Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2007

"από τον Πυροφύλαξ στον Αγροφύλαξ"...


Και εγένετο "Οικολογική Αστυνομία" ...
(Όνομα που βρήκανε: Οι ξένοι θα νομίζουν ότι θα εφαρμόσουμε "δια ροπάλου" την συνθήκη του Κυότο!).
Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ότι γίνεται όλη η ιστορία για να προσληφθούν οι 6000 υποστηριχτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ο άνθρωπος σαν γνωστός γκαντέμης, δεν πρόλαβε να διορίσει.
- Αλήθεια, θα είναι ακόμα όλοι τους "στρουμφάκια" μετά τόσα χρόνια; 'Η θα ξαναγίνει νέο ξεσκαρτάρισμα;

Αλλά ας σοβαρευτούμε:
Ζώντας στην ενδοχώρα, κατανοώ ότι χρειάζεται ένα σώμα "φρουράς υπαίθρου", το οποίο θα διευκολύνει ανάμεσα στα άλλα την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα μπορεί να καταδιώκει την παράνομη απόθεση σκουπιδιών, την παράνομη βόσκηση, το παράνομο κυνήγι στα καμμένα, το παράνομο φράξιμο ρεμάτων, τη μόλυνση ρεμάτων, την αποψίλωση δασών, την παράνομη οικοδόμηση στην ύπαιθρο κτλ κτλ. Να ασχολείται και συντονίζει εθελοντικές ομάδες στην αναδάσωση.
Το καλοκαίρι μάλιστα θα μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις πυρκαγιές, με περιπολίες και επάνδρωση πυροφυλακίων. Ακόμα και στις πυρκαγιές θα μπορούσε να βοηθήσει κάνοντας αυτό που κάνει τώρα ο στρατός, να περιφρουρεί και να καταστέλει άμεσα αναζωπυρώσεις ...

Το θέμα όμως είναι πως αυτά- προκειμένου επιτέλους να μονιμοποιηθούν και να βρεθεί αντικείμενο για αυτούς όλον τον χρόνο- ζητούν να τα κάνουν οι εποχιακοί πυροσβέστες . Πολλοί από αυτούς, από τον καιρό ακόμα που η δασοπυρόσβεση ήταν στη Δασική Υπηρεσία τους απασχολούσε το κράτος και μάλιστα ορισμένους τους είχε εκπαιδεύσει στο Μεγάλο Πεύκο και τότε τους λέγαμε "Δασοκομάντος" ...

Και τίθεται το ερώτημα, πως είναι δυνατό η Πολιτεία να αρνείται σε αυτούς τη μονιμότητα, ενώ για τον ίδιο λόγο ιδρύει νέα υπηρεσία και προσλαμβάνει άλλους, μάλλον ανεκπαίδευτους ανθρώπους;

Βέβαια, εδώ πρόκειται για άλλο σώμα. Είναι όμως στο ίδιο υπουργείο και ένα σοβαρός σχεδιασμός έπρεπε να το λάβει υπόψη
Για παράδειγμα, ορισμένες μονάδες της φρουράς υπαίθρου το καλοκαίρι θα μπορούσαν να περνάνε στην επιχειρησιακή διοίκηση της Πυροσβεστικής.

Αλλά έτσι είναι !
στην Ελλάς του 2000 (και κάτι)
το "από τον Αστυφύλαξ στον Χωροφύλαξ"
αντικατέστησε το
"από τον Πυροφύλαξ στον Αγροφύλαξ"!


Υ.Γ. Αν το ψάχνανε καλά, πολλοί από αυτούς που μπορεί να καταταγούν στην Αγροφυλακή, ίσως δουλεύουν εποχιακά τώρα στην Πυροσβεστική.
Συνήθως οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν ανάγκη για δουλειά, ειδικά στην επαρχία, περνούν κατά εποχές και υπό διάφορες κυβερνήσεις από τέτοια σώματα...
Αν ξεκινούσαν από αυτούς τη μονιμοποίηση λοιπόν για αυτές τις ίδιες "οικολογικές δουλειές", θα έκαναν την δουλειά τους πιο σοβαρά και πιο αθόρυβα.
Το όνομα είναι το πρόβλημα;
Πείτε το "Πυραγροφυλακή",κάτι σαν το "Σλαβομακεδονία"...

11 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ε... όχι και να μιλάει το ΠΑΣΟΚ που έχει διορίσει όλους τους κομματικούς τους πελάτες για επιτυχόντες σε διαγωνισμό το 93!!! Έλεος δηλαδή. Εκτός αυτού, πάλι απειλεί... και εκβιάζει ότι θα καταργήσει ξανά την Αγροφυλακή μόλις βγει.

Οι εποχικοί είχαν ζητήσει οι συμβάσεις τους να γίνουν οκτάμηνες από πεντάμηνες έτσι ώστε να έχουν σύμφωνα με τον νόμο αργότερα την δυνατότητα να μονιμοποιηθούν. Αυτό έγινε και μάλιστα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άσχετο αν το ζητούσαν από το 2000. Ε τι άλλο θέλουν τώρα; Να αλλάξει και ο νόμος περί μονιμοποιήσεων για να μονιμοποιηθούν άμεσα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασίλη, γνωρίζω πολύ καλά πόσο ήταν πράσινες ή πολύχρωμες οι θέσεις. Τουλάχιστον αν μην τι άλλο το ΠΑΣΟΚ έκανε μία αρχή με το ΑΣΕΠ που η ΝΔ για ρουσφετολογικούς λόγους το κατάργησε ή το απαξίωσε -ανάλογα τον τομέα.

Κομμούνι μου, το θέμα είναι ότι αντί να παίρνουμε επιστήμονες και μορφωμένους ανθρώπους που να προσέχουν και να προστατεύουν τα δάση και την ύπαιθρο, εμείς διορίζουμε ανθρώπους του δημοτικού που κάποτε κρίθηκαν ικανοί. Σήμερα πόσοι από αυτούς άραγε επικαλούνται ασθένειες ή αναπηρίες 67% (καρδιακά προβλήματα ή υψηλή πίεση κτλ);

Το ρουσφέτι είναι και μάλιστα κόντρα στην κοινή λογική αξιοποίησης του μορφωμένου δυναμικού αυτής της χώρας -και μάλιστα νέων ανθρώπων με ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Κανονικά δασοκόμους και δασοπόνους έπρεπε να παίρνουν, άντε και κάποιοι να γίνονταν δημοτικοί αστυφύλακες -αφού ο θεσμός είναι απαρχαιωμένος πια.

Το λιγότερο που θα επικροτήσω το ΠΑΣΟΚ αν κάνει θα είναι αν την καταργήσει ξανά και τους εντάξει στη δασική υπηρεσία (σ.σ. μόνο ΠΑΣΟΚος δεν είμαι).

zepos είπε...

Όλα τα "καθήκοντα" που επαγγέλλεται ο Υπουργός για την αγροφυλακή του, και αυτά που λέτε εσείς στο ποστ, είναι και σήμερα στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας η οποία έμεινε χωρίς χρηματοδότηση και κυρίως χωρίς νέες προσλήψεις χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί αφού δεν αντικαθίστανται οι ετήσιες αποχωρήσεις λόγω σύνταξης. Εχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, την δομή και εμπειρία, τους επιστήμονες δασολόγους, δασονόμους και θηραματολόγους και όμως αγνοείται επιδεικτικά και ιδρύεται νέο σώμα.. Μας δουλεύουν άγρια!
Θα επεναφέρουν συνταξιούχους, θα επανδρώσουν πρόχειρα γραφεία, θα πάρουν τις ψήφους και μετά όταν με το καλό ...φύγουν, θα έλθουν οι άλλοι που λένε από τώρα ότι θατο κλείσουν το μαγαζί της αγροφυλακής! Τέτοιο μπάχαλο και τόσος "προγραμματισμός"!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι
επιτρέψτε μου να σημειώσω επιπλέον κάποιες σκέψεις, αφού το θέμα το γνωρίζω από πολύ κοντά. Κατάγομαι, έχω σπίτι και μένω λίγα χιλιόμετρα μακρυά από ένα χωριό που το έχουν κυριολεκτικά κάψει (δάση, ελιές,εσπεριδοειδή,άλλες καλιέργειες, αγροικίες κτλ)4 διαφοερτικές πυρκαγιές, τις οποίες έχω ζήσει προσωπικά.
Έχω ιδέα τι σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή από την θέα των κατάφυτων πλαγιών οι οποίες από τις πυρκαγιές να μεταρέπονται αρχικά σε θαμνώδεις πλαγιές και μετά από άλλες απανωτές φωτιές σε βραχότοπο εξ΄αιτίας της διάβρωσης του εδάφους.
Παλαιότερα όταν είχα περισσότερο προσωπικό χρόνο, είχα εμπλακεί ενεργά με τους εθελοντές πυροσβέστες. Αλλά και τώρα όταν υπάρξει ανάγκη είμαι παρών.
Έχω φίλους που μεγαλώσαμε μαζί και είναι σήμερα δασοφύλακες και εποχιακοί πυροσβέστες .. (Κάποιοι το 1993 είχαν περάσει στο διαγωνισμό της αγροφυλακής, όσοι δεν βρήκαν μόνιμη δουλειά κάπου, απασχολήθηκαν το καλοκαίρι σε εποχιακές δουλειές, του στυλ δήμος, πυροσβεστική, αρχαιολογία και το χειμώνα καταγίνται με τα χωράφια μεροδούλι - μεροφάϊ).


θα κάνω μια χρήσιμη παρέκβαση:
Προσωπικά πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να δίνει δουλειά σε ανθρώπους οι οποίοι ίσως δεν έχουν υψηλά "στάνταρς", αρκεί να τους εξειδικεύει και αυτό να γίνεται με σχέδιο και γνώμονα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
για το πως η παρέμβαση αυτή θα έχει συνολικό όφελος στην στη χώρα, ας διαβάσει κάποιος μόνο το γνωστό βιβλίο του Ρίφκιν το τέλος της μισθωτής εργασίας.
Εδώ,όμως επειδή δεν πιστεύουν στο ρόλο της παρέμβασης του κράτους και της κοινωνικής οικονομίας, αλλά όλοι οι διορισμοί γίνονται πρόχειρα με βάση τη νίκη στις εκλογές, γι αυτό και τους ανθρώπους που διορίζουν και τις θέσεις που δημιουργούν τις έχουν από πριν χαντακωμένες.
Επίσης,έχω ζήσει και σε πολλές άλλες περιοχές της επαρχίας και γνωρίζω ότι τα δάση είναι τις περισσότερες φορές δίπλα ή μαζί με τις καλλιέργειες. Μόνο οι μεγάλοι εθνικοί δρυμοί είναι κάτι το ξεχωριστό. Σηνήθως όμως οι φωτιές ξεκινάνε από τα μικρά δάση, που είναι μαζί με τις καλλιέργειες, αφού αυτά κατά κύριο λόγο είναι στόχος των εμπρηστών, γιατί αυτές οι περιοχές έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Βέβαια, άμα πιάσουν οι νοτιάδες η φωτιά καίει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε μια μέρα, και φτάνει γρήγορα στις κορφές που είναι οι δρυμοί.

Σαφώς η Αγροφυλακή του μπάρμπα-Μιχάλη του "δραγάτη" αγροφύλακα με το γαιδουράκι έπρεπε το 80 να καταργηθεί.
Το λογικό ήταν τότε να πάνε στην αστυνομία οι αρμοδιότητές της.
Μήπως και οι συνοριοφρουροί δεν είναι τμήμα της αστυνομίας σήμερα;
Θα μπορούσε λοιπόν, αν υπήρχε το σχέδιο και τα κονδύλια να κάνανε ένα τέτοιο σώμα μέσα στην αστυνομία...
Σαφώς και το Δασικό Σώμα (ή πως αλλιώς το λένε τώρα),έχει την εμπειρία και θα έπρεπε να έχει προσωπικό και μέσα για να κάνει τη δουλειά του.

Οι εποχιακοί πυροσβέστες, πάλι- πολλοί από αυτούς απασχολούνται ήδη μια 10ετία...ξεκίνησαν από το δασικό σώμα και μετά με την αλλαγή της ευθύνης δασοπυρόσβεσης βρέθηκαν στην πυροσβεστική- έχουν και αυτοί εμπειρία και είναι δίκαιο να αξιοποιηθούν σε μόνιμη βάση.

Οι απόφοιτοι πάλι δασολογικών και γεωτεχνικών σχολών και αυτοί είναι δίκαιο κάπου να έχουν πρόσβαση (Όμως αυτά τα σώματα εκτός από αξιωματικούς χρειάζονται και "οπλίτες").

Τι χρειάζεται λοιπόν με βάση όλα αυτά.
Σχέδιο
Χρήματα.

Το δικό μου ταπεινό σχέδιο- το οποίο βασίζεται στην εμπειρία μου και δεν άκουσα ειλικρινά κανένα κόμμα- λέει το εξής:
Δασικό Σώμα, "Αγροφυλακή", Θηροφυλακή,τσοπανοφυλακή,"προληπτική πυροφυλακή" κτλ, πρέπει να συνκεφαλαιωθούν σε μια εννιαία υπηρεσία που εγώ θα την έλεγα "φρουρά υπαίθρου" (με ειδικέυσεις βέβαια όπως η αστυνομία έχει την τροχαία και την ασφάλεια), επειδή ενιαία είναι και η ύπαιθρος.
Αυτό το σώμα θέλει ειδική εκπαίδευση και δεν πρέπει να είναι σώμα γραφείων.
Οι βάσεις του πρέπει να είναι στα βουνά στην καρδιά των δασών και των αγρών.Οι άντρες του πρέπει να ξέρουν από μονοπάτια, από ποδαρόδρομο, από τσοπανική, από υλοτομία, από καλιέργειες για να αποτρέπουν και τις ανάλογες παρανομίες.
Α είναι να δημιουργηθεί, άλλο ένα γραφεικρατικό σώμα, τότε τζάμπα τπ μελάνι και τα λεφτά.
Και βέβαια χρειάζονται να δαπανηθούν πολλά χρήματα, τα οποία είναι όμως επένδυση, διότι στο ζοφερό μέλλον το να διατηρήσεις ένα φυσικό περιβάλλον σαν της Ελλάδας θα είναι αναμφισβήτητος πλούτος, όταν θα γίνονται ακόμα και πόλεμοι για το πόσιμο νερό και τον καθαρό αέρα!

david santos είπε...

My friend, have a good weekend

Unknown είπε...

Βλέπω οτι είσαι πραγματικό βελόνι, που πατάς και σ' αγκιλώνει...Μ' αρέσουν και οι ρεμπέτικες και οι ανατολίτικες αναζητήσεις σου...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δεν εμμένω ότι η θέση μου έχει το αλάθητο. Συμφωνώ με το κομμούνι.

Ανώνυμος είπε...

κ. Αντώνη Κοκορίκο ευχαριστώ.
Σας παρακολουθώ χρόνια στο ραδιόφωνο και αλλού και μου αρέσει το χιούμορ και τα σχόλια σας..

δείμε, εγώ κάποιες σκέψεις έκανα με βάση τα βιώματα μου. Φόρμες μπορεί να βρεθούν κι άλλες. Το θέμα να υπάρχει η πραγματική πολιτική βούληση για την κοινωνική και πέριβαλλοντική ανάπτυξη.
Όμως οι πολιτικοί του κυρίαρχου συστήματος ότι κάνουν το κάνουν για τα "μάτια των εκλογέων". Αν δεν πουλούσαν οι φλόγες και οι αλαφιασμένοι πολίτες που βγαίνουν στις 20.00, θα έκαναν τίποτα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μπα, δε νομίζω. Όλα είναι μία απλή αγοραπωλησία. Τα κανάλια πουλούν πολιτικούς, διαφημίσεις, και τραγικά νέα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς έχεις δίκαιο...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου