Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2007

πρώτα θέμα και μετά αποκαλύψεις..

Πηγαίνοντας χθες στο περίπτερο να πάρω τις κυριακάτικες εφημερίδες μου (2-3 παίρνω κάθε βδομάδα), το μάτι μου έπεσε σε πρωτοσέλιδο με τα οικογενειακά βάσανα 2 ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ.
Και στεχωρήθηκα πολύ, γιατί μου αρέσει ο "αποκαλυπτικός τύπος", όταν όμως έχουν σχέση οι αποκαλύψεις με τη δημόσια ζωή.
Όταν πρόπερσι γράφανε για το εκκλησιαστικοδικαστικό κύκλωμα, την είχα πάρει αρκετές φορές τη συγκεκριμένη εφημερίδα.
Ακόμα και όταν γράφανε για τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιων, είχε κάποιο νόημα, λόγω του "ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί".
Αλλά γιατί να έχουν νόημα τα πρωτοσέλιδα για τους 2 πολιτικούς και πατεράδες;
Μήπως ο Συνασπισμός είπε ποτέ ότι οι νέοι που καταφεύγουν σε αυτού του είδους την πολιτική βία, δεν έχουν πάρει καλή αγωγή από τα σπίτια τους;
Μήπως είπε ότι όλοι οι νέοι που πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών προέρχονται από "κακές" οικογένειες;
Ή μήπως δεν διεκδίκησε την προστασία των δικαιωμάτων οικογενειών δολοφόνων, παιδεραστών κλπ;
Από το διαδίκτυο παραθέτω την άποψη του ενός πατέρα, που δεν κρύφτηκε, αλλά αναλόγως πολύ γρήγορα μίλησε. Και μπείτε στη θέση του, ω αναμάρτητοι!

Και μόνο τρεις σημειώσεις για την ουσία του θέματος που ξεπερνά, τα πρόσωπα:

1. Και βέβαια, είναι πιο δύσκολο να είσαι γονιός, από τα να είσαι πολιτικός ηγέτης. Όχι μόνο σήμερα, αλλά πάντα!
Γιατί το πρώτο έχει μεγαλύτερη συναισθηματική εμπλοκή. Με λίγα λόγια ένας ηγιής άνθρωπος, όταν είναι ηγέτης παίρνει τα ρίσκα του και αν δεν πιάσουν γυρίζει σπίτι του.
Από το σπίτι του όμως, που να πάει;

2. Η ιστορία του νεαρού μου θύμισε την εξέγερση της Αργεντινής πριν μερικά χρόνια.
Όπου το πλήθος λεηλάτησε σούπερ μάρκετ, ίσως και τράπεζες.
Μη βαράτε... δεν το προτείνω τώρα αυτό! Αλλά δείχνει που μπορεί να φτάσει η κατάσταση, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα με πιο ομαλό τρόπο.
Και η παρορμητική πράξη του Αργεντινού πλήθους, έχει ένα συμβολισμό:
Οι Τράπεζες με τα τεράστια κέρδη συνεχίζουν να υπάρχουν, επειδή το θέλουμε εμείς.
Ας υπολογίζουν λοιπόν και τους φτωχούς.
Όσο το λέει σθεναρά αυτό η δημοκρατική πολιτική, τόσο θα εντάσσει και τέτοιους θερμόαιμους νεαρούς στον κύκλο της. Γιατί χρειάζεται και το θερμό αίμα, όχι μόνο το ψυχρό.

3. Τώρα για τα Ναρκωτικά, αφήστε το. Πόσες φορές έχει ειπωθεί ότι ο καθένας από μας, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να πέσει σε αυτόν τον κύκλο. Και αν πέσεις θα κάνεις πολλά.
Επίσης δεν σημαίνει ότι ένας εθισμένος άνθρωπος είναι και ένα μηδενικό.
Μη ξεχνάτε ότι ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι, ο άνθρωπος στον οποίο πολλοί ανατρέχουν όταν θέλουν να μιλήσουν για το βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού, υπήρξε- σχεδόν μέχρι το τέλος- αθεράπευτα εθισμένος χαρτοπαίχτης!
Να μην έχει κοινωνικό ρόλο όλη η οικογένεια ενός εθισμένου, να μην έχει και ο Ντοστογιέφσκι;

Αυτό λοιπόν που εγώ προτείνω σε όλους που μιλάνε δημόσια:

ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ!

12 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Όταν μπορέσεις στείλε μου το mail σου. Θέλω να σου πω κάτι σημαντικο.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Η υποκρισία και η κατινιά ποτέ δεν έλειψαν από αυτόν τον τόπο...
Αν τα παιδιά αυτά έπεφταν στα ... μαλακά και το θέμα κουκουλωνόταν λόγω γονεικού ονόματος, θα είχα και εγώ πρόβλημα...
Από κει και πέρα, η συλλογική οικογενειακή ευθύνη έχει πάψει να περνάει στην Ελλάδα από τις εποχές των ... κοινωνικών φρονημάτων...
Επειδή ήμουν από τους "τυχερούς" που δεν πήραν είδηση, μέχρι που διάβασα τη δήλωση Βούτση στην Αυγή, δε συγχίστηκα, αντίθετα χάρηκα με το πόσο υπεύθυνα, αντρίκια, ξεκάθαρα και χωρίς μελοδραματα μίλησε ο όμορφος αυτός άνθρωπος και πολιτικός.
Το προσωπικό τους δράμα δεν με αφήνει αδιάφορο, δεν με συγκινεί και περισσότερο από του κάθε ανώνυμου πατέρα...
Για τα δημοσιογραφικά όρνεα, δε θα σχολιάσω....
Έχουν ειπωθεί τόσες φορές και έχει στηλιτευτεί τόσες φορές το ήθος των τηλεμετρησεοκυνηγών που δεν αξίζει τον κόπο να το συζητάμε...
Απλά, όπου τους δείτε φτύστε τους...
Ούτε στα περί ναρκωτικών θέλω να σημειώσω αυτή τη στιγμή κάτι...
Δεν δέχομαι να μιλήσω γι' αυτό το θέμα με αφετηρία συγκεκριμένους ανθρώπους...
Ούτε να τους ερμηνεύσω μπορώ, ούτε και θέλω να ... μπω στο σπίτι τους.
Έχω διατυπώσει κάποιες σκέψεις σε ανύποπτο χρόνο στο http://mariansdiablog.blogspot.com/2007/09/blog-post.html
Όσο για τις .... τράπεζες....
Παιδιά κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα συζητάμε ελεύθερα...
Δεν προτρέπω κανέναν βέβαια να κάνει ... ληστείες...
Ωστόσο είμαι από αυτούς που νεότεροι τραγουδήσαμε το ..."και καλή τύχη μάγκες..."
Είμαι από αυτούς που πάντα πίστευαν ότι δεν είναι το ίδιο να χτυπάς μιας τράπεζας τη τζαμαρία, με το να χτυπάς τη τζαμαρία του μπακάλη ή του σουβλατζή που έτυχε να είναι μπροστά σου....
Ξαναλέω, μην και με πάρουν στο κατόπι οι της Δίωξης...
Δε λέω "βαράτε"....
Έχω τραβήξει άλλους δρόμους στη ζωή μου.
Λέω ότι στο ένα μπορώ να προσδώσω πολιτικά -έστω ακραία- χαρακτηριστικά...
Το άλλο είναι τσογλανιά.
Αυτά τα λίγα, σχετικά και άσχετα...

Ανώνυμος είπε...

Ντίνο εγώ το θέμα με τα ναρκωτικά εγώ το έβαλα σε σχέση με τα πρόσωπα, γιατί κάποιοι σε διάφορα μέσα πήγαν να το συνδέσουν με άλλα -πολιτικά- πράγματα..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Eίδα το πρωτοσέλιδο αλλά δεν διάβασα το ρεπορτάζ. Ελπίζω να μην διακατέχονταν από φτηνή κουτσομπολίστικη διάθεση ή από πνεύμα ... συλλογικής ενοχοποίησης.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ατυχές το παράδειγμα του Ντοστογιέφκυ, γιατί ο τζόγος λκαι το αλκοόλ είναι θεμητός εθισμός (φορολογούνται και κυκλοφορούν με την ευλογία του κράτους) ενώ τα ναρκωτικά όχι :)))

Από την άλλη, οι ευθύνες υπάρχουν, αλλά δε χρειάζεται να ξεσκίσουμε το θέμα. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία που ξεπερνά την πολιτική της διάσταση, αλλά με όλες τις διαπαιγωγικές ευθύνες των γονέων.

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Στην Ελλάδα της συμπιεσμένης χρονικά πολιτικής και κοινωνικής ωρίμανσης, έχουμε πνιγεί από τις παρξηγήσεις:
Όπως έχουμε παρεξηγήσει την αρετή του πατριωτισμού με την πληγή του εθνικισμού, όπως έχουμε παρξηγήσει την αρετή της συνεχούς πάλης για δημοκρατία και δικαιώματα με την "ανατρεπτική" συμπεριφορά, έτσι έχουμε παρεξηγήσει την ελευθεροτυπία με την ασυδοσία.
Είναι πράγματι φοβερό δημοσιογράφοι που κάνουν τρελά "νούμερα" στις τηλεοπτικές εκπομπές τους χρησιμοποιώντας υποκλοπή εικόνας ή λόγου, όχι μόνο να μη διώκονται αλλά να έχουν το θράσος να γράφουν με πάθος εναντίον των υποκλοπών στην εφημερίδα τους. Φυσικά δεν προασπίζομαι τις υποκλοπές του κράτους, μου προκαλούν αηδία και τρόμο, αλλά εξίσου αηδία και τρόμο μου προκαλεί η υποκλοπή του δημοσιογράφου, που στο τέλος τέλος θα οδηγήσει στο φασισμό του "κραξίματος".
Τα δημόσια πρόσωπα ζουν δημοσίως. Αλλά ούτε πηδάνε, ούτε κοιμούνται, ούτε συνομιλούν με φίλους τους δημοσίως. Η ανάγκη για καθαρά πρόσωπα δεν σημαίνει ότι αυτά τα πρόσωπα πρέπει να μένουν σε γυάλινα, διαφανή σπίτια.
Είμαι πατέρας δυο παιδιών. Αγωνιώ καθημερινά για το αν θα πετύχω ως γονιός, περισσότερο από ότι αν θα πετύχω σε οτιδήποτε άλλο.
Σέβομαι τη δυσκολία του πατέρα. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι δημόσιο πρόσωπο. Η αγωνία είναι προσωπική.
Το ίδιο συναίσθημα αηδίας μου προξένησαν δημοσιογράφοι και γιατροί που μιλούσαν χθες σε όλα τα talk shows για το αν έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να χειρουργηθεί ή όχι, να πάει στην Αμερική ή όχι. Είμαι γιατρός ο ίδιος, και η πρακτική αυτή με σοκάρει. Το ψώνιο του καθενός να στηρίξει την επιστημοσύνη του δεν μπορεί να γκρεμίζει τη σχέση του γιατρού με τον άρρωστο. Αν θες να βγάλεις τον Τζάκη κομπογιαννίτη, τουλάχιστον περίμενε να μιλήσει ο άρρωστος με το γιατρό του, να βγει από την μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Το κακό σε όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, ούτε κανόνες ηθικής και δεοντολογίας. Κι όποιος μιλήσει για αυτά θα θεωρηθεί ότι περιορίζει το δικαίωμα του τύπου να ενημερώνει τον πολίτη.
Το ερώτημα είναι αν έχει δικαίωμα ο πολίτης να ενημερώνεται για όλα αυτά. Δώσαμε ως κοινωνία την μάχη για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Είναι στον πυρήνα της, η ίδια μάχη.
Εμπάργκο στις εφημερίδες και τα μέσα που παίζουν με τις ζωές μας. Απαίτηση για ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που παρεμβαίνει ουσιαστικά.

Ανώνυμος είπε...

Ασκάρ, ούτε κι εγώ διάβασα το ρεπορτάζ.
Δεν ξέρω, που τι δουλειά κάνεις, αλλά οι περισσότεροι έχουμε κάποιους κατ' αναλογία δημόσιους ρόλους. Φαντάσου να ήσουν δάσκαλος και να έβγαινε αύριο μια τοπική εφημερίδα και να φωτογράφιζε την γυναίκα σου ή την κόρη σου για "ηθικά" παραπτώματα, πώς θα ήταν η θέση σου στο σχολείο;
Είναι το ίδιο όπως και να ήσουν βουλευτήςή υπουργός .
Επειδή όσο ζει καθένας μαθαίνει, ναι τότε ήθελα μεγαλύτερο ηθικό σθένος για να μην ενδιαφέρομαι για τα σεξουαλικά σκάνδαλα της Εκκλησίας, παρότι για μένα αποδείκνυαν το φαρισαϊσμό κάποιων, που δε δέχονται τις γυναίκες για τα εκκλησιαστικά διακονήματα λόγω ''εμμήνου ρύσεως''..

Δείμο, ελπίζω ότι πέρα από την επιστημονικο-πολιτικο- κοινωνική συζήτηση περί νομιμοποιήσεως ή μη των ναρκωτικών υπάρχουν κάποιες αλήθειες που αφορούν τον άνθρωπο..
Μη βαρέσετε με την τεντωμένη ερμηνεία.. καμιά φορά είμαι και διηγηματογράφος: Λοιπόν, που ξέρουμε, αν ο Ντοστογιέφσκι εκεί που έπαιζε, δεν έπινε και κανένα αψέντι, ή ότι υπήρχε στις Στέπες τέλως πάντων..
Εμένα η φαντασία μου με πάει ότι μια προσωπικότητα που παθιάζεται με το να προκαλεί την τύχη διαρκώς και χωρίς λόγο, άμα την έβρισκε την κόκα, θα υπήρχαν υψηλές πιθανότες να την πάρει..

Τέλος πάντων, λόγοι στην οικογένεια πάντα πρέπει να αναζητούνται για να βοηθηθεί με τη μεταβολή τους, η στήριξη του προσώπου που έχει πρόβλημα, εγώ έτσι το βλέπω. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας. Όταν ανατρέξεις στην Ιστορία θα δεις ότι πάρα πολλοί μεγάλοι ηγέτες δεν είχαν και την καλύτερη προσωπική και οικογενειακή ζωή. Ποιός θέλει να φέρει στην Ελλάδα, τον αμερικανοτραφή πουριτανισμό; Είδαμε τι φέρνει: ηλίθιους στην εξουσία...

Γιώργο,
Έχεις μεγάλο δίκαιο:"Το ερώτημα είναι αν έχει δικαίωμα ο πολίτης να ενημερώνεται για όλα αυτά. Δώσαμε ως κοινωνία την μάχη για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Είναι στον πυρήνα της, η ίδια μάχη."
Το ίδιο δίκαιο έχεις για την απαίτηση από το ραδιοτηλεοπτικό.
Βέβαια κάποιοι και τα πρόστιμα τα εμφανίζουν ως αποδείξεις αγωνιστικότητας..
Έχουν και τα δημόσια πρόσωπα κάποια ευθύνη για τον χειρισμό των μέσων.
Για παράδειγμα, το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου δεν έχει ευθύνη, που όλοι οι ρεπόρτερ του τομέα της υγείας ξημεροβραδιαζόνταν από την αρχή στο Αρεταίειο,
αντί να κοιτάζουν την δουλειά τους,
που είναι η αποκάλυψη των δυσλειτουργιών στο υγειονομικό σύστημα (και το λέω,γιατί εκείνο το διάστημα προσπαθούσα να επικοινωνήσω για ένα θέμα με κάποιους από αυτούς και μου λέγανε τώρα έχουμε "Αρχιεπίσκοπο"..έτσι ακριβώς!)
Μια απόφαση: "Θα ενημερωθείτε γραπτώς μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων" και μια παραίνεση στη διοίκηση του Νοσοκομείου να μην επιτρέπει καμία κάμερα εντός του περιβόλου. Ας καθόταν απέναντι στο παρκάκι με το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου..όποιοι άντεχαν το λιοπύρι.
Ελπίζω ότι αυτό που γράφεις για την "ανατρεπτική" συμπεριφορά, να μην περιλαμβάνει αυτό που είπα εγώ για την αργεντινή. Ότι, αν η δημοκρατική πολιτική πράξη δεν μπορέσει να χωρέσει λειτουργικά και την αντίσταση, τότε πολλοί "επανστάτες χωρίς αιτία" θα γεννηθούν και δεν θα είναι μεμονωμένοι "Ζορό"..

Elias είπε...

Το παράδειγμα με την Αργεντινή είναι πολύ ευστοχο και ίσως χρήσιμο σε πολλούς...

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να το σκέφτονται κι αυτοί elias

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το σχόλιό σου με καλύπτει απόλυτα. Πέρα όμως από την πλάκα (είχε και όπιο και παπαρούνα να καπνίσει ο Ντοστογιέφσκυ μην ξεχνάς).

Θεωρώ ότι για τα ναρκωτικά μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι γονείς παρά το άτομο το ίδιο. Από την άλλη, για το περιστατικό με το ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και ο γονιός φέρει λιγότερες ευθύνες από το άτομο (λόγω ηλικίας του νεαρού).

Γιωργος Σακελλιων είπε...

ΚΑΠ ΚΟΥΜ,
Φυσικά την ευθύνη την έχουν όλοι. Και το Νοσοκομείο, και το περιβάλλον του ασθενούς και οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι. Ακόμα και οι πολιτες, οι οποίοι "διψούν" για αίμα και σπέρμα, λόγω έλλειψης παιδείας και αγωγής.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι ένα αυστηρό πλαίσιο. Συμφωνώ για το marketing που παίζουν τα ΜΜΕ με τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι το ΕΣΡ ρίχνει πρόστιμο αν ο Παπακαλιάτης φιλάει έναν άντρα σε μια σειρά και δεν ρίχνει προστιμο όταν γίνεται δημόσιο έγγραφο η προσωπική κατάσταση της υγείας ενός πολίτη (ακόμα και δημοσίου προσώπου)χωρίς καν να τη γνωρίζει ακόμα ο ίδιος.
Φυσικά οι ανατρεπτικές πρακτικές δεν είχαν να κάνουν με την Αργεντίνή, για την Ελλάδα μιλάω. Θυμήσου, πως μερικά χρόνια πριν κάποιοι κύκλοι είχαν "νομιμοποιήσει" κοινωνικά ακόμα και τη δράση της 17Ν. Όταν αποδείχθηκε πως επρόκειτο για μια οικογένεια διαταραγμένων και απλών ποινικών εγκληματιών, άρχισαν να "ηρωποιούν" τους εμπνευστές τους, ή ακόμα και να "δικαιολογούν" τις πράξεις τους. Σε συνθήκες όπως αυτές της Ελλάδας, δεν μπορούν να νομιμοποιούνται τέτοιες πρακτικές.
Το κακό είναι ότι ακόμα και αυτούς που δίκαια και στα πλαίσια της συνταγματικής και θεσμικής ελευθερίας και νομιμότητας δρουν, κάποιοι εύκολα, ανέξοδα και φασιστικά τους ομοαδοποιούν με τους τρομοκράτες.

Ανώνυμος είπε...

φίλε Γιώργο συμφωνούμε απόλυτα τώρα!

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου