Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Αυγούστου 10, 2007

ΚΚΕ για σήμερα

Σήμερα είπα ότι θα μιλήσω για τα "μικρά" -λεγόμενα- κόμματα.
Ας αρχίσουμε με το ΚΚΕ για σήμερα.
Είναι ένα κόμμα που κανείς δεν μπορεί να το κατηγορήσει για επικοινωνιακό λόγο.
Μπορεί να το κατηγορήσει για ιδεολογική σκλήρυνση, για δυσκαμψία, για ακινησία.
Αλλά όχι ότι δεν λέει όσα πραγματικά πιστεύει.
Δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς σε "αλήθειες" που ο άλλος έχει δεχτεί βαθιά μέσα του. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνει πραγματικότητα η "αταξική κοινωνία". Συνεπώς με κέντρο αυτή την πεποίθηση δομούν τον πολιτικό τους λόγο.
(Για πολλούς μπορεί να είναι "μεταφυσική" αυτή η πεποίθηση, αλλά είναι σίγουρα λιγότερο από την θρησκευτική προσήλωση στην "αγορά", διότι αυτοί προβλέπουν τουλάχιστον μια πορεία, ενώ οι αγορολάγνοι έχουν μια μαγική εκδοχή: Βρήκαν το ελιξίριο της νεότητας..)
Ένα για μένα είναι το αρνητικό του, τουλάχιστον με βάση τη δική μου θεώρηση που λέει ότι ο νεόπτωχος θέλει εδώ και τώρα κάποιες λύσεις" για να βγει απ' το λήθαργο.
Να παλέψει για πράγματα που θα φανούν στον κόσμο που υποφέρει εφικτά αύριο και όχι μεθαύριο.
Εντάξει, χρειάζεται μια συνολική ανατροπή για να γίνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα..
Είναι όμως κακό να προσπαθήσει να κάνει κανείς τα πράγματα λίγο καλύτερα;
Δηλαδή έχεις τις βασικές σου αντιρρήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι όμως λύση να προτείνεις σήμερα μόνο την έξοδο από αυτή, όταν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου θα αδυνατείς να κάνεις άλλες συμμαχίες, σε ένα περιβάλλον όπου τα συμφέροντα που προασπίζει το διευθυντήριο των Βρυξελών, έχουν πολλούς άλλους τρόπους να επιβληθούν στις κοινωνίες, πέρα από το εργαλείο ελέγχου (ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ) που λέγεται Ε.Ε.; Όταν αυτό το διακύβευμα του κεφαλαίου (γιατί έχει βασικά σήμερα αυτή τη μορφή) σου δίνει έστω κάποιες δυνατότητες συμμαχιών, ελιγμών κ.τ.λ. για να ξεκινήσεις την αντίδραση...
Και να το πω με ένα παράδειμα: Το Κ.Κ.Ε, μάλλον είχε δίκαιο για το "Μάαστριχτ" την πορεία δηλαδή στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση που έφερε το "σκληρό ευρώ", την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις ιδιωτικοποιήσεις που επιβάλλονται πλέον υπό την απειλή εξοντωτικών προστίμων και άλλα κακά για αυτούς που βασίζονται στην πώληση της εργασίας τους και δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.
Τότε όμως που τα έλεγε, δεν μπορούσε να πείσει πολλούς, γιατί όλοι μέναμε στην κάθετη άρνηση του για την Ε.Ε., από την οποία τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε πάρει σαν λαός πολύ χρήμα, άλλο αν δεν το χρησιμοποιήσαμε σωστά.
Για να συνοψίσω, νομίζω ότι μπορεί να κρατήσει την απώτερη στρατηγική του, αλλά να εντάξει μια πιο ευέλικτη τακτική στον σχεδιασμό του!
Δηλαδή τι θα χάλαγε την ιδεολογική του καθαρότητα, αν προπαγάνδιζε ένα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ "NEW DEAL" της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με αλλαγή του βασικού αναπτυξιακού της προσανατολισμού.

Να ορισμένα σημεία μιας τέτοια συμφωνίας:
Καθιέρωση του 35ώρου.
Λύση του Ασφαλιστικού, χωρίς αυξήσεις ορίων ηλικίας και χωρίς αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους (Που είναι σε μέση και χαμηλή οικονομική κατάσταση οικονομική ανάγκη, κάτω ας πούμε από 15.000 Ευρώ εισόδημα συν 5000 για κάθε παιδί.)
Καμία ιδιωτικοποίηση από δω και μπρος. Περιπτώσεις σαν της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, που είναι στα μαύρα της τα χάλια, αλλά έχει ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο να επιτελέσει (π.χ. άγονες γραμμές), θα εξεταστούν με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας, τόσο τα ειδικά, όσο και τα γενικά.
Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με άξονα τις δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και το περιβάλλον.
Φορολογική μεταρρύθμιση με άξονα το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα μπορεί να δεχτεί κάποιος ειδικό καθεστώς σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, φιλικές στο περιβάλλον που έχουν βάσιμες πιθανότητες να δημιουργήσουν στεθερές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Γιατί να δίνονται κίνητρα για επιχειρήσεις που δημιουργούν επισφαλείς θέσεις εργασίας (π.χ. πολυκαταστήματα κτλ)ή επιβαρύνουν το περιβάλλον (δείτε τι έγινε στα Οινόφυτα..);
"Θέλεις να επενδύσεις, εντάξει θα επενδύσεις όμως όπου θέλει η οργανωμένη κοινωνία και έχει ανάγκη!"
Τέλος ο ρεαλισμός επιτάσει, όπου έχουν δημιουργηθεί από τον ιδιωτικό τομέα καλά αμοιβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας δεν θα "πειραχτούν" αυτοί οι τομείς ακόμα κι αν προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις (πράγμα μάλλον σπάνιο).
Δηλαδή το κριτήριο να είναι το συμφέρον το κόσμου της εργασίας.
Αντίθετα, για τομείς όπως η ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ, το να γυρίσει άμεσα σε σκληρή κρατική ρύθμιση, έστω κι αν δεν ήταν τέλεια, θα ήταν καλύτερα.

Αυτά όλα για να γίνουν μόνο με ρήξεις και άλλου είδους συμμαχίες μέσα στην Ε. Ε.(π.χ. με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα) μπορεί να επιτευχθούν. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει.
Το πιθανό είναι να πέσουν να την φάνε μια τέτοια κυβέρνηση σαν τον Αλλιέντε στη Χιλή.
Βέβαια δεν μπορούν εύκολα να κατεβάσουν τα τανκς πλέον κι έτσι έχοντας κρατούμενα, αλλά δοκιμάζοντας με ορίζοντα συγκεκριμένου χρόνου κάποια πιο ευέλικτη πολιτική, μπορείς να ριζοσπαστικοποίησεις ακόμα περισσότερους πολίτες, που ίσως ακολουθούσαν άλλες δυνάμεις, οι οποίες ίσως θα δίστασουν να υπερασπίσουν το New Deal ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ..

10 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προσπάθησες σίγουρα να είσαι επιεικής με μια "υπόθεση" (το ΚΚΕ εννοώ) ήδη τελειωμένη!
Το κόμμα αυτό αποτελεί πλέον μόνο μηχανισμό που δεν παράγει καμία ιδεολογία και καμία πρόταση που να αντέχει σε σοβαρή κριτική.
Αυτοσκοπός του είναι η εκλογική του επιβίωση και γι' αυτό περιχαρακώνεται συνεχώς, υιοθετεί οτιδήποτε λαϊκιστικό κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα, ουσιαστικά αντικατέστησε τον διεθνισμό από έναν ιδιότυπο πατριωτικο-εθνικισμό κλπ.
Θεωρεί πλέον ανοιχτά πως στρατηγικός του αντίπαλος είναι το ΠΑΣΟΚ και θα ήταν αφάνταστα ικανοποιημένο αν κυβερνούσε διαρκώς η Δεξιά και αναδεικνύονταν το ίδιο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα ποσοστό π.χ. 25%.
Στην αγωνιώδη προσπάθεια να επιβιώσει μετετράπηκε σε κόμμα διαμαρτυρίας (εξ ου και το σύνθημα "ανυπακοή"), πασχίζει να αποφύγει κάθε διαρροή της εκλογικής του βάσης προς την κεντροαριστερά μένοντας όμως εκτεθημένο προς την ακροδεξιά!
Και είναι βέβαιο πως, αργά ή γρήγορα, η λαϊκιστική ακροδεξιά θα ... λεηλατήσει την αποϊδεολογοποιημένη βάση του!

μελονικος είπε...

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν ,δεν είμαι δα και δεσμευμένος πουθενά , θέλω να σου πω , και μόνο γιατί δείχνεις καλοπροαίρετος, ότι έτσι πρέπει να κάνει. Τα ποσοστά δεν έχουν σημασία. «εκφράζω μόνο δικές μου απόψεις» Το 6 θα μπορούσε να είταν 3- 15 , 25.
Το εν λόγο κόμμα λειτουργεί διαφορετικά από τα αστικά κόμματα. Έχει μεγαλύτερη αξία η καθαρότητα γραμμής παρά τα ποσοστά.

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρ, Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει σχέση με την ακροδεξιά.
Απλά οι θέσεις που κατά καιρούς παίρνει και μοιάζουν με τις ακροδεξιάς, οφείλονται στον σκληρό "αντιιμεπριαλισμό" και αντιαμερικανισμό του.
Αυτό που λέγεται σήμερα άνοιγμα των συνόρων κτλ έχει κινητήρια δύναμη το κεφάλαιο και αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί ανησυχίες. Μη ξεχνάτε σχεδόν μια δεκαετία μόλις πριν τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, ο κόσμος περνούσε μια ανάλογη με τη σημερινή φάση και μετά ξέρετε τι επακολούθησε...
Δεν συμμερίζομαι το ΚΚΕ στην έλλειψη ευελιξίας του, αλλά όχι και ακροδεξιό!
Για παράδειγμα από ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ του "Μακεδονικού" είχε τη μόνη ορθολογικά πατριωτική στάση:
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Δηλ, αν λυθεί με μια συμφωνία π.χ. το θέμα του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, το όνομα δεν πειράζει.
Αλλά, όλοι οι έξυπνοι ήθελαν να κάνουν μπίζνες εκεί και από την άλλη να αφιονίζουν τον λαό με τσάμπα εθνικισμό!
Φίλε νίκο, καλωσήρθες!
Εγώ θα ήθελα το ΚΚΕ να είναι ένα μεγάλο κόμμα σαν το ΑΚΕΛ της Κύπρου!
Η κινητικότητα και η ευελιξία σίγουρα ενέχει και τον κίνδυνο του λάθους...
Η κοινωνία προχωράει όμως μέσα και από τα λάθη της!
Παιδιά, πειρσσότερα για το θέμα στο άλο πόστ που ετοιμάζω, όπου υπάρχουν ΣΥΝ< ΛΑΟΣ< ΛΟΙΠΑ και "κλείσιμο"..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα διαφωνήσω με τον Άσκαρ επειδή το ΚΚΕ δεν είναι ένα κόμμα που αγωνίζεται για την επιβίωσή του και τούτο το αποδεικνύει η ισχυρή του συνδικαλιστική παρουσία που είανι ιδιαίτερα ενισχυμένη στη σκέψη των εργαζομένων άσχετα αν δεν εκφράζεται η σκέψη τούτη σε ψήφους. Ωστόσο, προσωπικά το κατηγορώ ότι μπαίνει σε μία λογική αστικοδημορκατική και αγωνίζεται να αυξήσει τα ποσοστά του ακολουθώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο -ιδεολογικά- τρόπο.

Από την άλλη, παράγει ακόμα ιδεολογία. Απλά συμβαίνει να μην ξέρουμε λεπτομέρειες για αυτήν αφού δεν προβάλλεται πουθενά. Ασχολείται άραγε κανείς με τις νέες εκδόσεις (πολιτικού βιβλίου) της Σύγχρονης Εποχής;

Το πρόβλημα του ΚΚΕ δεν είναι ότι απλά δεν προσπαθεί να βρει λύσεις για το παρόν στοχεύοντας μόνο στο ανατρεπτικό μέλλον -μάλιστα, κομμούνι διατυπώνει τέτοιες θέσεις, αλλά δε διατυπώνονται και ακόμα χειρότερα τα μέλη του κόμματος δε γνωρίζουν πώς να τις μεταφέρουν στον κόσμο-, αλλά ότι απομονώνεται και περιχαρακώνεται στη μοναδική αλήθεια. Δε μιλάω για συμμαχίες (αυτές είναι θέμα στρατηγικής), αλλά για μία μοναδικότητα θρησκευτικής προσήλωσης στη μοναδική γνώση της αλήθειας. Μόνο αυτοί είναι σωστοί και μόνο τούτοι έχουν το δίκιο ή επιβεβαιώνονται και ουδείς άλλος. Βέβαια τούτο όπως είπα είναι αποτέλεσμα του μεσιανιστικού φανατισμού που προκαλεί μία άρτια επιστημονικά ιδεολογία -την οποία όμως πολλοί προσεγγίζουν δογματικά χωρίς να της αξίζει επειδή χωρίς ιδεολογικό επίπεδο δεν την κατανοούν.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Και η ακροδεξιά είναι αντίθετη στο κεφάλαιο, τον καπιταλισμό, την παγκοσμιοποίηση...
Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ μετεράπη σε ακοροδεξιό κόμμα όμως σίγουρα εξελίχθηκε σε προπύργιο του μικροαστικού συντηρητισμού!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ασκαρ, επειδή έννοιες σαν τον μικροαστικό συντηρητισμό είναι πολύ ανοιχτές σε κάθε είδους ερμηνείες θέλω εξηγήσεις:
Είναι μικροαστικός συντηρητισμός, όταν δεν θέλεις να χάσεις τουλάχιστον το ασφαλές πλαίσιο του κοινωνικού κράτους, κερδίζοντας μια δήθεν "ανοιχτή κοινωνία" που 20 χρόνια τώρα την προσπαθούν καιτιο μόνο που γεννάει είναι αστάθεια, ανεργία και αμορφωσιά;

animalis είπε...

Κανένα κόμμα δεν είναι μικρό, όταν έχει μεγάλη ιστορία.
Καμία ψήφος δεν είναι χαμένη όταν έχει πολιτική βάση.
Κρίνω, διαφωνώ, συγκρούομαι αλλά η ιστορία με διδάσκει

Ανώνυμος είπε...

Καλως ήρθες animalis
"Καμία ψήφος δεν είναι χαμένη όταν έχει πολιτική βάση".
Συμφωνώ.

Ανώνυμος είπε...

Συντάσσομαι κατά το πλείστον μετά του Ασκαρδαμυκτί, μολονότι δεν θεωρώ (ακόμα) το ΚΚΕ μια τελειωμένη υπόθεση. Βέβαια, αν το ίδιο δεν αντιληφθεί την κρίση ταυτότητας στην οποία έχει περιέλθει μετά τη διάλυση της Σ.Ε. κι αν το ίδιο δεν κάνει κάτι γι αυτό (…έστω να δείξει εμπράκτως πως την αντιλαμβάνεται) μοιραία η υπόθεση θα τελειώσει κάποτε, πράγμα που απεύχομαι, για το καλό όλων μας. Σε ανύποπτο (…μη προεκλογικό) χρόνο, είχα γράψει πως η Αριστερά της τρέχουσας δεκαετίας, έχει περιέλθει στο εξής (τραγελαφικό ίσως) δίλλημα :
Να διαφυλάξει τις δοκιμασμένες αξίες του παρελθόντος, υπερασπιζόμενη έναν, έστω πολυκαιρισμένο αλλά πολύτιμο, ανθρωπισμό, διεκδικώντας τα δικαιώματα των πολιτών όπου γης, απέναντι στις ισοπεδωτικές λύσεις της παγκοσμιοποίησης και της θεοποιημένης αγοράς, αφενός ή να συνταχθεί με τον ξέφρενο εκσυγχρονισμό, που υπόσχονται οι επαγγελματίες του μοντερνισμού και της εργαλειακής, αγοραίας και ετοιματζίδικης ηθικής του. Η Αριστερά κάποτε, ήταν σημαιοφόρος των αλλαγών σε κοινωνικό επίπεδο. Τώρα καλείται να υπερασπιστεί την Ιστορία, την πατρίδα (ως αξιακό σύστημα και βιωμένη εμπειρία – γλώσσα, παράδοση, κουλτούρα, νοοτροπία – δηλαδή) απέναντι στους επαγγελματίες πατριώτες, που ξεπουλούν αδιακρίτως τα όποια κεκτημένα αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Έτσι όμως, βρίσκεται πλησιέστερα στην παραδοσιακή Δεξιά, υιοθετώντας τη συντηρητική ιδεολογία της.
Είμαι ακόμα εκεί και περιμένω από την Αριστερά και ιδιαιτέρως από το ΚΚΕ ένα γενναίο βήμα. Παραθέτω επίσης, ένα απόσπασμα που έτυχε να με εκφράζει α-πο-λύ-τως ...

"Εγώ με το κομμουνιστικό κόμμα έχω δεσμούς μίσους και αγάπης. Από την άλλη μεριά όμως, σιγά σιγά κατάλαβα ότι έχει παρεκτραπεί αυτή η ιδεολογία από την ανθρωπιστική εκκίνησή της. Από τη μια μεριά έχουμε την εκκίνηση, που είναι ανθρωπιστική, ανοιχτή, και από την άλλη έχουμε μία βαρβαρότητα, μία μαυρίλα, η οποία σιγά σιγά αποκαλύπτεται.
Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό αν υπάρχει Αριστερά. Δεν νομίζω ότι η Αριστερά ξέρει καλά τι είναι. Για την Αριστερά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πότε δεν την αναγνωρίζω και πότε μου φαίνεται απαράλλακτη. Θέλω να πω ότι καθώς έλειψε το αυταρχικό καθεστώς του μετεμφύλιου (που ήταν κάτι παραπάνω από λογικός αντίπαλός της, σχεδόν παρτενέρ ή έτερο ήμισυ, έλειψε και της έλειψε) φαντασιώνεται αστυνομικό κράτος, παρακράτος, πραιτωριανούς, συνωμοσίες εναντίον του λαού και των λαών, που τους αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα ενώ κινείται στο 10%. Η Αριστερά έχει δικαίωμα να κάνει λάθη, το κακό είναι ότι τα κάνει πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Προς τη διαίρεση, το κοινωνικοπολιτικό μίσος, το ρεβανσισμό, τον παλαιοημερολογίτικο ριζοσπαστισμό, τον τριτοκοσμισμό, την άρνηση και τον κρυφό της έρωτα με τη βία. Επιμένει στην πάλη των τάξεων, χωρίς να μας λέει καθαρά ποιες τάξεις εννοεί εκτός από το κεφάλαιο, γιατί κάποιες κατηγορίες προνομιούχων είναι προστατευόμενοί της. Επιμένει στη συγκρουσιακή λογική με το κράτος μόνο. Και αντί να προχωρήσει σε κάθαρση της δικής της ιστορικής συνείδησης, με ειλικρινή αυτοκριτική και εμβόλιο δημοκρατικότητας, εξακολουθεί να έλκεται από ό,τι ολοκληρωτικό, οπισθοδρομικό και επικίνδυνο σέρνεται στον κόσμο. Οχι, ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι η ντροπή του ανθρώπινου γένους, όπως θέλει να μας πείσει ο νέος ανατολισμός αριστερής βλακείας. Οχι, δεν είναι υπεράνω κριτικής οι άλλοι πολιτισμοί, δεν είναι το ίδιο όλες οι αξίες. Το συμπέρασμα είναι ότι η ελεύθερη οικονομία παράγει πλούτο και τον ανισοκατανέμει, ενώ ο κρατικισμός παράγει φτώχεια και την κατανέμει δίκαια, εξαιρώντας βέβαια απ’ αυτήν τη δικαιοσύνη, τη νομενκλατούρα και μερικές ελίτ. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή δαιμονοποιημένο φιλελευθερισμό, σε κοινωνίες όπως οι ευρωπαϊκές, όπου αναπτύσσονται πολιτικές πρόνοιας και αλληλεγγύης. Όλα δεν είναι ιδεώδη κατά την ουτοπία, είναι απλώς σε ανθρωπιστική κατεύθυνση. Αντίθετα, στα μοντέλα που πραγμάτωσε η κομμουνιστική ιδεολογία, παντού, απέτυχε, έφερε φτώχεια και ανελευθερία. Και συντηρήθηκε μόνο με την τρομοκρατία. Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους την πραγματικότητα, αντί να είμαστε οι αιώνιοι αντίπαλοί της.

Δημήτρης Ραυτόπουλος, Καθημερινή, 4.2.2007"

Ανώνυμος είπε...

Ναι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς σήμερα. Να παέι πέρα από την πραγματικότητα. Όχι να τηςν εξαγιάσει (όπως έκαναν οι "εκσυγχρονιστές"), αλλά ούτε να την αρνηθεί μεταφυσικά.
Βέβαια, όπως έχω πει, καμία φορά χρειάζεται και άμυνα, ως προσωρινό όμως μέτρο..

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου