Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2007

Ιστορία μου Αμαρτία μου..


Με τις εξελίξεις στην ιεραρχία σε περιόπτη θέση κυκλοφορούν οι περισσότερες Κυριακάτικες Εφημερίδες σήμερα, ενδεικτικά η "Ελευθεροτυπία" και ο "Ελεύθερος Τύπος" . Να μη μιλήσω για αυτά που γράφονται στο "πρες τζιάρ"
Και είναι φυσικό, γιατί, όπως λένε, πολλοί ενδιαφέρονται για την κορυφή της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τους επιχειρηματίες μέχρι τους πολιτικούς (Εγώ, ας πούμε, αν ήμουν διπλωμάτης, θα κοίταγα να ξεκάνω τους πατριδοκάπηλους... και είναι κάποιοι στην ιερραρχία. Δεν είναι a priori κακό να επεμβείς. Αυτό το έκανε και ο άγιος- μέγας Κωνσταντής..).
Αυτό είναι το λιγότερο κακό, οι επιδιώξεις δηλαδή των "εξωσυνοδικών" (είδες πιστέ που έτρεχες στις λαολυσάξεις, τώρα είσαι "συμπράγκαλο"!).
Το μεγαλύτερο κακό είναι να κρύβεσαι πίσω από τα δάκτυλά σου.
Χριστιανικά ουδείς είναι αναμάρτητος (και η αμαρτία κατανοείται περισσότερο σαν δυσκολία, σαν αδυναμία, παρά σαν παράπτωμα)..
Σε καλύτερη μοίρα όμως είναι όποιος παραδέχεται τις αμαρτίες του, σκέφτεται για αυτές ή τουλάχιστον τις συζητά..
Γιατί και η μετά-νοια δεν είναι αυτόματη διαδικασία, αν δεν είναι προσχηματική..

Ο αρχιεπίσκοπος για παράδειγμα, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή αντικαταστάτη του. Η πνευματικότητα του έτσι θα φανεί... Χρειάζεται χρόνο τώρα για τον εαυτό του!

Από την άλλη, όσοι νομίζουν ότι μπορεί να υπηρετήσουν ("διακονήσουν" είναι η εκκλησιαστική ορολογία) αυτή τη θέση πρέπει να μας πουν τα σχέδια τους.
Οι αρχαίες πηγές δεν λένε μόνο ότι "έδοξε τω αγίω πνεύματι", αλλά "έδοξε τω λαώ και τω αγίω πνεύματι"..
Εννοείται ότι δεν θα βγουν στα κανάλια, αλλά στις εκκλησίες και όπου αλλού μπορεί να βρεθεί ο λαός τους..
Ακόμα όμως και στα κανάλια να βγουν είναι καλύτερο από την υποκρισία.
Ναι αυτό που έγινε στην Κύπρο, είναι χίλιες φορές καλύτερο από αυτό που πάει να γίνει τώρα.
Στο κάτω - κάτω εγώ θέλω να ξέρω τι σημαίνει ότι ο Νικόλαος Χατζηνικολάου είναι θρησκευτικά ακραίος (δηλαδή είναι φουνατμενταλιστής;) και ο Δωρόθεος Πολυκανδριώτης είναι "ανοιχτών οριζόντων" (δηλαδή έχει ένα προοδευτικό θεολογικό λόγο;)
Φτάνει που δεν θα ρωτηθούν όσοι ανάβουν ένα κερί, να μη γνωρίζουν κι όλας;

Κλείνοντας θα υπενθυμίσω ότι στην Εκκλησία συναντιούνται μεν οι πιστοί, αλλά δεν παύουν να είναι δεξιοί και αριστεροί, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, "μοντέρνοι" και παραδοσιακοί κτλ.
Ο "λειτουργός", πρέπει να έχει ένα τρόπο να λειτουργήσουν όλα αυτά, ώστε όλοι μαζί να συναντήσουν τον Θεό τους.. Τον τρόπο αυτό πρέπει να ελέγξουμε τώρα!
Εκτός αν δεν θέλει να είναι "λειτουργός", αλλά καίσαρ..

12 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ προτείνω στις 11 Νοεμβρίου να στηθούν διπλές κάπλες!
Οι προτιμήσεις μου; πρώην Ευβοιώτη για τα κοσμικά και Ναυπάκτου για τα πνευματικά....

Κλείτωρ είπε...

εγώ προτείνω τον διάδοχο να τον ανακοινώσει ο ίδιος ο Γιαχβέ αυτοπροσώπως στην πλατεία συντάγματος. Γίνεται;

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Εγώ δεν προτείνω τίποτα...
Αφού δεν μας ... θέλουν (να έχουμε γνώμη οι ... λαικοί), δεν τους ... θέλω ούτε εγώ...
Ας αλληλομαχαιρωθούν όσο θέλουν οι ... Πατέρες....
Ας κανονίσουν (κι ας καθαρίσουν) τα του οίκου "τους"...
____ΚΑΠ.ΚΟΥΜ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!
____Τι νοείς αμαρτία;
Πειράζει να αγαπάω το σαρκίον μου (και άλλα σαρκία επίσης;)

Ανώνυμος είπε...

Το σαρκίο σου πρέπει να το αγαπάς και τα άλλα σαρκία, η αμαρτία δεν είναι είπαμε παράπτωμα, είναι να μην προοδεύεις στην ανθρωπιά και αυτό είναι αποτέλεσμα της λειψής αγάπης, που οφείλεται και αυτή στον φόβο του θανάτου.
Αυτά τα ολίγα.
Θα μπούμε σε χωράφια που μόνο μια διαπροσωπική σχέση μπορεί να τα απαντήσει και όχι τσιτάτα.
Πάντως υπάρχει ένας "χρυσός κανόνας" για να μη κάνεις τραγικά σφάλματα.
"Μη κάνεις ποτέ κάτι σε άλλον που δεν Θα ήθελες να κάνουν σε σένα!"

Ανώνυμος είπε...

Κλείτωρ καλό, άς ξαναγυρίσουμε στην Πεντάτευχο λοιπόν...
Ασκάρ, εγώ ούτε τον Ναυπάκτου θα ψήφιζα, θέλει να κάνει την Εκκλησία "Νοσοκομείο"..
Βέβαια κανείς μη πατριδοκάπηλος δεν είναι απορριπτέος. Αν μετρούσε η γνώμη μου θα ψήφιζα τον Ιωαννίνων γιατί είναι "μάγκας", ή τον Ζακύνθου επειδή είναι "αλάνι" σαν τον απ. Παύλο. Αλλά αν τελικά και οι 2 στηρίξουν τον Θηβών, καλός είναι θα πω..

Πάντως αν ήμουν Μέγας Κωνσταντής θα επέβαλα τον Παπά Φιλόθεο Φάρο.
Αν ήθελα να μη ταράξω πολύ τα νερά, αλλά κάτι να αλλάξω θα έβαζα τον Ιωάννη Ζηζιούλα.

Όσο για τον Μπένυ.
Με τρομάζει με το δεσποτικό του ύφος...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω. Καλύτερα να ακούγονται και για την ενημέρωση του κοινού και για την απομυθοποίηση των κληρικών -ειδικά προς τους φανατισμένους. Από την άλλη, ίσως καιθρός οι πραγματικά πιστοί να αρχίσουν να διεκδικούν την άμεση εκλογή των μητροπολιτών και όχι να ορίζονται μέσα από την κλειστή συντεχνία. Ισόβιος ορισμός είναι. Ας γίνει τλεικά αιρετός.

Ανώνυμος είπε...

εμένα η άποψη μου είναι να μην είναι ούτε ισόβιος, ούτε ορισμός, αλλά εκλογή από ευρύ εκλεκτορικό σώμα για θητεία, η οποία θα ανανεώνεται για το ίδιο πρόσωπο μετά από ψηφοφορία.
Ο Μητροπολίτης ακόμα και σε ένα Ιδιωτικό Νομικό Πρόσωπο θα ασκεί διοίκηση δεν θα είναι απλά παππάς.
Γιαυτό λέω ότι, ακόμα και με χωρισμό, το κράτος πρέπει να βάλει όρους σε όλες τις θρησκείες πως θα λειτουργούν εντός του, για τα διοιηκητικά - οικονομικά τους θέματα βέβαια..

Elias είπε...

Eισαι τρομερός αναλυτής της σύγχρονης οικονομικο-διοικητικης της θρησκείας! Θα σε αναγορεύσω πλέον σε πολλά blogs ως τον άνθρωπο που εισήγαγε το management στην Εκκλησία ΑΕ! Εισαι φοβερός!

Γιωργος Σακελλιων είπε...

Σε ότι αφορά τα εκκλησιαστικά και την ηγεσία, είμαι ανάμεσα σε δυο απόψεις:
1. Οι επίσκοποι κι οι αρχιεπίσκοποι είναι by default οι εκπρόσωποι του Θεού επί της γης. Έτσι, αν ο Θεός "στέλνει" μια ασθένεια σε έναν Δεσπότη, αυτός την στέλνει, αυτός ας την πάρει πισω, αυτός ας αποφασίσει πότε θα πάρει και το Δεσπότη μαζί του. (Νομίζω το σωστό είναι να γράφω τα αυτός και του με Κεφαλαίο, αλλά δεν είναι εκεί το νόημα). Κατά συνέπεια το κοσμικό ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά κοινά είναι από άτοπο έως ασεβές.
2. Απόλτη κοσμικότητα και λαϊκότητα κατά το Κυπριακό μοντέλο. Και τότε κάλπες σε κάθε γειτονιά, όπως ΠΑΣΟΚ, και πάμε.

Λυπάμαι, όμως, φίλε Ηλία, αλλά ο φίλος μας ο ΚΑΠ ΚΟΥΜ δεν είναι ο πρώτος που εισήγαγε το mangement στην Εκκλησία ΑΕ. Μάλλον έχεις ξεχάσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ή τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα.

Elias είπε...

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2007
Ο ΜΙΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙ...ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ
Στην διαχείριση μιας κρίσιμης πληροφορίας, οι κανόνες ποσοστιαίας συμπύκνωσης μηνυμάτων αποτελούν βασικές παραμέτρους,άρα συμφωνώ με τον Ανδρουλάκη ως προς το σχόλιο του περί ανάγκης πληροφόρησης για τη επιλογή κατάλληλου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ,αλλά φυσικά το 70% πυκνότητα πληροφορίας, είναι υποκειμενικό κριτήριο,μάλλον εμπειρικής φύσεως. Θα παραπέμψω , σε πολιτικως εφαρόσιμα παίγνια με οριακά εφικτές
ισορροπίες,( νέες τάσεις των Camerer κ.α)όπου οι γύροι επιλογών/ψήφων έχουν μεν ασύμετρη πληροφοριακή αρχή αλλά καταλήγουν σε σχεδόν συμβατές με το κοινό συμφέρον λύσεις( πχ, το αν δεν ξέρεις την ατζέντα Σκανδαλίδη, ίσως σε παρασύρει να θεωρήσεις πιο''σωστή'' ατζέντα μια εκ των δυο άλλων)
Κοινώς, εκτός απο τον εμπειρικό κανόνα στο behavioral game του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί άνθρωποι,εν αγνοία τους,αποτελούν τους περίφημους agents της ισορροπίας που ίσως προκύψει.Γιατί λέω ίσως: διοτι,όπως διεπίστωσα και σε άλλες 2 εσωκομματικές εκλογές,σε ξένες χώρες( Cameron /UK, Pronti/Italia) με μικρότερη βάση εκλεκτόρων,ετσι και τώρα βλέπω περιθώρια ορθολογικών αναγωγών για τις μειοψηφικές επιλογές!
Θα γίνω,για τους μή μυημένους με την θεωρία παιγνίων,πιο απλός:αν οι περισσότεροι στις 11/11 ψηφίσουν αρχηγό, με βάση την λογική του 70% πληροφοριακής συσσώρευσης, τότε δεν αποκλέιεται, ένα μειοψηφικό αλλά κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων ,να έχουν ανω του 70% πληροφορηση και μάλιστα ισοκατανομικής φύσεως μεταξύ των 3 υποψηφίων,και αυτή η μειοψηφία να ''γράψει αποτέλεσμα''( στα πάιγνια ατελούς πληροφόρησης με επιλογές/ψήφους, δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις ''τυχαίας σύμπτωσης'' λάθος αξιολογήσεων πληροφοριών)
Κοινώς λοιπόν, αυτοί που θα βγάλουν αρχηγό, δεν είναι κατ άναγκη και αυτοί που πληροφορήθηκαν τις περισσότερες θέσεις των υποψηφίων,αλλά αυτοί που έστω και τυχαία θα επιλέξουν στην πλειοψηφία μή αξιολογημένες αντικεμενικά ατζέντες των τριών εν δυνάμει αρχηγών.
Οπότε,ας μην αναμένουνε να βγεί αυτός που θα πέισει σωστά και τίμια τον κόσμο,ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό!Θα κερδίσει αυτός που θα πέισει τον περισσότερο κόσμο,ετσι απλά,όπως γίνεται πάντα όταν αυτοί που επιλέγουν είναι πολλοί και ευνοούν την ατελή πληροφόρηση

Ανώνυμος είπε...

κάλπες στην κάθε εκκλησιά, αυτό γινόταν για πολλά θέματα. Σίγουρα για να ψηφίσει κάποιος δεν θα είναι απλά φίλος όπως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ενεργό μέλος κάποιας ενορίας από κει και πέρα κάλπες ναι.
Το μάνατζεμέντ δεν το έσχ εισάγει κανείς πρόσφατα, αλλά ο ίδιος ο πόαστολος Παύλος. Για την ψευτοπνευματικότητα των σημερινών εκκλησιατικών προσώπων και την ψευτοπνευματικότητα που εμείς πολλές φορές αγγίζουμε αυτά τα θέματα σας παραπέμπω στα τελευταία συγγράμματα του καθηγητή Αγουρίδη.
Σας παρακαλώ μη αγγίζεται αυτό το θέμα με αστική ευγένεια γιατί είναι το μόνο για το οποίο θυμώνω..
Όποιος μη φουνταμενταλιστής, μη πατριδοκάπηλος, νουνεχής που μπορεί να κατανοήσει τον σημερινό κόσμο, μπορεί να ενδιαφέρεται, για την εκκλησία πιστεύω πως έχει επαναστατήσει.
Αυτούς προσπαθώ να εκπροσωπήσω, ίσως είμαστε λίγοι, η μέθοδος του είναι ότι ζωντανό να φεύγει από κει μέσα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω!
Από τους απέξω απλά θέλουμε να αντιμετωπίζουν αυτόν τον χώρο στα ίσα κι όχι σαν αναγκαίο απολίθωμα που ελέγχει κάτι ψήφους!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία είναι ένας αναχρονιστικός,σκοταδιστικός,υπερσυντηριτικός
"θεσμός",με αρτηριοσκληρωτικές δομές, από τους κύριους υπευθύνους για τον εκφυλισμό της της ελληνικής κοινωνίας και την κατάντια του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού με όρους παιδείας και ηθικής.
Όσον αφορά την διαδοχή του Παρασκευαίδη,πιστεύω ότι δεν δικαιούται δια να ομιλεί, αφού το 93 ήταν από τα πρώτα κοράκια που την έπεσαν στον Σεραφείμ.
"Οφθαλμός αντί οφθαλμού...",έτσι λειτουργούν οι σεβάσμιοι πατέρες με τα string.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου