Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2008

Νυχτοκάματα, Παρασιτισμός και Μέγκα Μάρκετ!

Ίσως είναι πλέον κοινοτυπία να φωνάξω κι εγώ από εδώ για την φτώχεια μας.
Τη φτώχεια των Ελλήνων..
Έχει γίνει μεγάλο θέμα.
Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «27» μετά τη Λετονία, σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα του Παρατηρητηρίου Φτώχειας..
Επίσης, η Ελλάδα είναι η φτωχότερη των 15, "παλαιών" κρατών της Ε.Ε. .
Θα σταθώ κυρίως στο ότι οι σημερινοί νέοι -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους.
Τούτο είναι το κρίσιμο σημείο: Αυτή η διαπίστωση είναι μια ευκαιρία για αλλαγή από τη μια, αλλά και για ανείπωτες καταστροφές από την άλλη. Εξαρτάται πως θα το πάρουμε..

Κατεδαφιζόμεθα.. Αυτό το είχαμε συναισθανθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όσοι δεν συχνάζουμε στα "Εκάλη Κλαμπ" (Εκεί που σύχναζουν οι υπουργοί περί της οικονομίας και όχι μόνο της Ν.Δ.)....Βέβαια το πανάκριβο δανεικό χρήμα έκρυβε κάπως την κατάσταση...

Τώρα η φτώχεια δεν απειλεί μόνο τις μικρομεσαίες τάξεις, αλλά έχει ήδη βυθίσει όλη την οικονομία στο σκοτάδι. Ευτυχώς!
Αν δεν ορθοποδήσουν κάπως οι φτωχοί, θα βουλιάξει εντελώς το παραμύθι της ανάπτυξης.
Είναι μια ευκαιρία, τώρα που συνειδητοποιούμε ότι η περίφημη "ανάπτυξη" ήταν εν τέλει αντιαναπτυξιακή..
Ποία ανάπτυξη; Αυτή που δημιουργεί ευάλωτες θέσεις εργασίας(των 420 ευρώ);
Άμα το πάρουμε έτσι, θέσεις εργασίας δημιουργούν ακόμα και οι εισπρακτικές εταιρείες..
Έχουν και μπίζνες πλαν : “πόσα δάνεια θα κλείσουν” ή “πόσους πελάτες θα πείσουν για να εξοφλήσουν τις οφειλές”»....
Τέλος πάντων, η οικονομία κινδυνεύει από την φτώχεια και την απόγνωση των πολιτών.
Και πρέπει να ζεσταθεί η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών...
Και τσακώνονται οι υπουργοί για το που θα δώσουν χρήμα για να ζεστάνουν την οικονομία: Στους τραπεζίτες ή στους εργολάβους;
Μα ακόμα και απευθείας με επιδόματα να το δώσουν στον κάθε πολίτη, δεν φτάνει μόνο αυτό!
Μιλάνε σα να μην άλλαξε τίποτα..
Τόσα χρόνια βλέπαμε την περίφημη ανάπτυξη: Νυχτοκάματα, Παρασιτισμός και Μέγα Μάρκετ.
Από την άλλη, η αγροτική οικονομία μας συνέχεια μίκραινε, όταν άρχισαν να έχουν σημασία τα τρόφιμα παγκοσμίως..
Η βιομηχανία μας, έστω η μικροβιομηχανία μας χανόταν και η Ελλάδα γινόταν έρμαιο των κάθε λογής Ζήμενς που σου λένε "ή πληρώνεις τα κερατιάτικα, ή φεύγω και σε αφήνω με χιλιάδες επιπλέον ανέργους.." και πάλι όμως, ούτε αυτού του είδους τη βιομηχανία αποκτήσαμε διότι δεν γίναμε Μπαγκλαντές για να έχουμε τόσο φτηνά μερικάματα
Ο Τομέας των Δημοσίων Υπηρεσιών διαλύονταν προς όφελος των ιδιωτικών "ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ" και "ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ", (..για Ευρώ υπηρεσίες, πρέπει να διαθέτεις ευρώ από την τσέπη σου).
Εδώ να δεις ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αφού ο μικρομεσαίος πληρώνει δυο φορές: Μια με τη φορολογία (όχι αυτός δεν ξεφεύγει) και μια στα ταμεία των επιχειρήσεων..
Οκ, "Εκσυγχρονισμός" (την ξεχάσαμε τη λέξη)... Ωστόσο προς όφελος ποιού, αλλά και για πόσο; (Αυτό το τελευταίο νομίζω ότι αρχίσαμε να το κατανοούμε..)

Το θέμα δεν είναι αν θα δοθούν λεφτά ή όχι, αλλά αν θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σχέδιο όμως που θα ξεδιπλώνεται σαν παζλ σε κάθε τομέα, ώστε οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι σχετικά σταθερές και να συμβάλουν στην γενικότερη ανάπτυξη.


Σιγά τα πρωτότυπα θα πείτε, αλλά έχουμε ανάγκη να τα λέμε, να τα λέμε να τα λέμε, μέχρι να εντυπωθούν σε όλα τα κορόϊδα, εμάς δηλαδή..

9 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

οι άχρηστες και επικίνδυνες για την τσέπη μας μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν σε αποβιομηχάνιση, εκχέρσωση γής, μαρασμό νησιών, συγκέντρωση του τουρισμού σε 3 νησιά με αποικιοκρατικές δομές ξενοδόχων, τους επιχειρηματίες βορά στους τοκογλύφους, και τους εφοπλιστάδες μας του γλυκού νερού να χάνουν και το λιμάνι του Πειραιά από τους large Κινέζους. Να δω φαντάρους που σκατά θα βρούνε όταν ο Γκρουέφσκι βάλει μακεδονίτικα στο πικάπ και έρθει διακοπές στη Θεσσαλονίκη.....Κοφτε τους τον τσαμπουκά, κλαδεύτε τους μας παραμυθιάζουν συνειδητά και κατ εξακολούθηση.Κανένα κόμμα πάνω από 25% τι δικαιες κοινωνίες και πράσινα άλογα, τα ίδια πρόσωπα το ίδιο σκηνικό πριν μας φύγει όλο το αίμα από το κεφάλι μας.

tractatus είπε...

Είδες πόσο γρήγορα ξεχνάμε και πόσο γρήγορα βολευόμαστε; Ολα αυτά γινόντουσαν με το πλαστικόο χρήμα για τους αδύναμου οικονομικά και με το μαύρο χρήμα για όσους είχαν τον τρόπο ή τη θέση...και τώρα; Ποιός είναι και πάλι ο χαμένος...ο αδύναμος φυσικά που πληρώνει και το μαύρο χρήμα όταν δεν κυκλοφορεί στις τσέπες των golden Πολύ φοβάμαι οτι το 2009 θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα ...ίσως είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το πράγμα...πολιτικά εννοώ γιατί απο εκεί έχουν ξεκινήσει όλα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

αντίθετα, με το Διόνυσο δε θεωρώ ότι ευθύνονται οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ευθύνεται γενικότερα η δημοκρατική λογική που δεν καταδέχεται να συνεργαστεί με το κίνημα και το λαό σε μία προσπάθεια κοινής πλεύσης.

Παράλληλα, όμως οι ευθύνες μπορούν να αναζητηθούν στη μονόπλευρη πολιτική που ασκείται. Γαλουχημένη η κυβέρνηση στη μεταμοντέρνα ιδέα περί ιδιωτικοποιήσεων, τώρα δεν έχει το σθένος να ζητήσει συγνώμη και να αλλάξει την πολιτική της. παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ είχε θεοποιήσει την αγορά και την ανάπτυξη χωρίς να διαμορφώσει συνθήκες για την μετά την έκρηξη της ανάπτυξης περίοδο.

Meropi είπε...

Κουμμούνι μου καλημέρα.
Διάβασα κι εγώ αυτές τις στατιστικές και γέμισα θλίψη. Το ότι τα παιδιά μας τα περιμένει μια ζωή κατώτερη της δικής μας, το ζω καθημερινά στο σπίτι μας. Τα δύο μου παιδιά με πτυχίο και μεταπτυχιακό δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Και αν βρουν είναι πολύ πιθανό να είναι κατώτερη της δικής μας. Είναι καιρός να οργανωθεί η οικονομία στη χώρα μας σε πιο γερές βάσεις. ΌΠως λες κι εσύ μέχρι τώρα στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε αεριτζήδες.

habilis είπε...

Είναι πολιτικό πρόβλημα η οικονομία.
Δεν έχουμε καμία ελπίδα όσο ψηφίζουμε διεφθαρμένους πολιτικούς .

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η νέα γενιά έδινε τεστ δεξιότητων για μια πιο σίγουρη και καλύτερα αμοιβόμενη θέση εργασίας. Ας μη γελιόμαστε, κατά τεκμήριο αυτή ανήκει σήμερα στο Δημόσιο. Όταν κάποιος χωρίς νεοφιλελεύθερες παρωπίδες έβλεπε όλους μαζί μαζεμένους, όλες τις ειδικότητες, θα αισθονόταν πόσο μεγάλο και καλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο κατασπαταλιέται απο εδώ και κει.
Μετά πως να μη βασιλεύουν οι αερτιτζήδες;

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Αυτή η ανάπτυξη φίλε ήταν στρεβλή και παρασιτική. Έφτασε όμως στα όριά της.

Sidepap21 είπε...

Μ' αρέσει να βλέπω ...
την αισιοδοξία ζωγραφισμένη
στη φάτσα του Αλογοσκούφη !!!
Ή καλός ηθοποιός είναι ή νομίζει ...
πως βρίσκεται σ' άλλη χώρα ...
Σε τι να ελπίσουνε τα παιδιά μας
βλέποντας ποιοί ορίζουν τις τύχες τους ...
Ας ελπίσουμε να το σκεφτούν την ώρα της κάλπης ...

Ανώνυμος είπε...

sidepap, η απόγνωση των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις πλευρές..
Σίγουρα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό θέμα ορεινέ...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου