Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2008

Κολποβούλιο!

Το θεσμικό σκάνδαλο είναι υπαρκτό..
και η αποκάλυψή του έρχεται μόλις μια μέρα, μετά την διακύρηξη της "δελφίνου"και πρωτοκλασάτης Υπουργού Μητσοκάκη- Μπακογιάννη- Κούβελου, ότι καταψήφιση νομοσχεδίου από βουλευτή της συμπολίτευσης θα σημάνει εκλογές.
Σίγουρα, το θέμα είναι μεγάλο και η πολιτική ηθική σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω κι αν δεν φταίνε.
Όμως, αυτό το ακραίο περιστατικό, ας οδηγήσει τέλος πάντων στην συναίσθηση ότι η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία νοσεί βαριά!!
Και πως να μη νοσεί βαριά, όταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, αντιμετωπίζονται ως μετοχές off shore εταιρείας, τις οποίες ο πρωθυπουργός ή μια κλειστή ομάδα γύρω του, τις κερδίζει κάθε 4 χρόνια χρόνια και τις διαχειρίζεται κατά το δοκούν;
Και τι έγινε αν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο από τη βουλή;
Γιατί κάποιος νεοδημοκράτης βουλευτής της Βόρειας Ελλάδας, που αισθάνεται ότι αντιπροσωπεύει τον μικρο-επιχειρηματία να ψηφίσει τον νέο νομοσχέδιο του Αλογοσκούφη, που τον θεωρεί εκ των προτέρων φορο-κλέφτη;
Γιατί, όταν λόγω της γιγάντωσης της ανεργίας και της νέας φτώχειας κανένας δεν πλησιάζει το μαγαζί του μικρο-επιχειρηματία και όλοι τρέχουν να φάνε και να ντυθούν στα Hard discound ή στη Βουλγαρία, γιατί αυτός να δεχθεί την επιπλέον φορολόγηση αδιαμαρτύρητα και να μη θέσει βέτο στον βουλευτή του;
Και αυτός με τη σειρά του δεν πρέπει να δείξει και μέσα στη βουλή ότι μεταφέρει το λαϊκό αίσθημα;
Υπάρχει μια συνταγματική διαδικασία για την έκπτωση της Κυβέρνησης και λέγεται "πρόταση μομφής", από κει και πέρα τα νομοσχέδια είναι και για να καταψηφίζονται, για να έρθουν άλλα με μεγαλύτερη συναίνεση..

Έτσι φτάνουμε σε μια διαδικασία, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου για τα προσχήματα πρέπει να υπάρχει ψήφος συνείδησης..
Αλλά έλα που ταυτοχρόνως θεωρείται και ευκαιρία απόδειξης της κυβερνητικής ισχύος...
Έτσι με τις μεθοδεύσεις το Κοινοβούλιο να μετατρέπεται σε Κολποβούλιο...

Αυτή είναι η σήψη: Οι βουλευτές- λαϊκοί αντιπρόσωποι γεμάτοι προνόμια, όπως οι ευγενείς της αριστροκρατίας, αλλά χωρίς ουσιαστική ισχύ, να γίνονται πελάτες των φωνακλάδικων παραμάγαζων για να δείξουν την παρουσία τους, αντί να μελετούν για να εγκρίνουν, ή να απορρίψουν, ή να συμπληρώσουν, ή να τροποποιήσουν και να ετοιμάζουν επιχειρήματα για τις θέσεις τους. ...

UPDATE (2/9/08): Παρακολούθησα, τις αντεγκλήσεις στα δελτία ειδήσεων για το θέμα.
Ίσως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για νοθεία. Υπάρχουν όμως σοβαρές παρατυπίες, στις οποίες αναφέρεται το διόλου φιλοπαπανδρεϊκό "Αντί", οι οποίες μαρτυρούν τουλάχιστον μια προσπάθεια "στριμώγματος" των βουλευτών.
Θα ήμουν ακόμα πιο συγκρατημένος, αν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι υπάρχει θέμα.
Το ΚΚΕ είναι πολύ προσεκτικό σε τέτοιες υποθέσεις και δεν έχει κανένα λόγο να "αβαντάρει" το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα γιατί υποβαθμίστηκε το θέμα από τα κανάλια; Μα χθες είχαν ως στόχο να καταδείξουν με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει χώρος για νέο "κεντρώο" κόμμα.
Βέβαια, ίσως δεν ήταν καλό το timing που επιλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.
"Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσείς τα ίδια παραμύθια".
Βέβαια νομίζω έδειξα και παραπάνω πως η ελευθερία του βουλευτή έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η πίεση στην εκτελεστική εξουσία, η εκπεφρασμένη διαφορετική αντίληψη σε ορισμένα ζητήματα και η πρόκληση ουσιαστικού διαλόγου (ακόμα και με την καταψήφιση νομοσχεδίων) αποτελούν άξονες ποιοτικής αναβάθμισης του δεδομένου πολιτεύματος.
Οι βασικοί άξονες βέβαια μπορεί να μην αλλάζουν, αλλά και τα "περιφρειακά ζητήματα" έχουν την σημασία τους...

16 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Άστα, να τα σκέφτεσαι γίνεσαι σαν την Κανέλη! Όλο στην τσίτα!
καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Σοφία,αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε παίζουμε το παιχνίδι τους,και θα καταλήξουμε Δηλοί και άβουλοι αντάμα, άς μου έπιτραπεί ,κατι σαν λάσπη ένα πράγμα!!!

Νοσφεράτος είπε...

Καλά κανεις και τα λες. Πολύ καλά ..Αντε γιατί εχουμε γινει ολοι παχυδερμα για να βολευονται οι Δαμαλοι

akrat είπε...

ουφ καλημερούδια...
ένα έχω να πω....

"και οι τριακόσιοι είναι υπέροχοι....μμμμμμ...."

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Φιλε ΚΑΠ>ΚΟΥΜ>
Είναι προφανής πλέον η κρίση του αστικού κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.
Η μετατροπή των βουλευτών από εκφραστές (υποτίθεται) της ... κυρίαρχης λαικής θέλησης σε πειθήνια κομματικά όργανα - χειροκροτητές του εκάστοτε αρχηγίσκου, αλλά και η απόλυτη (πλέον) σύγχυση ανάμεσα στις τρείς εξουσίες -για να μην αναφέρω τη λεγόμενη και ... "τέταρτη" που αντλεί την εξουσία της από μια οικονομική ολιγαρχία παντοιοτρόπως διαπλεκόμενη, (η μετατροπή αυτή λοιπόν) ΔΥΣΤΥΧΩΣ αντί να μας οδηγεί σε μια λαική έκρηξη που να διεκδικεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την επαναφορά της λειτουργίας του συστήματος σε ΝΟΜΙΜΑ πλαίσια, αντιθέτως τροφοδοτεί σε μια μερίδα του πληθυσμού αισθήματα απαξίωσης όχι αυτού του κοινοβουλευτισμού, αλλά και αυτής της Δημοκρατίας....
Δυστυχώς ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΜΑΣ.....

Υ.Σ. Μηπως πρεπει να ξανα-συζητησουμε για το πως λειτουργουν οι (ταχα μου) τρεις εξουσιες;
Μηπως πρεπει να ξανασυζητησουμε το ρολο των κομματων και ισως να επανατοποθετηθουμε;
Ας εισαι καλα να μας ... ανοιγεις θεματα...

Ανώνυμος είπε...

σε αυτό αποσκοπούσα Ντίνο, στην πρόκληση διαλόγου.
Όχι να πάρω θέση αν έχει δίκαιο ο Γιώργος ή όχι..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μη συμφωνήσει μαζί σου...

Να κάνω μόνο μια παρατήρηση: κάπου λες ότι για την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ θα ήσουν επιφυλακτικός "αν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι υπάρχει θέμα"!
Δηλαδή οι γελοίες δικαιολογίες που προέβαλε η Ν.Δ. δεν σε έπεισαν "ότι υπάρχει θέμα"; Είναι δυνατόν να μην επαναστάτησε και να μην προσβλήθηκε η λογική και η νοημοσύνη σου όταν άκουσες πως απέσυραν και αντικαθιστούσαν τα ψηφοδέλτια γιατί οι βουλευτές δεν είχαν την στοιχειώδη γνώση και ικανότητα να τσεκάρουν μέσα στα "κουτάκια"; Και σου φάνηκε πιθανή η εκδοχή πως η φράση "αυτός είναι εκτός γραμμής" σήμαινε ότι ο καημένος ο βουλευτούλης δεν ξέρει να συμπληρώνει σωστά ένα ψηφοδελτιάκι;
Με άλλα λόγια, για να πάρεις σοβαρά μια καταγγελία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την "έγκριση" του ΚΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

ΌΧΙ ΡΕ ΑΣΚΑΡ ΜΗΝ ΑΡΠΑΖΕΣΑΙ, ΤΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΜΑΝΕΣ, ΑΛΙΜΟΝΟ...

Στις αιτιάσεις ότι το ΠΑΣΟΚ μεγαλοποίησε το θέμα, έρχεται να απαντήσει και η θέση του ΚΚΕ, που είτε το θέλουμε είτε όχι δεν μας έχει συνηθίσει στην σκανδαλοθηρία..

Χαιρετίσματα και στα άλλα παιδιά..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Φίλε μου δεν έγιναν απλώς "κωμικοτραγικά πράγματα"! Δεν ξέρω για ποιο λόγο στιχίζεσαι με την κυβερνητική προπαγάνδα που θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός...

Ανώνυμος είπε...

Γράφω: "το θέμα είναι μεγάλο και η πολιτική ηθική σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έστω κι αν δεν φταίνε..."
"οι οποίες μαρτυρούν τουλάχιστον μια προσπάθεια "στριμώγματος" των βουλευτών..."
"..με τις μεθοδεύσεις το Κοινοβούλιο να μετατρέπεται σε Κολποβούλιο.."

Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω το θέμα.
Η λογική λέει ότι την μεθόδευση αποκάλυψε κάποιος που πιέστηκε..
Υπήρξαν μεθοδεύσεις ελέγχου των βουλευτών..
Τώρα η ταμπακιέρα πρέπει να πάει αλλού...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αν υποτιμούν και σκάβουν με τέτοιες ασφαλιτικες έως τρομοκρατικές αντιλήψεις τους βουλευτές τους, φαντάζεστε που έχουν γραμμένους τους ψηφοφόρους υποτελείς τους. Ιδίως οι αστέρες υπουργοί με 5ψήφιο αριθμό ψήφων!Και μόνο από το επίπεδο προεκλογικής καμπάνιας με γεύματα σε ξενοδοχεία και προσλήψεις σε stage των 500. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Αλογοσκούφη 21 δις εισφοροδιαφυγή από φίλους του ολιγάρχες δεν κρύβεται. Η τεχνική αύξηση του ΑΕΠ για να αυξηθεί ο δανεισμός της χώρας από 214 σε 254 δις δεν κρύβεται, σε 5 χρόνια κάναν τον κάθε μεσάζοντα Βγενόπουλο,Κωστόπουλο ,Λάτση κλπ μπρούκλη εις βάρος όλων των υπολοίπων.Κάναν και τη ΔΕΗ ελειμματική από φέτος. Πόσα πριμ ανοιχτής παλάμης δικαιούνται οι μπουκωμένοι διορισμένοι μανατζερ για να τινάζουνε σαν ταλιμπάν εύρωστες ΔΕΚΟ με νεοφιλελευθερο δυναμίτη στον αέρα της μίζας και της αρπαχτής;;;

Sidepap21 είπε...

Η ουσία του θέματος
είναι στη συγκεκριμένη
ψηφοφορία για την αναθεώρηση του
Συντάγματος όπου διαφέρει από την
ψήφιση ενός απλού νομοσχεδίου ...
Καταψήφηση από κυβερνητικό βουλευτή
πιθανολογεί την κατάρευση της
ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ όταν μάλιστα
υπάρχει οριακή πλειοψηφία ...
Αυτό κάνει ακόμα πιο ανατριχιαστική
την πιθανότητα νοθείας σ' αυτήν.
Έρχεται θερμό φθινόπωρο !!!
Καλό σου μήνα ...

Ανώνυμος είπε...

Διόνυσε. Γιατί νιώθω, ότι για όλα αυτά που αναφέρεις υπάρχει λύση σωτηρίας, αν απλά ξεφύγει κανείς από τον νεοφιλεύθερο δογματισμό. Π.Χ. γιατί είναι τόσο κακό μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ανεβεί λίγο το δημόσιο χρέος, για να μη τιναχτούν όλα στον αέρα; (δεν λέω αναπτυξιακής έκρηξης, απλά σωτηρίας που σήμερα είναι ζητούμενη).
sidepap όχι μόνο θερμό, αλλά και λυσιτελές ελπίζω...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Φίλε, επειδή είσαι "ψαγμένος" γύρω απ' τις αναμενώμενες πολιτικές εξελίξεις, σε πληροφορώ ότι δεν είναι μόνο ο "τρίτος πόλος" που ετοιμάζεται! (στα πλαίσια αυτού του σχεδίου το "Βήμα" χτυπάει το ΠΑΣΟΚ, η "Καθημερινή" τη Ν.Δ. και ο "Ελεύθερος Τύπος" της Αγγελοπούλου προετοιμάζει τους πάντες...).
Λοιπόν, στην όλη φάση έχουμε κι ένα νέο στιχείο: το ΚΚΕ παύει πλέον να θεωρεί αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ (γεγονός που το έκανε από το 1986 να αβαντάρει τη Δεξιά). Βασικός αντιπαλός του, πλέον, είναι ο ΣΥΝ, οπότε αρχίζει να αβαντάρει το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό έσπευσε να υιοθετήσει την καταγγελία περί κοινοβουλευτικής νοθείας, γι' αυτό και χθες στη Ρόδο η Παπαρήγα είπε για πρώτη φορά ότι αντίπαλος είναι "η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης"! Για πρώτη φορά βγάζει το ΠΑΣΟΚ "απ' το κάδρο"!
Βλέπεις το ΚΚΕ έχει συνειδητοποιήσει πως "είτε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κι εμείς τρίτοι, είτε το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κι εμείς τέταρτοι"! Και φυσικά προτιμάει πλέον την πρώτη εκδοχή...
Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

φίλε ασκάρ, όσοι (πολύχρωμοι) βάζουν σε πρώτο πλάνο τους τακτικισμούς παίζουν το παιγνίδι του Κωστάκη, που πλέον δεν μπορεί να πει τίποτα, απλά να αγοράζει χρόνο...

VAD είπε...

Φίλε μου,μπορείς να με χαρακτηρίσεις αναχρονιστικό,αλλά πολλοί απ'αυτους ζουν ακόμα στο'61!

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου