Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2008

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ "ΔΙΔΑΞΕΙ" Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΝΤΙ


"ΕΠΕΣΕ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Ταυτόχρονα, εδώ στην Ελλάδα γίνονται συζητήσεις για τον διπολισμό και προβάλλεται το ενδεχόμενο μιας "κεντροαριστερής" συγκυβέρνησης.
Σ' αυτό το ενδεχόμενο, εγώ από εδώ ποτέ δεν εναντιώθηκα κατ' αρχήν.
Όμως ποτέ δεν το εμφάνισα ως άμεσο στόχο.
Προέχουν οι προγραμματικές συγκλίσεις...οι οποίες σε ένα πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν. Με την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στις αρχές του Κράτους Πρόνοιας και Ευημερίας, δηλαδή στις Κεϋνσιανές αναδιανεμητικές στρατηγικές και στην σύνθεση τους με άλλες πιο ριζοσπαστικές αρχές που μπορεί να φέρει η ριζοσπαστική και αντισυστημική αριστερά. Αυτές αφορούν τον κοινωνικό έλεγχο κάποιων κεντρικών μέσων παραγωγής.
Βέβαια, ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός θα προσπαθήσει να πνίξει αμέσως μέσω της απόσυρσης κεφαλαίων και θέσεων εργασίας μια πραγματικά στοχευμένη προσπάθεια για αναδιανομή εισοδήματος και ισχύος και κοινωνικό έλεγχο της οικονομίας.
Και εδώ είναι η αντίφαση: Μπορεί πραγματικά μια κυβέρνηση, όσο και "αριστερές" προθέσεις, αν έχει, χωρίς ρήξη με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα (μη ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή ούτε Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε), να τις πραγματοποιήσει; Και ας πούμε, ότι αποφασίζει να πάει σε ρήξη, θα την στηρίξει ο λαός, αν δεν είναι προετοιμασμένος για αυτή τη ρήξη;
Ας μη ξεχνάμε, ότι αρκετά μικροαστικά στρώματα, τα οποία δεν έχουν λόγο να είναι αντίθετα σε μια τέτοια πολιτική που περιγράφεται παραπάνω, διότι σήμερα πλήττονται κι αυτά, όταν προκληθεί σοβαρή οικονομική ανησυχία, ενδέχεται να αντιδράσουν πολύ αρνητικά.
Μήπως η αποφαστική αντίσταση και ο ουσιαστικός προσεταιρισμός όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του λαού στην "αντίσταση", είναι προτιμότερη;
Μήπως δυσκολέυοντας τα σχέδια τών διεθνών καπιταλιστικών κέντρων και κερδίζοντας ακόμα και κάποιες τακτικές νίκες, σφυρηλατείται ένα πραγματικό και ριζωμένο στην κοινωνική βάση "μέτωπο", πιο αξιόμαχο, ακόμα κι όταν πραγματικά ωριμάσουν οι συνθήκες για την αλλαγή στη διακυβέρνηση;
Εν τω μεταξύ, θα υπάρχουν και πραγματικές, ρεαλιστικές και πολυσυνθετικές προτάσεις, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Η κυβέρνηση Πρόντι, "έπεσε" λοιπόν και 20 μήνες μετά φαίνεται να μην έχει την πλειοψηφία για να προκυρηχθούν εκλογές και έτσι θα γίνουν διάφοροι συμβιβασμοί και συμψηφισμοί για να αποτραπεί η γρήγορη επάνοδος του νεοφιλελεύθερου Μπερλουσκόνι και των σκληρών δεξιών συνεργατών του.
Αυτός ο φόβος, παρότι υπήρχαν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις, έκανε και τους κυβερνητικούς εταίρους (ειδικά τους αριστερούς) να είναι προσεκτικοί στις εντός της κυβέρνησης αντιδράσεις τους. Έτσι κυβέρνησε 20 μήνες χωρίς πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς, παρά τα μέτωπα που άνοιξε με εργαζόμενους (π.χ. περίπτωση Αlitalia, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ). Παρόλα αυτά έχανε σε πραγματική λαϊκή υποστήριξη και να που φτάσανε 20 μήνες μετά: Να υπάρχει κίνδυνος επιστροφής ενός ακόμα πιο δυνατού Μπερλουσκόνι!
Ας τα σκεφτούμε και αυτά στην Ελλάδα, έχουν άλλα παραδοσιακά "τζάκια" και άλλες "λαϊκογενείς" γκαζόσομπες για να ζεστάνουν το πολιτικό σύστημα, φτάνει να μη κινδυνέψουν οι πραγματικοί κυβερνήτες.
Το ερώτημα είναι: Εμείς θέλουμε να κινδυνέψουν;
Πάντως και στην Ιταλία φαίνεται να υπάρχει κάποια διέξοδος και αυτή δεν είναι άλλη από το Γερμανικό Παράδειγμα...
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Α. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες το επόμενο διάστημα. Ο πολιτικός χάρτης στην Ιταλία ξαναχαράσσεται, και μόνο την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκαν τρεις νέες συγχωνεύσεις κομμάτων. Ένας από τους νέους σχηματισμούς είναι το νέο Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε ο Βάλτερ Βελτρόνι, δήμαρχος της Ρώμης, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον Πρόντι στην πρωθυπουργία. Το κόμμα του φιλοδοξεί να γίνει η έκφραση της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, συγκεντρώνοντας από τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία του παλιού ιταλικού ΚΚ ως χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς.
Ως αντίβαρο σε αυτή τη δεξιά μετατόπιση των πολιτικών σχηματισμών μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Φράνκο Τζιορντάνο, γραμματέα της Επανίδρυσης, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ιδρυθεί ένας νέος συνασπισμός κομμάτων με τον τίτλο «Αριστερά», με σκοπό να καλύψει το τεράστιο κενό που, κατά τη γνώμη του, θα υπάρξει στην πολιτική σκακιέρα. Βέβαια, απομένει να αποδειχθεί το πόσο προς τα αριστερά θα σπρώξει τα πράγματα, με δεδομένο ότι το νέο κόμμα, πάλι σύμφωνα με δήλωση του Τζιορντάνο, δεν θα περιέχει τον προσδιορισμό «κομμουνιστικό» και δεν θα χρησιμοποιεί ως έμβλημα το σφυροδρέπανο.

6 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντες οι παρατηρησεις και ο προβληματισμός σας πάνω στα ζητήματα ενότητας της Αριστεράς και της αναδιανομής του πλούτου. Η και ονομαζόμενη "βαρβαρότητα του καπιταλισμού" έχω στοιχεία ότι δεν είναι παντοδύναμη. Απλά οι δυνάμεις αντίστασης πολλακις αυτοαναιρούνται πολιτικά.

tractatus είπε...

Για κάνε τώρα και μια αντιστοίχιση στα ενδότερα μιάς και λένε οτι μοιάζουμε με το ιταλικό μοντέλο...

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια τρομερά ισχυρή εντύπωση ότι συνεχίζεται ο «ψυχρός πόλεμος» παγκόσμιος και δεν θα ήθελα να πέσω στην παγίδα να είμαι ένα πιόνι των «κακών». Τώρα, αν κάποιος σκέφτεται πιο πολύ τον εαυτό του παρά το μέλλον των παιδιών του και των παιδιών των παιδιών του και έχει σαν αξία ζωής: «ότι φάμε και ότι πιούμε», αυτή είναι μια άλλη ιστορία και δεν με αφορά…

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ σοβαρός προβληματισμός για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Αυτό που μου τη δίνει είναι οτι κάθε τόσο συγκρίνουν την αδυναμία δημιουργία σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία με την ελληνική σταθερότητα και την έχουν ως αυτοσκοπό. Κανείς όμως δε λέει το πόσο καλά έχει κατακτήσει μέσα από την απειλή διάλυσης της Βουλής η ιταλική κοινωνία. Πόσοι φιλεργατικοί νόμοι ισχύουν, σε μία χώρα που ανήκει στις 8 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

akrat είπε...

εγώ γιατί γελάω με την Ιταλία βρε παιδιά???
Θα σας πω μια ιστορία από αυτή την χώρα που μου διηγήθηκε Έλληνας πολιτικός πρόσφυγας στον καιρό της χούντας...
δουλεύει σε μια φάμπρικα... (διάολε δεν ήταν όλοι τεμπέληδες οι πολιτικοί πρόσφυγες... και χαρτογιακάδες...) και το σωματείο κυρήσει απεργία για την άλλη πχ εβδομάδα... βγαίνει ένα χαρτί και το υπογράφουν όλοι εκτός του ΈΛληνα και ενός Ολανδού νομίζω γκέυ ... τι έλεγε το χαρτί ...΄οτι όποιος δεν απεργίσει είναι παιδί πουτάνας ότι είναι κερατάς κλπ κλπ αηδιαστικά ιταλικά....
ε μετά την απεργία ο απολογισμός ήταν 2 απεργοί και οι άλλοι απεργοσπάστες... χαχα
δεύτερο περιστατικό... όποιος δει την βουλή τους θα γελάσει.... και την βλέπουμε συχνά.... ΓΕΛΟΙΟΣ ΛΑΟΣ...μιας φτιαχτής χώρας..... ΑΝΑΞΙΟΙ.... (και για να τελειώνω με τις αηδίες μου.... και οι έλληνες που σπούδασαν.... φυράματα ακαμάτηδες.... μπάσταρδοι ... χωρίς μπέσα.... όχι όλοι....)

Elias είπε...

Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2008
ΔΙΑΣΠΑΣΗ;
Ο Βενιζέλος δεν θα τολμήσει, το ξέρουν αρκετοί. Αν τολμήσει ,ίσως γίνει ο σύγχρονος αποστάτης που ψάχνει μανιωδώς ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
''Βλέπεις φαντάσματα ...΄΄ είπε στον Γιώργο, και το εννοούσε.
Οι καθηγητές και οι άνθρωποι στην διακύρηξη του Ομίλου, είναι στην πλειοψηφία τους ευκατάστατοι αριστεροί, με κοινωνική αντίληψη της αγοράς και των θεσμών, σχεδόν δηλαδή σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας( αν και απεχθάνομαι τις ταμπέλες). Αυτό μπορέι να λέει πολλά, ίσως και τίποτα: εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεται κάποιος σήμερα, στο 2008.
Τσάτσος, Τσουκαλάς ,Μουζέλης και λοιποί αποτελούν κάτι μεταξύ άγνωστων στο ευρύ κοινό θεωρητικών διανοούμενων και χρήσιμων αριστερών παρεμβατιστών.
Είναι μια περίοδος ανάλογη της ανόδου των σημιτικών-εκσυγχρονιστών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Με βρήκε σύμφωνο τότε: είδα υπουργούς όπως ο Σταθόπουλος, ο Στεφανής, ο Χριστοδουλάκης , ο Βερελής και ένιωσα οτι με κυβερνούν άνθρωποι που μπορεί να είναι απόμακροι απο τον λαό και την σύγχρονη φτώχεια αλλά τουλάχιστον κατέχουν τεχνογνωσία παρέμβασης για τις βάσεις στην κοινωνική πρόοδο ( ας μην γελιόμαστε: οι σταθερές που εγκατέστησε η διακυβέρνηση Σημίτη στην Ελλάδα, αποτέλεσαν οτι πιο χρήσιμο και αναγκαίο χρειαζότανε ο τόπος, με τα όποια λάθή έγιναν και τις στρεβλώσεις)
Δεν θέλω στις υπουργικές καρέκλες ανθρώπους που δεν έχουν συλλάβει το υψηλό αντικείμενο της κρατικής διοίκησης. Δεν θέλω ψευτο-σοσιαλιστές συνθηματολόγους που δεν γνωρίζουν απο τις δυσκολίες προσαρμογής στην εποχή της λαίλαπας του κεφαλαίου.
Αλλά δεν θέλω και στείρους θεωρητικούς, γραφειοκράτες και τεχνοκράτες χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Γνωρίζω την βασική παρέα του Βενιζέλου( παρεοκρατίας το ευαγγέλιο και εδώ). Είναι στην πλειοψηφία τους εκπρόσωποι μιας σοσιαλδημοκρατικής άποψης για το μέλλον.
Ο Βενιζέλος είναι ο Πολιτικός της παρέας, ο αναγκαίος ρήτορας που θα περάσει τα μηνύματα στην κοινωνία ,στις μάζες(καλό είναι να τα περνάει περισσότερο αποκωδικοποιημένα, πιο κατανοητά ...)
Μπορεί να στηρίζονται απο Λαμπράκη, Ψυχάρη και τους λοιπούς, όπως στηρίχθηκε και ο Σημίτης : δεν με ενοχλεί ,αρκεί να μην εξοφλήσουν επιταγές άμεσα και επώδυνα για την κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας ΄70 (και του ΄80) δεν το έχει ανάγκη η σύγχρονη πραγματικότητα . Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη μια περισσότερο ανθρώπινη και το ίδιο εργατική διακυβέρνηση Σημίτη. Η χώρα έχει ανάγκη απο ανθρώπους που δεν οραματίζονται μόνο,αλλά σχεδιάζουν σωστά και με βάθος χρόνου.

Αναρτήθηκε από Elias στις 1:51 πμ

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου