Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008

"H τεχνική Siemens εγγυάται"


Την θυμάστε την παλιά διαφήμιση;
Φαίνεται αυτό θα έλεγαν και οι μεγαλο-γιάπις μάνατζερ στα όπου γης κυβερνητικά στελέχη στα ντηλ που έκαναν...

Εγώ ένα αναρωτιέμαι. Γιατί, αφού υπήρξε αυτή η αναγκαιότητα τόσα χρόνια τώρα για τεχνολογική καινοτομία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, η πολιτεία δεν δημιούργησε μια πολυμετοχική εταιρεία με μέτοχους όλους τους φορείς της και δημοσίου (πχ. Στρατός) και ιδιωτικού δικαίου (π.χ. Κρατικές Τράπεζες), που θα αναλάμβανε να κάνει αυτό που έκανε η εν λόγω εταιρία, αξιοποιώντας και την εγχώρια τεχνογνωσία.
Παρωχημένες ιδέες θα πείτε....
Αυτό μας πέρασαν. Αυτή η νοτροπία είναι το κατάλληλο έδαφος για όλα αυτά τα ντηλς...

20 σχόλια:

tractatus είπε...

Μα είναι απλό: Η συνεργασία με τη Siemens έχει αρχίσει απο τη δεκαετία του 70 και φυσικά και η συναλλαγή. Δυστυχώς, αυτή η χώρα, αυτό το κράτος πάντα εξαρτιόταν απο τρίτους που τους αντιμετώπιζαν ως υποτελείς και ο μόνος τρόπος να εξακολουθήσουνε να είναι υποτελείς ήταν η εξαγορά...Ευρώπη; Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις με γκλαμουριά δυτικού..:(

tractatus είπε...

Μα είναι απλό: Η συνεργασία με τη Siemens έχει αρχίσει απο τη δεκαετία του 70 και φυσικά και η συναλλαγή. Δυστυχώς, αυτή η χώρα, αυτό το κράτος πάντα εξαρτιόταν απο τρίτους που τους αντιμετώπιζαν ως υποτελείς και ο μόνος τρόπος να εξακολουθήσουνε να είναι υποτελείς ήταν η εξαγορά...Ευρώπη; Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις με γκλαμουριά δυτικού..:(

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Προτείνεις το δημόσιο να διενεργεί έρευνα από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα; Να συνεργαστούν επιχειρίσεις με πανεπιστήμια;

Όπως κάνουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία;

Ντροπή σου! Ποιος θα δίνει μίζες αν αναπτύξουμε δική μας τεχνογνωσία; Άσε που θα στερούσες τα σχολεία της χώρας από όλους τους καθηγητές πληροφορικής.

Ανώνυμος είπε...

tractatus ''Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις με γκλαμουριά δυτικού..:(''
πόσο δίκαιο έχεις!!!
Γιώργη Καλωσήρθες.
Μιλάω για συντονισμένη συνεργασία κατά την οποία το κράτος θα επιλέξει τους όποιους ιδιώτες συνεργάτες με πολλαπλώς εγγυημένα κριτήρια και όχι παραχωρώντας γη και ύδωρ... και βέβαια συνεργασία όπου ένα κοινωνικό κράτος και ελεγχόμενο πραγματικά από τους πολίτες θα είναι ο δυνατός πόλος Όχι οι πολυεθνικές. Για παράδειγμα ανθρώπους σαν εσένα (με βάση το Προφίλ) εγώ θα τους επιδοτούσα για να κάνουν συνεταιρισμούς τεχνολογικής καινοτομίας με την προϋπόθεση τις πατέντες τους για κάποια χρόνια- να τις αγοράζει, όχι να τις απαλλοτριώνει- ο μεγάλος δημόσιος και κοινωνικός φορέας που περιγράφω στην αρχική δημοσίευση...

tractatus είπε...

ΚαπΚουμ διάβασε Τόνι Νέγκρι. Ενα τέτοιο μοντέλο προτείνει σαν αυτό που συστήνεις στον Γιώργο...αλλά αυτός θεωρείται ο αρχηγός των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία....!!! χα! :)))

Ανώνυμος είπε...

Ο Τόνι Νέγκρι σήμερα μάλλον ανήκει στις Μουσικές Ταξιαρχίες και καλά κάνει, η τρομοκρατία δεν έλυσε ποτε κοινωνικά προβλήματα...
Πάντως πραγματικά χαίρομαι που μπορώ να στηρίξω μια τέτοια σκέψη βιβλιογραφικά..
Ευχαριστώ. Θα το ψάξω

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@γουρούνι: αυτό ήταν το νόημα του σχολίου μου, είπα να το κάνω πιο χαλαρό.

Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση της έρευνας πάει στο βρόντο. Στην καλύτερη χρηματοδοτεί υποαπασχολούμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τεχνικό προσωπικό σε ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Για τη συνεργασία μεταξύ εταιριών και ερευνητικών ιδρυμάτων επί της ουσίας δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.

Τα δημόσια έργα πληροφορικής δεν διέπονται από κάποιο εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο, ούτε εμπίπτουν στο πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Τα έργα πληροφορικής υλοποιούνται με το πλαίσιο περί δημόσιων προμηθειών.

Αποτέλεσμα, πληροφοριακά συστήματα να παραλαμβάνονται από άσχετους απόφοιτους λυκείου που συμμετέχουν σε επιτροπές παραλαβής. Βλέπεις χώρο για διαφθορά;

Κάπως έτσι έγινε με το C4I: ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες προμηθειών του στρατού προκειμένου να μην καθυστερήσει η προμήθεια, υπό την ευθύνη του ΥΠΕΘΑ. Επιχειρησιακά υπεύθυνο ήταν το ΥΔΤ, ενώ σε τεχνικό επίπεδο ήταν μια μεικτή επιτροπή 30 ατόμων αν θυμάμαι καλά. Η μελέτη που ακολουθήθηκε ήταν πρόχειρη, ανεπαρκής, συγκρουόμενη και μη υλοποιήσιμη.

Έτσι φτάσαμε σε μια μερική παραλαβή του C4I, κάτι που δεν προβλέπεται από το πλαίσιο προμηθειών του ΥΠΕΠΘ.

Να πως ανθεί η διαθφορά: έλλειψη θεσμικού πλαισίου, μη αποδοχή επιστημονικών αρχών, έλλειψη ελέγχου (γα τις διαδικασίες του ΥΠΕΠΘ).

mania είπε...

Αχ βρε Κουμμούνι μου,
δεν έμαθες ακόμα ότι όπου κρατικές εταιρείες δεν σημαίνει απαραίτητα και αδιάφθοροι! Το αντίθετο θα έλεγα....

tractatus είπε...

Η mania επανέφερε τη συζήτηση σε ραλιστική βάση, επίσης ;)

Ανώνυμος είπε...

Γιώργη, ευχαριστώ για τις πληροφορίες...
Εγώ δεν το θεωρώ ρεαλιστική βάση, γιατί απεδείχθη ότι και ιδιωτικές λαδώνουν άγρια παγκόσμια και όχι μόνο στην Ελλάδα...
Ενώ με έναν νέον δημόσιο κοινωνικό τομέα έχεις πολλαπλά οφέλη σε πολλού τομείς και δεν θα ξεπουλάς εθνικό πλούτο. Τώρα για τη διαφθορά ότι και να κάνεις η ανθρώπινη κακοήθεια θα βρει κάποιο παραθυράκι. Μπορούμε να κάνουμε πάντα διορθωτικά βήματα, πάντως ο περίφημος αναταγωνισμός δεν είναι και εδώ το φάρμακο, όπως "κόπτονται" οι νεοφιλελεύθεροι!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Αφού συμφωνήσω με τη Μάνια για το post σου, θα ήθελα αγαπητέ φίλε κι απ΄εδώ να σου ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι χρειάστηκε να στείλεις το σχόλιο σου τρεις φορές στο blog μου για να δημοσιευτεί. Φαίνεται ότι η εξοικείωσή μου με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί αυταπάτη. Να είσαι καλά. :)

Ανώνυμος είπε...

Βασίλη, ευχαριστώ και πάλι τονίζω ότι για μένα στην ιστορία αυτή δεν υπάρχει μόνο θέμα διαφθοράς.
Και η πρότασή μου δεν είναι κάντε κρατικοποιήσεις παντού. Λέω όχι ξέφραγο αμπέλι στις πολυεθνικές, λέω όχι εθνικοί προμηθευτές και στην συζήτηση με τον Γιώργη που είναι ειδικός είδατε τι θίγω.

Unknown είπε...

(1) Η Siemens βρίσκεται στην Ελλάδα (στις τηλεπικοινωνίες) πολύ πιο παλιά από το '70. Όταν φτιάχτηκε ο Ο.Τ.Ε. το όνομα Siemens ήταν συνώνυμο της τηλεφωνίας.

(2) Χμμμ, πολυμετοχικές εταιρείες για ανάπτυξη τεχνολογίας, τεχνολογική ανεξαρτησία κλπ. κλπ. Ωραία όλα αυτά μόνο που κάτι σχετικά με πατέντες έχετε ακουστά; Η νομίζουμε πως η χώρα μας θα μπορούσε είναι (εμπορικά) αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο;

(3) Παρ' όλ' αυτά, πολλές προσπάθειες έγιναν για ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας κλπ. κλπ. - μόνο που όλες σκόνταψαν στο μέγεθος της αγοράς... Μη μας διαφεύγει ότι έχουμε καπιταλισμό, έτσι;

(4) Μίζες. Υπάρχει κανείς τόσο αφελής που να πιστεύει πως γίνεται μεγάλη δουλειά χωρίς μίζα; Χωρίς να τρέξει λαδάκι στα γρανάζια της μηχανής; Και εννοώ τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ανώνυμος είπε...

κάτσε Βρένους,
δηλαδή τι προτείνεις;
Παραμένουμε ως είμαστε, απλά κάνουμε πιο τίμιους διαγωνισμούς;¨

Δεν λέω να μη συνεργάζεσαι εμπορικά με τον έξω κόσμο, αλλά να προσπαθείς να γίνεσαι όλο κια πιο δυνατός πόλος.
Γιατί αν δεν το κάνεις, όλο θα φεύγει και κάποι ζήμενς και από το χρηματιστήριο και από την παραγωγή και όλο θα πιέζεσαι να κατεβάσεις το κόστος εργασίας...
Τότε λες απλά Καπιταλισμός και μέχρι να φτάσουν πολλοί άνθρωποι να τρων από τα σκουπίδια για να γίνει επανάσταση (ίσως και πόλεμος όμως) τα αφήνω ως έχει;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αποδεικνύεται οτι οι καλυτερες συνεργασίες γίνονται από τις "καλυτερες" ιδιωτικές εταιρίες με το "αξιολογημένο" κοματι του δημοσίου. ΣΔΙΤ διαφθορας δηλαδή!

Εϊμαστε σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε νέες ριζοσπαστικές αναζητήσεις με άρωμα συλλογικών υποκειμένων ελε΄γχόμενων απο ανοικτές διαδιασίες.

Το ερώτημα είναι πως αυτο δεν μπορεί να ανοίξει από τους υπαρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς γιαυί ήδη είναιμ μεσα σ αυτα τα ΣΔΙΤ... της αγοραίας πολιτκής...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΕΝΩ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ "ελεγχόμενων απο ανοικτές διαδιασίες."
Τώρα για τα νέα κόμματα, δεν ξέρω, Θυμάμαι ας πούμε τους Ενεργούς Πολίτες του Αβραμό, που έκλεισε χωρίς να δώσει την μάχη και φρίτω.
Εγώ θα έλεγα μιλώντας τουλάχιτσον για αριστερά κόμματα, αν είναι ενταγμένος κανείς κάπου, να μείνει εκεί προσπαθώντας για άλλες νοοτροπίες.
Επίσης εγώ πολύ μεγάλη σημασία δίνω προς το παρόν στις οριζόντιες συσσωματώσεις.
Κινήματα Περιβάλλοντος, Νέου τύπου Συνδικαλισμό κλπ..

βοιωτός είπε...

"Φαίνεται αυτό θα έλεγαν και οι μεγαλο-γιάπις μάνατζερ στα όπου γης κυβερνητικά στελέχη στα ντηλ που έκαναν..."

Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες καπιταλιστικό κομμούνι.
Ο φιλελεύθερος καπιταλισμός (αυτό το μετά την πτώση του τείχους) χρειάζεται θεσμούς, ισχυρούς θεσμούς και ένα απόθεμα περηφάνιας και τιμής.
Αν δεν το έχεις και δεν το διαμορφώσεις σε μια γενιά θα διολισθαίνεις διαρκώς προς ημινόμιμα καθεστώτα, προς τριτοκοσμικές καταστάσεις.

vasikos metoxos είπε...

Τα "χώνανε" σε 60 χώρες. Ο κολοσσός της τεχνολογίας είχε μυστικά όπλα. Στην Ελλαδίτσα θα κολλήσει? Αλίμονο.

Ευτυχώς που βάλαμε την μαικροσοφτ μέσα για να εξυγιανθεί το σύστημα...

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ καλωσήρθες,
δυστυχώς, συν τοις άλλοις μια- δυο ολόκληρες γενιές διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να θεωρούν βλακεία και ντεμοντέ να σκέφτεται κανείς και το σύνολο
Homo Hominis Lupus, τι λές τώρα για θεσμούς: Όλα ΧΧΧ

Έτσι είναι βασικέ, καλά κάνεις και επισημαίνεις ότι οι εθνικές εργολαβίες συνεχίζονται..

Ανώνυμος είπε...

ΞΑΝΑΣΚΈΦΤΗΚΑ την τοπθετηση του Βρένους.
Έχει μεγάλο δίκαιο όταν λέει ότι η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή για να αντέξει μόνη της ένα άλλο υπόδειγμα τεχνολογικής ανάπτυξης και παραγωγής.
Έχω πει και εγώ πολλές φορές ότι ειδικά σήμερα "επανάσταση σε μια χώρα" δύσκολα θα επιτύχει..

Όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις και μέχρι να έρθει η ώρα να εφαρμοστούν, ίσως έχουν ξυπνήσει και άλλοι λαοί.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου