Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2008

ΥΠΕΡ-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΑΟΣ

Nα λοιπόν που η χρηματιστηριακή επιμένει και διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό, και χάνεται σιγά - σιγά σημαντικό μέρος της αξίας των επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεων ακρογωνιαίων λίθων για την εθνική οικονομία, όπως η Δ.Ε.Η., ο Ο.Τ.Ε, το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στις οποίες 2 τελευταίες επιχειρήσεις είναι τοποθετημένοι οι κόποι της ζωής της γενιάς που φεύγει (όσο και να θέλουμε να μας κάνουν να το ξεχάσουμε): Ο παππούς δεν καταλαβαίνει από μετοχοποίηση και έτσι αντί για κομπόδεμα χρησιμοποεί το απλό ταμιευτήριο.
Και δεν μπορεί, η χρηματιστηριακή κρίση να μην αγγίζει και την χώρα μας, αφού στις μετοχές έχουν αλωνίσει οι λεγόμενοι θεσμικοί, δηλαδή τα μεταφερομένα κεφάλαια, είτε υψηλού, είτε λιγότερο υψηλού ρίσκου.
Τι θα μας πείραζε, αν δανειζόταν όλες αυτές οι καίριες για την εθνική οικονομία επιχειρήσεις (και όταν το είχαν ανάγκη) με ομόλογα ή άλλους καθαρούς τρόπους από τις οικονομίες του Λαού; Όπως γινόταν επί πεντηκονταετία και βάλε;
Από το κομπόδεμα του αγρότη παππού, που τότε του περίσσευαν.
Από τα λίγα περισσεύματα του Εργάτη και του Υπάλληλου, που πια δεν υπάρχουν, γιατί η πραγματική αξία των μισθών κατρακύλησε την τελευταία 15ετία τουλάχιστον...
Αλλά και εκτός την κατρακύλα του μεροκάμματου, τα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. έστρεψαν τον κόσμο, να καταθέτει τα υπάρχοντά του στον κόσμο της νύχτας και της κιτς γκλαμουριάς, γιατί αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη, μόνο αυτοί οι τομείς δημιουργούν θέσεις εργασίας..
Η ανυπαρξία κράτους πρόνοιας και κράτους παιδείας, έστρεψε τον κόσμο, να καταθέτει το υστέρημά του στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκπαιδευτήρια..
Ας δανειστούμε εθνικά λοιπόν από τον κάθε κύριο Σόρος...
Αλλά είπαμε μάθαμε όλοι τις μεγαλοστομίες.... Όπως κάποτε κάθε φοιτητάκος χρησιμοποιούσε πανεύκολα το "Προτσές της Ιστορίας", τώρα πανεύκολα ακαδημαϊκοί χρησιμοποιούν ως νεφελώδη βρισιά τον όρο κρατικισμός... προσπαθώντας να αποφύγουν την κριτική στον ιδιωτισμό. (Αν υπάρχει κρατισμός τότε αυτό που βιώνουμε είναι υπεριδιωτισμός!)
Αλλά ως πότε θα υπάρχουν Ιδιώτες - idiots δηλαδή;
Υ.Γ. Πως είναι τόσο σίγουροι ότι δεν μπορεί να έρθει μια κατάσταση σαν την κρίση του 1929;

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χθες είδα μια εκπομπή στη ΕΤ3 για την πετρελαϊκή κρίση.
Σε ένα σημείο, κάποιος ειδικός ανέφερε ότι καθημερινά διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια η αξία υπερπολλαπλάσιας ποσότητας καυσίμων από αυτή που χρειάζεται για να κινήσει την παγκόσμια οικονομία. Αυτό το είπε ως έναν συντελεστή της πετρελαϊκής κρίσης.
Πάντως είναι σίγουρο ότι με τον υπερ-ιδιωτισμό δεν θα μπορέσουν να παρθούν τα μέτρα που απαιτούνται και που προτάθηκαν για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση, όπως για παράδειγμα ο δραστικός περιορισμός των ΙΧ αυτοκινήτων και των άσκοπων μετακινήσεων τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που θα μπορούσαν να παραχθούν και να καταναλωθούν τοπικά.
Μόνο με κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα.
Αν κάποια στιγμή ο προγραμματισμός κατέληξε στην γραφειοκρατική αγγύλωση, αυτό δεν σημαίνει ότι στην νέα του φάση, θα είναι έτσι.
Ο προηγούμενος κύκλος έκλεισε, όσοι δεν το κατανοούν και δεν έχουν συμφέρον, απλά υποβοηθούν τον κόσμο των πολυεθνικών!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον αδελφέ μου φαίνεται πως έχεις αρκετό δίκιο....

gskapetis είπε...

Σαν μια άλλη διάσταση θα βάλω την αρχαϊκή ερμηνεία της λέξης "ιδιώτης", που σήμαινε βλάκας-ηλίθιος και εννοούσαν αυτόν που ιδιωτεύει, που δεν συμμετέχει στα κοινά. Με μια ευρύτερη ερμηνεία των πραγμάτων όποιος σκέφτεται μόνο την ατομική του άνοδο και ευημερία, χωρίς να υπολογίζει την κοινή υπόθεση και πορεία ίσως να ταιριάζει ο όρος και υπό την αρχαϊκή ερμηνεία. Πάντως ως τώρα ηλίθιοι θεωρούνται όσοι νοιάζονται για τα κοινά και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Με τις υγείες μας!

Unknown είπε...

ΚΚ ας μη μπερδεύουμε το ταμιευτήριο με το χρηματιστήριο. Είναι άλλο πράγμα η χρηματηστηριακή σπέκουλα, άλλο τα ομόλογα, άλλο τα δάνεια. Μέσω του χρηματιστηρίου δεν δανείζεσαι, παίρνεις ζεστό χρήμα έναντι μελοντικών (και αβέβαιων) προσδοκιών.
Το πρόβλημα έγκειται αλλού νομίζω: ότι μια επιχείρηση θεωρείται πλέον ότι "δεν πάει καλά" όχι όταν παρουσιάζει ζημιές αλλά όταν δεν αυξάνει τα κέρδη της με το ρυθμό που επιθυμούν οι σπεκουλαδόροι!

Ανώνυμος είπε...

Βρένους συμφωνώ.
Ειδικά στο τελευταίο.
Το χρηματηιστήριο, το παραλλήλησα με το ταμιευτήριο και τα ομόλογα γιατί υποτίθεται ότι η μετοχοποίηση των επιχιερήσεων σαν την ΔΕΗ χρειάζεται για να αντλήσουμε κεφάλαια.
Και παρουσίασα έναν άλλο τρόπο άντλησης κεφαλαίων, που ήξερα εγώ τον οποίο θεωρώ εθνικά και κοινωνικά καλύτερο.

gskapetis, αυτό ακριβώς που λες υπαινίχθηκα.

Μανιτάρι έχω δίκαιο, έχουμε δίκαιο, αλλά που να το βρουμε. Θα ξυπνήσουμε όλους αυτούς που χάνουν το στόχο για το τι είναι εθνικό;

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει Βρένους, το να δανειστούεμ από κύριο Σόρος, δεν είναι κυριολεκτικό τώρα που ξανακοίταξα τα γαρφόμενά μου. "Ας χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια του κυρίου Σόρος για την ανάπτυξή της χώρας μας", θα έπρεπε να πω.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα το πω πάλι, με τον πλέον απλοϊκό τρόπο: η μόνη λύση βρίσκεται στον ιδανικό συνδυασμό κρατικού παρεμβατισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας! Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί αναπόφευκτα σε χάη...

Roadartist είπε...

"χαος" ......

tractatus είπε...

Γιατί ο Braudel ισχυρίζεται ότι ο καπιταλισμός θριαμβεύει μόνον όταν ταυτίζεται με το κράτος, όταν γίνεται ο ίδιος κράτος; Ρωτάω σοβαρά. Εσύ τι καταλαβαίνεις ως καπκουμ?

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ κουμμουνοκαπιταλιστικοτσουκνίδα "μου",
νά 'σαι καλά! Νά 'σαι καλά που έχεις ακόμα κουράγιο να "σκαλίζεις" τέτοια θέματα.

@ gskapetis (Γ.Σ. Καπέτης, ας πούμε;)
Το «αντιδάνειο» ιδιώτης=idiota=idiot=ιδιωτία δεν δίνει απάντηση.
Υπάρχει και το άλλο: Όποιος γελάει τελευταίος γελάει καλά.
Για τους «μάγγες» έλληνες, όποιος ασχολείται με τα κοινά, σίγουρα είναι ή ηλίθιος ή συμφεροντολόγος, έτσι έχει "διδαχτεί".

Όμως επειδή πλησιάζει η στιγμή να γίνει κοινή συνείδηση το «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», ας ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τις {κομμουνιστικές ή ελευθεραγορίστικες ή όποιο μίγμα τους...} "συνταγές" μας κάτω από αυτό το πρίσμα.
Ειδικά εσείς οι νεώτεροι, που σίγουρα θα τό προλάβετε το «φαινόμενο», ετοιμαστείτε γερά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι σίγουροι επειδή ακριβώς οι Κρατικές Τράπεζες και τα Ειδικά Ταμεία δίνουν αφειδώς χρήματα για να καλύψουν τα χασίματα των τραπεζών και περισώζουν την κατάσταση. Καλύπτουν το χάσιμο του ιδιωτικού τζόγου με λεφτά του λαού.

μελονικος είπε...

Μη γκρινιάζετε. Έτσι θέλουν , έτσι κάνουν. Δικό τους και το μαχαίρι και το πεπόνι. Όπως θέλουν το κόβουν, όπως θέλουν το μοιράζουν. «και ο λαός στα πεζοδρόμια, κουλούρια αγοράζει και λαχεία»
Μόνο δουλέψτε χωρίς γκρίνια. Και πού είσαστε. Δουλέψετε να μη κρατήσει μόνο τρεις μέρες. Και μετά να έρθουν τα λαμόγια της αλλαγής «επανάστασης».Δουλέψετε με το χαμόγελο. Μπορεί να είστε τυχεροί να ζήσετε σε σπουδαίους καιρούς. Μακάρι και εγώ. Έστω και για τρεις μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν ο Braudel με έχει εφεύρει tractatus....
ν.α.Λάμπης Καλωσήρθες
Δείμε, Το ΙΚΑ μου ανέβασε χθες το ΧΑΑ?
Ασκάρ, έλα πες όμως τι πρέπει να παραμείνει δημόσιο και μόνο?
Νίκο, καλό κουράγιο, αν και έχεις σύμβολο τον γάιδαρο, καμία σχέση με τον "κυρ Μέντιο"..

Ανώνυμος είπε...

Roadartist χάος ή χαα?

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Η απάντηση είναι απλή:

Το «ΧΑΑ» είναι ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ του χάους!

Το Χάος, τα Χάα.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου