Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2007

Γιατί τα παιδιά στρέφονται στα ναρκωτικά; (Υποθέσεις Εργασίας)

Είναι ένα μεγάλο ερώτημα σήμερα γιατί οι νέοι , στρέφονται σταδιακά όλο και περισσότερο στην κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μάλιστα όπως λένε οι δικοί τους είναι οι πιο "ευαίσθητοι" .
Τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει την άισθηση ότι φταίει η περιέργεια και οι κακές συναναστροφές, η πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα της ουσίας, ο «μύθος» που έχει δημιουργηθεί για τα ναρκωτικά, η «έλξη του απαγορευμένου» .
Τελευταία δε, φταίει και η" κακή τους μοίρα", δηλαδή τα γονίδια..
Όλα αυτά μπορεί να παίξουν ρόλο, κυρίως στο να δοκιμάσουν τα παιδιά τα ναρκωτικά..
Ακόμα όμως και γι’ αυτό το στάδιο του "πειραματισμού" υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές αιτίες. Τι έχει να μας πει ένας νέος που ψάχνεται στο "περιθώριο";
Που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να "ταράξει τα νερά";
Μήπως δεν μπορεί να μας μιλήσει αλλιώς;
Ευτυχώς δεν θα εξαρτηθούν όλοι.

Κάποιοι έχουν παραπάνω λόγους για να εξαρτηθούν από τις ουσίες.
Να σχετιστούν με τις ουσίες έως ότου η εξάρτηση τους από αυτές γίνει ένας τυραννικός καταναγκασμός.
Τις αναζητούν γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να φεύγουν από την πραγματικότητα που ζουν.
Τους δίνουν την δυνατότητα ανάμεσα στον εαυτό τους, που δεν τον αντέχουν, και τους άλλους, που επίσης δεν αντέχουν να βάλλουν ένα τοίχο: Ένα φοβερό τσοπανόσκυλο που μας κρατά μακριά τους. Τις Ουσίες

Δεν μπορούν τα παιδιά αυτά να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις με τους Άλλους, το εγώ τους είναι ασταθές, έτοιμο να σωριαστεί με το παραμικρό και να ναρκωτικά έρχονται σαν υποστήριγμα.
Αυτός ο άνθρωπος από την νηπιακή του ηλικία ένοιωσε ότι δεν μπορεί να σχετιστεί και να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.
Ζώντας σε ένα περιβάλλον υπερπροστατευτικό, ή άτεγκτο, με δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, βίωσε τις κοντινές σχέσεις, τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους ως απειλή, γι αυτό βάζει τον τοίχο των ναρκωτικών.
Ζητά αυτό το δεκανίκι, ως απόλυτη και απρόσωπη εξάρτηση, για να συνεχίζει να είναι άβουλος.

Άλλη μία περίπτωση είναι να βίωσε έναν «υπόγειο», αλλά ωστόσο αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των γονέων του, ή άλλων αγαπημένων του προσώπων, γεγονός που τον έκανε πολύ ευάλωτο, με τα «κομμάτια» του να είναι μέσα του σε μια διαρκή σύγκρουση. Έτσι η χρήση και η φυγή μέσα από αυτή, να είναι μια λανθασμένη βέβαια προσπάθεια κατευνασμού.

Όταν δεν του δόθηκαν οι ευκαιρίες για να δοκιμάσει μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της οικογένειας δεξιότητες, ικανότητες, είναι απροετοίμαστος για την ζωή.
Όταν δεν κατάφερε μέσα στο σπίτι να του αναγνωριστεί ότι συχνά μπορεί να κάνει και λάθη, ότι μπορεί να υπάρξουν πράγματα στα οποία δεν θα τα καταφέρνει τέλεια, το «άγχος αποχωρισμού του» από τους δικούς του, μπορεί να γίνει τόσο δυνατό, ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον αιτία στο πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης.
Χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να μείνει το αδύναμο, «μεγάλο παιδί» στην οικογένεια.

Χώρια, που όταν ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που του λείπει η πρωτοβουλία και η ζωντάνια, όταν κάποια στιγμή αναγκαστικά φύγει από αυτό, μπορεί και να το ως ευκαιρία για νέες, δυνατές «εμπειρίες»...

Επιπρόσθετα για ένα άνθρωπο με αυτή την προσωπική ιστορία τα διάφορα τραυματικά μεν, αλλά πολύ πιθανά στη ζωή βιώματα, δηλαδή απώλειες, χωρισμοί, θάνατοι, κλπ, αποκτούν άλλη, τρομακτική δυναμική.

Αλλά ποιά βιώματα; Εδώ υπάρχει η γνωστή κρίση της εφηβείας…Κανένας άνθρωπος δεν υπάρχει που να μην πέρασε την κρίση της εφηβείας και να μην την ξεπέρασε.
Ο έφηβος όμως με την ψυχολογική κατάσταση που περιγράψαμε, αισθάνεται να βαθαίνει το εσωτερικό του κενό και προσπαθεί σ’ αυτή τη στιγμή που μεγαλώνει ο πόνος του, η ανία, το άγχος του να ναρκώσει το ψυχικό του όργανο με ουσίες.

Θέλετε κι άλλα;
Μεγαλώνει μέσα σε μια πραγματικότητα που δεν εμπνέει το άτομο να συναντήσει τους άλλους στη βάση κοινών αξιών, πεποιθήσεων, σκοπών.
Κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ότι ζούμε το τέλος των κοινωνικών αναφορών, ζούμε σε μια εποχή ατομοκεντρισμού.
Ο νέος αισθάνεται έτσι κι αλλιώς μεγάλη μοναξιά μέσα σ’ αυτή την ατομο-κεντρική κοινωνία, μακριά από όλους, χωρίς τη δυνατότητα να έχει κοινωνικά στηρίγματα, να έχει πρότυπα. Φανταστείτε τώρα τη μοναξιά του, να επιδεινώνουν και άλλοι πιο προσωπικοί παράγοντες.
Οι γονείς του -που έτσι κι αλλιώς στην εφηβεία αισθάνεται την ανάγκη να γκρεμίσει από το βάθρο τους- του φαίνονται πολύ μικροί, δεν μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους.
Δεν έχουν κάτι δυναμικό, κάτι δημιουργικό να του δώσουν.
Συνήθως στην Ελλάδα στερούνται ακόμα και την επικοινωνία με φίλους, γιατί δεν έχουν χρόνο. Πρέπει να δουλεύουν από το πρωί ως τα μεσάνυχτα για να του προσφέρουν ανέσεις και φροντιστήρια..

Και τι να βάλει στη θέση των γονέων. Τους σταρ που κέρδισαν σχεδόν αυτόματα και χωρίς πολύ κόπο δόξα και χρήμα;
Μάλλον αυτός δεν θα το πετύχει και βαθιά μέσα του το ξέρει και μεγαλώνει ο πόνος του..

Να αναφέρουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι περισσότεροι νέοι ήδη από το γυμνάσιο εργάζονται πάνω από 12 ώρες.
Και αυτός από μόνος του είναι ένας παράγοντας σημαντικός για την κατάχρηση ουσιών.
Μια τέτοια καταπόνηση χρειάζεται και αναλγητικά!

Ποιος θα γίνει ο Ενήλικας Υποστηρικτής αυτού του νέου;
Ο Καθηγητής;
Ο Γυμναστής;
Ο υπεύθυνος της πολιτιστικής ομάδας;
Ένα άτομο της κοινότητας που μπορεί να τον πλησιάσει;
Ο παππάς ναι, για τις μικρές κοινότητες..
Αναρωτηθείτε πόσοι από μας πλέον έχουμε αυτόν τον στόχο πέρα από την "ύλη" μας, το περιορισμένο ειδικό σκοπό μας!
Μια κοινωνία υλοκρατική και ατομοκεντρική!


Βέβαια συχνά συναντούμε και περιπτώσεις, όπου αρκετοί νέοι στράφηκαν στα ναρκωτικά, επειδή στο περιβάλλον τους κυριαρχούσε η βία, επειδή θρηνούσαν τον έναν ή και τους δυο γονείς τους, επειδή υπήρχε ελλειμματικός ή και μηδαμινός γονεϊκός έλεγχος.
Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.
Ίσως εδώ να είναι προφανής η συσχέτιση, όμως δεν εξηγούν την πλειονότητα των περιπτώσεων εξάρτησης.

Πάρα πολλές περιπτώσεις που συχνά είναι φαινομενικά ανεξήγητες. Εγώ μέσα από τις καταγραφές των θεραπευτών που διάβασα, έκανα αυτή την "υπόθεση" μέσα από την οποία μπορώ να καταλάβω, γιατί -ας πούμε τα παιδιά της διπλανής πόρτας- στρέφονται στα ναρκωτικά.
Βέβαια η χρήση αυτών των στοιχείων πρέπει να γίνεται με σύνεση, γιατί μια ολόκληρη σειρά μοναδικών παραγόντων οδήγησαν το κάθε εξαρτημένο πρόσωπο, σε αυτή την νοσηρή κατάσταση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φτάνει μια αιτία για να εξαρτηθεί κανείς. Δεν επιδιώκω να δημιουργήσω νέα στερεότυπα, αλλά να παρουσιάσω συνοποτικά την κρυμμένη πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"... Και τι να βάλει στη θέση των γονέων. Τους σταρ που κέρδισαν σχεδόν αυτόματα και χωρίς πολύ κόπο δόξα και χρήμα;
Μάλλον αυτός δεν θα το πετύχει και βαθιά μέσα του το ξέρει και μεγαλώνει ο πόνος του..."

Φυσικά καιμ έτσι είναι.

Νομίζω όμως ότι συχνά πολλά παιδιά ΔΕΝ έχουν γονείς, "΄εχοντας" γονείς.

Συχνά έχουν κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν "γειτονιά".

Έχουν τεχνοφύση χωρίς να έχουν φυση...

Κάτι απ' αυτα να μη παέιμ καλά, ε τότε αναζητείται στο μυστηριώδες έρεβος των ουσιών και όχι μόνο...

gskapetis είπε...

Φοβερή η ανάλυσή σου για τα ναρκωτικά, φαίνεται να γνωρίζεις καλά το αντικείμενο και τις παραμέτρους του, συγχαρητήρια για όλες τις παρατηρήσεις, αιτίες και παράγοντες που οδηγούν εκεί. Δυστυχώς βέβαια τέτοιες αναλύσεις ουσίας βρίσκεις μόνο σε μπλογκ και μεμονωμένους χώρους ενημέρωσης. Δυστυχώς τα Μέσα, κάνουν αναλύσεις ουσιών και όχι ουσίας, αναλύσεις ευθυνών και όχι υπεύθυνες, και χάνονται μέσα στις φυτείες που τα ίδια πότισαν και ποτίζουν χρόνια. Τι να γίνει, πάντα αν δεν υπάρξει, εφευρίσκεται μια "Ζωνιανιάδα", γιατί κάτι πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα διαφημιστικά διαλείμματα. Βλέπεις είναι πολλά τα λεφτά...

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Φίλε μου ΚΑΠ>ΚΟΥΜ
Σίγουρα γνωρίζεις το θέμα καλύτερα από εμένα...
Θέλω να μείνω στην τελευταία ... αποστροφή σου...
Κάθε χρήστης, αλλά και κάθε νέος-πιθανός υποψήφιος χρήστης είναι μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση.
Δεν πιστεύω στις ... γενικές αναλύσεις, στις κατηγοριοποιήσεις και τους ... κανόνες...Άλλωστε αυτοί είναι για να επιβεβαιώνονται οι εξαιρέσεις... Και μπορεί για τη Γραμματική να είναι χρήσιμοι, όταν μιλάμε όμως για νέα παιδιά, όταν μιλάμε για ζωές που χάνονται (ή "χάνονται") μπορεί να γίνουν και επικίνδυνοι, οδηγώντας μας ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε λάθος εκτιμήσεις...
Αυτή την άποψη είχα προσπαθήσει να διατυπώσω και στο blog της Marian ( http://mariansdiablog.blogspot.com/2007/09/blog-post.html )

Υ.Σ. Ξέρω ότι δε διαφωνούμε, απλά επισημαίνω τις τελευταίες σου φράσεις.....

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω παρει ναρκωτικα αλλα καταλαβαινω τους νεους που το κανουν γιατι δικαιολογουνται με ολα τα προβληματα της κοινωνιας μας.Το κακο ομως ειναι οτι τα ναρκωτικα ειναι πολυ επικινδυνα.Ισως μπορουμε να βρουμε αλλους τροπους να ξεσπασουμε, αν και συνηθως οι τροποι που ξεσπανε οι νεοι ειναι επιβλαβεις.Παντως, τα ναρκωτικα δεν ειναι η λυση.Νομιζω παντως οτι ειναι ενας τροπος για να τραβηξεις την προσοχη των αλλων και να εκφρασεις τη δυστυχια σου.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι Μανιτάρι,
γσκαπέτης δεν είναι δικά μου αυτά απλά ένα μάζεμα έκανα.
Ντίνο, αυτά δεν είναι γραμματική για να κάνεις λάθος, περιγράφουν μια κατάσταση.
Τι θέλω να πω όσο και να καίγονται κάποιοι δεν ούτε η περιέργεια είναι, ούτε τα γονίδια. "Εικόνα σου είναι κοινωνία και σου Μοιάζω" λέω..
Από κει και πέρα, αυτά μόνο το αισθητήριο οξύνουν.. Για να εισέλεθεις πιο μέσα τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα καιλεπτομερειακά..
Κια δεν έχει κανείς τον λόγο, αν δεν είναι θεραπευτής.
"Νομιζω παντως οτι ειναι ενας τροπος για να τραβηξεις την προσοχη των αλλων και να εκφρασεις τη δυστυχια σου." Ναι αυτό μπορεί να είναι με λίγα λόγια στην αρχή, μόνο που την δυστυχία του ούτε ο ίδιος την έχει εξομολογηθεί στον εαυτό του. αν το έκανε, έστω και μόνο αυτό πιθανόν να ήταν διαφορετικά.

αντωνης είπε...

παρα πολυ ομορφο αρθρο για ενα θεμα που "καιει" πολυ κοσμο.

aneksartitos2 είπε...

εχεις απολυτα δικιο αν και ττο θεμα για μεν δεν ειναι αυτο αλλα πως μια αργανωμενη κοινωνια προστατευει τα μελη της...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Τι όμορφο αληθινά να σκύβεις πάνω στην ιδιαίτερη προσωπική ανθρώπινη ιστορία. Ανέβασα το Στέλιο το φονιά έτσι σαν μνημόσυνο στην γιορτή του που δεν θα έχει εδώ και 2 χρόνια αλλά βλέπω με χαρά ότι ο προβληματισμός σας αντιστέκεται στο λαιλαπα των ναρκωτικών που κάνει κάποιους πλούσιους και ήσυχους εις βάρος άλλων Στέλιων.

Ανώνυμος είπε...

dionysos
την διάβασα την ιστορία του Στέλιου..
Συγκλονιστική!

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Ελατέ μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη . Πάρτε την σπίθα και βαλτέ φωτιά

blue event Σκεπτικοί για την Ευρώπη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όλα αυτά μαζί συν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της σύγχρονης προβολόμενης κοινωνικής ζωής. συν τον κοινωνικό κανιβαλισμό που αποθαρρύνει και καταθλίπετει τους νέους σύν την ανικανότητα της κοινωνίας και κυρίως της πολιτείας να αντιδράσει.

VKP είπε...

κοινωνική αναφορά, τα είπες όλα με αυτό. Θυμήσου οτι στα 60ς και 70ς η χρήση ναρκωτικών είχε και μια κοινωνική αναφορά, ψευδαισθησιακή ή όχι, που γενικά συμπυκνωνόταν στο σλόγκαν "σεξ, ντραγκς και ροκ εν ρολ" και διατύπωνε μια κοινωνική διαμαρτυρία.
Οι κοκαινάκες αμερικάνοι και λοιποί ανέλαβαν έπειτα τα παγκόσμια σκήπτρα της παγκόσμιας βιομηχανίας μουσικής, διασκέδασης, κινηματογράφου όπως επίσης και των νέων τεχνολογιών και της cyber αισθητικής, αποδομώντας πλήρως κάθε τοπική πολιτιστική, ιστορική και εν τέλει κοινωνική αναφορά στη μεταξύ μας επικοινωνία. Και όταν λείπει η επικοινωνία παίρνουν τη θέση τα ντραγκς οποιουδήποτε είδους.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι έχετε προσθέσει και κάτι.
Συμφωνώ με όλους.
να αλλάξουμε και το μέσα μας
και το έξω μας λοιπόν.

Ili είπε...

"Γιατί τα παιδιά στρέφονται στα ναρκωτικά;"
Γιατί, καλώς ή κακώς, έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα της επιβίωσης κι έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να νιώσουμε κενοί.

Όλα τ'άλλα τ'ακούω βερεσέ, αφού δεν υπάρχει κατηγορία, ή κατηγορίες, ανθρώπων που καταφεύγουν στα ναρκωτικά. Μπορεί να είναι, και είναι, ο οποιοσδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

κατηγορίες ανθρώπων δεν υπάρχουν
αιτίες όμως ναι,
και βαθύτερες πίσω από την ανία..

Ili είπε...

Μα δεν έκανα λόγο για ανία. Για πολύ χρόνο για σκέψη έκανα λόγο. Η πολλή σκέψη μας κάνει να συνειδητοποιούμε πολλά κενά, ή δυσάρεστα στοιχεία στον εαυτό μας, και κάποιες φορές είναι τόσο αβάσταχτα, που καταφεύγουμε σε όποια βοήθεια βρούμε πρόχειρη. Βεβαίως υπάρχει και η ανία. Αλλά και η ανία είναι συνέπεια αυτού που έγραψα.

Το ξαναγράφω λοιπόν, και το τονίζω. Για εμένα ο λόγος είναι ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα της επιβίωσης, με όλα τα καλά που φέρνει αυτό, δε γίνεται να μην εμπεριέχει και αρνητικά.

Ανώνυμος είπε...

Ε και,
αντί η σκέψη να μας πλουτίζει και να μας δίνει στόχους θα μας καταστρέφει.
Μου θυμίζεις αυτό που λέγανε στον στρατό "ο Φαντάρος δεν πρέπει να έχει καιρό για να σκέφτεται για να αισθάνεται καλά.."
Τον πόνο δεν τον ξεπερνάς με αυτόματες λύσεις.
Όταν η ζωή έχει ένα νόημα, μπορείς να προσθέσεις και άλλα νοήματα με τη σκέψη.

Εγώ από την πλευρά που το θέτεις θα το έβαζα ως εξής ως αντίφαση ο ελεύθερος χρόνος στην καταναλωτική κοινωνία..

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου