Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2008

Ε.Σ.Υ...Ε.Σ.Υ., ζεις ακόμα εσύ;

Επειδή έχω ζήσει κατά καιρούς σε χωριά με πολλούς γέροντες και επειδή ορισμένων τύχαινε όλα τους τα παιδιά να ήταν στην Αμέρικα, μου έχει μείνει σαν στάμπα στο μυαλό κάτι που άκουσα σε δυο περιπτώσεις.:
Τα παιδιά μιας μόνης γριάς μάνας και ενός μόνου ηλικιωμένου και φιλάσθενου πατέρα δεν μπορούσαν να πάρουν τους γονιούς τους στην "χώρα των ευκαιριών", γιατί έτσι και αρρώσταιναν χωρίς ασφάλιση, θα έπρεπε να πουλήσουν ότι είχαν και δεν είχαν για να τους περιθάλψουν.
Φαίνεται και η Ελλάδα έγινε "η χώρα των ευκαιριών".... με μια μικρή διαφορά:

Εδώ, ακόμα και αν έχεις ασφάλεια, πάλι θα πουλήσεις ότι έχεις και δεν έχεις για να γίνεις καλά.
Είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα των "ευκαιριών" πάντως...

Αφορμή, εκτός από το ότι ζούμε καθημερινά την χωρίς προηγούμενο -τουλάχιστον για όσους μεγαλώσαμε στην μεταπολίτευση- κατάρευση της Δημόσιας Υγείας, είναι και τα νούμερα που διάβασα στον Τύπο, τα οποία με οδήγησαν συνειρμικά να θυμηθώ την Αμερική και τους γέροντες:

Από της Ελευθεροτυπία:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Τύφλα να 'χει το ΕΣΥ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
ΕΣΥ θα πληρώσεις, λέει στους ασθενείς το κράτος και η Ελλάδα αναρριχάται έτσι στην πρώτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μπροστά και από τις ΗΠΑ, τη χώρα που θεωρεί την υγεία και την ασφάλιση ατομική υπόθεση. Αντιθέτως, στη χώρα μας φενακιζόμαστε ότι διαθέτουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο χρησοπληρώνουμε χωρίς όμως αντίκρισμα.
Από την τσέπη του έλληνα ασθενούς βγαίνει το 57,1% της ετήσιας δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη, ιατρική φροντίδα και φάρμακα.
Στην ουσία, πληρώνει ακόμα περισσότερα. Ο ίδιος, άλλωστε, καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές (2,5% για τους εν ενεργεία, επασφάλιστρο για τα προστατευόμενα πρόσωπα και 4% για τους συνταξιούχους), οι οποίες στοχεύουν, υποτίθεται, στη δωρεάν νοσηλεία.
Ωστόσο, παράλληλα με την καταβολή των εισφορών, ο πολίτης καλείται να πληρώσει και στο ιατρείο.
Το ταμείο καλύπτει μόλις τα 4 από τα 10 ευρώ που απαιτούνται για το συγκεκριμένο, και πάντως όχι υψηλό, επίπεδο περίθαλψης. Τα υπόλοιπα 6 ευρώ είναι από το υστέρημα του ασφαλισμένου (ιδιωτική δαπάνη).
Στα παραπάνω ποσοστά πρέπει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), να προστεθεί και το «φακελάκι» που κυριαρχεί στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας και η έκθεση δεν μπορεί να συνυπολογίσει. (Σ.Σ. Δηλαδή κοντά 60% χωρίς το φακελάκι.. Πόσο θα πάει αν συνυπολογιστεί 200%)
Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Αλλωστε, μόλις το 10% του πληθυσμού διαθέτει μια τέτοια (πρόσθετη) υγειονομική κάλυψη.
Σύμφωνα με μελέτη του 2005, η συμμετοχή των νοικοκυριών στο κόστος ιατρικής φροντίδας χωρίς εισαγωγή σε νοσοκομείο ανερχόταν στο 68% των συνολικών δαπανών τους για υγεία (εκ των οποίων περίπου 31% για οδοντιατρική φροντίδα, 23% για ιατρικές υπηρεσίες, 11% για παραϊατρικές φροντίδες και 3% για θεραπευτικό εξοπλισμό). Τα ποσοστά για αγορά φαρμάκων και νοσοκομειακή περίθαλψη ανέρχονταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε 17,5% και 14,4% αντίστοιχα. Τα έξοδα για νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αφορούν σε πληρωμές ιατρών σε ιδιωτικά νοσοκομεία (περίπου 26%), νοσήλια σε ιδιωτικά νοσοκομεία (περίπου 29%), συμμετοχή στο κόστος των δημόσιων νοσοκομείων (περίπου 21%), άτυπες αμοιβές σε δημόσια νοσοκομεία (20%) και σε αμοιβές αποκλειστικών νοσοκόμων και άλλων εξωτερικών επαγγελματιών υγείας (4%).
Ριγμένες οι γυναίκες
Ανεξήγητο μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, το εύρημα ότι οι γυναίκες πληρώνουν εξ ιδίων μεγαλύτερα ποσά για κάθε ημέρα νοσηλείας, έναντι των ανδρών. Σε τιμές του 2005 οι γυναίκες πλήρωναν 288 ευρώ και οι άνδρες 194 ευρώ. Απόκλιση που, εκ πρώτης όψεως, οφείλεται στα ιδιωτικά μαιευτήρια, αφού ελάχιστες Ελληνίδες, από τις λίγες που κάθε χρόνο γεννούν, κατευθύνεται σε δημόσιο μαιευτήριο λόγω χαμηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο Δημόσιο.
Ως λόγοι της πλήρους ιδιωτικοποίησης, εν μέσω ενός δημοσίου συστήματος υγείας, αναφέρονται οι κάτωθι:
1 Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερα ποσά που δεν καλύπτονται από το ταμείο, λόγω ακριβώς των χαμηλών υπηρεσιών που προσφέρει το Ιδρυμα.
2 Οι πολίτες με αυξημένο εισόδημα δαπανούν υψηλότερα ποσά, πιθανότατα σε πληρωμές ιατρών και νοσήλια σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Το ύψος του διαθέσιμου εισοδήματος σχετίζεται άμεσα με την πιθανότητα νοσηλείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
3 Οι ιδιωτικές δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη είναι υψηλότερες για τους πιο ηλικιωμένους και σημαντικά υψηλότερες για τις γυναίκες (σημ.: και τις νέες υποψήφιες μητέρες).
4 Το ημερήσιο κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης για τα νοικοκυριά μειώνεται με τη διάρκειά της. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη υψηλών εφάπαξ δαπανών που πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τη διάρκεια της νοσηλείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 14/09/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=30319496

8 σχόλια:

αντωνης είπε...

Ποναει (και κυριολεκτικα και στην τσεπη) το ζητημα της ασφαλιστικης καλυψης των ιατρικων εξοδων. Και ποναει πολυ.
Επειδη το ζω τωρα με αφορμη ενα καλο γεγονος, εχω απλα να πω οτι το ΙΚΑ δεν καλυπτει καμια ειδους εξεταση σε γυναικα που δεν ειναι ασθενης, αλλά διαολε αποφασισε να φερει ενα παιδι στον κοσμο.
Και ερχομαι και ρωταω, αν καποιος δεν εχει τα λεφτα να το πληρωσει τι κανει; Ή αναγκαζεται να προσφυγει στον τραπεζικο δανεισμο ή τρεχει με ανοιχτες τις παλαμες σε καποιον που εχει και δανειζεται απο αυτον (πχ απο τους γονεις) ή αν δεν μπορει να κανει τιποτα απο τα δυο πρωτα, αναγκαζεται να κανει οτι εκανε και η γιαγια της ή η μανα της πριν 40 ή 60 χρονια. Να μην κανει καμια εξεταση.
Και ερχομαι και ρωταω, αυτο το ρημαδι το ΙΚΑ γιατι το πληρωνουμε καθε μηνα ενω οταν το χρειαστουμε ειναι απων απο σχεδον τα παντα;

Απαντησεις δεν εχω, μονο ερωτησεις πικρας και πονου.

Και πληρους απογοητευσης απο την συνειδητοποιηση της σχεδον πληρους ιδιωτικοποιησης ενος δημοσιου αγαθου οπως ειναι η υγεια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝτώνη
Ναι στις εγκυμοσύνες και τις γέννες, εκεί πραγματικά το κράτος είναι ανύπαρκτο. Ένα σημειώνω, που το ξέρεις καλά. Αν θέλει ακόμα και σε Δημόσιο Νοσοκομείο μια γυναίκα να έχει τον γιατρό που θα την παρακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα την ξεγεννήσει.. τι πιο φυσιολογικό και λογικό, πρέπει να δώσει μαύρα ορισμένες φορές και τα ίδια χρήματα που δα δώσει σε γιατρό απ' έξω...

αντωνης είπε...

ΚαπΚουμ, εμεις σε δημοσιο μαιευτηριο θα παμε. Απλα γιατι εγω δεν δεχομαι να πληρωσω νταβατζιλιδικα (σορρυ για την φραση)λεφτα στους κλεφτες των ιδιωτικων μαιευτηριων. Ο γιατρος μας λοιπον, που σημειωτεον οτι ειναι και Πανεπιστημιακος, ειπε με τον πιο φυσικο τροπο του κοσμου, οτι οπου και να γινει η γεννα εκεινος την ιδια αμοιβη θα παρει.
Θα ειμαι λοιπον εγω ο παρανομος αν 1)δεν του δωσω την αμοιβη που ζηταει αλλά οτι θεωρησω εγω οτι πρεπει να του δωσω ή 2)αν του τα δωσω προσημειωμενα;

VAD είπε...

Μια μικρη διόρθωση,επειδή περάσαν χρόνια από τότε και ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να ξεχνιούνται!
Το ΕΣΥ του Γεννηματά ήταν επανάσταση για την εποχή του και περπάτησε,και πολύ καλά μάλιστα!Ηρθε το ΄90 ο Μητσοτάκης(μπρρρρρ!)και τόκανε λαμπόγυαλο!Από τότε πράγματι δεν έγιναν σπουδαία βήματα.Ετσι,για την Ιστορία...
Καλή εβδομάδα...

Ανώνυμος είπε...

Vad με αφορμή το δεύτερο σχόλιο του Αντώνη ετοιμαζόμουν να σημειώσω κάποια πράγματα, ήρθε και το δικό σου και προχωρώ ακάθεκτος.
Το ζήτημα της αρρώστιας ειδικά για την νοοτροπία του Έλληνα είναι πολύ βαθύ...
Με το φακελάκι είχε την αίσθηση ότι θα έλεγχε την πορεία της εξέλιξής της...
Θα έπρεπε να περάσει πολύ χρόνος με ένα επερκές σύστημα δημόσιας υγείας για να αποβάλλει αυτή τη νοοτροπία..
Δυστυχώς, πολύ γρήγορα άρχισαν τα προβλήματα (θέλεις επί Μητσοτάκη, ας συμφωνήσουμε..) και έτσι σήμερα δεν μιλάμε απλά για φακελάκι, αλλά για σημεία και τέρατα...
Το ΕΣΥ του Γεννηματά, όντως για την εποχή του ήταν πρωτοπορειακό. Έπρεπε να γίνονται συνεχώς διορθωτικές αλλαγές για να επιβιώσει. Αλλαγές που δεν έγιναν ή έγιναν σχεδόν πάντα προς το χειρότερο...

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα ξεκινά η απεργία των Νοσοκομειακών γιατρών.
Των γιατρών που στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίζονται σε τάξεις.
Των ειδικευόμενων που τρώνε "όλη την λάντζα" με κάτι απίστευτα ωράρια και το κράτος τους χρωστά για ένα χρόνο τις υπερωρίες τους και με βασικό μισθό πολύ κάτω από αυτόν με τον οποίο το Δημόσιο πληρώνει άλλες κατηγορίες Π.Ε. υπαλλήλων με λιγότερα χρόνια σπουδών με την ίδια ακριβώς προϋπηρεσία...
Βλέπεις θα ειδικευτούν...
Και ενώ αυτοί ουσιαστικά στις περισσότερες περιπτώσεις θα σώσουν ή θα σκοτώσουν τον ασθενή μας, αφού αυτοί θα πάρουν το ιστορικό, αυτοί θα παρατηρούν καθημερινά την κλινική εικόνα του στο κρεββάτι του πόνου, αυτοί κάποια νύχτα ίσως κληθούν να πάρουν μια απόφαση ζωής ή θανάτου, εμείς θα δώσουμε την φακελάρα στον διευθυντή... (τι φάκελο εδώ υπάρχει παράνομη ταρίφα για τις πιο πολλές ιατρικές πράξεις)
Υπάρχουν οι μικρομεσαίοι επιμελητές, που η οικονομική του ευμάρεια τους στηρίζεται στο πόσο καλοί είναι στις δημόσιες σχέσεις..
Και αυτοί δεν παίρνουν τις υπερωρίες τους, άρα είναι πιο εύκολο πλέον να "εκπαιδευτούν" για να ζητάν με τον τρόπο τους για να παίρνουν το φακελάκι...
Τέλος είναι η "ανώτερη τάξη", οι διευθυντές και οι αναπληρωτές διευθυντές. Αυτούς δεν τους νοιάζει, αν παίρνουν τις υπερωρίες τους, αφού τα χοντρά λεφτά τα παίρνουν συνήθως εξ αιατίας της θέση που βρίσκονται..
Ενοείται πως υπάρχουν άνθρωποι με αξίες, όμως και αυτοί θα δυσκολεύονται στο παρόν πλαίσιο που το ίδιο το σύστημα σπρώχνει στην διαπλοκή...
Νιώθω, πως το ίδιο το σύστημα σπρώχνει τα παιδιά στο να γίνουν "χασάπηδες", αν με χίλια βάσανα πάρουν μια θέση, αφού πρώτα θα τους "κάψει" και τους εκπαιδεύσει να γίνουν ουσιαστικά μισάνθρωποι..
Η γενιά μου μεγάλωσε με την απόλυτη επιτυχία της ιατρικής που ουσιαστικά σήμαινε την έναρξη μιας μεγάλης περιπέτειας με όχι πάντα καλό τέλος...
Αλήθεια, ακόμα και η υπερπροσφορά ιατρικών υπηρεσιών δεν σπρώχνει στην αύξηση των δαπανών: Όλοι πρέπει να δουλέψουν, θα πας στον Παθολόγο, θα σε στείλει στον εργαστηριακό, θα πας μετά στον ειδικό γιατρό και μετά στον άλλο και μετά πάλι πιο εξειδικευμένα εργαστηριακά και μετά υπερειδικός για να καταλήξεις ορισμένες φορές στον ψυχίατρο...

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που λείπει από το ΕΣΥ είναι ο Οικογενειακός γιατρός, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (με κίνητρα όμως) και με ανώτερο αριθμό παρακολουθούμενων..
Αυτός με τον καιρό θα είναι σε καλύτερη θέση να καταλάβει αν χρειάζεσαι ουρολόγο ή ψυχίατρο και να σε παραπέμπει. Τό σύστημα και εμείς θα γλιτώσουμε από χιλιάδες φάρμακα και εργαστηριακά, ανθρώπινα και λειτουργικά και όχι με πιστωτικές κάρτες που ετοιμάζει το υπουργείο...
Ίσως φοβούνται κάποιοι γιατροί (πχ. παθολόγοι)ότι θα χάσουν την δουλειά τους, αλλά θα μπορούσαν να τους δοθούν κίνητρα να επανεκπαιδευτούν...

akrat είπε...

καλημέρα
εγώ
ΕΣΥ
ΕΣΥ και εγώ....
αντάμα πάμε στον ιατρό...
παρέα με πέπλο
θανατερό
στο φούντο πάμε το μωρό
κλπ κλπ

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάντως έχω κι εγώ ένα θείο στην Αμερική κι έρχεται Ελλάδα κάθε εξάμηνο να κάνει ιατρικές εξατάσεις...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου