Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Μαΐου 19, 2006

Το Βίντσι του Ντα Βίντσι.

Βίντσι στα παιδικά μου χρόνια σε ένα νησί κάπου στην Ενδοχώρα, λέγανε οι εργάτες του λιμανιού, το γερανό που ανύψωνε τα εμπορεύματα και τα έβαζε στα αμπάρια των Μότορ Σίπ. Ποιός ξέρει, ίσως να έλκει το όνομά του από τον πολυεπιστήμονα Ντα Βίντσι...

Έχω στο μυαλό μου να γράψω κάτι για τον "κώδικα Ντα Βίντσι" και τις αντιδράσεις που ξεσηκώνει Πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας...
Για να σας προϊδεάσω, θα αναφέρεται στα πρότερα βιώματα μου του "Τελευταίου Πειρασμού"
(Δεν συγκρίνω τον Καζαντζάκη με τον Νταν Μπράουν σε σχέση με τη δύναμη του στοχασμού τους, αλλά υπάρχει μια συσχέτιση στην αντιμετώπιση των έργων τους από πολλούς "Χριστιανούς" ).
Θα αναφέρεται επίσης στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγει το βιβλίο και τον συνωμοσιολογικό τρόπο που το αντιμετωπίζουν πολλοί "ορθόδοξοι".
Θα αναφέρεται στις αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι τέτοια μυθιστορήματα είναι κοντά στην πραγματικότητα:
Για παράδειγμα η "Όπους Ντέι", είναι μια συνωμοτική οργάνωση που βοήθησε πολύ να περιοριοριστεί η "Άνοιξη της Β' Βατικανής συνόδου" στους κόλπους του Καθολικισμού και των κύρηγμα της Θεολογίας της Ελπίδας των επισκόπων - μαρτύρων της Λατινικής Αμερικής.
Θα μιλήσω επίσης για το ότι η Εκκλησιατική Ιεραρχία- παρά τον διπλωματικό της ελιγμό- έχασε την ευκαιρία να θεολογήσει ουσιαστικά πάνω σε ένα θέμα που είχε την προσοχή του Κόσμου και να δείξει την διαφορά της Ορθόδοξης προσσέγγισης- αν την ήξερε βέβαια.
Και για να μην πολυλογώ τώρα : Μου κάνει εντύπωση η επιχειρηματολογία πολλών να λένε ότι υβρίζεται, συκοφαντείται κτλ κτλ ο Χριστός με αυτή την ταινία.
Σαν να περιμένουν να αντιμετωπίζεται ο "επί ξύλου κρεμάμενος" και ο "έν ύδασιν την γην κρεμάσας" με κανόνες μικροαστικής ευγένειας και όχι με αλήθεια, την όποια αλήθεια ακόμα και αυτή που "προς κέντρα λακτίζει.."
Μια σουλουπωμένη πίστη που δεν θέλει να της σκονίζουν το τραπεζομάντηλο που από κάτω του τα έχει κρύψει όλα. Από αυτή την πίστη για μένα ακόμα και οι Λάγκτον είναι προτιμότεροι...

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω και αιωνία η μνήμη για τον Καθηγητή μου της Ορθόδοξης Δογματικής Θεολογίας Νίκο Ματσούκα, που πέθανε πριν λίγες μέρες και ήταν ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να δώσει την ορθόδοξη προσσέγγιση στο θέμα, άμα τον καλούσαν βέβαια τα ΜΜΕ, μια και οι ΠαπαΤσάκαλοι πουλάνε περισσότερο.

Αντιγράφοντας το Χόλιγουντ Σύντομα koντά σας
_________________

1 σχόλιο:

efpalinos είπε...

χα! καλο!..είδες τι γίνεται όποτε παει να σηκώσει κανείς το τραπεζομάντηλο!!

Πρώτα οι θρησκευτικοί παράγοντες και οι ακόλουθοί τους να ομολογήσουν τα ψεύδη, συκοφαντίες, τη μισαλλοδοξία, την παραποίηση της ιστορίας, τον φανατισμό, το κατατρεγμό των ανθρώπων, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν και μετά να κάνουν κριτική σε καλλιτέχνες και επιστήμονες για τα πιστέυω τους.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου