Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Μαΐου 02, 2009

Αγώνες Κλαυθμώνος!

Η πρωτομαγιά της άνοιξης ταιριάζει απόλυτα στην εργατική πρωτομαγιά.
Η εργατική τάξη υποσχέθηκε την κοινωνική άνοιξη, το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο..
Ουτοπία θα πεις, αλλά χωρίς έναν απόλυτο και γι' αυτό δύσκολα πραγματοποιήσιμο στόχο, η ζωή δεν « τραβά την ανηφόρα».
Στις μεταμοντέρνες "κεντροαριστερές" απολήξεις αυτής της πορείας, το ολιστικό κοινωνικό όραμα υποκαταστάθηκε από την τακτοποίηση του εφήμερου: "εκσυγχρονισμός", "ανάπτυξη" κλπ.
Στον καιρό της ακμής των εργατικών κινημάτων, ακόμα και η ρεφορμιστική αριστερά, τις κλιμακωτές μεταρρυθμίσεις που εισηγούνταν, τις έβαζε σε ένα δρόμο που θα οδηγούσε στο σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο..
Αυτό έδινε την αίσθηση στους ανθρώπους, ότι συμμετέχουν στην ανατολή μιας καινούργιας κοινωνίας. Ετούτο έχει σημασία πολύ περισσότερο από τη στιγμή που αριστερά δέχτηκε -είτε ηχηρά, είτε σιωπηλά- το παιγνίδι της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Έχουν σημασία τα κέρδη μέσα από τον συνδικαλισμό και την νομοθετική διαδικασία, αλλά ακόμα και αν κατακτηθεί ολόκληρη η πολιτική εξουσία, ακόμα και τότε είναι ένας ενδιάμεσος στόχος, στον δρόμο για την πλήρη και πολυσύνθετη κοινωνική απελευθέρωση.
Βέβαια φαίνεται ότι τελικά το σύγχρονο αστικό σύστημα προοδευτικά συγχώνευσε τις περισσότερες αριστερές τάσεις, τους ρεφορμιστές σίγουρα, αλλά με έναν ύπουλο τρόπο και πολλούς από αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους επαναστάτη.
Τα πάντα μοιάζουν ρηχά και τα διακυβεύματα της πολιτικής επί το πλείστον είναι απλοί τακτικισμοί.
Από την άλλη, η ρηχότητα αυτή συσπειρώνει τους όποιους διαισθάνονται την παγίδα και την παραφθορά σε μικρές αιρετικές και φουνταμενταλιστικές (πολιτικά) ομάδες, που έχουν όλα τα καλά, αλλά τα κακά των αιρέσεων:
Από τη μια διαμαρτυρία για την προδοσία των οραμάτων και των στόχων, αλλά από την άλλη άρνηση δημιουργικής αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας... (Κυρίως από τον φόβο συγχώνευσης με το σύστημα και έχουν "ζωντανούς" λόγους να το πιστεύουν αυτό.. τους "άλλους" τους "προδότες"...)
Και μια τέτοια όμως αίρεση είναι κατεξοχήν συστημική. Είναι ο χώρος για όσους χρειάζονται εκτόνωση, αλλά εντός συστήματος. Καθότι αντιλαμβάνεται από τους πολλούς μια ομάδα με τα δικά της χαρακτηριστικά, σεβαστά, επιλέξιμα ακόμα και για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά λόγω της ενδοστρέφειας της ολίγον τι "εξωτική".
Κάποια στιγμή αυτή η διελκυστίνδα θα δώσει τις νέες φόρμες για την ανηφόρα, αυτό βέβαια κανείς δεν θα μπορέσει να το βρει αμέσως, αν δεν δοκιμαστεί..Θα είναι μια νέα "αίρεση", χωρίς όμως τα ενδοστροφικά χαρακτηριστικά των αιρέσεων..

Αυτά τα ολίγα θεωρητικά….
Τι νόημα να κάνουν στον νέο άνεργο, στον 400άρη μέχρι 700άρη του ιδιωτικού τομέα, οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις μετά μουσικής . Αν η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης, τότε γιατί να μη γιορτάζεται αλλιώς, χωρίς το «κινηματικό» φολκλόρ;
Αν είναι μια μέρα αφορμίσεων για πολλούς άλλους απαραίτητους αγώνες, ας αποκτήσει έναν οργανικό συμβολισμό και σύνδεσμο με τις αλυσίδες των εργαζόμενων του σήμερα.
Αντί για την πλατεία Κλαυθμόνος, να μετατοπιστεί ας πούμε το επίκεντρο στον Ασωπό και να καταλάβουν όλα τα εργοστάσια που συνεχίζουν να μολύνουν, να κάνουν συμβολική κατάληψη ενός τεραστιοκαταστήματος, που είναι «φυτώρια, από ότι λέγεται, εργασιακών σχέσεων τύπου δουλοπαροικίας…
Και άλλα τέτοια, που να κάνουν πραγματικότητα εκείνο το παλαιό σύνθημα:
«Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι»

Στόχοι που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, όχι τη συντεχνία του καθένα και θα σημάνουν μια ποιοτική μεταστροφή του εργατικού κινήματος...
Για δείτε εδώ τι δύναμη έχει σήμερα ένας τέτοιος συνδικαλισμός
Πάντως έχουν πλάκα οι συμβολισμοί: Το ΠΑΜΕ που θεωρεί ότι κάποτε θα ξαναγίνει επανάσταση του τύπου της Οκτωβριανής, διάλεξε για τόπο τέλεσης της πρωτομαγιάτικης τελετής την πλατεία Συντάγματος!!!
Ενώ οι της ΓΣΣΕ διάλεξαν την πλατεία Κλαυθμόνος. την πλατεία δηλαδή που συνωστίζονταν- πριν την καθιέρωση της μονιμότητας των Δ.Υ.- όλο το κομματικό κράτος, για να κλάψει. Όταν το κυβερνόν κόμμα έχανε τις εκλογές και οι "κουμπάροι" εκείνης της εποχής έχαναν τη δουλειά τους…
Αγώνες Κλαυθμώνος λοιπόν....

5 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα καλησπέρα
βλέπω θέματα ιδεολογικά σήμερις..
λαμπρά..
τώρα φυσικά υπάρχουν θέματα και θεματάρες που ανοίγεις...
σαν πχ αυτά που λες για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και την επίσημη μεγάλη... αριστερά...
Αυτά είναι γνωστά από το 1880 και εντεύθεν... είναι πχ γνωστό ότι η κριτική του Έγκελς ενάντια στο ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΑΡΞ γνωστό ως " Κριτική στο Πρόγραμμα Γκόττα και Ερφούρτης" ήτο κριμένο και απαγορευμένο να δημοσιευθεί... Η ηγεσία το είχε στο όξω από εδώ...
Ή το άλλο που λες για το ΚΚΕ... είστε σίγουρος ότι ονειρεύετε Οκτωβριανές επαναστάσεις??? Η γνωστή συμφωνία Καλούδη (Καραμανλή νομίζω ή με κάποιον εκπρόσωπό του ποιός το ξέχασα... )για την νομοιμοποίησή του σαν κοινοβουλευτικό κόμμα και η αποποίηση της επανάστασης.
Αλλά ήδη από το 1935 στο 5ο συνέδριο του (πω πω αλτσχάιμερ έπαθα...) αποποιήθηκε την προλεταριακή επανάσταση ορίζοντας την επανάσταση σαν αστικοδημοκρατική και λαική...
Εξάλλου η όλη του πορεία στην αντίσαση το καθορίζει σαν συνεπές αστικοδημοκρατικό κόμμα κόμμα ΕΚΣΥΓΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...
Τώρα όσο αφορά την 1η Μάη φέτος ήταν μια σημαντική ημέρα που όλοι θα την θυμόμαστε...
Σαν τι?
Σαν ημέρα εκκίνησης ιδεολογικών αναζητήσεων που ξεκίνησαν ήδη από την νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκεμβρίου... Όλα είναι ανοιχτά... Οι συνεπείς και οι ασυνεπείς, οι μεταρυθμιστές και οι επαναστάτες, οι εκσυγχρονιστές και οι φοβικοί ΌΛΟΙ ΤΟΥΤΟΙ ΘΑ ΚΟΝΤΑΡΟΧΤΥΠΗΘΟΥΝ στα αλώνια των μελλούμενων αγώνων που θα έρθουν ΑΜΜΕΣΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ... και όχι όπως νομίζουν στην ΚΡΙΣΗ... Εκτός αν η κρίση στον αδύνατατο κρίκο που λέγετε Ελλάς σπάσει την άλυσον... Οπότε ούλα θα είναι ανοιχτά και στην κρίση όπως πχ. στην Ισλανδία...
Μελέτη λοιπόν προτείνω όχι με νεωτερικούς ψευτολογισμούς που είναι αδύνατοι... αλλά με βάση τις απόψεις που υπάρχουν γραμμένες από το 1800
Λασσαλικοί
Μαρξιστές
Αναρχικοί της Γαλλικής σχολής
Αναρχοκομμουνιστές
Τροτσκυστές
Σοσιαλδημοκράτες
Λενινιστές πριν τον Φλεβάρη και μετά....
Καταστασιακοί
και ότι διάολο γέμισε η ανθρώπινη ιστορία και πόνος....
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ.

Sophia Kollia είπε...

Καλό μήνα, και με το φρόνημα ..υψηλό!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καταρχήν να εκφράσω τη χαρά μου που βλέπω σχολιάκι του φίλου μας του Ακρατούλη...

Κατά δεύτερον, να θυμίσω μια αφίσσα που είχαν κολλήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ο σύλλογος εργαζομένων στην εταιρεία Βωβός, που απευθυνόμενοι σε όσους είναι αντίθετοι στη τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα, του έλεγαν: "η μεγαλύτερη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η ανεργία"!

Επίσης, θα θυμίσω πως πριν 150 χρόνια στο Σικάγο οι εργαζόμενοι διεκδίκούσαν μείωση του ωραρίου τους στις 8 ώρες ημερισίως, και οι σημερινοί εργάτες... αύξηση του ωραρίου τους στις 8 ώρες!
Σημεία των καιρών...

Ανώνυμος είπε...

καινούργιες συνθέσεις χρειάζονται ακράτ, όχι επικοινωνιακού τύπου αλλά όπως λες με ανθρώπινη ιστορία πόνο και μόχθο..
ήρθα μαντιτάρι και ευχαριστώ
Καλό μήνα Σοφία.
Ασκαρ... Οι άνθρωποι πάλευαν για τη δουλειά τους σε έναν καιρό, που οι δουλειές είναι δυσέρευτες, αν οι δήμιοι όμως απαιτούσαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για να βρούνε δουλειά..
Ενοείτε σε ένα δημόσιο πρόγραμα ανοικοδόμησης της Αθήνας επί το περιβαλλοντικότερον (ακόμα και ο Σαρκοζύ το εππαγγέλεται) ως δημόσια επένδυση και χωρίς εθνικούς εργολάβους, Θα έβρισκαν δουλειά..
Εδώ οδήγησε η απόλυτη συστημική ταύτιση της σύγρονης σοσιαλδημοκρατίας, να εξαγιάζονται ακόμα και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Οι πολλές θέσεις εργασίας θέλουν εθνικό σχέδιο στη βάση των νέων αναγκών και των πραγματικών πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, αλλιώς με βάση αυτή τη λογική καλά κάνουν και απαξιώνουν τα δήμοσια νοσοκομεία, τα σχολεία κλπ, εκεί δημιουργήθηκαν οι πιο πολλές θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια , εκτός από τον οικοδομικό κλάδο των ποταμών αίματος από τα εργατικά ατυχήματα των μεταναστών...
Γιατί ρε γαμώτο να μην μπορούμε να παλαίψουμε για μια ανθωπινότερη κοινωνία;
Να σου θυμίσω ότι οι εργάτες του Σικάγου ζητούσαν μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών. Κανέναν εργάτη δεν τον πείραζε σήμερα να μειωνόνταν οι ώρες εργασίας, αλλά με τον μισθό τουλάχιστον σταθερό...

Unknown είπε...

Κ.Κ καλησπέρα,
Δεν θα κομίσω γλαύκας εις Αθήνας λεγοντας, πως η κρίση σήμερα μετα α΄πο 30 χρόνια παθηκότητας της κοινωνίας και αποδοχής του δόγματος του Νεοφιλελευθρισμου,που ειχε δημιουργήσει την χωρίς τεκμηρίωση πεποίθηση,πως,η ασυδοσία του κεφαλαίου αποφερει ευεργητικά εποτελέσματα και για τους εργαζόμενους,ειναι κρίση του συστήματος.
Οι αλαγές που ζητά η κοινωνία ειναι πολύ πέραν αυτών που επιτρεπει το συστημα,ομως η αποκατασταση της κοινωνικής νομιμοποίησης απαιτεί δράση.Δράση που θα προέλθη μεσα απο συνεγασίες και με συνεργασίες στο κοινωνικό επίπεδο[διεκδικήσεις]
Τα χρόνια των χιπις [δική μου εφηβεία]το σύνθημα ηταν ''ντροπ αουτ'' εξω απο τις κοινωνικές δομές .Ηρθαν οι πανκ και εδωσαν το σύνθημα 'ντροπ ιν'' μείνε μέσα και πολέμα για ενναν κόσμο με αξιοπρεπεια.Διάλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης,παψε να μένεις παθητικός.Ο κόσμος δεν μιλούσε πια για ιδεολογίες,ειχε υποψιασθεί πως η σκακιέρα ηταν στιμένη μονο για το παιχνίδη της επικυριαρχείας.
Σήμερα ομως που τα πάντα εχουν καταρεύσει,και ακόμη ακόμη και η κοινωνική βία,πολλάκις γίνεται αποδεκτή απο την κοινή γνώμη ,πιστεύω πως ειναι ευκαιρεία για συμπόρευση και 'ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ" ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ της κατάστασης.
Τον Δεκέμβρη υπήρξε μια δικαιολογημένη κατ αρχήν αντίδραση,αλλά δεν παυει να ηταν ενα τυφλό ξέσπασμα,χωρίς ιδεολογία,χωρίς αποψη,επικράτησαν για λίγο καιρό δυνάμεις βίας ανεξέλεγκτες.Ετσι ηρθε το κράτος μετα το ξέσπασμα να αντεπιτεθεί με ΄περισσότερη βια.
Συμφωνούμε λοιπόν Δημιουργική Αντιμετώπιση,αλληλεγγύη,αποψη,οταν δεν εχεις τίποτε απάυτά ,παρα μόνον ζηλωτές και βία,τότε αυτοακυρώνεις την κάθε προσπάθεια,χωρίς να προσφερεις τίποτε,ενω ταυτόχρονα χάνεις για μια ακόμη φοράτην αξιοπιστία των οσων επαγγέλεσαι.

2 Μάϊος 2009 9:37 μμ

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου