Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009

Τσουκνίδα Υπουργεύοντος

Αρκετές συγχωνεύεσεις Υπουργείων ήταν επιτυχημένες, παρά τους πομπώδεις τίτλους τους.
Τι προσθέτει στο Υπουργείο Οικονομίας ο τίτλος "ανταγωνιστικότητας", παρά μόνο μια ιδεολογική πινελιά;
Διότι, αν υποθέσουμε ότι το υπουργείο αυτό έχει ως ύλη την ανάπτυξη της "Εθνικής Οικονομίας" (εγώ θα προτιμούσα τον παλιομοδίτικο αυτό τίτλο), η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της τελευταίας είναι δεδομένη.
 Σε αυτό το Υπουργείο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν οι Μεταφορές και τα Δημόσια Έργα με υφυπουργούς βέβαια για το κάθε πόστο.  Όπως και τα Δημόσια Οικονομικά (Οικονομικών) με επικεφαλής Αναπληρωτή Υπουργό.
Τέλος, σε αυτό το "στρατηγείο" θα μπορούσε να προϊσταται ένας υπουργός, ουσιαστικός (και τυπικός ίσως) Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Άλλες συγχωνεύσεις είναι εντελώς άστοχες, όπως αυτή του Πολιτισμού με τον Τουρισμό. Οι συνειρμοί στους οποίους οδηγεί αυτούς που έχουν γνωρίσει από κοντά την τουριστικοποίηση των πολιτιστικών δραστηριότητων είναι αρνητικοί. Το Πολιτισμού θα έπρεπε να είναι μαζί με το Παιδείας, όπως είναι στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
Πολύς θόρυβος έγινε για την κατάργηση των Υπουργείων Αιγαίου και Μακεδονίας- Θράκης.
Το Υπουργείο Αιγαίου είχε συγχωνευτεί βέβαια νωρίτερα με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Αυτό καλώς συγχωνεύτηκε στον οικονομικό κλάδο (αν και θα μπορούσε να είναι μαζί με τις ...λοιπές μεταφορές και υποδομές) και το αστυνομικό του κομμάτι, καλώς πήγε εκεί που πρέπει, δηλαδή μαζί με τις άλλες ομοειδείς υπηρεσίες..
Για το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, βρέθηκε η λύση των δύο υφυπουργών εν Θεσσαλονίκη, αν και είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα. Δηλαδή ο Υφυπουργός Οικονομίας της Αθήνας θα εποπτεύει Λιμάνια, Εμπόριο κλπ μέχρι τον Σπερχειό και από κει και πάνω ο της Θεσσαλονίκης; γεωγραφικά θα γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων;
Από την άλλη βέβαια το γνωστό ΥΜΑΘ, είχε λίγο πολύ έναν διακοσμητικό ρόλο.
Όταν ξεκίνησε ως Γενική Διοίκηση Βόρειου Ελλάδος, είχε ως στόχο την εσωμάτωση των "νέων χωρών" μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στην "Παλαιά Ελλάδα".
Η ενσωμάτωση έγινε, αλλά όσες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το συγκεντρωτικό Ελληνικό Κράτος, δυσκολεύονται να φτάσουν στην περιφέρεια με την ταχύτητα που πρέπει. Από την άλλη τα  περιφερειακά προβλήματα και ελλείψεις δυσκολεύονται να φτάσουν στην κεντρική διοίκηση.
Αυτό το κενό τυπικά αναπλήρωνε το ΥΜΑΘ, όπως αργότερα για αυτό το λόγο συστάθηκε το Υπουργείο Αιγαίου.  Βέβαια η ένσταση έρχεται αμέσως και γιατί όχι Υπουργείο Δυτικής Ελλάδας, ή Υπουργείο Κρήτης;  Ή ποιός ο ρόλος των Περιφερειαρχών, εκεί που υπάρχουν Υπουργοί; Για παράδειγμα στο Υπουργείο Αιγαίου υπήρχαν μόνο δύο αντίστοιχοι περιφερειάρχες που διόριζε άλλος υπουργός.
Με βάση λοιπόν όλη αυτή την προϊστορία και εμπειρία, θα περίμενε κανείς  να "σπάσει" το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σε 2 Υπουργεία (όπως είχε ακουστεί πριν τις εκλογές).
Ένα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης μαζί με τη Δημόσια Τάξη και ένα Περιφερειακής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο Υπουργείο, με λίγα εξειδικευμένα άτομα προσωπικό (ένας -δύο ανά κάθε νομό π.χ.) θα είχε ως πρώτη προτεραιότητα την μελετημένη εισαγωγή αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης (Γ' Βαθμός) και την σωστή σύνδεση της με την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά την επανοργάνωση της Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσε να παίζει τον ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση, φτάνοντας να εισηγείται και να ψηφίζει στη Βουλή ειδικούς νόμους, που θα τροποποιούν σε περιφεριακό επίπεδο κείμενες γενικές διατάξεις, με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της Πολιτείας στις Τοπικές Ιδαιτερότητες.
Αυτό το Υπουργείο θα μπορούσε να έχει υφυπουργεία στο Αιγαίο, την Δυτική και την Κεντρική Ελλάδα.
Όμως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αποσπάστηκε από το Εσωτερικών για να βρεθεί θέση για τον κ. Χρυσοχοϊδη.
Το Υπουργείο Περιφερειακής Διοίκησης ποτέ δεν έγινε, γιατί με αυτόν τον τρόπο μίκραιναν οι αρμοδιότητες του κ. Ραγκούση και το Υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν και ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Κατσέλη.
Μετά από αυτό, δεν είναι δυνατό να μη ζητήσω Υπουργείο και εγώ. Σύμβουλος Παπανδρέου δεν χρημάτισα, για να πεταχτώ ξαφνικά στο προσκήνιο, απειλώντας δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τι ηλίανθος (οικολόγοι) τι τσουκνίδα σκέφτηκα....
Του Τσουκνίδα Υπουργεύοντος λοιπόν.
 Έτσι κι αλλιώς, πιστέψτε με, για τον Πολιτισμό ξέρω πιο πολλά από την κ. Γκερέκου.

14 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Από σατιρικής άποψης, έχει πολύ ψωμί.
Αγαπητέ, βλέπουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος...
Με την Φώφη Γεννηματά στεναχωρέθηκα.
Έπρεπε να πάει για υπουργός, είναι και πιο συμπαθής και πιο από όλα....
Τέλος πάντων, θα δούμε...
Καλησπέρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για το ΥΜΑ-Θ συμφωνώ με απολύτως με την κατάργησή του. Η δε Γκερέκου θα έχει τον τουρισμό (κι εγώ είμαι καλύτερος στα πολιτιστικά από εκέινη, αν και ο πολιτικός δε χρειάζεται να είναι γνώστης-ειδήμων πλατωνικός του θέματος, αλλά τουλάχιστον να έχει γνεική αντίληψη όπως εσύ κι εγώ). Η υφυπ. Εσωτερικών θα έχει αρμοδιότητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο υφυπ. Οικονομικών μάλλον (;) κάτι σε σχέση με τις περιφέρειες και τους ΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΦΙΑ, NAI KAI EMENA H ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ(ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ) !
ΔΕΙΜΕ, ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤΟ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΜΑΘ, ΑΛΛΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (= ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ) ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Manitari tou Bounou είπε...

Τώρα που καταργήθηκε τος "Εθνικής" παιδείας, προστέθηκε το "δια βίου εκπαίδευση" και όχι βεβαίως τ ο διαβίου μόρφωση, παρέμεινε των θρησκευμάτων έχασα την ευκαιρία ως ΜτΒ να βρω μια θέση.

Η τελευταία μου ελπίδα ήταν να υποτγέψεις ως τσουκνίδα για υφυπουργέψω ως μανιτάρι.

Παέι και αυτη...

Δυστυχώς δεν βλέπω ούτε στις επόμενες εκλογές να γίνω κάτι τις εξουσιαστικό και εγώ - όπως άγνωσται κυρίαι, που δήλωσαν ότι θα πετάξουν έξω εργαζόμενους αι σιδηραί - ο θάνατος γαρ εγγύς όπως λέει και ο τηλεαστέρας...

Επομένως στο κίνημα, στην άμεση δημοκρατία των λίγων, στη όποια εργασία μας, στην οικογένεια για όσο καιρό και αυτά υφίστανται..

και του χρόνου με τις υγείες μας.

Υστερόγραφο: Μήπως έχω καβαλήσει το καλάμι και εγώ και δεν το έχω καταλάβει συνάδελφε;

Ανώνυμος είπε...

manitari, to kalami mas xoraei olous ellines eimaste!

Manitari tou Bounou είπε...

Προσοχή στο πέσιμο χαχαχχαχαχαχα

γρηγόρης στ. είπε...

Υπουργεύοντος;

"Τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια μέρα κρύα
μπορεί και οι φροϊδιστές να 'ρθούν στην εξουσία." [Σαββόπουλος].

αν τουλάχιστον ανήκαμε στην Αριστοκρατία, κάτι θα γινόταν...

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει και μένα ο Νιόνιος Γρηγόρη, κάποιους σαν αυτόν έννοούσα λέγοντας, ότι το πασοκ έχει ανθρώπους για τον πολιτισμό.
..κι ας λέει το "Άγγελος Εξάγγελος"

άμα δεν πέσεις δεν μαθαίνεις μανιτάρι..

dyosmaraki είπε...

Συμφωνώ πως το Πολιτισμού είναι πιο σχετικό με το Παιδείας αν και θα περίμενα να πάψει να αποτελεί την πιο παραμελημένη πτυχή του τόπου μας. Θα δεχόμουν να άλλαζαν το οργανόγραμμα να μείωναν την κηδεμονία των αρχαιολόγων που αποτελούν έναν ανασταλτικό παράγονται στις απόπειρες εκσυγχρονισμού του - έστω και αν η αρχαιολογία είναι ένα σημαντικό κομματι του πολιτισμού μας.
Δεν μπορεί όμως να το μπουρδουκλώνουν με τον Τουρισμό εναν τομέα που έχει σε μεγάλο βαθμό σκοπό το εμπορικό κέρδος.
Νοιώθω πολύ απογοητευμένη με τις ανακοινώσεις περί Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως και με την επιλογή της κ. Γκερέκου. Μπορεί όπως λέει ο δείμος του πολίτη να αναλάβει τον τομέα του τουρισμού μα δεν πιστεύω πως επειδή κάποιος έτυχε να γεννηθεί σε ένα τουριστικό νησί τον κάνει ειδήμονα στα θέματα περί τουρισμού....
Γιατί τότε αϊντε να μου πουν να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΧΩΔΕ και να κάνω κουμάντο στους πολιτικούς μηχανικούς!!!

akrat είπε...

ΚΑΛΗΜΈΡΑ
δεν είχα σκεφτεί ποτέ τα ... υπουργεία ΤΟΥΣ....
συνήθως λέω
ΓΑΜΩ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ...

Χρονοστιβάδα είπε...

Υπουργέ μου, να 'γειάσει ο στόμας σου !!! Συμφωνώ σχεδόν σε όλα (...και δεν είναι γλείψιμο για θεσούλα, είμαι αλλεργική σε όλα αυτά). Η μόνη μου διαφωνία μαζί σου -και με το αγαπητό Σοφάκι- είναι για το πρόσωπο της συμπαθούς, κατά τ' άλλα, κυρίας Φώφης. Η θητεία της στη νομαρχία απέδειξε ότι δεν διαθέτει και μεγάλες δυνατότητες...

Ανώνυμος είπε...

Dyosmaraki, εγώ το υπεχωδε δεν το θέλω γιατί στην χοντρή μπίζνα πάντα με τρώνε οι άλλοι...
akrat,πριν τα γ...σεις, πρέπει να τα χαϊδέψεις, τι στο καλό βιαστές δεν είμαστε!
χρονοστοιβάδα, δεν αντιλέγω, αλλά ας περιμένουμε, δεν είδα και κανέναν να δείξει κάτι στην Υπερνομαρχία. Πάντως προτιμώ κάποιον που ανθρώπινα θυμάται τον πατέρα του, όταν κερδίζει κάτι (είναι έμμεσες ευχαριστίες αφού αν δεν ήταν αυτός..) από άλλες συμπεριφορές που προσπαθούν να χρεώσουν τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης στους καμμένους δημοσίους υπαλλήλους που έφτιαξε εν πολλοίς και το κόμμα που σε ανέβασε πάνω (κα Κατερίνα).

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στη φάση αυτή ό,τι και να πούμε είναι σε θεωρητικό επίπεδο (συμβολισμών και ψυχολογίας).
Στην κυβερνητική πράξη θα κρυθούν όλα...

Ανώνυμος είπε...

perimeno askar

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου