Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009

Μετεκλογικές Αριστερές Τσουκνιδιές..


Προανήγγειλα χθες περισσότερες σκέψεις για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα είδα στην "Αυγή" δυο αναλύσεις, που ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά σε πολλά σημεία τους συμφωνώ και με τις δυο...
Τις ανεβάζω κι εδώ ως αφορμή διαλόγου.
Πριν σας παραπέμψω στους αρθρογράφους, να πω δυο πράγματα:
1. Καταρχήν ότι σε ένα (ημι)κομματικό έντυπο υπάρχουν και οι δυο είναι ένα πράγμα που το θαυμάζω. Βέβαια για να λειτουργήσει ως πλουτισμός της σκέψης αυτό το μοντέλο, χρειάζεται σεβασμός των μίνιμουμ κεντρικών αρχών που ορίζουν τον χώρο. Και όταν δεν είναι με την πρώτη αυτές κατανοητές, είναι απαραίτητη η αθόρυβη δουλειά στην από κοινού αποσαφήνιση. Η λεγόμενη "ενότητα δράσης" δεν είναι από μόνη της και πάντα στήριγμα...
2. Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που "φλέρταραν" με αυτόν τον χώρο, δεν το έκαναν λόγω ιδεολογικών ή συναισθηματικών ή άλλων δεσμών με την ιστορική "ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά" που λέει και ο κ. Τσίπρας, αλλά γιατί τον είδαν σαν ένα ρεαλιστικό όχημα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας των κ. κ. Εφραίμ, Χριστοφοράκου και άλλων πολλών που ακόμα κομπάζουν σταυροπόδι..
Όχημα ανατροπής, είτε αυτός κυβερνήσει είτε όχι.
Μήπως τελικά κάποιοι άνθρωποι εκεί, προτιμούν τα δικά τους "εικονίσματα" που έλεγε και ο Χαρίλαος (ναι τα εικονίσματα δεν είναι προνόμιο μόνο των "ορθοδόξων".. )

Ζιγκ ζαγκ
Κυρίτσης Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/06/2009

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή δεν ήταν το να προσελκύσει στην κάλπη του ποσοστά της τάξης του 18% της προηγούμενης άνοιξης και οπωσδήποτε όχι της σύνθεσης αυτού του δημοσκοπικού 18%, το οποίο -να θυμίσουμε- καταγράφηκε τη χειρότερη στιγμή του ΠΑΣΟΚ (συνέδριο σε συνθήκες ημιδιάσπασης) και με φρέσκια την ανάδειξη ενός νέου ανθρώπου, του Αλ. Τσίπρα, στην ηγεσία του ΣΥΝ. Η ευκαιρία αφορά το σήμερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια πραγματική εκτίναξη της αντισυστημικής ή εξωσυστημικής ψήφου. Αυτό δεν προκύπτει μόνο με την εμφάνιση των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και με το υψηλό ποσοστό που κατέγραψαν όλα τα πολύ μικρά κόμματα, σφραγίδες ως επι το πλείστον, που εμφανίζονται συνήθως στις εκλογές, αλλά για πρώτη φορά αθροιστικά καταγράφουν υψηλά ποσοστά με ατζέντα καταγγελίας του σάπιου πολιτικού συστήματος. Και φυσικά ενσωματώνει σοβαρό κομμάτι της αποχής.
Μόλις προ έξι μηνών, τον Δεκέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείτο πανταχόθεν ως κόμμα αντισυστημικό, αποσυνάγωγο, ημιπαράνομο. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε κόντρα στο σύνολο του πολιτικού μιντιακού και οικονομικού συστήματος της χώρας και κατέγραψε στο παλμαρέ του αντίστοιχες καταγγελίες. Γιατί λοιπόν η πατενταρισμένη αντισυστημική δύναμη απέτυχε να εισπράξει την αντισυστημική ψήφο; Εξηγήσεις προφανώς υπάρχουν πολλές. Πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε αυτές τη στάση αρχών που τήρησε και τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μεταναστών, που, όπως φαίνεται, πανευρωπαϊκά δημιουργεί αναπάντεχες διαιρέσεις στην κοινωνία υπό την επικυριαρχία πάντα της κατεστημένης και μιντιακής προβολής του ζητήματος. Το μεταναστευτικό είναι το επόμενο μεγάλο θέμα για την ελληνική κοινωνία και οι δυνάμεις της αριστεράς πρέπει, εκτός από την υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων, να προωθήσουν μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική.
Δεν πρέπει όμως να διαφύγει της προσοχής μας η εσωτερική παράμετρος. Αμέσως μετά τον Δεκέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο ΣΥΝ άρχισαν να εκπέμπουν το χειρότερο δυνατό μήνυμα. Τη στιγμή που όλοι έβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν τους μοιάζει, ο μισός ΣΥΝ έσπευδε να καθησυχάσει το σύστημα ότι δεν πρόκειται να κινηθεί εκτός πλαισίου και ότι εν πάση περιπτώσει λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα. Αμέσως μετά στον ΣΥΝ άρχισαν οι δημόσιες γκρίνιες για τις καρέκλες, η εμφάνιση δηλαδή της απεχθέστερης μορφής συστημικότητας και εν συνεχεία εμφανίστηκε μια πολυκεντρικότητα στην έκφρασή του, η οποία ήρθε να προστεθεί στην εγγενή -λόγω σύνθεσης- πολλαπλότητά του. Αποκορύφωμα αυτής της αυτοκτονικής τακτικής ήταν η "απόσυρση" του Τσίπρα (έτσι εισπράχθηκε και ερμηνεύτηκε) δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Όσοι παρακολουθούν τα social media, που εκ της φύσεως τους είναι κατά τεκμήριο μη ελεγχόμενα και ανιχνεύουν τα υπόγεια ρεύματα, θα διαπίστωσαν ένα πάνδημο μένος κατά των “300 της Βουλής που παίρνουν ένα σκασμό λεφτά και αμάξια και διορίζουν και τα μέλη της οικογένειάς τους”. Δεν μιλάγανε για τους 280 ή τους 270, αλλά για τους 300, ημών συμπεριλαμβανομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαϊκιστής Καρατζαφέρης έκανε ολόκληρη τηλεοπτική καμπάνια για να διαφημίσει ότι δωρίζει 1 εκατ. από την επιχορήγηση του ΛΑΟΣ στους φτωχούς.
Έχοντας εμφανίσει αυτό το πρόσωπο και με τα ΜΜΕ να κάνουν την τρίχα τριχιά, όταν το σκάνδαλο της Siemens και η οικονομική κρίση δημιούργησαν κλίμα γενικής απέχθειας για το πολιτικό σύστημα, οι διαβεβαιώσεις της τελευταίας στιγμής ότι “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων


Επιστροφή στη μιζέρια...
Κουρουζίδης Σ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/06/2009

Ξανά, λοιπόν, στα ίδια...
Ένα κόμμα, ένας χώρος στο όρια της επιβίωσης, πάλι.
Ένα μικρό κόμμα που αρνήθηκε να γίνει μεγάλο, που φοβήθηκε να βγει από το περιθώριο. Ένα κόμμα που μόλις έφτασε «...με Τσίπρα (να) διεμβολίζει τον δικομματισμό (Αυγή, 12/03/2008), τρόμαξε με την επιτυχία του και έσπευσε να «αυτοενοχοποιηθεί» τον Δεκέμβρη, μη τυχόν και, γκρεμίζοντας τον δικομματισμό, βρεθεί ενώπιον διλημμάτων που δεν ήξερε πώς να τα διαχειριστεί. Με ένα 18,4% που «έπαιρνε» (12/3/2008, "Βήμα", σε έρευνα της Κάπα Research), έφτασε 14 μήνες μετά, όχι μόνον να έχει μηδενίσει τις εισροές αλλά να χάσει και από το ποσοστό τόσο του 2007, όσο και των προηγούμενων ευρωεκλογών!
Ένα κόμμα που βολεύτηκε στη διαχρονική πνευματική οκνηρία αρκούμενο στα έτοιμα της παλαιοκομμουνιστικής ρητορείας ή στα εκτός χρόνου και ανεπαρκή πια, ανανεωτικά της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η διαχρονική παρουσία του χώρου μαζί με μια ευνοϊκή συγκυρία που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2007, κατέστησαν τον χώρο αυτό προνομιακό αποδέκτη μιας διάχυτης δυσαρέσκειας που από χρόνια περιφέρεται από αποδέκτη σε αποδέκτη. Κάποια στιγμή, πριν από 12-14 μήνες, ο ένας στους 5 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ επένδυσε στον ΣΥΡΙΖΑ (τελικά προχθές τον ψήφισε μόλις ο 1 στους 50 και μάλιστα σε ευρωεκλογές!). Προφανώς, κάπου υπήρξε λάθος.
Γιατί ο κόσμος αυτός, όχι μόνον από το ΠΑΣΟΚ βέβαια, στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ; «Γι' αυτό που είμαστε», ήταν η κυρίαρχη απάντηση. «Γι' αυτό που θα μπορούσαμε -ή ελπίζανε ότι μπορούσαμε- να γίνουμε», ήταν μια πιο προσγειωμένη. Η προφανής συνέπεια της πρώτης ερμηνείας ήταν: «καλά είμαστε, να μην αλλάξουμε τίποτα, ομάδα που νικάει δεν αλλάζει». Η δεύτερη προσέγγιση οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: «ριζικές αλλαγές μήπως και καταφέρουμε να συναντηθούμε με τις προσδοκίες όλου αυτού του κόσμου».
Πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές, καταφέραμε να εξανεμίσουμε οτιδήποτε «ευρωπαϊκό» υπήρχε στην ταυτότητα αυτού του χώρου. Ο «ευρωπαϊσμός» του περιορίστηκε αποκλειστικά στο ότι δεν ζητούσε την έξοδο από την Ε.Ε. Η Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ- ως μια πηγή δεινών τα οποία εμείς ταχθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Πώς να κάνεις κριτική στον αντιευρωπαϊσμό του ΚΚΕ όταν αυτό θα έθιγε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Πώς να πείσεις ότι ο ευρωπαϊσμός του Παπαγιαννάκη έχει οποιαδήποτε σχέση ή αποτελεί κάποιου είδους συνέχεια με αυτό που εκπροσωπεί η δεύτερη στη λίστα.
Το προηγούμενο διάστημα γίναμε σοφότεροι και για το είδος του σοσιαλισμού που πρεσβεύει το ΚΚΕ. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου μας βροντοφώναξε ότι ο σοσιαλισμός σταμάτησε στο Στάλιν. Και εμείς του προτείναμε συνεργασία για να συγκροτήσουμε τον τρίτο πόλο! Αυτό το «κόμπλεξ» να συναγωνιστούμε το ΚΚΕ σε επαναστατικότητα, οδήγησε στην απουσία οποιασδήποτε κριτικής, ούτε καν συζήτησης, για όσα πιστεύει το κόμμα αυτό για το σοσιαλισμό, τη δημοκρατία, τον πολυκομματισμό, την ελευθερία έκφρασης κομμάτων, συλλόγων, συγγραφέων καλλιτεχνών στην εποχή του σοσιαλισμού, την αυτονομία των συνδικάτων και της Τ.Α., την αντίληψη για την εσωκομματική δημοκρατία και βέβαια για την Ε.Ε. και μέλλον της Ευρώπης. Οι μονότονα επαναλαμβανόμενες προτάσεις -στρατηγικής- συνεργασίας, εκτός από τη συσκότιση των τεράστιων διαφορών που -νομίζω ότι- υπάρχουν, καταντούν και πολιτικά αναξιοπρεπείς. (Συνέχεια εδώ...)

15 σχόλια:

Meropi είπε...

Κομμούνι μου,
Αυτή η καθήλωση ή για να είμαι πιο ακριβής η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ με έχει στενοχωρήσει. Πιο κοντά σε μένα είναι η ανάλυση του Σ. Κουρουζίδη. Όπως έγραψα σε μια πρόσφατη ανάρτηση μου είμαι ευρωπαΐστρια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει και όχι να χάσει, μέσα σε μια Ε.Ε. προοδευτικού προσανατολισμού. Έχουν να κερδίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η Παιδεία, ακόμα και οι υποδομές της χώρας μας. Προσβλέπω λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα χώρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που δεν απεμπολεί την Ευρώπη, δεν τη φοβάται, αλλά αντίθετα βλέπει τη χώρα μας μέσα σ’ αυτήν. Αν ήθελα ένα σταλινικό κόμμα που απεμπολεί την Ευρώπη, για χάριν ενός αμφίβολου μοντέλου (ποιου αλήθεια????) θα ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Είδα λοιπόν αντί των άνω, τον τελευταίο καιρό να αποδομείται η Ανανεωτική Αριστερά (η οποία, ας μη ξεχνάμε είναι αυτή που μάζεψε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ), να αγκαλιάζεται ο αριστερισμός και οι αριστεριστές και να απαξιώνεται ο Ευρωπαϊσμός. Μέσα σ’ αυτή την απαξίωση τέθηκε τρίτος στη σειρά του ευρωψηφοδελτίου ο Παπαδημούλης (!!!!), ένας κατά γενική ομολογία πετυχημένος ευρωβουλευτής, για να μπει δεύτερη μια αριστερίστρια που δήλωσε ότι δεν θα αγωνίζεται μέσα στα όργανα της Ευρώπης, αλλά έξω από αυτά, στο δρόμο, μαζί τους διαδηλωτές (!!!!!!!!!). Αν ήθελε να αγωνίζεται με τους διαδηλωτές στο δρόμο, τι την ήθελε την υποψηφιότητα, για να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο??? Πώς περιμένει ότι θα αγκαλιάσει πλατιά στρώματα του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ομαδούλες των αριστεριστών που αγκάλιασε????
Αυτά έχω να πω Κομμούνι μου κι ελπίζω το μήνυμα να έχει φτάσει εκεί που πρέπει.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

O Σύριζα δεν χρειάζεται αναλύσεις των στοχευμένων ανα περιόδους δημοσκόπων αλλά οργανώσεις βάσεις με επαφή τα κινήματα, τις γειτονίες και τους χώρους δουλιάς και ανεργίας.Οσο για τον αντιευρωπαισμό του ΚΚΕ και τον δυσκατάπιοτο σταλινισμό των άλλων δεν μασιέται, δεν θρέφει, δεν χορταίνει.To ίδιο και οι θεωρίες περι ευρωπαισμού που συντηρούν καθήκια εγκληματίες σαν τον Μπαρόζο. Ο Σύριζα προσπάθησε του κλείσαν το στόμα όταν τσίναγε, δεν είναι καλός πεάτης του συστήματος και καλά κάνει.Περιμένω να ακούσω και άλλα στο κεφάλαιο 10 και να δημοσιοποιηθεί το 12 κεφάλαιο του προγράμματος. Ψηφίζω Σύριζα, υποστηρίζω κάθε αδύνατο εντάξει...

Unknown είπε...

Τόσο η προσέγγιση των μεν όσο κι η προσέγγιση των δε είναι εκτός τόπου και χρόνου - γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε άπατος είναι ο υπερδιπλασιασμός της δυναμικής του ΛΑΟΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε όταν πήγε να γίνει αντισυστημικός, όχι επειδή φοβήθηκε την αντισυστημικότητα, αλλά επειδή δεν έπεισε την συντηρητική κοινωνία μας ότι οι ρήξεις και οι τομές είναι αναγκαίες. Αντιμέτωποι με την προοπτική της ρήξης οι φοβισμένοι μικροαστοί την έκαναν απλώς με ελαφρά πηδηματάκια κατά ΛΑΟΣ μεριά.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Μάλλον στην ανανεωτική αριστερά αποκτήσαμε καινούρια ... ταμπού!!!
Τη "Μεγάλη Αριστερά" η οποία όμως δυστυχώς δε λογιάζεται σα στόχος που θα κατακτήσουμε με τις ιδέες μας και τα επιχειρήματά μας...
Αυτό θα ήταν θεμιτή φιλοδοξία.
Δυστυχώς η "Μεγάλη Αριστερά" ξεκίνησε βάζοντας στην ίδια πολυκατοικία (κατά την έκφραση του συρμού) κόμματα, ομάδες και γκρουπούσκουλα χωρίς κοινές αφετηρίες, χωρίς κοινή στόχευση, χωρίς κοινή αντίληψη του κόσμου και της πραγματικότητας.
Συμφωνώ με την άποψη ότι τα "παρακάλια" προς το σταλινικό ΚΚΕ αποτελούσαν αυτοαναίρεση και ένδειξη σαφή των αυτοκτονικών διαθέσεων του χώρου.
Δε γνωρίζω αν αληθεύει ότι η πρόταση Παπαγιαννάκη για πρόσκληση συνεργασίας προς τους Οικολόγους "παγιδεύτηκε" από τον ίδιο το ΣΥΝ...
Αν είναι αλήθεια, φαίνεται ότι κάποιοι είχαν περισσότερα κοινά με το ΚΚΕ από το κόμμα-έκπληξη(;)...
Το θέμα είναι ότι η προσπάθεια να στηθεί ένας πολιτικός οργανισμός σε ... minimum πολιτικές συμφωνίες και ... στρογγυλεματα δε μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμα καρπούς...
Ούτε και η "επικοινωνιακή" επιλογή ενός συμπαθούς νέου με μόνο κριτήριο την ηλικία του ή ότι "γράφει" στο γυαλί δείχνει ένα σοβαρό πολιτικό οργανισμό...
Δε θα αναφερθώ στα γεγονότα του Δεκέμβρη παρά μόνο για να επισημάνω ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο για το χώρο να ξεκαθαρίσει με "ποιο" Δεκέμβρη ήταν...
Και όμως άφησε την Κα Γραμματέα του ΚΚΕ να μιλάει για αυτιά και για χάδια...
Τι μήνυμα άραγε έδωσε το ημερολόγιο της ΑΥΓΗΣ για το Δεκέμβρη;
Έπρεπε να δαρθεί ο καθηγητής Πανούσης για να υπάρξει μία ξεκάθαρη καταδίκη των φαινομένων βίας...
Και μετά ρωτάμε γιατί "τσίνησε" ο κόσμος...
Καλά έκανε κατά τη γνώμη μου!!!
Είτε γιατί δεν έπρεπε να μας ψηφίζουν αν ένιωθαν ... νοικοκυραίοι και απλά τους άρεσε α Αλέξης με το τζηνάκι....
Είτε γιατί αυτοί που ένιωθαν ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο, ένιωσαν το "χώρο" να τους γυρνάει τη πλάτη και να φεύγει...
Δεν έχω μόνο αυτά να πω και αυτά που είπα μάλλον μπερδεμένα τά 'πα...
Μάλλον θα επανέλθω...

Ανώνυμος είπε...

"Είτε γιατί αυτοί που ένιωθαν ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο, ένιωσαν το "χώρο" να τους γυρνάει τη πλάτη και να φεύγει..."

Αν δεν χρειάζεται η ύπαρξη του Συνασπισμού της αριστεράς ΚΑΙ της προόδου, να μας το που μερικοί.

Μην αργούν όμως πολύ, γιατί η αριστερά και η πρόοδος, θα βρει την στέγη της.

Παραίτηση Τσίπρα ΑΜΕΣΑ!!! Διαλυση του μορφώματος τώρα. Όλα τ αλλα ειναι στρογγυλέματα

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2009
Η Επόμενη Ημέρα
καλημέρα. Δυστυχώς θα επαναλάβω μαζί με τον κ.Α.Μανιτάκη, το ακροτελεύτιο του άρθρου του.,Καθώς δεν είναι δυνατόν ,να κλείσω τα μάτια, να πάρω μια βαθιά ανάσα και να πω μέχρις εδώ!Τούτο θα σήμαινε την απεμπόληση της προσωπικής μου ταυτότητας που σφυρηλατήθηκε εδώ και 35 χρόνια,μέσα σε δύσκολους καιρούς,όπου ο φάκελλος του πατέρα ή του θείου με τον απλό χαρακτηρισμό' προσκείμενος''αλλά ΣΥΝΆΜΑ τόσο καταστροφικό για την ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη σε ακολουθούσε από την ήμερα που είχες Γεννηθεί,έστω κι αν η ημερομηνία γέννησης σου δεν συνέπιπτε με τις θλιβερές ήμερες
Αγώνες στα πανεπιστήμια ,όπου ανα φοιτητή αντιστοιχούσαν δυο ασφαλίτες.Εποχή όπου πολλοί από μας έχοντας πιεστικά προβλήματα επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους προκειμένου να συνεχίσουν σπουδές ,υποχρεωνόταν να εμφανίζονται ως οπαδοί ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ,με αποτέλεσμα να παρεξηγηθούν στην πορεία απο εμάς τους ιδιους.Ειναι γεγονός πως σήμερα υπάρχει η εξαθλιωση της παγκοσμιοποίησης και οι νέοι οπως και ολοι εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε,παρόλα αυτά πιστεύω πως οι νεαροί ακτιβιστές[????]αριστεριστές μέσα από την αποκοτιά [δικαιολογημένη λόγω του νεαρού της ηλικίας των] πρέπει να καταλάβουν πως η εποχή της Παρισινής Κομμούνας είχε τελείως διαφορετική αφετηρία.Ο αγώνας τότε δικαιολογούσε ακόμη και αιματηρές συγκρούσεις ,καθώς επρόκειτο για αναγνώριση θεμελιωδών δικαιωμάτων.


Σήμερα η Ριζοσπαστική Αριστερά αγωνίζεται για την διατήρηση αυτών που κατακτήθηκαν με αιμα.


Προσπαθώντας να μη Μακρηγορίσω αλλο σας παραπέμπω


Αννα Φιλίνη
Άννα Φιλίνη, Αυγή, 01/04/2009Σήμερα κλικ


ΠΑΝΕΛ/ΚΗ ΣΥΝ/ΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ 11-12/4/2009,Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ!!!! κλικ


Πιστεύω πως αξίζει να διαβασθούν,πρόκειται για θέσεις δυο συντρόφων που έχουν κάποια διαφορά απ'οσο γνωρίζω στην αφετηρία τους,αλλά ως προοδευτικές και σοβαρές φωνές συγκλίνουν,σε βασικές κατευθυντήριες γραμμές


.Οπως και νάχει εμεις θα παραμείνουμε στις επάλξεις εστω και με 1,5% .
Αναρτήθηκε από taspa στις 10:15 πμ 0 σχόλια

Unknown είπε...

Οι αναφορες στον φίλο,και στην κ.Φιλίνη,μπορουν να διαβασθούν μεσα απο την αναρτηση Επομενη Ημέρα,καθώς και στην ιστεσελίδα Οικονομία -Πολιτική με τα αντίστοιχα λινκ.
1.taspa-taspan-taspa.blogspot.com
2.taspa-4.b......com

giorgos papaspiropoulos γιώργος παπασπυρόπουλος είπε...

Σέβομαι απεριόριστα τις απόψεις και τη βούληση των ανθρώπων της αριστεράς
Διαβάζω με προσοχή κάθε επώνυμη άποψη, παρακολουθώ με ευχαρίστηση κάθε καλοπροαίρετο διάλογο
Αλλά..
Σιχαίνομαι τη διαμεσολάβηση των απόψεών μας από τις τάσεις

Τι θέση έχουν τέτοια ώρα οι παραταξιακές ανακοινώσεις;
Απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά όπως έκαναν οι κοκκινοπράσινοι με εκείνη την ανακοίνωσή τους για τους δύο Συνασπισμούς..
Όπως έκανε ο Καρίτζης ως εκπρόσωπος τύπου ανακινώντας το θέμα των θητειών
Τι νόημα έχει τώρα η ανακοίνωση της Πτέρυγας;
Όσο και ήπιων τόνων κι αν είναι δεν δείχνει παραταξιακή ανάμειξη στη συζήτηση που ανοίγει;

Θα λέμε τώρα κάτι και θα μας αντιτείνεται ότι άρα είμαστε με την τάδε ή δείνα παράταξη και με το ζόρι θα μπαίνουμε σπρωχνόμενοι στα χαρακώματα
Δεν γίνεται έτσι διάλογος, καλόπιστος, χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα
Έτσι βαθαίνει η καχυποψία για την οποία οι τάσεις ευθύνονται ούτως ή άλλως και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της πορείας της αριστεράς γίνεται μια μάχη με νικητές και ηττημένους

Αυτό είναι το ζητούμενο ή να βαθύνει ο διάλογος, η ενότητα και η κοινή δράση;
Δεν είμαστε όλοι ίσοι στον διάλογο ή κάποιοι είναι πιο ίσοι;
Άρα: Τάσεις και μηχανισμοί του Συν κρατηθείτε έξω από την συζήτηση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος Όχι άλλη νοθεία στις απόψεις μας

Ανώνυμος είπε...

Meropri, βλέπω υποστηρίζεις φανερά την μία πλευρά. Κι όμως για το καλό όλων μας και ειδικά των νέων που ψάχνουν ασφαλή δουλειά, χρειάζεται ένα δυναμικό αλλά ευέλικτο κόμμα αριστερά του ΠΑΣΟΚ για να πιέζει, αλλιώς εύκολα μπορεί να ξαναακολουθήσει τα γνωστά στηρίγματα του συστήματος της Ελλάδας του κ. Χριστοφοράκου και των μεγαλοεκδοτών..
Δεν βολεύει κανέναν η διάλυση λοιπόν αυτού του μορφώματος, ας τους βοηθήσουμε ψύχραιμα να βρούνε τι έφταιξε, λοιπόν, εμείς που δεν χρειάζεται να ταυτιστούμε...
Διόνυσε συμφωνώ, ότι χτυπήθηκε ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορούσε να διεμβολίσει το σύστημα, αλλά έφταιξε κι αυτός..
Βρένους, το πρόβλημα δεν είναι οι μικροαστοί, αλλά η γενιά των 700 ευρώ που προτίμησε το μπάνιο..
Ντίνο, αν και σε ορισμένα επιμέρους θα συμφωνήσω, καλό είναι να πέρνουμε το μέρος της μία μόνο πλευράς...
Αν οι από εδώ έκαναν να φαίνεται ο χώρος ΜπακουνινοΣταλινικός (χα χα χα), με τους απο κει κάποια στιγμή κινδύνευε ο χώρος να καταπιωθεί από το δεξιότερο ΠΑΣΟΚ που υπήρξε ποτέ...
Δεν πρέπει να ξεχαστεί εκείνο, περνάει,δεν περνάει το 3% σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΝ. Ανατροπή και στα ανανεωτικά και στα ριζοσπαστικά εικονίσματα για χάρη
της κοινωνικής αριστεράς...

Η Τάσπα, πάντα προσπαθεί να ταρακουνήσει αμπαρωμένες πόρτες με ενωτικό και μετριοπαθή τόνο και ευτυχώς σε αυτό το πόστ, συνεπικουρείται από την αριστερή στουρθοκάμηλο (καλωσήρθες)!
Σε επόμενο σχόλιο θα καταθέσω μερικές απόψεις για το θέμα της Ευρώπης για αν δείξω ότι οι Ευρωπαϊστές- αντιευρωπαϊστές της αριστεράς στην πραγματικότητα και οι 2 ακολουθούν τα εικονίσματά τουτς, ενώ θα μπορούσαν να τα βρουν στην βάση του πολιτικού ρεαλισμού..

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

ΚΑΠ>ΚΟΥΜ το είπα... μάλλον χύμα και μπερδεμένα τα έγραψα και υποθέτω ότι ... παρεξηγήθηκα...
Ή ... ίσως επειδή μοιάζουν να συμφωνούν τα επιχειρήματά μου με κάποια της "ανανεωτικής πτέρυγας" χρεώνομαι σε εκείνους...
Ασφαλώς και δεν ξεχνώ την περίοδο που κατηγορούμασταν σαν το "αριστερό δεκανίκι" του ΠΑΣΟΚ...
Ανάμεσα όμως στον Κωνσταντόπουλο και τον Τσίπρα, μεσολάβησε και ο Αλαβάνος αν θέλουμε να προσωποποιήσουμε λίγο τα πράγματα (για λόγους φυσικά απλοποίησης του λόγου και μόνο... μακριά από μένα οι προσωπολατρειες ή οι προσωπικές στοχεύσεις....)
Εννοώ απλά ότι από το φλερτ με τη Σοσιαλδημοκρατία και το προφίλ του ευγενούς τίμιου και κουλτουριάρικου ... αριστερού τμήματος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ... ιστορικά προκαθορισμένο ή αναπόφευκτο να περάσουμε στο φλερτ με το "μπακουνινοσταλινισμό" (εδώ γελάω και γω... ήταν καλό και χαριτωμένο.... :-))
Τη στιγμή που ο ΣΥΝ έψαχνε ακόμα το ... στίγμα του δεν πιστεύω ότι η "Μεγάλη Αριστερά" μπορούσε να ... χτιστεί γύρω του στη βάση του "κάτω από το χαλί" για όσα δε συμφωνούμε...
Θα συμφωνήσω με τη Στρουθοκάμηλο για την αποστροφή της προς τη ... διαμεσολάβηση των τάσεων...
Οι τάσεις μπορεί να "αποδεικνύουν" πόσο ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα είναι ο ΣΥΝ, αλλά δημιουργούν στεγανά. Δημιουργούν περιχαρακώσεις. Ως εκ τούτου δε διευκολύνουν το διάλογο, την προσπάθεια σύγκλισης, τη νηφαλιότητα. Όχι τουλάχιστον όπως έχουν εξελιχθεί ώστε μάλλον με ... στρατόπεδα να μοιάζουν...
Και εγώ που μάλλον τώρα θα ... χρεωθώ στους ανανεωτικούς, γιατί πρέπει να υποστηρίξω ότι κακώς πήγε ο Παπαδημούλης στη τρίτη θέση;
Το "περνάει δεν περνάει και το 3%" δε με απασχόλησε ποτέ έτσι σκέτο...
΄Οταν νιώθω ότι "βαδίζω καλά" με προβληματίζει γιατί "δεν πείθω" αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεπούλαγα τις απόψεις μου για να μετρήσω υψηλά ποσοστά ή να μπω σώνει και καλά στη Βουλή και στα πάνελ....
Επειδή πάλι νιώθω ότι πολυλογώ και ίσως ... παπαρολογώ να κλείσω λέγοντας ότι ο διαχωρισμός φιλοευρωπαίοι-αντιευρωπαίοι είναι και για μένα (προ)σχηματικός.
Δεν ξέρω κανέναν (ούτε καν δεξιό) που να λέει ότι η Ευρώπη είναι ... ονειρική... Και ξέρω ελάχιστους που να λένε ότι είναι ... έστω καλή... (συγγνωμη για το απλοικόν της διατύπωσης)
Πείτε μου όμως και έναν που να λέει ότι η ... Ελλάδα είναι ονειρική....
Απλό είναι το ζήτημα για καθε αριστερό: Αγώνας, αγώνας, αγώνας για ανατροπή των συσχετισμών, για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων.
Και αν αυτό ακούγεται ... φθαρμένο και συνθηματολογικό, δεν παύει να έχει όλο το ζουμί της σκέψης μου.
Τις λύσεις της ... πειθήνιας συμμόρφωσης, αλλά και της ... αλβανοποίησης τις αφήνω σε άλλους (χώρους)....

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου