Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2008

Τα δεκανίκια της Εξουσίας

Σήμερα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις βοούν για το πως η αστυνομία συνέλαβε τον Β.Παλαιοκώστα για την απαγωγή του Γ. Μυλωνά και τον σύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποίησε για να φτάσει στα ίχνη του.

Ταυτόχρονα έχουμε τους απανωτούς θανάτους στρατεύσιμων, που οφείλονται σε αδιαφορία των υπευθύνων....
Φανταστείτε στα λουτρά του στρατοπέδου της Κοζάνης, να ήταν παραπάνω από ένας φανταράκος εκείνη την μέρα...
Κι όλα αυτά μόλις λίγα χρόνια μετά το πενταπλό θανατικό στο φυλάκιο του Έβρου από ηλεκτροπληξία..
Μετά και τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, η θητεία πλέον αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική αγγαρεία.
Επειδή τα λεφτά δεν φτάνουν για να προσλάβουμε επαγγελματίες σκοπούς, γκαρσόνια, ορντινάτσες και χαμάληδες στο στράτευμα.

Αλλά αυτό, εκτό ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι θέμα για τα κανάλια..
Μετρήστε το χρόνο που αφιερώνεται για την σύλλψη Παλαιοκώστα και συγκρίνετέ την με τον χρόνο που αφιερώθηκε για τα 3 περιστατικά..

9 σχόλια:

Matrix είπε...

Ακριβώς όπως τα λες.

Και πόσα άλλα γίνονται και δεν βγαίνουν ποτέ από τις "πύλες" των στρατοπέδων.
Πόσο μάλλον να φτάσουν στα δελτία των 8.
Πάλι καλά που ορισμένες (μια δηλαδή ξέρω) στήλες εφημερίδων γράφουν για την κατάσταση στα στρατόπεδα.

VAD είπε...

Oσο κι αν λένε ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες στο στρατό,μόνο στη μείωση της θητείας το βλέλω!Από συγκαλυψη δε,άλλο τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

καπ κουμ μου,
συγχώρνα με που θα σου πω ότι οι 3 περιπτώσεις που αναφέρεις, δεν έχουν ούτε σχέση μεταξύ τους, ούτε οι 2 απ΄ αυτές είναι από ευθύνες της πολιτείας. Η μόνη περίπτωση που το κράτος έχεις ευθύνες είναι η περίπτωση του παιδιού που έφυγε από ηλεκτροπληξία. Οι άλλες δύο θα μπορούσαν να είχαν συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Τυχαίο το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά υπηρετούσαν τη θητεία τους. Και εξηγούμαι. Η μία περίπτωση ήταν από υπερβολική δόση ηρωίνης (το παιδί ήταν τοξικομανής) αλλά θα μπορούσε να χε συμβεί και στο σπίτι του και με την παρέα του και σε μια συνοικιακή αγορά. Και η άλλη περίπτωση με το παιδί που υπηρετούσε στην Κύπρο (καταδρομέας) και η κηδεία έγινε σήμερα στη Μενεμένη Θεσ/νίκης (και ήμουν εκεί γιατί γνώριζω τους γονείς του), μετά από σχετική νεκροψία που διενεργήθηκε αποδείχθηκε ότι το παιδί είχε από τη στιγμή που γεννήθηκε μικρές και αδύναμες αρτηρίες και έτσι επήλθε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα, θα μπορούσε να του συμβεί και σε στιγμή που θα ήταν στο σπίτι του και θα έβλεπε τηλεόραση. Ήταν θέμα χρόνου.
Να σαι καλά και με συγχωρείς για την κατάχρηση του χώρου σου και το σεντόνι που σ΄ αφήνω.
Καλό σου βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

Matrix, vad, zanzibar.
H κύρια στόχευση του δημοσιεύματός μου είναι η κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ σε σχέση με την σύλληψη Παλαιοκώστα, που είναι δευτερεύον θέμα.
Τώρα για τον στρατό, κάποιες συνθήκες σίγουρα βελτιώθηκαν - στην εποχή μου δεν είχε π.χ. θερμοσίφωνες στα λουτρά σε ορισμένα από τα στρατόπεδα που υπηρέτησα- κάποιες άλλες έγιναν πολύ δυσμενέστερες π.χ. ο αριθμός των εβδομαιδιαίων υπηρεσιών εξ αιτίας της υπογεννητικότητας και τα πολλαπλά καθήκοντα που έχει ένας φαντάρος άσχετα με την ειδικότητά του, εξ' αιτίας της "αλλεργίας" των στελεχών καριέρας να ασχοληθούν σοβαρά με ζητήματα όπως για την καλή λειτουργία των υποδομών και της Πολιτείας να πληρώσει για αυτά και όχι να τα βγάλει πέρα με δωρεές και αγγαρίες...
Για το θέμα του θερμοσίφωνα, η ευθύνη του κράτους είναι τραγική...
Το Ξαναλέω: Στο ΚΕΤΘ κάνουν μαζί μπάνιο γύρω στα 50 άτομα,φαναστείτε να είχε συμβεί εκεί.
Για τον τοξικομανή, σίγουρα θα μπορούσε να γίνει και αλλού. Αλλά αυτο δεν αναιρεί τις ευθύνες του συστήματος κατάταξης. Ο άνθρωπος ο ίδιος είχε δηλώσει τοξικομανής. Κανονικά θα έπρεπε μέχρι να βγει από την πόρτα του στρατοπέδου να φυλοξενείται υπό εποπτεία σε ειδικό χώρο των αναρωτηρίων...
Ευθύνες σε αυτό το σύστημα- μεταξύ άλλων υγείας- θα μπορούσε να αναζητηθεί και στην τρίτη περίπτωση. Χρειαζόταν να γίνει νεκροτομή για να διαπιστωθεί η δυσπλασία των αρτηριών; Και αντί ο άνθρωπος να έτρεχε σε ασκήσεις να ήταν υπό θεραπεία;
Υποτίθεται, ειδικά όταν πηγαίνεις σε σώματα όπως η ΕΛΔΥΚ, πρέπει να γίνεται εξαντλητκός έλεγχος...
Τέλος πάντων, μπορεί η ευθύνες της "διαχείρισης" να είναι σχετικά λίγες (εκτός από το περιστατικό με τον θερμοσίφωνα), αλλά οι ευθύνες του σχεδιασμού μεγάλες. Μεταφέρω ένα άρθρο από την χθεσινή "Αυγή" (δεν έχει κομματική χροιά, θα μπορούσε να γραφτεί και σε πολλές άλλες εφημερίδες) που με εκφράζει απόλυτα: "Αδικαιολογήτως απόντες
Δύο φαντάροι πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα που υπηρετούσαν σε διάστημα λίγων ημερών. Ήρθαν να προστεθούν στους δέκα που χάνουν κατά μέσο όρο τη ζωή τους κάθε χρόνο υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αυτοκτονίες, που είναι άλλες τόσες περίπου.
Παρότι οι συνθήκες θανάτου των δύο στρατιωτών είναι διαφορετικές, ωστόσο δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Έχουν έναν κοινό παρονομαστή:
Την αδιαφορία ή την ανικανότητα ενός αυστηρά δομημένου, ιεραρχημένου, ελεγχόμενου, λεπτομερούς ως προς τις πρόνοιες και πανάκριβου σε τελική ανάλυση μηχανισμού όπως οι ένοπλες δυνάμεις να μεριμνήσει ή να εξασφαλίσει τη μίνιμουμ ασφάλεια για το προσωπικό του.
Δεν γίνεται εν έτει 2008 να σκοτώνεται φαντάρος από ηλεκτροπληξία μέσα σε στρατόπεδο, στα λουτρά, όταν έχει προηγηθεί η τραγωδία στον Έβρο με τον ιστό της σημαίας που είχε πέσει στα ηλεκτροφόρα σύρματα. Δεν γίνεται εν έτει 2008 να πεθαίνει άνθρωπος από ναρκωτικά μέσα σε μονάδα και να κάνει 11 ημέρες να ανακαλυφθεί, τη στιγμή μάλιστα που ήταν δηλωμένα εξαρτημένος και θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να τον έχουν "από κοντά".
Τίποτε απ' όλα αυτά δεν γίνεται τυχαία. Διότι "η κακιά η ώρα" έχει περισσότερες πιθανότητες να έρθει όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να την αποτρέψει. Μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η Ν.Δ. στο υπουργείο Άμυνας ήταν να ανατρέψει το πρόγραμμα ελάττωσης του αριθμού των μονάδων και των στρατοπέδων.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες στρατιωτικές μονάδες και εγκαταστάσεις συγκριτικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της. Κάθε πόλη και χωριό διαθέτει στρατόπεδο και αυτό συμβαίνει με την ίδια λογική με την οποία σε κάθε πόλη και χωριό υπάρχει και ΤΕΙ: Για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αλλά και επειδή κάθε στρατόπεδο έχει στρατοπεδάρχη, που σημαίνει μπίζνες με την τοπική οικονομία.
Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές μονάδες που ονομαστικά είναι τάγματα, ταξιαρχίες, μεραρχίες, η παρατακτή δύναμή τους όμως σπάνια ξεπερνά την προηγούμενη διοικητική υποδιαίρεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες τάγματα με το ένα δέκατο της προβλεπόμενης δύναμής τους. Αυτό συμβαίνει και πάλι για πελατειακούς λόγους, διότι πολλές μονάδες σημαίνει και πολλές θέσεις ανωτάτων αξιωματικών με τα προνόμια που ακολουθούν τον βαθμό.
Όμως ο βασικότερος λόγος είναι ότι ένας "μεγάλος" στα χαρτιά στρατός χρειάζεται και πολλά όπλα. Απροπό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Γ.Κ. "

Και πάλι λέω, το θεμα μου είναι η επιλεκτική παρουσίαση των ειδήσεων από τα κανάλια.

Meropi είπε...

Μακάρι να αντιμετωπίζει η Αστυνομία όλες τις περιπτώσεις έτσι!!
Φοβάμαι όμως πως δεν το κάνει.

Τσουχτρα είπε...

Η αστυνομία είχε ανάγκη απο μια ένεση για να σταθεί στα πόδια της..και της την έκανε η υπόθεση Παλαιοκώστα. Πάντα έτσι γίνεται...Πότε το κράτος έδωσε σημασία στην ζωή...και μάλιστα όταν αυτή είναι στρατιωτών. Αν μετρήσουμε τις "αυτοκτονίες"...θα χαθούμε....

Καλό σαββατοκύριακο...

Ανώνυμος είπε...

Αρβύλα,λούφα,γλείψιμο,ρουφιάνοι, βλακεία,ανευθυνότητα...
Κι εσύ ένα ... ΑΣΜ ευκόλως αναλώσιμο...
Σε ετοιμάζουνε καλά για τη δικιά τους κοινωνία...
Ζήτω ο Στρατός!!!!
Ζήτω η Πατρίς!!!!
Γ.Κ.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Οπου σταματά η λογική αρχίζει η στρατος...
Θα προσέθετα και την τηλεόραση!

Εξερευνητής είπε...

Η Δήμητρα Γαλάνη έφα:

«Μιά ζωή περιμένω...
μα δεν γίνονται θαύματα»

Τί χρείαν έχομεν (άλλων) μαρτύρων;;;

ΣΥΝΑΦΗ ΡΗΤΑ:

# Τον αράπη κι αν τόν πλένεις...

# Τοιούτοι έπρεπον ημίν αρχιερείς

# Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και...

# Νούς ορά και νούς ακούει.

# Έμπαινε Γιούτσο!!!
Καπιταλιστικώς ή κο(υ)μμουνιστικώς, όπως σέ βολεύει...
Τσουκνιδικώς πάντως συστήνω.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου