Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2007

Παπανδρέου - Βενιζέλος με "άδειες κερκίδες";

O κ. Παπανδρέου είχε δίκιο σε όσα είπε χθες το βράδυ.
Δεν φταίει κυρίως αυτός για την ήττα, αλλά τα 11 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τα 4 τελευταία (του "Ολυμπιακού Εκσυγχρονισμού") , τα οποία εδραιώσανε στον κόσμο την πεποίθηση ότι η παρούσα Αξιωματική Αντιπολίτευση φταίει για τη "νέα φτώχια".
Ο ίδιος ο αρχηγός της βέβαια, φαίνεται να κατάλαβε - έστω την ύστατη στιγμή- τις επιθυμίες της βάσης.
Όχι ασφαλώς της κομματικής (αυτή ήθελε γρήγορα ξανά την εξουσία), αλλά κυρίως της κοινωνικής (δηλαδή τα μικρομεσαία στρώματα των πόλεων και οι αγρότες).
Αυτό είναι το λάθος του: η αργοπορεία.
Χτες έστω και φραστικά έκανε μια πολιτική στροφή.
Αν είναι αληθινές οι χτεσινοβραδυνές προθέσεις του, εγείρεται ένα μεγάλο πολιτικό Θέμα: Έχει συνειδητοποιήσει πως ουσιαστική αλλαγή για το ΠΑΣΟΚ σήμερα, μάλλον είναι
ένας δρόμος πιο προωθημένος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 20ετία την Ευρωπαϊκή Σοσιαλοδημοκρατία να περπατά;

Βέβαια τώρα θα έχει φανερή αντιπολίτευση και αυτό είναι καλό.

Της Ελλάδας ένα πρόβλημα είναι ότι κυριαρχούν πάντα οι παρασκηνιακές διαμάχες ..

Συμβουλή στον κ. Βενιζέλο (που είναι και μπλόγκερ και ίσως διαβάσει αυτές τις αράδες):
Οι φιλοδοξίες για προσωπική συμβολή στην διαπάλη των ιδεών είναι θεμιτές.
Η δημοκρατία σίγουρα χρειάζεται και (εσωκομματική) αντιπολίτευση.
Παρόλα αυτά, ας μην στηρίζεται στα Σημιτικά ρετάλια , στους Παλαιοπασόκους και στα συγκροτήματα των Μ. Μ. Ε .
Η εξουσία για την εξουσία δεν είναι το παν. Έστω κι αν χτες επιβεβαιώθηκε μόνο μερικά αυτή η θέση μου.
Προσωπικά ξέρω αρκετούς που ήταν "φίλοι" του ΠΑΣΟΚ από το 1981.
Χτες δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, διακηρυγμένα μάλιστα....
Από κανέναν δεν άκουσα ότι φταίει η Φώφη, η Πατουλίδου, ο …, η… και τα άλλα λάθη τακτικής του Γιώργου.
Φταίει που δεν αισθάνθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα τους, αλλά και όταν αυτό επιτέλους άρχισε δειλά να το κάνει δεν ήταν σίγουροι, γιατί είχαν και μνήμη:
Η θέση τους χειροτέρεψε ουσιαστικά επί ΠΑΣΟΚ και απλά επί Ν.Δ. επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η κατάντια τους.
Σίγουρα η ΝΔ δεν ήταν μια καλή διαχειριστικά κυβέρνηση και ίσως σε θέματα τακτικής το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη να ήταν καλύτερο.
Αλλά το σημερινό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι θέμα τακτικής.
Αν συνεχίσει έτσι εμείς, όλοι οι ανεξέλεγκτοι και «ασύμμετροι» (χι χι) παράγοντες, θα το «ροκανίζουμε» συνειδητά, μαζί με τη ΝΔ φυσικά. ...(κ. Γιαννάκου καλημέρα) και το «ροκάνισμα» θα " πιάνει τόπο" εκεί πιο πολύ εκεί, γιατί και κυβέρνηση δεν είναι και κοινωνικά πιο ευάλωτο είναι .
Ο Γιωργος Παπανδρέου κάτι κατάλβε χθες το βράδι. Οι κάθε λογής «πρασινοφρουροί»;

18 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τούτη τη στιγμή είναι καλοδεχούμενη κάθε άποψη και ιδιαίτερα οι καλοπροαίρετες και ζημωμένες με τη ζωή... σαν τη δική σου!
Ελπίζω κι εγώ να σε διαβάσει κι ο Βενιζέλος...
Εγώ πάντως θέλω το χρόνο μου για να διαμορφώσω ολοκληρωμένη απόψη σχετικά..

Ανώνυμος είπε...

Ασκαρ.
Καλό είναι να προβληματιστούν και όλα τα μέλη και «φίλοι» του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός σοσιαλιστικός χώρος βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Πρέπει να το πάρουνε απόφαση → διλήμματα:
1. Διαχείριση μια (φθίνουσας) εξουσίας ή παραγωγή πολιτικής.
2. Με τον κόσμο της Εργασίας ή με το περιοδεύον κεφάλαιο.

(Όπως σου έχω πει νοιάζομαι, διότι μπορεί να μη ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου «μη δογματικό, αλλά ριζοσπάστη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ» )

Λέω να αλάξω το νικ νέιμ
Τι θα έλεγες για «Οραματικός Ρεαλιστής»;

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Συμφωνούμε όπως πάντα φίλε και .... συναγωνιστή Τσουκνίδα...
Ίσως σε κάποια σημεία θα τα έλεγα λιγάκι διαφορετικά...
" Η ΝΔ ... Δεν ήταν μια καλή διαχειριστικά κυβέρνηση..."
Ήταν ΚΑΚΗ ακόμη και διαχειριστικά!
Να τα λέμε τα πράγματα όπως τα βλέπουμε, χωρίς ευγένειες...
Δίκιο έχεις και για τον Γ.Π.
Όταν ανέλαβε, ο κόσμος του φώναξε "άλλαξέ τα όλα..."
Πού έκανε τις μεγάλες ανατροπές;
Μήπως γι' ΑΥΤΗΝ την ανεπάρκειά του πρέπει να ΠΛΗΡΩΣΕΙ; (ρωτάω... δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση....)
Ας μας πει κάποιος πιο ... μέσα στα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βεν. τί σηματοδοτεί;
Την πιο μαχητική αντιπολίτευση, ή την υπεράσπιση του παλιού ή παλιότερου ή παλαιότατου ΠΑΣΟΚ;;
Θα φέρει μήπως εκείνος το νέο;;; Θα τα αλλάξει όλα .... ΚΑΙ αυτός;;
Έτσι για να ξέρουμε τί θέση να πάρουμε και μεις....οι απ' έξω και πιο αριστερά..., ωστόσο ελεύθεροι και ... ωραίοι.... (γι' αυτό και ... μοιραίοι??)
Τώρα να το πούμε κι αυτό...
Παίξανε το ρόλο τους και οι .... πατάτες της τελευταίας στιγμής, όπως και τα ήξεις-αφίξεις με το αρθρ.16 και και και....
Η γενική εικόνα όμως είναι που μένει στο τέλος..... Κι αυτή ήταν λίγη, άτολμη, αμήχανη, εγκλωβισμένη και -συγχωρέστε με- δεξιόστροφη και όμηρος της γνωστής ... "κάστας"....
Λυπάμαι αν κάποιους στενοχωρώ...
Έτσι τα ΄βλέπω, έτσι τα γράφω...

Ανώνυμος είπε...

Τον Ευ.Βεν.,εκτός από το Α16 που είχε αντίθετη άποψη λόγω ίσως και επαγγελματικού χώρου, δεν τον θυμάμαι να έχει κάποια διαφορετική πρόταση για να ξέρουμε τι θέλει από το ΠΑΣΟΚ.
Αν κρίνουμε από τα πρόσωπα μπορεί να θέλει μια σύζευξη Κουλούρη- Παπαντωνίου χι χι...
Ο ΓΑΠ αμφιταλαντεύτηκε πάρα πολύ και το πλήρωσε.
Όμως έχει ένα δίκιο, απί το "θινκ τάνκ" της σημερινής Σοσιαλδημοκρατίας πολύ λίγες έτοιμες λύσεις μπορούσε να πάρει και ο μηχανισμός ΠΑΣΟΚ διψά για γρήγορη επανάκτηση της εξουσίας, ή τουλάχιστον την οπτασία ότι αυτή είναι κοντά.
Τώρα για τους "επιγόνους" έχω μια άποψη, εκφρασμένη μάλιστα, αλλά να τα πράγματα δεν είναι πάντα "άσπρο -μαύρο".
Από την άλλη μπορεί να είναι και δική μου όπτασία να ψάχνω να βρω τον Έλληνα Λαφοντέν.

μελονικος είπε...

Το Πασόκ δεν ήταν ποτέ κόμμα. Δεν είχε ιδεολογία. Ήταν κίνημα.. Δηλαδή, ενός αντρός κατασκεύασμα και αρχή. Και άλλο Αντίοχος και Ευμένης και άλλο Μ. Αλέξανδρος. Θα βολοδέρνει κάμποσο και θα διαλυθεί στα ων συνετέθει. Περασμένα μεγαλεία που διηγώντας τα να κλαις Και όσο πιο γρήγορα ξεραθεί ο παλιός ο πεύκος τόσο πιο γρήγορα γίνεται ο νέος. Θέλει χώρο να μεγαλώσει. Ίσως οι επίγονοι με τους πολέμους που θα ξεκινήσουν να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στην αριστερά και στο κίνημα να αναδιοργανωθούν. Θα δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Νίκο, το ίδιο πίστευα κι εγώ το ’89, και αναστήθηκε ο παππούς. Το ίδιο το ‘95 και προέκυψε εκσυγχρονισμός που πήρε τον μισό τότε ΣΥΝ.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ένα συγκεκριμένο ιστορικό χώρο.
Αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας.
Ο χώρος αυτός βιώνει σήμερα ένα τέλμα, που άργησε να συνειδητοποιηθεί γιατί δεν έπεσε κανένας τοίχος, όπως αυτός του «υπαρκτού».
Κάνουμε σκληρή κριτική και «πολιτικό ροκάνισμα», όταν συμπλέει με τον νεοφιλελευθερισμό , όταν συμπλέει με τα εγχώρια «διαπλεκόμενα», ή όταν, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσπαθεί να μη δώσει ουσιαστική απάντηση στον κόσμο της εργασίας ναι.
Να κάνουμε αυστηρή, αλλά εποικοδομητική κριτική όταν τυρβάζει περί πολλών, αλλά αρνείται να παραδεχτεί το σημερινό κοινωνικό μέτωπο που δεν είναι άλλο από την υποβάθμιση ή την αναβάθμιση της αξίας της εργατικής δύναμης.. (Εδώ βάζω και το κοινωνικό κράτος και την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί στην ουσία είναι πληρωμή των εργαζομένων με άλλον τρόπο).
Αυτό το τελευταίο ήταν η περίπτωση Γ. Α. Π.
Ας μη λέμε κι όλας ότι θα αντικαταστήσουμε αυτόν τον χώρο . Είναι υπαρκτός παγκόσμια.
Πιστεύω ότι μόνο σε επαναστατικές εποχές ίσως καταργηθεί από τα πράγματα.
Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ το περιεχόμενο μιας νέας κοσμοϊστορικής αλλαγής. Μπορώ όμως να φανταστώ ένα δικαιότερο κράτος σήμερα, το οποίο μπορεί και να προωθήσει και 2-3 δομικές αλλαγές ακόμα και στον «τρόπο παραγωγής».

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφές ότι η "δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη|" είναι εγκλωβισμένη στα τεράστια πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος. Ο Γ.Παπανδρέου βεβαίως δεν ήταν απών, αλλά δεν προσδιόριζε την πολιτική, αυτή ήταν δημιούργημα του Κ. Σημίτη (δεξιός, αναξιόπιστος και εκφραστής των μονόδρομων), αυτός εγκλώβισε και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε δεξιές πολιτικές.
Βεβαίως ο Γ.Π. έχει μερίδιο της ευθύνης, κυρίως δεν κατάφερε να επανασυνδέσει το κόμμα με την κοινωνία, τα κινήματα και τις ανάγκες της. Επίσης προέβη σε επιλογή προσώπων που δεν έχουν και πολλά ή τίποτα να πουν στην κοινωνία (σοσιαλκομμουνιστικό κατάλοιπο αυθαίρετης επιλογής τυχαίων), την ώρα που η κοινωνία και η πολιτική δεν έχουν την ανάγκη φαυλοκρατίας, αλλά ανάδειξης των αξιών και των αξίων. Ομως εξέφρασε τελικά αριστερό πολιτικό λόγο. Αντιθέτως ο Ε. Βενιζέλος εκφράζει και συσπειρώνει την "εκσυγχρονιστική" δεξιά. Από την άποψη της σημαντικής είναι σαφές ποιοί συσπειρώθηκαν μαζί του. Ομως ο τόπος δεν έχει ανάγκη από δύο δεξιά κόμματα. Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει σε προοδευτικές λύσεις και όχι να εγκλωβιστεί στην δεξιά πολιτική σκέψη και στα κοινωνικά της αδιέξοδα.

μελονικος είπε...

Δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από δύο ιδεολογίες. στον πόλεμο εργασίας κεφαλαίου.
Για με την εργασία , για με το κεφάλαιο θα είσαι. Και λίγο έτσι και λίγο γιουβέτσι δεν γίνεται. Είναι εκ του πονηρού. Τη σοσιαλδημοκρατία νυν και αείν τη χρησιμοποιεί το κεφάλαιο για να χτυπήσει το κίνημα. Γιαυτό και σοσιαλφασισμό
τη λένε.. Το σίγουρο είναι πως θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να την αναστήσουν.
Θα το δούμε και αυτό. Αλλά τώρα δεν είναι 90 . Και πιο δυνατοί είμαστε και το κίνημα πιο ώριμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ίδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

Nίκο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η διάταξη της μάχης. Διαφοερτικοί στόχοι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ναι, διαφορετικά στρατηγικά σχέδια για αυτόν τονμ ίδιο στόχο ναι, που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των στρατηγών. Οι πόλεμοι κερδίζονται από πολλούς στρατηγούς που μπορεί να συσκεφθούν. Δεν είμαι οπαδός των ιεραρχιών..

Ανώνυμος είπε...

"Βεβαίως ο Γ.Π. έχει μερίδιο της ευθύνης, κυρίως δεν κατάφερε να επανασυνδέσει το κόμμα με την κοινωνία, τα κινήματα και τις ανάγκες της. Επίσης προέβη σε επιλογή προσώπων που δεν έχουν και πολλά ή τίποτα να πουν στην κοινωνία , την ώρα που η κοινωνία και η πολιτική δεν έχουν την ανάγκη φαυλοκρατίας, αλλά ανάδειξης των αξιών.."
Αυτό το πήρες μέσα από το κεφάλι μου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Ενδιαφέρουσα κουβέντα. Κοινή συνισταμένη; Δεν είναι θέμα προσώπων, όσον αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά ιδεολογικοπολιτικό. Σίγουρα ο Παπανδρέου εκφράζει έναν πιό "αριστερό" πολιτικό λόγο, σε σχέση με τον Βενιζέλο,αλλά αυτό, κατά την γνώμη μου, δεν αρκεί. Πρέπει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώτα να συζητήσει τα αίτια της ήττας, να ξεκαθαρίσει την μετέπειτα πορεία του και μετά να δούμε ποιός μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την πορεία ως ηγέτης.
Αυτή η πορεία πιστεύω πως πρέπει να οδηγεί στην σύνδεση του Κινήματος με την κοινωνία, τα κοινωνικά κινήματα, τον κόσμο της εργασίας. Οι πολίτες έχουν αναγκη από ένα δυνατό κόμμα που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μη προνομιούχων κι όχι ένα ακόμα κεντρώο (με κλίση προς τα Δεξιά) Κόμμα.
Κι αυτό παρ΄ ότι θεωρώ ότι το πιστεύει ο Παπανδρέου δεν το κατάφερε (ή δεν τον άφησε το κομματικό κατεστημένο του Σημιτικού Εκσυγχρονισμού;). Δικαιούται νομίζω να του δοθεί η ευκαιρία. Στο χέρι του είναι να την αξιοποιήσει.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΩΡΓΟ Σήμερα θα είναι πιο δύσκολο στην ηγεσία να κάνει αλλαγές από τα πάνω.
Αυτό που πρέπει να κάνουν, όσοι έχουν σαφή σοσιαλιστική ιδεολογική τοποθέτηση και είναι ακόμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνουν ένα εσωτερικό κίνημα από τα κάτω. Να υποστηρίξουν την ηγεσία που είναι πιο κοντά σε αυτούς, αλλά να μην εγκλωβιστούν. Αν εκφράζουν ένα 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύω ότι το εκφράζουν, να μείνουν συσπειρωμένοι αναδεικνύοντας και νέα άφθαρτα πρόσωπα ως εκπροσώπους τους.(Παναγιωτακόπουλος- Κοτσακάς- Άκης ανήκουν σε προηγούμενη εποχή)
Έτσι τα συσπειρωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα θα δυσκολευτούν. Αυτά πάντα πάντα θέλουν να μπουρδουκλώνουν κόμματα εξουσίας- ακόμα και το ΚΚΕ, αν έρθει σε αυτή τη θέση, δεν έχουν ενδοιασμούς και δεν τους ενδιαφέρει η βιτρίνα.

Να ένα κεντρικός άξονας για μένα μιας έστω μεταρρυθμιστικής σοσιαλιστικής πλατφόρμας:
http://tsouknida.blogspot.com/2007/08/blog-post_20.html

Ανώνυμος είπε...

Τελειώνει το Πασόκ δυστυχώς (ως κόμμα εξουσίας). Υπάρχει μια σημαντική μερίδα αριστερών ψηφοφόρων που στήριζε παραδοσιακά το κίνημα και αυτοί οι άνθρωποι, αν εκλεγεί η προσυμφωνημένη μαριονέτα των νταβατζήδων εκδοτών, θα αναχωρήσουν για άλλες πολιτείες...
Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ
ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ
ΓΕΝΕΣΘΩ
Για να τελειώνουμε. Για να ξέρουμε που θα στεγαστούμε εάν επέλθει το μοιραίο για το κίνημα και τον τόπο.Ας μην χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος.
Γιώργο Παπανδρέου είμαστε μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Αλλάζουν τα δεδομένα στο κομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Μετά την αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου κατάληψης «με ρεσάλτο» του Κινήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καψής, από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος είχε ετοιμαστεί από καιρό για να είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι εγκέφαλοι του παρασκηνίου το ξανασκέφτονται.
Ο στόχος παραμένει ίδιος: Η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου και η αντικατάστασή του με κάποιον δικό τους άνθρωπο. Γι αυτό και ο Γιώργος υπονομεύθηκε σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό πως έκανε τρία χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος για να δει ένα πρωτοσέλιδο υπέρ του στις θεωρούμενες φιλικές προς αυτόν εφημερίδες.
Την ίδια στάση ή μάλλον χειρότερη κράτησαν και τα «φιλικά» κανάλια, τα οποία μεγέθυναν οτιδήποτε δεν πήγαινε καλά στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό ήταν σημαντικό είτε ασήμαντο, ενώ την ίδια στιγμή κατάπιναν "την κάμηλο" της κυβερνητικής ανικανότητας και της επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα.
Το σκηνικό της υπονόμευσης συνεχίστηκε μέχρι τις εκλογές, ώστε να είναι σίγουρη η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που ήθελαν.
Πρώτη τους επιλογή, για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρωταγωνιστής της εσωστρέφειας με τη βοήθεια και του Γιάννη Πρετεντέρη. Ο οποίος έθετε κάθε φορά, από «Το ΒΗΜΑ» το θέμα γύρω από το οποίο θα κινούνταν η κριτική των βουλευτών κατά της ηγεσίας, καθώς οι βουλευτές έχουν εθιστεί στο να ξεκινούν τη μέρα τους διαβάζοντας την πρωινή εφημερίδα του Λαμπράκη και ειδικότερα τις στήλες «Πανδώρα», «Βηματοδότης» και τη στήλη του Πρετεντέρη.
Από κοντά και το συγκρότημα Μπόμπολα, με το «Έθνος» και το Μέγκα (στο οποίο εκείνος καθορίζει τη γραμμή) και έχει μεγάλα συμφέροντα στα δημόσια έργα και άνθρωπό του στην κυβέρνηση Καραμανλή, από την οποία συνεχίζει να παίρνει όλα τα μεγάλα έργα, τον Γιώργο Σουφλιά. Ο οποίος "τα έχει βρει" και με τον Λαμπράκη.
Λαμπράκης και Μπόμπολας, στα 3,5 χρόνια που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν αρκετές φορές μαζί του.
Τα θέματα που συζητούσε μαζί τους αφορούσαν… τις ασθένειες στον τρίτο κόσμο, το AIDS, την καρέτα-καρέτα κλπ, κάνοντας έτσι σαφές πως δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει θέματα διακυβέρνησης και συμφωνιών ανάθεσης έργων ή ρύθμισης των τεράστιων χρεών τους, που θα ισοδυναμούσε με χάρισμα.
Για όλα αυτά τα θέματα, οι «εκδότες του δημοκρατικού χώρου», είχαν πολύ καλύτερη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο "τα βρήκαν" και αναβαθμίστηκαν από «νταβατζήδες» σε έντιμους επιχειρηματίες. Ο Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα "να τα βρει μαζί τους", κατά τη λογική «η δουλειά να γίνεται κι εγώ να είμαι στην εξουσία».
Οι δύο εκδότες ασκούν μεγάλη επιρροή σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Χρ. Λαμπράκη να επηρεάζει περισσότερους βουλευτές απ΄ ότι ο Γ, Μπόμπολας. Η επιρροή του πρώτου ασκείται σε βουλευτές που έχουν στηρίξει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο δεύτερος έχει προτιμήσει το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο.
Το σχέδιο αφορούσε στη γρήγορη κατάληψη του ΠΑΣΟΚ, μέσω, πάντα, δημοκρατικών διαδικασιών , τις οποίες θα κατεύθυναν τα στελέχη που εκείνοι επηρεάζουν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Βενιζέλος και οι δικοί του εκθείασαν την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου.
Ο Γιώργος κατάλαβε γρήγορα(μετά την...σφαλιάρα) "που πηγαίνει το πράγμα" και άλλαξε έγκαιρα στάση, παραπέμποντας σε ευθετότερο χρόνο την όλη υπόθεση.
Από τη στιγμή που η εξ΄ εφόδου κατάληψη του Κινήματος δεν πέτυχε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «καμένος», όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Το σχέδιο, πάντως, της αντικατάστασης του Γιώργου δεν άλλαξε, παρά το ότι ο Σταύρος Ψυχάρης, που θεωρείται ότι κινεί τα νήματα, με το δικό του ιδιόμορφο τρόπο, λέει, πλέον, για τον Βαγγέλη ότι «δεν έχει έρμα».
Η αποδοχή της μετάθεσης των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου για το Νοέμβριο, από μέρους του Β. Βενιζέλου, αποτελεί έμμεση αναγνώριση της αποτυχίας του αρχικού σχεδίου. Αυτό που δεν κατάλαβε το πληθωρικό, κατά τα άλλα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η μετάθεση δεν λειτουργούσε υπέρ του αλλά εναντίον του.
Γνωρίζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων από την προηγούμενη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Χρ. Λαμπράκης, από «Τα ΝΕΑ», ανήγγειλε, την ημέρα της συνεδρίασης, τις διεργασίες για τη δημιουργία «τρίτου πόλου».
Ήταν, ίσως, ο λόγος για τον οποίο ο Β. Βενιζέλος συμφώνησε στη μετάθεση, θεωρώντας, ίσως, ότι θα έχει χρόνο να το ξανασυζητήσει. Ίσως να είναι και ο λόγος για τον οποίο εμφανίσθηκε εκνευρισμένος στη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρθηκε, είχε συμπεριφορά τηλεοπτικού δημοσιογράφου, σχολιάζοντας τους πάντες και τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του.
Την ίδια μέρα εκνευρισμένος εμφανίσθηκε και ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος «βγήκε» σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, για να υποστηρίξει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζεται από τη δεξιά.
Η ουσία είναι ότι αναζητείται η «τρίτη λύση», η οποία, αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος, θα αναδειχτεί μέσα από μια όξυνση της αντιπαράθεσης Παπανδρέου-Βενιζέλου, η οποία θα υποστηριχθεί ότι απειλεί με διάσπαση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ως ενωτική και υπεράνω «προσωπικών διαφορών», η λύση που θα έχει ετοιμαστεί στο παρασκήνιο.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει, εναλλακτικά, δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει την υποστήριξη του συγκροτήματος Μπόμπολα και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος στηρίζεται από το συγκρότημα Λαμπράκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσο ο Γιώργος στέκεται όρθιος και οι επιθέσεις που δέχεται δεν τον ρίχνουν στο «καναβάτσο», οι επιλογές μπορεί να αλλάζουν μέχρι να βρεθεί τρόπος να γονατίσει ή να το πάρουν απόφαση ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν τη λύση της αρεσκείας τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι δυο τελευταίοι φίλοι είναι θυμωμένοι, γιατί έχουν επενδύσει σε μια σχέση που περνά κρίση.
Εγώ θέλω να ξαναπώ αυτό:"Οι φιλοδοξίες για προσωπική συμβολή στην διαπάλη των ιδεών είναι θεμιτές." (θέλω να δω όμως τις ιδέες. πανταχόθεν..)

Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα ένα φόβο με τα εκδοτικά συγκροτήματα (ο οποίος έχει ρεαλιστική βάση)..
Αν θυμάστε έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή με τον Κωσκωτά..
Δυστυχώς δεν μπορείς τα συγκροτήματα αυτά να τα πολεμήσεις με τα μέσα τους (και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αναδιπλώθηκε στο θέμα αυτό)
Μόνο με οργανωτική ισχυροποίηση και ανεμπόδιστη εναλλακτική πληροφόρηση μπορεί να γίνει κάτι.
Και μόνο το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ ως συσσωμάτωσης, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία φορέων εναλλακτικής πληροφόρησης.
Πέρα από τα νετ - καφέ κτλ, εγώ θα πρότεινα πίεση, ώστε το κανάλι της Βουλής να ισχυροποιηθεί σε αυτόν τον ρόλο με διακομματική διοίκηση βέβαια.
Το θέμα είναι ξυπνήσουν τα μέλη των μεγάλων κομμάτων και να διεκδικήσουν..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Είχα πριν λίγες μέρες δημοσιεύσει ένα κείμενό μου με τίτλο "ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΣΚΑΣΜΟΣ". Επικρίθηκα από κάποιους ότι περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς. Ότι ήταν υπερβολικό.
Δυστυχώς οι εξελίξεις των επομένων ημερών "με δικαίωσαν".
Η "παρελαση" παρατρεχάμενων και μη στα πάσης φύσεως Μ.Μ.Ε. συνεχίζεται με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση.
Μα επιτέλους δεν ντρέπονται;
Νομίζουν ότι τόσο πολύ ενδιαφέρει την Ελληνκή Κοινωνία η όποια άποψή τους για τα εσωκομματικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Και καλά αυτοί περιφέρουν την ανάγκη τους για αναγνωρισιμότητα "από καναλίου είς κανάλιο" και ίσως αισθάνονται ευτυχείς που κάποιοι τους ρωτάνε για την γνώμη τους.
Δεν βλέπουν ότι γελοιοποιούν το Κίνημα και τις διαδικασίες του;
Η βάση, μέλη και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τι φταίνε;
Πως να εκφράσουν την αηδία τους; Βλέπετε αυτούς δεν τους ρωτά κανένας.
Κι αλήθεια για την ευθύνη την δική σας ποιός θα μιλήσει;
Ούτε ένας λόγος αυτοκριτικής! Όλοι σας "τα λέγατε", όλοι σας "διαφωνούσατε", όλοι σας "είχατε απόψεις".
Ντροπή σας!
Αγαπητοί, σοβαρευθήτε.
Το Κίνημα έχει μπεί σε μια συντεταγμένη πορεία για την εκλογή Πρόεδρου. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.
ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
Πάψτε λοιπόν να "αγορεύετε" για τα εσωκομματικά.
Αλήθεια μήπως θυμάστε ποιός κυβερνά την χώρα; Μήπως ξεχάσατε ότι - και με δική σας ευθύνη - κυβερνά η Νέα Δημοκρατία;
Κουβέντα για την Κυβέρνηση;
Ο "εχθρός" σας είναι μέσα στο Κίνημα, ενώ η Δεξιά δεν σας αφορά;
Ξυπνήστε λοιπόν και ασχοληθείτε με την λαίλαπα για τον λαό που έρχεται.
Γιατί αν συνεχίσετε έτσι, στο τέλος δεν θα έχει καμία σημασία ποιός θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δεν θα υπάρχουν μέλη, φίλοι & ψηφοφόροι, δεν θα υπάρχει ΠΑ.ΣΟ.K.
(δημοσιευμένο στο www.neopasok.blogspot.com)

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο Κόλλια και μόνο αυτή σου η δήλωση σε τοποθετεί στην κοινωνική αριστερά: "Η ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ "ΕΙΔΙΚΩΝ".."
Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο στοίχημα του λαϊκού κινήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Άλλο πάλι και τούτο. Μετά από απαίτηση του σ. Βενιζέλου, στάλθηκε εγκύκλιος στις Δ.Ο. να μην τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Σωστό.
Όμως.....
Όμως ίσχύει μόνο για τους Γραμματείς, τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα Μέλη; Δηλαδή π.χ. ο σ. Λοβέρδος, ή ο σ. Ρέππας το έχουν αυτό το δικαίωμα κι όχι τα μέλη; Δηλαδή τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το έχουν αυτό το δικαίωμα κι όχι τα μέλη των Συντονιστικών; Δάσκαλε που δίδασκες.......
Μα επιτέλους η απηρχαιωμένη, καθεστωτική και βαθιά διχασμένη "ηγετική ομάδα" δεν θα βάλει μυαλό; Θα συνεχίζουν να προκαλούν εμάς, που ποτέ δεν ασκήσαμε κυβερνητική ή κομματική εξουσία;
Δεν καταλαβαίνουν άραγε ότι, στην αγωνία τους για την καρέκλα τους, κάνουν τεράστια ζημιά στο Κίνημα; Όλοι αυτοί που σαν στρατιωτάκια στοιχίζονται πίσω από τους υποψηφίους Προέδρους, τολμούν να ζητούν από εμάς να μην κάνουμε το ίδιο;
Τέλος τα ψέμματα πλέον.
Όποιος Πρόεδρος κι αν εκλεγεί αυτή η "ηγετική ομάδα" έχει τελειώσει. Ότι ήταν να προσφέρει το πρόσφερε, τώβρα ζημιά μόνο κάνει.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ λοιπόν. Ανανέωση ριζική και παντού, σε ΟΛΑ τα Όργανα του Κινήματος. Για να αποκτήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ηγετική ομάδα που να παράγει πολιτική κι όχι γραφειοκράτες σοβιετικού τύπου, έξω από την κοινωνία, με ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές.
Αυτό είναι το καθήκον των Μελών & Φίλων του Κινήματος από τις 12 Νοέμβρη και μετά.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου