Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2007

Γαβριάδες "Γνωστοί και Άγνωστοι"

Αν ήταν σήμερα ο Βίκτορας Ουγκώ, θα έβαζε τον Γαβριά να χρηματοδοτείται από εκείνον τον ελεεινό πανδοχέα (που θα είχε μετατρέψει το μπουρδέλο του σε τηλεοπτικό σταθμό ) να βάζει φωτιά στο Παρίσι και τον κακόμοιρο τον Ιαβέρη να τον κυνηγά, χωρίς να πάρει φράγκο για το θέατρο που προσφέρει…

Εδώ και καιρό νευριάζω με τον τρόπο που προβάλλεται - ακόμα και από την κρατική Ε. Ρ. Τ- το θέμα των «γνωστών αγνώστων».
Με την στάση τους σίγουρα εξυπηρετούν και τις 2 επικίνδυνες (και πιο διακριτές κοινωνικά) στάσεις.
Και αυτούς που λένε πως μόνο με πολύ περισσότερο «χαφιεδισμό» (κάμερες) και αυταρχισμό θα υπάρξει ασφάλεια για τον πολίτη.
Και τους άλλους που λένε, ότι «έσπασε» κάθε είδους κοινωνικό συμβόλαιο και μόνο με «πολεμικές ενέργειες» θα έρθει η ελευθερία μας. (Επειδή θα αυξάνεται συνεχώς ο αυταρχισμός από την άλλη πλευρά).

Όμως ανεξάρτητα από ποιος τα παρακινεί, πως έγιναν και γίνονται όλο και περισσότερα έφηβα παιδιά (αυτό το είπαν χθες) «εύλεκτη ύλη» στα χέρια κάθε προβοκάτορα ή δήθεν επαναστάτη. Αυτό για μένα έχει σημασία.
Τι μεσολαβεί για να μαζευτεί μέσα τους τόση βία, που αρκεί μια στολή αστυνομικού ή ένα πολυτελές αυτοκίνητο για να εκφραστεί;
Και όταν δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες να ξεσκίζονται μεταξύ τους στις κερκίδες των γηπέδων;
Αυτό είναι ένα ερώτημα για χειραφετημένους, ορθολογιστές κτλ …κτλ πολίτες και κοινωνούς.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό το ερώτημά σου! Και απαντώ σ' αυτό λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες αντικοινωνικές συμπεριφορές είναι έκφραση της στρεβλής οικογενειακής ανατροφής και της μειωμένης παιδείας.

Ανώνυμος είπε...

να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για τους "ερευνητές" και την κοινωνία

Ανώνυμος είπε...

Μην τρώμε κουτόχορτο, μην καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν. Το ποιοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες των «γνωστών - αγνώστων» το είδαμε στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα στην τηλεόραση. Σίγουρα υπάρχουν παιδιά έτοιμα να τα κάνουν όλα λίμπα και κάποιοι φροντίζουν να τα χειραγωγούν στο όνομα μιας δήθεν «επανάστασης», στην πραγματικότητα για να καταπιεί αμάσητα ο λαός τα κατασταλτικά μέτρα που του ετοιμάζουν. Το λεγόμενο «κοινωνικό συμβόλαιο» έχει βεβαίως ακυρωθεί εδώ και πολύ καιρό (με πρωτοβουλία της ισχυρού μέρους φυσικά), απόδειξη η ύπαρξη των παιδιών αυτών που είναι πάντα πρόθυμα να τα σπάσουν όλα - ακόμη και το κεφάλι τους το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένες φορές, η οικονομία του λόγου με αναγκάζει να χρησιμοποιώ φράσεις που χρειάζονται ολόκληρα κατεβατά υποσημείωσεις και ερμηνευτικές τοποθετήσεις, σαν αυτό το λεγόμενο "κοινωνικό συμβόλαιο". Εγώ δέχομαι ότι κοινωνικό συμβόλαιο καλύπτει κάποιες μίνιμουμ αρχές σεβασμού της ζωής, της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης κτλ, που πιστεύω είχε κατακτηθεί στις -λεγόμενες πάλι- ώριμες δυτικές δημοκρατίες...
Οπωσδήποτε το ισχυρό μέρος, όχι μόνο στην Ελλάδα, σταθερά οδηγεί στην ακύρωση του συμβολαίου. Το θέμα είναι ότι ούτε καν αυτό δείχνεις με εμπρησμούς.
Σε παλαιότερες τοποθετήσεις εδώ, είχα προτείνει στους μαζικούς χώρους πιο δυναμικές λύσεις, όπως καταλήψεις πολυκαταστημάτων φυτωρίων νέων εργασιακών σχέσεων κτλ, λύσεις που με την λογική των καναλιών μπορεί να θεωρηθούν έκνομες, αλλά χωρίς βέβαια καταστροφές, με μαζικό υπόβαθρο και με σεβασμό τουλάχιστον της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας...

maika είπε...

αγάπη είναι αυτό που λείπει στα παιδιά αυτά και κάποιος να τους δίνει σημασία και προσοχή όταν τη χρειάζονται.
Έχουν νομίζω μέσα τους έναν ατέλειωτο θυμό ακριβώς επειδή κανένας δεν νοιάζεται γι αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω με ενδιαφέρον όλα τα τελευταία σου κείμενα και ... τα επεξεργάζομαι!
Αν έχεις χρόνο επισκέψου και τον "Δείμο του πολίτη", νομίζω έχει κι αυτός θέματα που μας ενδιαφέρουν...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου