Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2009

Αντίσταση στους Κερδοσκόπους!

Αναδημοσιεύω από την διαδικτυακή οικονομική εφημερίδα "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10", το παρακάτω άρθρο ενδεικτικό της θανάσιμης παγίδας που έχει στηθεί γύρω από τον Ελληνικό Λαό. Και αναρωτιέται κανείς, γιατί το Ελληνικό Κράτος δεν προσπαθεί να κάνεις κάποιες κινήσεις να ξεφύγει από τον εξωτερικό δανεισμό. Γιατί δεν εκδίδει λαϊκά ομόλογα, έτσι ώστε μέρος των αναγκών του να καλυφθεί από τον ασφαλέστερο και φθηνότερο εσωτερικό δανεισμό; Γιατί δεν κάνει αγώνα μαζί με άλλες χώρες που έχουν υψηλό χρέος (π.χ. Ιταλία), έτσι ώστε να δανειστεί απ' ευθείας από την Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα με το σταθερό επιτόκιο που δανείζει η τελευταία τις εμπορικές τράπεζες, έτσι ώστε τα "σπρέντ" να μην έχουν τόση σημασία; Μήπως η κρίση θεωρήθηκε ευκαιρία για να περάσουν επώδυνες αλλαγές;
Η Ελληνική Κυβέρνηση προς το παρόν φαίνεται να προσπαθεί να βρει έναν κάπως εναλλακτικό δρόμο, που να απέχει από τα ακραία σενάρια λιτότητας, χωρίς ωστόσο οι φραστικές διαβεβαιώσεις να μας καθησυχάζουν, καθώς οι πιέσεις των αγορών, έτσι μάλιστα όπως προβάλλονται από τα κατεστημένα ΜΜΕ συνεχίζουν να δημιουργούν κλίμα.
Μήπως εκτός των διαβεβαιώσεων, πρέπει να κάνει και κάποια στροφή, όπως ας πούμε να δείξει ότι μπορεί να δανειστεί από τους πολίτες της, οι οποίοι και θα εμπιστεούν την πιστοληπτική της ικανότητα;


"Σε ομηρία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010 επιδιώκουν οι μεγάλες ξένες τράπεζες να κρατήσουν την αγορά των ελληνικών ομολόγων, δημιουργώντας «παράπλευρες απώλειες» και στο ΧΑ. Στόχος τους, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, να επαναλάβουν το μεγάλο κόλπο του πρώτου τριμήνου του 2009, που απέδωσε κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων.

Το «παιχνίδι» της αστάθειας στην αγορά των κρατικών ομολόγων στήνεται μεθοδικά από τις ισχυρές ξένες τράπεζες, που μπορεί να «κονταροχτυπιούνται» για τα μερίδιά τους στις εκδόσεις του Δημοσίου (πρωτογενής αγορά), αλλά βλέπουν τα συμφέροντα τους να συγκλίνουν σε ένα σημείο: στην ανάγκη να διατηρηθεί ένας υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, που δεν θα επιτρέψει στο Δημόσιο να μειώσει το κόστος δανεισμού.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, ότι αμέσως μόλις εξαντλήθηκαν τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας, μετά τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, ανακαλύφθηκε η επόμενη «καραμέλα» που θα αναμασούν οι αναλυτές των ξένων οίκων για να διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας.
Πρώτα η Goldman Sachs και αμέσως μετά τη UBS την Παρασκευή έδωσαν στη δημοσιότητα εκθέσεις που «παίζουν το χαρτί» της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία θα είναι αποτέλεσμα των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων που θα είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας της με τους εταίρους της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, για την παροχή υποστήριξης στη χώρα, αν αντιμετωπίσει προβλήματα δανεισμού.
Χονδρικά, τονίζουν αναλυτές, επιχειρείται «εγκλωβισμός» της επενδυτικής εικόνας της Ελλάδας ανάμεσα σε δύο κακά σενάρια:
- Όσο η κυβέρνηση θεωρείται ότι παραμένει «απείθαρχη» στις υποδείξεις των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης, όσο τα μέτρα που ανακοινώνει θεωρούνται «αδύναμα», αξιοποιούνται τα σενάρια χρεοκοπίας, που ανεβάζουν το spread σε ακραία ύψη.
- Όταν η κυβέρνηση καταφέρνει να βρει μια ισορροπία με τις Βρυξέλλες και εμφανίζεται αρκούντως αποφασισμένη να βελτιώσει την εικόνα των δημοσίων οικονομικών, οι αναλυτές αλλάζουν «τροπάρι» και βλέπουν βαριές επιπτώσεις από το δημοσιονομικό «σφίξιμο» στην πραγματική οικονομία, με συνακόλουθες πιέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με τελικό «θύμα» το τραπεζικό σύστημα.
Αυτά τα σενάρια, βεβαίως, έχουν σοβαρές αντιφάσεις, οι οποίες όμως παραβλέπονται από όσους επιμένουν να «γκριζάρουν» την εικόνα της Ελλάδας: για παράδειγμα, η Merrill Lynch ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θετικής έκπληξης από την ελληνική οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% το 2010. Εξάλλου η ίδια η Goldman Sachs, που στην τελευταία της έκθεση δεν βρίσκει, παρά την πτώση των τιμών, ούτε μία ελληνική τραπεζική μετοχή να συστήσει για αγορά, είχε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο συμμετοχή στο σχήμα αναδόχων/εγγυητών της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, ενώ πρωταγωνίστησε και στην πρόσφατη διάθεση ιδίων μετοχών της Eurobank –στις περιπτώσεις αυτές η τράπεζα δεν φάνηκε να προβληματίζεται από την «καταστροφή» που θα φέρει η ύφεση…
Ποιος είναι, όμως, ο στόχος του «εγκλωβισμού» της αγοράς, με αυτή την εναλλαγή αρνητικών εκθέσεων, για τα δημόσια οικονομικά ή για την πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα; Για τις μεγάλες τράπεζες και ειδικά για όσες έχουν μεγάλη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια στην κάλυψη των ελληνικών εκδόσεων ομολόγων στόχος φαίνεται ότι είναι να επαναληφθεί το ρεκόρ κερδών του πρώτου τριμήνου του 2009, όταν το Δημόσιο δανείσθηκε το κολοσσιαίο ποσό των 36 δις. ευρώ με τεράστιο κόστος, αφού εκείνη την περίοδο το spread στη δευτερογενή αγορά εκτινασσόταν πάνω και από τις 300 μονάδες βάσης.
Εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατούσε, το Δημόσιο είχε υποχρεωθεί να μοιράσει αυτή την τεράστια πίτα σε ελάχιστες τράπεζες: αν προσέφευγε σε ανοικτές δημοπρασίες για να περιορίσει το κόστος δανεισμού, θα κινδύνευε να μείνει ακάλυπτη μία δημοπρασία και να ξεδιπλωθούν τα σενάρια της χρεοκοπίας, γι’ αυτό και το σύνολο του δανεισμού εκείνη την περίοδο αντλήθηκε με πανάκριβες κοινοπρακτικές εκδόσεις, τις οποίας νέμονταν πενταμελή σχήματα αναδόχων –τέσσερις ξένες, μία ελληνική τράπεζα.
Μέσω αυτών των σχημάτων, που εκτός των άλλων εισέπραξαν και υπέρογκες προμήθειες, το κόστος δανεισμού διατηρήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αφήνοντας πρωτοφανή κέρδη σε λίγες τράπεζες και τους πελάτες τους. Ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ είχε υπολογίσει τότε ότι το Δημόσιο θα πληρώνει για πολλά χρόνια 950 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο, από όσο θα πλήρωνε η Γερμανία για να αντλήσει το ίδιο συνολικό ποσό!
Προφανές είναι, ότι ο μόνος τρόπος για να συρθεί το Δημόσιο και το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε εκδόσεις τίτλων μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων και με πολύ υψηλές αποδόσεις είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις στην αγορά με συνεχείς εκθέσεις, που θα προβάλλουν μόνιμα τα πιο δυσμενή σενάρια, είτε η κυβέρνηση ακολουθεί «σωστή» πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, είτε αποκλίνει…"

9 σχόλια:

Greek Rider είπε...

ΚΚ τα πολλά λόγια, όλων μας, για το θέμα είναι άσκοπα: Οι κερδοσκόποι κυβερνάνε τον κόσμο μέσω της απόλυτης ασυδοσίας που συνιστούν οι εντελώς ελεύθερες αγορές.

Αν δεν θέλουν να πεθάνουν και οι μεγάλες χώρες στα χέρια των κερδοσκόπων (κάτι που θα συμβεί πιο σύντομα από όσο και οι ίδιες νομίζουν) θα πρέπει να περιορίσουν την κερδοσκοπία με σκληρή μείωση της ελευθερίας των κεφαλαίων, φόρους κτλ.

Side21 είπε...

Μ' αυτά & μ' αυτά
μας βάζουν να δανειζόμαστε
υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας ...
Κι όταν είσαι εξαρτημένος οικονομικά ...
χάνεις κάθε μορφή ανεξαρτησίας !!!

VKP είπε...

η Ελλάδα γίνεται το κέντρο του καταστροφικού καπιταλισμού. Πως γίνεται αυτό δεν μπορώ να καταλάβω..
Καιρός όμως για τους Έλληνες να ξυπνήσουν. Γίνεται πόλεμος και αυτός δεν αφορά έθνη, φυλές ούτε τάξεις αλλά το ίδιο το κεφάλαιο που μάχεται εσωτερικά για τις σφαίρες επιρροής. Ο πόλεμος είναι διαρκής. Τώρα έχει γίνει πιο φανερός.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για θέμα δεν τίθενται ερωτήματα για το ποιος φταίει ή το τι φταίει. Είναι ξεκάθαρο ότι το πελατειακό κράτος πάντα ήθελε να βολεύει ημετέρους (παραγόντων κομματικών και οικονομικών) προκειμένου να εξυπηρετέι το σύστημα. Ωστοσο, αυτές τις κινήσεις το ίδιο το σύστημα -νεοφιλελεύθερο πια- τις φτύνει.

Unknown είπε...

Ελπιζω οπως ελεγε και ο παπους ο Καρολος αυτη η ''γκαστρια'' να ξαναγεννηση αυτογνωσια στους μικροαστους.
Να ξανασκεφθουμε πως το ταξικο προβλημα υπαρχει,και επιστρεφει να παρει εκδικηση καθως το αγνωησαμε προκειμενου να ζησουμε μια αυταπατη.

akrat είπε...

καλημέρα
εγώ αν ήμουν αστική τάξη αυτά που λες θα έκανα
αλλά επειδή τούτοι είναι μπαταχτσήδες κουτόφραγκοι και λαλάκηδες δεν μας ακούν
βρε γαμώτο ένας ... να βρεθεί να μας ακούσει...
ΠΟΣΟ Η ΠΛΑΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, και οι 6 σχολιαστές με προβληματίσατε. Αυτό που βλέπω είναι να υπάρχει πολλή οργή και πολύς φόβος για την κατάσταση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα δυο. Να στρέψουμε την οργή στη σωστή κατεύθυνση και να χρηισμοποιήσουμε τον φόβο, για να μην ξαναγίνουμε ακόμα μια φορά "Δον Κιχώτες"!!

phlou...flis είπε...

Για να περάσσουνε επώδυνες αλλαγές, όπως το έγραψες. Έτσι ώστε στο τέλος θα πούμε, ε αν είναι να μη βουλιάξουμε, ας παγώσουν οι μισθοί ή ας μας κόψουν και ένα μισθό. Ή να τους ευχαριστήσουμε που μόνο μας πάγωσαν και δεν μας έκοψαν...Είτε σχοσιαλιστικό, είνε νεοφιλελεύθρο το σύστημα, έρχονται ...δεύτερα. Προηγούνται οι κερδοσκόποι

Unknown είπε...

8 ΙΟΥΝΟΙΟΥ 2009

Ολα καλά??? Τώρα παραλία!!! γιατί οχι?? Μη κατεβάσετε τον διακόπτη του Συναγερμού.

--Αν μείνουμε στην παθητικότητα ,στη θερινή ραστώνη και την πνευματική καταστολή, τότε το μέλλον των εργασιακών σχέσεων είναι κάτι περισσότερο από τρομακτικό.

Όσοι πιστεύουν ,πως , με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν πληγεί και το κακό έχει περάσει,θα τους θυμίσω ,πως χιλιάδες από τα κυνικά ''χρυσά παιδιά'' βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο με τους άλλους άνεργουςΚαι μάλιστα περισσότερο εξαθλιωμένοι,απόβλητοι ενός Παραδείσου που έτσι κι αλλιώς δεν τους ανήκε.Στον τόπο μας οι δήθεν προνομιούχοι εργαζόμενοι του Δημοσίου,άρχισαν να διαπιστώνουν ,πόσο είχαν απαξιώσει τα όσα κοίταζαν αλλά δεν έβλεπαν

--Στις εργασιακές σχέσεις θα νομιμοποιηθεί το φαινόμενο της κατ' επίφαση εργασίας,κακοπληρωμένων εργαζομένων και ταξικών εργατικών σχεσεων.Διάγουμε εποχή μεγάλης Κοινωνικής βίας ,με προσπάθεια την επιβολή πνευματικής και διανοητικής καταστολής. Τούτο διαπιστώνεται στον τόπο μας ,σε μέγιστο βαθμό, παρατηρώντας την παθητικότητα των πολιτών απέναντι στα διαδραματιζόμενα σε βάρος της καθημερινότητας μας.

--Απογοητευτικά τα ποσοστά συμμετοχής σε κινητοποιήσεις ακόμη και ισχυρών συνδικάτων έως και ανύπαρκτη.

--Σε συνθήκες προσπάθειας ήττας των κοινωνιών μέσα από την τρομακτική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων[ στην κυριολεξία επιστροφή στα χρόνια του '50],οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν πως χρειάζονται συλλογικοί συμμετοχικοί αγώνες ,προκειμένου ,ως αξιοπρεπείς οντότητες να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις!

--Εργαζόμενοι,συνδικαλιστές και οι ηγεσίες τους, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, να κάνουν πίστη τους, πως μόνο μέσα από συλλογική αντίδραση θα αποτρέψουν στους λίγους που αντιλαμβάνονται την κρίση ως μέσον πλουτισμού,να πραγματώσουν τους στόχους των.

--Η Οργανωτική ενότητα είναι μια αυταξία ακριβή,όπως διαπιστώνεται ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης,όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

-Είναι όμως απαραίτητο ο συνδικαλισμός ,όσο κι' αν αυτό ακούγεται ουτοπικό,να σταματήσει να έχει διαφορετικές πολιτικές [ κομματικές ] προσεγγίσεις των όσων βιώνουμε.

--Πόσο δε μάλλον όταν η σημερινή οικονομική κατάσταση των Εργαζομένων επικαθορίζει την αγωνιστική τους διάθεση.
--Όταν χιλιάδες δεκάδες εργαζόμενοι βιώνουν τον φόβο της ανεργίας της επόμενης Ημέρας ,παράλληλα με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς στους Συνδικαλιστικούς φορείς,και τούτο απόλυτα δικαιολογημένα ,από τα έργα και τις ημέρες των Συνδικαλιστικών φορέων,αυτή την στιγμή ,παραμερίζοντας την όποια δικαιολογημένη αγανάκτηση,την έλλειψη εκτίμησης προς τις Συνδικαλιστικές ηγεσίες ,πρέπει να πιστέψουμε πως, μόνο μέσα από συλλογικούς Αγώνες αλλά και συνεχείς,θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα που έρχεταi
Υ.Γ Αυτα εγγραφα στις 8-6-2009.
Μου εκανα εντυπωση πως κανεις δεν μπηκε στον κοπο να σχολιασει,σε αντιθεση με αλλες περιπτωσεις οπου τα θεματα προσφερονται για ανεξοδο
βερμπαλισμο.
@@ Στον καλο φιλο phlou....επισημαινω πως δεν προκειται για παγωμα αλλα για μειωση και μαλιστα τραγικη καθως αυτο που χαρακτηριζεται παγωμα και οπως νομοτελιακα καθοριζεται θα κρατησει τουλαχιστον 3 χρόνια παραλληλα με τον νεο τροπο υπολογισμου των συνταξεων καλα θα ειναι απο τωρα ο.τι του περισσευει να το βαζει στην ακρη για την τυχον αποκλιστικη περιθαλψη που χρειασθει στα γεραματα του!!! καθως τα παιδια μας ειναι σηγουρο πως δεν θα μπορουν να εξυπηρετησουν μητε τις δικες τους αναγκες!!!!

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου