι η Ιστορία τόσο του ΔΗΚΚΙ, όσο και της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ δεν πήγε καλά.
Θα ήθελα να είναι στη βουλή δυο κόμματα από την ιδεολογική μήτρα των πόλων του δικομματισμού που δεν θα έχουν τον στανικό βραχνά της εξουσίας.. (Και να είναι όλη δική τους των ΝΔ & ΠΑΣΟΚ. Των μεγαλοκαρχαριών της διαπλοκής είναι και αυτοί οι 2 συνήθως αναλαμβάνουν διεκπεραιωτικό ρόλο. )
Εγώ σαν λάτρης του πραγματικού πολιτικού διαλόγου θα ήθελα να είναι μέσα στο παγνίδι. Δεν την μπορώ βρε αδελφέ την μαστούρα από νοθευμένο κιόλας πράγμα που μας πλασάρουν οι επικοινωνιολόγοι.
Έπαιξαν κι έχασαν όμως. Ο Αντωνάκης ο Σαμαράς με τα «εθνικά- λεγόμενα- θέματα». Ακούμπησαν πάνω του και τα ΜΜΕ, όταν αυτά είχαν πέραση στον «μεσαίο χώρο». Θυμάστε κατακλυσμός τότε αναλύσεων περί τόξων, ορθόδοξων και ισλαμικών. Για την στρατηγική σημασία του Αιγαίου με τα πετρέλαια του και τρέχα γύρευε. Τι έγινε τώρα τα τόξα έγιναν σουβενίρ στο Μοναστηράκι; (Ο μεσαίος χώρος μπορεί να μην υφίσταται κοινωνικά, αλλά έχουν καταφέρει να τον δημιουργήσουν με την χρόνια και υποδόρια πλύση εγκεφάλου…Λίγο φιλί, λίγη θάλασσα και τα’ αγόρι μου… Άλλο ένα μεγάλο λάθος της Αριστεράς: το 1989 μπορούσε να συγκρατήσει την άναρχη ανάπτυξη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Να βάλει από την αρχή κανόνες στιβαρούς. Δεν το καταλάβαινε ότι αυτό θα ήταν μπούμερανγκ. Ποιοι σιγά- σιγά θα τα κατείχαν τα κανάλια, ποιοι θα μπορούσαν να τα επηρεάζουν με χρήμα… μα οι κοινωνικοί της αντίπαλοι! Κι εγώ σ’ αυτόν τον μεσαίο επικοινωνιακό χώρο προσπαθώ να απευθυνθώ, αν μπορώ να βγάλω λίγη τσίμπλα ).
Ο Αντωνάκης θα μπορούσε να ανανεώσει σιγά- σιγά τον χώρο της Κεντροδεξιάς, φαινόταν να έχει ρεύμα και βέβαια μπορεί να χρησιμοποίησε τα εθνικά θέματα, αλλά δεν πούλησε φτηνό ακροδεξιό εθνικισμό, ρατσισμό και νεοφασισμό καλλιεργώντας φοβικά ένστικτα, όπως διάφοροι επίδοξοι ηγετίσκοι. Ούτε έπαιξε τόσο ξεκάθαρα με το Χριστοδουλικό φαινόμενο.
Δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμπαγές ακροατήριο πέρα από την εξωτερική πολιτική, κομίζοντας ένα πιο αξιόλογο κεντρώο φιλελεύθερο πρόγραμμα, όπως διακήρυττε. Κάποια στιγμή με τον ΕΒΕΡΤ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΕΞΙΑ, έγινε βασιλικότερη του βασιλέως στα εθνικά και τον κατατρόπωσε. Μάλλον κι αυτός έπαιξε περισσότερο με την επικοινωνία παρά με την πολιτική κι έχασε..

Τώρα ο Τσοβόλας, ακούμπησε στο συγκινησιακό του Παπανδρεϊσμού, όταν αυτός εξέπνεε.. Αυτό το τσίμπησαν τα ΜΜΕ, δράματα θέλουν και τον χρησιμοποίησαν. ΔΗΚΚΙ για να θυμίζει τη ΔΙΚΗ του κτλ..
ΤΟ «Τσοβόλα δώστα όλα».. δεν ήταν δικό του, αλλά τον κάλυπτε.
Κάποια στιγμή και ο κλασσικός Παπανδρεϊσμός θα τελείωνε…
Εγώ πάντως θα τον θυμάμαι να είναι ο πιο προετοιμασμένος πολιτικός αρχηγός στο Ντημπέϊτ του 2004 με πολλές τεκμηριωμένες ιδέες που θα μπορούσαν να ταιριάσουν σε ένα ευρύ αριστερό πρόγραμμα.
Πιο μπροστά είχε κάνει ένα μεγάλο τακτικό λάθος. Δεν κατάφερε να κάνει να συνεργαστούν οι «δυο μικροί κόκκινοι αντίπαλοι» και να πάει μετωπικά μαζί τους. Ε, με τον έναν από τους 2 έπρεπε να συνεργαστεί εκλογικά βάζοντας ένα 2% που είχε σίγουρα και ήταν πολύτιμο για αυτούς. Έτσι θα εξασφάλιζε την εκπροσώπησή 1-2 βουλευτών του σήμερα και θα ήταν στο παιγνίδι να ακούγεται η φωνή του και να επηρεάζει κινηματικά τα πολιτικά πράγματα. Οι Συνασπισμικοί ή οι ΚουΚΟυέδες (ανάλογα), θα έβλεπαν το ποσοστό τους να αυξάνεται και θα έπαιρναν ίσως ακόμα έναν βουλευτή παραπάνω από τα αδιάθετα υπόλοιπα…
Δεν ξέρω, αν ήθελε αυτό, ή ήθελε να παίξει με το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Σαμαράς με την Ν.Δ.. Αν ισχύει αυτό αποδεικνύεται ότι το θνησιγενές τέτοιων κινήσεων είναι οι ίδιοι οι αρχηγοί τους.
Μεγαλοστελέχη που θέλουν να γίνουν γρήγορα πρωθυπουργοί , αλλά όταν σφίξουν τα ζωνάρια συμβιβάζονται και με το υπουργείο Τουρισμού, «καλή ώρα» . Καλύτερα το Λαμπερό Τίποτα, παρά το αγωνιστικό παρόν που γράφει σελίδες στην Ιστορία…

Αν λοιπόν ακούς διάφορους ρεπόρτερ να λένε ότι θέλετε να τους τιμωρήσετε τους δικομματικούς καυγατζήδες του τίποτα ή του λιγάκι , μην αισθάνεσαι έτσι.
Στην παραγματικότητα, αν τώρα ψηφίσεις διαφορετικά, σταματάς ή τουλάχιστον καθυστερείς τους πραγματικούς εξουσιαστές που είναι από πίσω τους. Σε μια αναμέτρηση καλές είναι και οι καθυστερήσεις…

αΣΚΑΡ, νΙΚΗΦΟΡΕ..

ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑς ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ.
Έτσι κι αλλιώς αν δεν ψηφίσετε δεξιά το λιγότερο θα ξαναγίνουν σύντομα εκλογές. Μπορει και να κάτσει τελικά Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ_ ΣΥΝ. Λίγο δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Εκτός αν ο Καραμανλής συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ, οπότε θα την πατήσει μια για πάντα.
ΑΣΚΑΡ ΤΟ 2004 ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΣΑ ΣΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΛΥΠΗΘΗΚΑ.
ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ν.Δ. επί Μητσοτάκη την 3η από τις 3 απανωτές, γιατί στην περιφέρειά μου είχε συνεργαστεί ο ενιαίος ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και δεν μου άρεσε...
Ήμουν νέος και αγαθός και ήθελα να μπουν μέσα οι κλέφτες, που διατυμπάνιζαν τα ΜΜΕ. Να δεις τι κρυάδα πήρα όταν στις αρχές του ειδικού Δικαστηρίου ο Λαμπράκης έβγαλε λάδι τον Α.Π.
Είχε αρχισει η εποχή της μαριονετοποίησης του Κοινοβουλίου..


Θερμεσίαλε
Η μη Ψήφος πάει στους 2 μεγάλους..

Ανώνυμος είπε...

Να βάλω τη σφραγίδα μου, δικό μου είναι το από πάνω, αλλά δεν μπορούσα να ποστάτω ως Καπ. Κου πιο πριν..

Ανώνυμος είπε...

Καπ.κομ.δεξια δεν ψηφισα και ουτε θα το εκανα ποτε.Πιστευω οτι η χειροτερη σοσιαλδημοκρατικη κυβερνηση, ειναι προτιμοτερη απο την καλυτερη νεοφιλελευθερη κυβερνηση.Το αποτελεσμα των εκλογων θα ειναι μια τετρακομματικη βουλη,ΠΑΣΟΚ,ΝΔ ΚΚΕ,ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.O ΛΑΟΣ οσο και αν το προβαλουν τα ΜΜΕ θα μεινη εκτοs,οπωs και το κομμα(λεμε τωρα)του αδελφου Στελιου.Για το 89 και για τον Μητσοτακη θα επρεπε να εισαι καλυτερα πληροφορημενοs.

spirosvii είπε...

Καπιταλιστικο κουμμούνι, διάβασα τα όσα έγραψες και χθες το απόγευμα έγραψα την ιστορία μου. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναρτήσω το ποστ τώρα, αλλά το απογευμα θα δείτε την δική μου ιστορία.

Δεν κατάλαβα, τι εννοείς να ψηφίσω διαφορετικά?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κανονικό μανιφέστο δηλαδή παρουσίασες. Βασικά δε διαφωνώ στα περισσότερα. Δεν ξέρω αν ήταν τόσο τραγικό το λάθος του '89. Εκτιμώ ότι το κενό ήταν στο ότι ξαφνιάστηκε όλη η αριστερά από την ανατροπή του '90, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο για όλα αυτά, αφού στήριζε μία αστική δημοκρατία και όχι μία λαϊκή συν του γεγονότος ότι πολεμούσε μία ταξικότατη κυβέρνηση εκείνη την εποχή. Το ΚΚΕ έπασχε ιδεολογικά και δεν μπόρεσε να πείσει ή να δει την καταστροφή ώστε στράφηκε σε σκληρότερο άκρο μετά το 93 και μένει εκεί (αν και πολλές θέσεις έχουν αλλάξει, αλλά όχι συνειδητά τόσο όσο επειδή παρασέρνεται από τις εξελίξεις π.χ. συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κτλ).

Πάντως σήμερα έχω σοβαρό πρόβλημα στο τι να ψηφίσω.

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, Δείμε, σήμερα όλοι πρέπει να ψηφίσουμε με πολιτικά κριτήρια και όχι με ιδεολογικά.
Πολιτικό κριτήριο λοιπόν είναι να σταματήσει όλος αυτός ο θόρυβος για το "ποίος είναι ο καλύτερος διαχειριστής του συτήματος" και να δείξουμε με την ψήφο μας ότι θέλουμε να αλλάξει το σύστημα προς μια κατέυθυνση κράτους πρόνοιας.
Επίσης να δυσκολέψουμε αυτό το παιγνίδι όπου ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις και η πολιτική μένει η ίδια ως προς τα βασικά της χαρακτηριστικά.

inlovewithlife είπε...

Ωραία η ειλικρινής εξομολόγησή σου καπκουμ.

Όλα αυτά βέβαια έχουν μόνο σημασία, αν θεωρήσουμε ότι και οι εκλογές έχουν σημασία. Αν, συνεχίζοντας, θεωρήσουμε ότι η εκλογή αντιπροσώπων μας στο κοινοβούλιο, είναι η κορύφωση της δραστηριότητάς μας ως πολίτες, τότε συναινούμε στο να γινόμαστε παθητικοί θεατές της πραγματικότητας, αφήνοντας αυτούς να κάνουν τα πάντα από μας για μας. Κάπως έτσι μας θέλει "ενεργούς πολίτες" η (κακώς ονομαζόμενη) "δημοκρατία".

Στην πράξη οι εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια λειτουργούν πιο πολύ σα δικαιολόγηση και διαιώνιση του συστήματος παρά σα συμμετοχή στα κοινά. Δεν είναι απλώς ένα άλλο πεδίο μάχης για την αλλαγή της κοινωνίας, όπως θεωρούν πολλοί μαρξιστές, αλλά η απόλυτη ενσωμάτωση αυτής της μάχης από το σύστημα.

Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. 4 χρόνια ενεργοί πολίτες στους αγώνες, άκυρο στις εκλογές. Έχουμε να χάσουμε την αντιπροσώπευση των εξουσιαστών, έχουμε να κερδίσουμε τη ζωή ημών και των γύρω μας.

ΥΓ. Το άκυρο/αποχή δεν πάει στο πρώτο κόμμα ούτε νομικά ούτε λογικά και δεν έχει πουθενά βάση στον εκλογικό νόμο. Άσχετο τώρα αν τα μικρά κόμματα θεωρούν κάτι τέτοιο ως χαμένη ψήφο δική τους και λένε τέτοιες ιστορίες. Τότε θα έβγαινε αέρα-πατέρα όποιος είχε έστω και έναν παραπάνω ψήφο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλη, φίλε ερωτευμένη-ε με τη ζωή, (τι ωραίο ψευδώνυμο!)
Σίγουρα η πολιτική δεν σταματάει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, συνεχίζεται στους αγώνες, στην αυτοδιοίκηση, στις προσπάθειες για δημιουργία νέων συλλογικοτήτων...
Όμως και οι εκλογές έχουν το νόημά τους.
Επειδή είμαι ενεργός πολίτης, ξέρεις τι μου έχουν πει ορισμένες φορές που με επιτροπές έχω πάει σε κυβερνητικούς παράγοντες; "Εσύ τι εκπροσωπείς 500 κατοίκους ενδοχώρας, 200 ανασφαλείς εργαζόμενους κτλ.. Εγώ εκπροσωπώ τον Ελληνικό Λαό!" Ε, ας δώσουμε σε αυτούς τους κυρίους ένα μάθημα, ας τους κάνουμε να φοβηθούν λίγο ότι το κουκλοθέατρο δεν είναι και τόσο κουκλοθέατρο από εδώ και μπρος και ίσως χρειαστεί να ξεβρακωθούν στη σκηνή!

Ανώνυμος είπε...

Και να ψηφίσουμε ποιους, ρε παιδιά ? (… έχω το ίδιο πρόβλημα με το δείμο του πολίτη, ως φαίνεται :) ). Ας μην το προσωποποιούμε σε επίπεδο αρχηγού κόμματος. Όσο καλοί κι αν μας φαίνονται αυτοί, τα περισσότερα από τα στελέχη που επιλέγονται για να καλύψουν τις ανάγκες στα υπουργεία και στους υπόλοιπους τομείς, έχουν αποδειχθεί κι εξακολουθούν ο ένας μετά τον άλλο, να αποδεικνύονται τουλάχιστον ανίκανοι κι ελάχιστοι των προσδοκιών, ακόμα και του ακραιφνέστερου οπαδού. Εν κατακλείδι, στα επιμέρους κρίνεται μια πορεία… ούτε στην ιδεολογία, ούτε στον ηγέτη που υποτίθεται πως την εκφράζει.
Κατά τ’ άλλα, «Με τις ίδιες λίγο πολύ "πολιτικές εμεπειρίες" μεγαλώσαμε» που λέει κι ο ασκαρδαμυκτί.
Η ιστορία είναι για όλους η ίδια. Το θέμα είναι τι διδάσκεται ο καθένας απ' αυτήν .

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε κριτήριο είναι να δείξουμε ότι δυσανασχετούμε με το προσχηματικό, φιγουρατζίδικο πολιτικό παιγνίδι και ταυτόχρονα να δείξουμε προς τα που θέλουμε να πάει η πολιτική (παρότι μπορεί και να μη ταυτιζόμαστε με τα κόμματα της αριστεράς).

Χθες είδα και τις πρώτες δημοσκοπήσεις, Αν βοηθήσουμε αυτό το 10-12% των αναποφάσιστων, να μην πάει στα μεγάλα κόμματα, αθ μιλάμε για την "ΑΝΑΤΡΟΠΗ" (μπορεί ακόμα να μην υπάρχει και μονοκομματική κυβέρνηση )αλλά αυτό κανένας καναλάτος δημοσιογράφος δεν το είπε.
Άσε που αυτός ο Πρετεντεράκος μου έσπασε τα νεύρα.
Θυμηθείτε με έτσι όπως είναι τα πράγματα οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι για κακό του κοσμάκη, γιατί δεν έχουν δυσκολία να ενδώσουν στις πιέσεις της "αγοράς"!1

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου