Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2008

ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα αυτού του Ιστολογίου (και δη στα προεκλογικά), θα διαπιστώσει ότι ο ιδιοκτήτης του ανήκει στην αρειμάνια ανένταχτη αριστερά και ποτέ δεν χαρίστηκε στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως δε προς την καθαρά καθεστωτική εκδοχή του, με την οποία κυβέρνησε πριν παραδόσει τα κλειδιά στην δυναστεία των "σεμνών & ταπεινών"...
Έχω βέβαια εκφράσει την τελικά θετική μου εκτίμηση για το μεταρρυθμιστικό έργο του Αντρέα. Αλλά και απέναντι στον ιστορικό πολιτικό ηγέτη δεν απεμπόλησα την κριτική μου για τα φαινόμενα του "αυριανισμού" και του κομματικού κράτους.
Ωστόσο, παρά την συμπάθεια, η σκέψη μου και η καρδιά μου πάει πιο.. αριστερά από την ιδιότυπη βαλκανική μορφή κοινωνικού κράτους που εισηγήθηκε και εφάρμοσε.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Γιατί ως γνήσιος "αντιφρονών", θα μιλήσω μετά το συνέδριο, για το ατού του ΠΑΣΟΚ στο σημερινό σκηνικό.
Να μην αρχίσουν να λένε κάποιοι ένας μικρός Ανδρουλάκης, Κοτζιάς ή Τσίμας..

Είναι, για μένα, πέρα για πέρα θετικό γεγονός ο κλονισμός του δικομματισμού, ότι και να γεννήσει αυτή η κατάσταση μεσοπρόθεσμα.

Έχω γνωρίσει αλλεπάλληλους κύκλους καθεστωτικών παρεών από τη μια και εν δυνάμει, ή εν αναμονή καθεστωτικών παρεών από την άλλη..

Το ανακάτεμα του εδάφους, βάζει και άλλους χ και ψ παράγοντες στο παιγνίδι, που το κάνουν πιο ανοικτό. Και πιο ανοικτό παιγνίδι σημαίνει ευκολότερη ανάδειξη νέων (όχι μόνο κομματικά) δυνάμεων, παρόλο που αυξάνει και ο κίνδυνος ανεξέλκτων ανισορροπιών..

Αυτή την στιγμή η κυβερνητική Ν.Δ. απολαμβάνει την απόσταση από το δεύτερο κόμμα και προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα φοβερά προβλήματά της, νομίζοντας ότι θα έχει πάντα αυτή την απόσταση ασφαλείας.
Μακροπρόθεσμα όμως είναι δυσκολότερο να διαχειριστεί την κρίση της από ότι το ΠΑΣΟΚ, αν το δεύτερο καταλήξει σε μια διακριτή ταυτότητα και αποφασίσει να την περιφρουρήσει.
Η πολιτική που έχει επιλέξει πλέον η κυβέρνηση, είναι πολιτική σύγκρουσης με τα καλώς ή κακώς εννοούμενα συμφέροντα των μεγαλυτέρων ομάδων του πληθυσμού, χωρίς να τους προσφέρει και την παραμικρή ελπίδα μελλοντικής ανάκαμψης: Η πολιτική αυτή έχει πλέον αποτύχει κοινωνικά παντού όπου εφαρμόστηκε και ο κόσμος το βλέπει.
Προφανώς δεν μπορεί να κάνει και πίσω, γιατί δεν έχει τα ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα εφόδια για να υποστηρίξουν αυτή την αλλαγή. (Και όσα είχε τα έχασε: Αλήθεια πως μπορεί ο κύριος Μανώλης να ψηφίζει σήμερα το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο;)
Επιπλέον, αν κάνει πίσω αυτά τα συμφέροντα, τα οποία στηρίζουν τη σημερινή εύθραυστη πλειοψηφία- σκυλεύοντας ένα πτώμα και προσδοκώντας σε πρόσκαιρα οφέλη για όσο έχει τη δύναμη- θα άρουν δραματικά την υποστήριξη και τότε δεν μιλάμε για πτώση, αλλά για καταβύθιση.
Άρα ανεπιστρεπτί μιλάμε για ένα σκηνικό κυβερνήσεων συνεργασίας. (Εκτός αν μπει ένας εντελώς άγνωστος νέος παράγοντας στο παιγνίδι. Και ποίος μπορεί να είναι αυτός; Νομίζω ότι ο κόσμος δεν θα αποδεχτεί πλέον εξωπολιτικούς "σωτήρες", ιδίως από τον κόσμο της καλοπέρασης που τον έχει απέναντι...)

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει το ατού τότε, ότι θα είναι ο φορέας που καταρχήν θα μπορεί να συνεργαστεί με όλους.

Τι πρέπει να κάνει;
(κατά την γνώμη μου)
Να αποδεχτεί την κατάσταση.
(Είναι παλληκαρισμός να μιλά αυτή τη στιγμή για αυτοδυναμία, έστω και αν οι άλλοι δεν το θέλουν..)
Να δομήσει ξεκάθαρα, να προβάλει και να υποστηρίξει μια ταυτότητα διακριτή από αυτό που κυβερνά σήμερα, το οποίο παρά τις υπερβολές του και ώρες..ώρες τη γραφικότητα του, δεν διαφέρει στην αντίληψη από αυτό που κυβερνούσε χθες
.
Έχει πιστεύω τις βάσεις να το κάνει.
Και οι βάσεις αυτές είναι το κράτος Πρόνοιας- κράτος Ευημερίας, το οποίο δημιούργησε τη σημερινή Ευρώπη.
Μπορεί να έκλεισε τον κύκλο του στη δεκαετία του 90, στη δεκαετία του 2010 όμως, μπορεί να έρθει μία ανανεωμένη μορφή του.
Θα πρέπει να κάνει άμεσα τη ρήξη με τον Σοσιαλφιλευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα να δείξει "προς τα που το πάει.."

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο ζήτημα : Το θέμα του κοινωνικού ελέγχου των Μέσων Παραγωγής και ευρύτερα του Ελέγχου της Οικονομικής και Πολιτιστικής Εξουσίας, που δεν προώθησε εν τέλει το κράτος Πρόνοιας. (Αυτή ίσως ήταν και μια από τις βασικές αιτίες που παραδώθηκε αμαχητί στα Πολυθενικά Μονωπόλια.
Δεν αντέδρασε καίρια ο εργάτης -"χαρωπός" καταναλωτής στην αποσάρθρωση του χώρου του, γιατί είχε εκχωρήσει αλλού την διαχείρησή του).
Αυτό είναι το έργο της Αριστεράς και της Παραδοσιακής και της Σύριζα Καινοφανούς.
Δεν έχει κυβερνήσει και η ταυτότητά της είναι να ασκεί συστημική και εξωσυστημική πίεση.
Με αυτές τις ταυτότητες μπορεί έντιμα να διαλεχθεί το ΠΑΣΟΚ, μέσα όμως από την δική του ταυτότητα και ασφαλώς όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, μπορεί ο διάλογος αυτός να αποτελέσει τη βάση μιας κυβερνητικής συνεργασίας.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι συνθήκες αυτές είναι η εξής μία:
Η αίσθηση της όποιας πρόθυμης Αριστεράς, ότι μετέχοντας σε έναν τέτοιο συνασπισμό, δεν χάνει την ουσία της.
Δηλαδή, ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν θα χρεώνεται από τους ψηφοφόρους της, στα "εναλλακτικά δεκανίκια του συστήματος", όπως θα έλεγε σήμερα το ΚΚΕ.
Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο και μένα, αν μου έπεφτε λόγος, θα με έκανε να προτιμήσω τον ρόλο της αντιπολίτευσης, γιατί ο ρόλος της Αριστεράς είναι -εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων- να πιέζει προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικά τάξεων.
Και πάρα πολλές φορές μπορεί να το κάνει πιο επιτυχημένα απέναντι στην Εξουσία, παρά γενόμενη η ίδια Εξουσία.

Όμως το ΠΑΣΟΚ, έχει ακόμα μία διέδοξο, να συνεργαστεί με μια ηττημένη (που αργά ή γρήγορα θα είναι ηττημένη η νεοφιλελεύθερη δεξιά) σε έναν Κεντρώο χώρο, ακόμα και Κεντροαριστερό (με τα σημερινά δεδομένα), στον χώρο του Κράτους Πρόνοιας- Κράτους Ευημερίας.
Για τον οποίο μεταπολεμικά συνεργάστηκαν αρκετές φορές Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά στην Ευρώπη, αλλά και μετά το 1974 και μέχρι το 1990, έστω και σταδιακά τον υπηρέτησαν και οι δυο ακόμα και στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, ξανασημειώνω ότι τα παραπάνω τα έγραψα όχι με βάση το τι επιθυμώ να γίνει, αλλά με βάση ότι βλέπω ότι μπορεί στο μέλλον να γίνει. (Όπως πάντα προσωπικά το βλέπει κανείς)

32 σχόλια:

spirosvii είπε...

Μου άλλαξαν ειδικότητα!!! δεν αντέχω!!

Ανώνυμος είπε...

Σπυράκο, ο στρατός είναι μια καλή γνωριμία νε τον παραλογισμό της εξουσίας χρήσιμη για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή μας. Όσο και αυτό να είναι ένα τίποτα να στο λέω από εδώ και από τόσο μακρειά, προσπάθησε να κάνεις τα συναισθήματά σου σκέψεις, μόνο έτσι "παλεύεται"..

Side21 είπε...

Το Πασοκ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η Αριστερά δεν θέλει ν' ακούσει για συνεργασία, με τη Δεξιά δεν θέλει το ίδιο ούτε μπορεί.
Το μόνο που μπορεί να το σώσει συμφωνώ είναι ένα δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα στα πλαίσια της Δυτικοευρωπαικής Σοσιαλδημοκρατίας.
Αλλά νομίζω ότι δεν έχει την ωριμότητα να καταλάβει ποιά είναι σήμερα η θέση του και αναλώνεται σε ανέξοδες συνθηματολογίες και παρελθοντολογίες χωρίς να φέρνει την κουβέντα στην "ταμπακιέρα". Κι όσο αργεί ο χρόνος δουλεύει εναντίον του...

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου και, προσφέρω μια άλλη ματιά στην ίδια βάση: όσο ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την συνεργασία τόσο πιέζεται. Όντως είναι λογικό να επιλέξει την αντιπολίτευση, αλλά...

Αλλά πολύς κόσμος που δημοσκοπικά του χαρίζει την προτίμησή του θέλει τον ΣΥΝ να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Αν αναιρεθεί αυτή η ελπίδα ποιος θα το πληρώσει το μάρμαρο; Όχι το ΠΑΣΟΚ παντως.

Έδώ έχει πλεονέκτημα το ΚΚΕ: δεν έκλεισε ποτέ το μάτι σε σενάρια συνεργασίας.

Οπότε λέγοντας όχι ο ΣΥΝ, ενισχύει κατά πάσα πιθανότητα ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Γυρνάμε πάλι στα ίδια δηλαδή.

ΥΓ: πολύ καλή η ανάλυσή σου, με βρίσκει σύμφωνο 100%. Καιρό είχα να δω νυμφάλιο και στρωτό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

side 21, τo στοίχημα είναι να αποκτήσει μια ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα. Επιστροφή στις ρίζες και ανανέωση ταυτόχρονα(όχι μπαστάρδεμα με αυτό που ήδη έχει ηττηθεί στατηγικά: τον νεοφιλελευθερισμό). Δύσκολο πανευρωπαϊκά, αλλά όχι ακατόρθωτο...

Γιώργο, αυτό που λες για εκατέρωθεν πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, μπορεί να γίνει μπορεί και όχι... θα εξαρτηθεί από τον ίδιον το ΣΥΡΙΖΑ.

NdN είπε...

Πολυ καλό το κείμενο σου!Σωστά δομημένο, αλλά και με επιχειρήματα που έχουν βάση. Επέτρεψε μου στον ελάχιστο χρόνο που μου απομένει για να φύγω για το αεροδρόμιο να πω μερικές αντιρρήσεις που έχω.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κρατιστές, υπάρχουν και σοσσιαλδημοκράτες τηε ευρωπαικής αριστεράς. Ο "ευρωπαίος" αριστερός είναι ο υπερμαχος της πολιτικής του Πρόντι στην Ευρωπαική ένωση, του Μπλερ και του Μπράουν στην Αγγλία κτλ. Για παράδειγμα η British Airways έχει 100 περισσότερα κέρδη από τις ΟΑ, 10 φορές μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών και περίπου τους ίδιους αναλογικά υπαλλήλους. Για μένα πρέπει να κλείσει. Για ένα κρατιστή πασόκο πρέπει να συνεχίζει να επιχορηγειται. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΝ και συνεχίσει να επιχορηγεί την ΟΑ θα χάσει ένα κομμάτι. Αν δε το κάνει θα χάσει ένα άλλο. Το ίδιο και με το Αρθρο 16. Πόσοι Πασόκοι θα συμφωνήσουν με τον Anthony Giddens και το "The Third Way:
The Renewal of Social Democracy";

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει αρχικά να πει που θέλει να πάει. Τι ακριβώς θέλει να κάνει. Επειτα μπορεί να συζητάει με όλους και να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία αποκλειστικά κυβερνητική εφαρμόζοντας τα κοινά των 2 χώρων. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προγαμματική συνεργασία είναι η μόνη λύση. Πάντως μην ξεχνάς ένα στοιχείο. ΟΙ διαφορετικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο ΠΑΣΟΚ εδώ καιχρόνια ενώνονται από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν αυτό χαθεί δεν είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί θα παραμείνουν μέσα.

Αν το ΠΑΣΟΚ ξαναχάσει θα αρχίσει ένας νέο κύκλος εσωστρέφειας και αν θεωρήσουμε ότι βγαίνουν κάποιοες άλλες δυνάμει στην επιφάνεια, πιστεύω ότι χωρίς απαραίτητα να είναι οι επόμενοι Πασόκοι καλυτεροι από τους τωρινούς, θα κερδίσουν ως κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει και αυτή η περίπτωση;

Πάντως θα συμφωνήσω απόλυτα στις διεξόδους που αναλύεις. Ετσι όπως βλέπεις εσύ τα πράγματα να συμβαίνουν στο μέλλον, κάπως έτσι τα βλέπω και εγώ. Απλά έδωσα κάποιες ακόμα πιθανές περιπτώσεις.

Αν το αφήσεις το κείμενο μέχρι τη επόμενη Τρίτη επανέρχομαι!

Καλό ΣΚ!

Ανώνυμος είπε...

μα Ndn, εγώ λέω αυτό. Ο Κρατισμός με την μορφή που τον περιγράφεις πεπαλαιωμένος.
Ο μονεταρισμός, έστω με την μορφή του σοσιαλφιλελευθερισμού ήδη αποτυχημένος..
Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος δρόμος.

Γιατί να κλείσει ή να πουληθεί η Ο.Α.
Αυτό για τους υπαλλήλους που λες επέτρεψέ μου να σου πω ότι καταρχήν δεν ισχύει πια.
Την φάγανε οι μάνατζερς αδελφέ.
Νομίζω, αν πλέον κανείς σκέφτεται για την Ολυμπιακή με όρους δεκαετίας του 80 κάνει λάθος.
Με το παράδειγμα της Ολυμπιακής θα πω κάτι:
Α ξεκινήσει καθένας με αυτό που πραγματικά υπάρχει αφήνοντας τις προκαταλήψεις του.

tzonakos είπε...

Το ξέρεις οτι σε θεωρώ απο τα πιο καλά μυαλά σε θέματα πολιτικοκοινωνικά κυρίως.
Αυτα που έγραψες ισως τα ειχαμε όλοι στα μυαλά μας αλλα εσυ τα συγκέντρωσες σε μι σωστή σειρά σκέψεων.
Επειδή δεν βλέπω τίποτα χαώδεις διαφορές στα κόμματα - πλην ΚΚΕ που λέει όλο ΟΧΙ - τουλάχιστον σε κάποιους τομείς οι μεν, σε κάποιους άλλους οι δέ, οι συνεργασίες ειναι αναπόφευκτες.
Φοβούνται όμως μη φανούν δειλοί στους δικούς τους ψηφοφόρους και δελεάζονται εύκολα στην σκέψη μιάς αυτοδυναμίας ή έστω συγκυβέρνησης.
Οτι κι αν συμβεί, ετσι που ειναι το κλίμα, ζημιωμένο θα βγει μόνο το πασοκ πάλι, αν κάτι στραβώσει.
Νομίζω οτι ο Σύριζα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας στο πασοκ και το πασοκ να προσεγγίσει τον κόσμο που νιώθει να βρίσκεται στον ας πούμε κεντρώο χώρο.
Αυτα προς το παρόν.

Sophia Kollia είπε...

Αγαπητέ μου τα πράγματα τα βλέπουμε λάθος και για αυτό δεν βλέπουμε λύσεις. Πρώτα πρώτα οι συνδικαλιστές παντώς είδους έκαναν να πιστέψουν οι εργάτες ότι τα εργοστάσια είναι και δικά τους και με τις υπερβολικές αξιώσεις τους έγιναν η κύρια αιτία να φύγουν τα εργοστάσια, και να αυξηθεί η ανεργία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αντι να κάνουν τον σταυρό τους που βρήκαν έναν σταθερό μισθό, εκμεταλλεύονται όσο δεν παίρνει την θέση τους για βόλεμα, ρουσφέτι, εκβιασμού του κόσμου, και λούφα. Έτσι χάνονται χιλιάδες εργατοώρες και το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο σε όλη τη κοινωνία. Η πολιτεία πάλι λειτουργώντας μέσα από ένα καθαρά πελατειακό σύστημα, δεν μοιράζει σωστά το εργατικό δυναμικό και ξεχνάει ομάδες που κατά την γνώμη της δεν της είναι χρήσιμες. Τους κτηνοτρόφους π.χ.Οι πολίτες πάλι αντι να εργάζονται με σύνεση και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες μέσα απο τα κοινοτικά πλαίσια,σπαταλούν τα χρήματα χωρίς φηδώ,η, αιδώ.
Προσθέτουμε την πλήρη αδιαφορία μιας κοινωνικής ομάδας προς οποιαδήποτε άλλη.Ηγετικές φυσιογνωμίες δεν υπάρχουν, άνθρωποι που θα έχουν ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών απαραίτητα στην εποχή μας.Εκτός απο αυτό σε μια ηλεκτρονική κοινωνία, με όλα τα δεδομένα όχι μόνο του κόσμου αλλά και της φύσης να αλλάζουν,οι ιδεολογίες είναι αδύναμες να εκφράσουν και προκαλούν αδιέξοδα στην πολιτική πρακτική.Πώς να φερθούμε? Με σύνεση,με οικονομία, με μάζεμα,και αίσθημα ευθύνης στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.
Εδώ περάσαμε κατοχή,εμφύλιο,στήσαμε τη χώρα, ας σοβαρευτούμε όλοι και κάτι θα γίνει...

akrat είπε...

το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κλασσικό αστικό κόμμα.
καμμιά σχέση με την Ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία η οποία για να μην το ξεχνάμε ήταν κάποτε επαναστατικό κόμμα που ίδρυσε η Α διεθνής και μετατράπηκε σε σοσιαλδημοκρατία...
θα μου πεις έχουν σημασία οι όροι? έ έχουν... θυμάμαι που οι κύριοι της Β διεθνούς νομιμοποιούσαν τον Σαντάμ σαν σοσιαλιστή... (είδατε πεθαίνοντας να το θυμάτε? ενώ χιλιάδες σοσιαλδημοκράτες πχ στην Γερμανία το θυμήθηκαν επί χίτλερ...)
σαν αστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ που ενσωμάτωσε όλο τον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο και πήρε και ορισμένα κομμάτια αριστερών θα βρει το ρόλο του αν το έχουν ανάγκη ή θα μειώνετε σταθερά αφήνοντας χώρο στην ρεφορμιστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ωστόσο επειδή έφτασαν στον πάτο θα επιβιώσουν ... έχουν μια ιδανική παλαιά φρουρά που ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑ...
αλλά αυτός ο Γ.Παπανδρέου είναι μικρός... νάνος χειρότερος του Καραμανλή... αντί να πάρει τους παλαιούς δοκιμασμένους στρατηγούς ξεκινά νέες ναυμαχίες με την τύχη...
θα τα καταφέρει? είμαι σε δίλλημα.. νομίζω ότι έχει πεισμώσει.. και έχει ένα πάθος.. να φανεί άξιος.
και στην ζωή βλέπουμε μικρούς να τα καταφέρνουν. δεν είναι σπάνιο...
το στοίχημα είναι για τον ΠΑΣΟΚ...

ο Παπανδρέου ο μικρός θα υψωθεί σε ένα άντρα μικροσωτήρα? ή θα μείνει στα αζήτητα ιδρωμένος από το τζόκινγκ και τα ποδήλατα...
ακολουθούν άλλα ψαράκια στην σειρά...

Sophia Kollia είπε...

Τι σημαίνει ρεφορμιστική?

Sinistra Radicale είπε...

Πραγματικά εξαιρετικό κείμενο!!!!Μπράβο!!!!!
Όσο αφορά τα της συγκυβέρνησης, η αριστερά δεν είναι γενικώς και αορίστως κατά!!!! Είναι γεγονός ότι θα ήταν πολύ μεγάλη κατάκτηση ενα πραγματικό κράτος πρόνοιας. Με την διαφορά όμως ότι οι πολιτικές δυνάμεις αυτής της συνεργασίας θα έχουν ως άμεσο στόχο, να αλλάξουν τις δομές αναπαραγωγής του συστήματος, και τις ιδεολογικής κυριαρχίας. Και επειδή η κάθε ιδεολογία δεν είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις, και μονεταριστικές πολιτικές, επειδή η κάθε ιδεολογία διαχέεται μέσα στην καθημερίνότητα, και στο μεδούλι του πολίτη, αυτή η όποια συγκυβέρνηση πρίν να φτάσει να κυβερνήσει, πρέπει πρωτίστος να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων, πρέπει να γίνει δύναμη μιας "πολιτιστικής ανατροπής". Γιατί αν δεν γίνει η ανατροπή πρώτα στα μυαλά των ανθρώπων, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει στην κοινωνία.
Επειδή κατάγομαι απο το λεγόμενο ευρωκομμουνιστικό ρεύμα -ανεξαρτήτως του ότι είμαι μικρός-, το οποίο μου δίδαξε τον ιστορικό συμβιβασμό του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ!!!!!, έχω στην κουτλτούρα μου την άποψη που λέμε, άλλος βάζει την πρόταση και άλλος την υλοποιεί. Για να φτάσουμε όμως εκεί, πρέπι να δούμε πράγματι διάθεση υλοποίησης.
Και πάλι μπράβο!!!! Εξαιρετικό κείμενο!!!!!!!!

Sinistra Radicale είπε...

@sofia

Ο όρος ρεφορμιστική αριστερά, προέρχεται απο την διαμάχη της Λούξεμπουργκ, με τους Κάουτσκι και Μπερνστάιν, αν δεν κάνω λάθος. Τότε είχε αναπτυχθεί στις γραμμές του εργατικού κινήματος το δίλημμα "Μεταρύθμιση ή Επανάσταση". Η δε Λούξεμπουργκ, έλεγε ότι η Σοσιαλδημοκρατία (δεν υπήρχαν κομμουνιστικά κόμματα τότε, αργότερα ιδρύθηκαν),΄έλεγε ότι η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να είναι μια επαναστατική δύναμη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πάρει τα όπλα), και η δε δεξιά πτέρυγα της Σοσιαλδημοκρατίας όπως αυτή εκφραζόταν με Κάουτσκι και Μπερνσταίν, έλεγε ότι όσο προχωράει η κοινωνική εξέλιξη μέσω των μεταρυθμίσεων απο τα πάνω, θα φτάσουμε στον Σοσιαλισμό.
Βέβαια στις μέρες μας ο όρος μεταρύθμιση απο το προοδευτικό φορτίο που είχε παλιότερα απέκτησε αρνητικό περιεχόμενο. Σήμερα η μεταρύθμιση έχει ταυτιστεί με την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού ελέγχου. Γενικώς για να το πω πιο απλά, με περισσότερο καπιταλισμό, και λιγότερη δημοκρατία, ενώ παλιά σήμαινε το αντίθετο....

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Νομίζω πως στη σημερινή συγκυρία η "μπάλα" βρίσκεται στο τερέν του Συνασπισμού! Αλλά, απ' ότι φαίνεται, θα την κλωτσήσει στην εξέδρα! Στην πολιτική, όμως, όποιος κάνει καθυστερήσεις και χασωμέρια, τιμωρείται!

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΟΝΆΚΟΣ, πρόσεξε το Κέντρο δεν είναι ο μεσαίος χώρος, ούτε ντε και καλά αυτό που είναι ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.
(Υπάρχει μια οριακότητα σήμερα σε ορισμένα σημεία...)
Sofia, εγώ δεν θα αρνηθώ όλες αυτές, τις "διαταραχές" ατομικές και κοινωνικές που περιγράφεις.
Να ξέρεις όμως η ανθρώπινη, πως να το πω...μικρότητα(;) πολλαπλασιάζεται σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτιστικής υστέρησης και σήμερα ζούμε μια τέτοια.
Δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει νόημα, δεν υπάρχει σκοπός που να ενώνει μεγάλες ομάδες ανθρώπων.
Και σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια, αυτή την νέα "παντιέρα ρόσα" (που θα λεγε ο σινίστρα ραντικάλε) που θα ωθήσει τον κόσμο ψάχνουμε.
(Και λέω ρόσα, γιατί το κόκκινο είναι πάντα το χρώμα της ορμής, εξ ου και τα κόκκινα αυγά της λαμπρής (λευκό).
Ολυμπιακάκηδες έχετε δίκαιο: το ερυθρόλευκο είναι ο πιο πετυχημένος χρωματικά συνδυασμούς .. και το λέω εγώ ένας (χλιαρός πλέον) βάζελος!!)
Έλα ρε Ακράτ, το ζήτημα δεν είναι προσωπικό...
Ψάχνοντας να βρω κάποιον καλύτερο από την παλιά φρουρά του Πασοκ, σκοντάφτω...
Ε, ο Αλαβάνος, αποδείχτηκε χαρισματικός πολιτικός, αλλά ήταν και οι συνθήκες. Είπα η αριστερά δεν έχει κυβερνήσει και αυτό στο σημερινό απαξιωτικό για το πολιτικό σύστημα σκηνικό είναι ώθηση.
Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, είναι ΣΗΜΕΡΑ η πρώτη κυβερνητική τετραετία του (1-85) . Πρέπει να βρεθεί κάτι που να τη θυμίζει χωρίς να είναι αντιγραφή.
Αλλά δεν θα τους τα πούμε όλα...


Ραντικάλε, χαίρομαι που ήρθες μου αρέσεις.
"...η όποια συγκυβέρνηση πρίν να φτάσει να κυβερνήσει, πρέπει πρωτίστος να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων, πρέπει να γίνει δύναμη μιας "πολιτιστικής ανατροπής". Γιατί αν δεν γίνει η ανατροπή πρώτα στα μυαλά των ανθρώπων, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει στην κοινωνία.>>
συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό.
Ενότητα θεωρίας και πράξης να μη το ξεχνάμε...

Η απορία της Σοφίας, δείχνει την πραγματικότητα...
ορισμένοι όροι σήμερα μπορεί να μην λένε τίποτα επί του πραγματικού.
Αυτό ίσως που θα μπορούσε να πει κάτι είναι το "συστημικό- εξωσυστημικό", αλλά και αυτό για όποιον κατέχει μια στοιχειώδη διαλεκτική θέλει προσοχή..

Ρε Ασκάρ, Αφού ξέρεις μπάλα.. Πόσα παγκόσμια κύπελα πήρε η Ιταλία με το κατενάτσιο;

vagnes είπε...

Ψηφιστε εδω υποστηριζοντας την προσπαθεια διενεργειας δημοψηφισματος για το ασφαλιστικο νομοσχεδιο, προταση που υπεβαλλε ο Συριζα και υποστηριξε και το Πασοκ.

tzonakos είπε...

Ψήφισα κιόλας. Νο.226

vagnes είπε...

Μου τα λες ολα καλα αλλα να που μου το χαλας εδω γραφοντας: [γιατί ο ρόλος της Αριστεράς είναι -εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων- να πιέζει προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικά τάξεων.]
αντι αυτου που θα προτεινα εγω για να συμφωνησουμε:
...να πιεζει και να ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ υπερ των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικά τάξεων...

vagnes είπε...

τζονακο πιο αεικινητο μπλοκερ απο σενα δεν εχω ακομη γνωρισει

218 ειναι το δικο μου νουμερο

Sophia Kollia είπε...

Σας ευχαριστώ για την εξηγηση. Σε κάθε περίπτωση σας διαβάζω με μεγάλη προσοσχή, και αρκετές φορές γιατί δεν ξέρω η έχω ξεχάσει, πολιτικούς όρους. Το κύριο θέμα είναι ,ποιός θα μετατρέψει τον όχλο σε λαό. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι.Πάντως τα κείμενα εδώ είναι πολύ ανώτερα απο των εφημερίδων. Μπράβο!!!
ps
Πολύ καλό το ποίημα

Ανώνυμος είπε...

ναι βάγκνες, αν μπορεί πραγματικά να νομοθετεί υπέρ των φτωχών γιατί όχι;
Το θέμα είναι να νομοθετεί πραγματικά όχι να λέι ότι νομοθετεί.
Σοφία τα κείμενα σε πολλά μπλογκ είναι ανώτερα των εφημερίδων γιατί είναι ειλικρινής καημός και όχι προϊόν.
Αυτές οι υπογραφές μετράνε, ή πρέπει να απευθυνθούμε στο συνδικάτο του ο καθένας;

vagnes είπε...

Η ψηφοφορια προτεινεται απο το ιστολογιο "συριζα γλυφαδασ"
http://syrizaglyfadas.blogspot.com/

ΤΑΣΟΣ είπε...

Kόμμα
- που δεν έχει δυνατότητες ηλικιακής ανανέωσης
- που λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης της ηγεσίας του
- που λειτουργει ως διαχειριστής της κρατικης επιχορήγησης
- χωρίς οργανώσεις
- με πολιτικές που διαμορφώνονται από την ηγεσία του χωρίς δυνατότητα να χαράζει και να παράγει πολιτική

δεν έχει καμία τύχη και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει

Ανώνυμος είπε...

vagnes υπέγραψα και εγώ, είτε ήταν του σύριζα είτε όχι..
Τάσο με μπέρδεψες.. ΝΔ;
ΠΑΣΟΚ; ΣΥΝ;
τι είναι από αυτά;

Ανώνυμος είπε...

οι καιροί Σοφία μου και μια ομάδα με όραμα.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Τάσο με μπέρδεψες.. ΝΔ;
ΠΑΣΟΚ; ΣΥΝ;

Είναι φανερό ότι στο ΠΑΣΟΚ αναφερόμουνα αλλά δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να ισχύει και για τα άλλα κόματα.

Ανώνυμος είπε...

http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/2008/03/212949.html
Νομιζω πως το πιο πανω κομματακι,που εγραψα πριν λιγες μερες εχει μια οπτικη σχετικη με το θεμα της αναρτησης

ΤΑΣΟΣ είπε...

ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΕΝΑ AΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: την ηγεσια του

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Δυο κουβέντες και από μένα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου.

1) Επειδή έομαι και εγω σε παρόμοια - ανέντακτη κοματικά, αλλά όχι ευρύτερα πολιτικά - πολιτική κατάσταση σε ..κατανοώ!

2)Ο Ανδρέας τελικά πήρε ένα κίνημα και το έκανε καθεστωτικό κόμμα. Πήρε μια δεξιά και έφτιαξε μια άλλη δεξιά (Σημητική), παρότι άλλα είχε στο μυαλό του στο Πεντελικον.

3) Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ένα μόνο κοματικό στόχο μπορεί να έχει: Να μην ακολουθήσει το δρόμο της ΕΔΗΚ...

4)Αν εξαιρέσουμε τις επόμενες εκλογές, οι μεθεπόμενες (που μπορεί να είναι πολύ σύντομες) μάλλον θα είναι συνεργασίας.

5) Το σενάριο που εκτιμάς "προτείνοντάς" το , όχι κατά βούλησιν,δηλ. το Γερμανικό μοντέλο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μπορέι να το θέλει ο ΓΑΠ, αλλά δεν το θελουν άλλοι. Αυτη η πιθανότητα εγκυμονεί αριστερή διάσπαση του.

6) Το σενάριο που βλέπω είναι συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρωτα ο 2ος καθηλώσει τα ποσοστα του ΠΑΣΟΚ σε τύπου ΕΔΗΚ.
Στην περίπτωση αυτή βλέπω διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ.

7) Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς σε μια σειρά ζητήματα απλά έχει προοδευτικές προτάσεις, αλλα όχι ριζοσπαστικές. Θα αναφερω για το ασφαλιστικό μία: Αποδέχεται με τα μπούνια τη τριμερη χρηματοδότηση!!!

8) Οσον αφορά τα ευρύτερα σοσιαλιστικά ζητήματα που θετεις δεν υτπάρχουν συλλογικά υποκείμενα. Τα διέλυσε το ΠΑΣΟΚ αυτά που υπηρχαν στη δεκαετία του 80.

Πάλι από την αρχη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά έχει πολλά δυνατά σημεία και θα φανούν όταν αρχίσει να επέρχεται μία πόλωση μέσα από την κινηματική λογική που αναγκαστικά θα αρχίσουν να αναπτύσσουν.

Ανώνυμος είπε...

Οδυσσέα, είδα τι έγραψες.. θέλει πολλή δουλειά για να γίνει και έμπνευση. Το ξέρουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Τάσο, δεν είναι θέμα ηγεσίας, θέμα ιδεών είναι και νοοτροπίας..
Μανιτάρι, εγώ δεν είπα ακριβώς αυτό. Και μάλιστα πιστεύω ότι θα ναι λάθος να σκοπεύσει από τώρα στον "μεγάλο συνασπισμό" ΝΔ- ΠΑΣΟΚ (βλέπε σενάριο "Βήματος") γιατί αν το κάνει αυτό θα μείνει ένα απολιφάδι...
Εγώ, λέω εντελώς αντικειμενικά ότι αν θέλει να έχει μέλλον πρέπει γρήγορα και με σαφήνεια να περιγράψει και από κει και πέρα να προασπίσει την δική του ιδαίτερη ταυτότητα στο νέο σκηνικό, η οποία πρέπει να είναι οπωσδήποτε απείρως πιο αριστερή από αυτή του "σοσιαλφιλελευθερισμού" με όλες τις εκφάνσεις του (Μπλερ, Σρέντερ, Σημίτης κτλ).
Έχει παράδοση για να χρησιμοποιήσει και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή του Κεϋνσιανισμού και του Κοινωνικού Κράτους.
Με αυτή την παράδοση μπορεί να διαλεχτεί και με την αριστερά και να βγάλεί κάπου αναλόγως των συνθηκών. Αν όχι, θα ηγεμονεύεσει ιδεολογικά σε ένα ενδεχόμενο μεγάλο συνασπισμού.
Η "ελεύθερη αγορά" πνέει τα λοίσθια αυτή τη στιγμή. Θα φανεί σε ένα - δυο χρόνια σε όλο της το μεγαλείο η κρίση, μπορεί και νωρίτερα...
Άρα δεν θα χάσει τίποτα αν πάρει η Ν.Δ. τους σοσιαλφιλελεύθερους σε λίγους μήνες θα αντιπροσωπεύουν μόνο τον εαυτό τους.

Ανώνυμος είπε...

εννοείται ότι ακόμα και η δεξιά στο αυριανό σκηνικό θα ψάχνει απεγνωσμένα μια φόρμα "κοινωνισμού"..

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου