Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2008

αδιέξοδα και διέξοδοι


Πάντα μου αρέσουν οι οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις του καθηγητή ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Από την σημερινή ανάλυση του στην Ελευθεροτυπία, παραθέτω ένα απόσπασμα.

Και από εδώ πολλές φορές έχω υποστηρίξει ότι η επαναφορά ενός ανανεωμένου μοντέλου κοινωνικού κράτους με "κευνσιανές" βάσεις , αλλά με αριστερότερες προεκτάσεις στην κατεύθυνση ανακατανομής της οικονομικής και πολιτικής ισχύος προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, πρέπει να γίνει το όχημα διαλόγου ενός ριζοσπαστικοποιημένου σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος (στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του ΠΑΣΟΚ, ή και το "όλον ΠΑΣΟΚ", αν ξεκόψει από τον εύκολο κυβερνητισμό) και της κομμουνιστογενούς ή και της κομμουνιστικής αριστεράς.

Έτσι κι αλλιώς η συμμαχίες γίνονται για μια ορισμένη φάση και δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να δεχτεί ότι θα τις συνεχίσει επ' άπειρον...


......Στη χώρα μας επιβεβαιώνεται ανάλογη εξέλιξη. Η χρηματιστηριακή επικυριαρχία φέρεται σε αδιέξοδο, η κοινωνία αφυπνίζεται, τα κοινωνικά κινήματα αναζωπυρώνονται, η μεταβολή προτεραιοτήτων της πολιτικής αποτελεί άμεση επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ομως, από τις εξελίξεις, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκομίζει πολιτικά οφέλη αλλά απώλειες. Οι κοινωνικές δυνάμεις που μέχρι σήμερα τη στήριξαν και πιθανώς ακόμη τη στηρίζουν, μετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, από τις οποίες επωφελείται κυρίως ο πολιτικός χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η τρέχουσα κοινωνική απόγνωση συμβαδίζει με το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και την επιτάχυνση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η κοινωνία φλέγεται για πραγματικές αλλαγές, όμως από τη βεβαιωμένη λαϊκή διάθεση δεν επωφελείται πολιτικά η αντιπολίτευση, αλλά σχεδόν αποκλειστικά η αντιπολίτευση της αντιπολίτευσης, στο μέτρο που η πρώτη παραμένει εγκλωβισμένη στα σχήματα της «παγκοσμιοποίησης» και των «μονοδρόμων», που ανομολόγητα αποδεχόταν και χρησιμοποιούσε ως άλλοθι προκειμένου να δικαιολογεί την αδράνειά της. Σήμερα, τα «κλειστά» ανοίγουν, τα «αυτονόητα» επανεξετάζονται, εφόσον τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί και η κοινωνία πιέζει για νέα διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους.

Σε ανάλογο βαθύ οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στη δεκαετία 1930-1940, ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ (1882-1945) ξέκοψε από τη φιλελεύθερη φιλοσοφία των προκατόχων του. Διακήρυξε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να αφήνεται στην ανευθυνότητα των αγορών, αλλά απαιτεί στήριξη από υπεύθυνες δημοκρατικές κυβερνήσεις που λογοδοτούν στους πολίτες.


.....Ο Αμερικανός πρόεδρος εσημείωνε ακόμη ότι «η ελευθερία είναι νοσηρή, εάν ανέχεται τη συγκρότηση υπέρμετρης ιδιωτικής οικονομικής ισχύος σε βαθμό καταχρηστικό», θέτοντας έτσι τις βάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που τηρήθηκε με επιτυχία επί 5 δεκαετίες, αλλά θεωρήθηκε «ξεπερασμένη» και καταργήθηκε σταδιακά από τους προέδρους της τελευταίας 20ετίας (Ρίγκαν, Κλίντον, Μπους).

.............

15 σχόλια:

katerina είπε...

Εξαιρετικη ανάρτηση.
Να δουμε πια πέρα απο τις απιστευτες απλουστευτικές ταμπέλες (πιο αριστερά, όχι πιο κεντρο, παρτο αλλοιως θα βρείς) για ποιο πραγμα μιλάμε.
Σε αυτή την μίζερη εποχή, ιδεολογικου ελλειματος και ανρωπινης μιζεριας στην παραγωγή πολιτικής, ναι το υψιστο χρεος ειναι ο επαναπροσδιορισμός του τι σημαινει ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

vasikos metoxos είπε...

Ο Ρούζβελτ πρόεδρος σε μία περίοδο πολύ κοντά στο κραχ του '27 είχε αυτές τις ευαισθησίες. Η εξιδανίκευση του κεφαλαίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οδηγεί σε συμπαιγνίες τύπου ΟΤΕ - Μαρφιν - Ντόιτσε Τέλεκομ. Το κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα.
Η θεωρητική προσέγγιση είναι σωστή. Το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Ο εγχώριος υπουργός Παυλόπουλος ανέλυσε το θέμα της φτώχειας ως κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί μέσω της φιλάνθρωπης κοινωνίας. Οι φτωχοί με λίγα λόγια κατά Παυλόπουλο είναι κάποιοι καθυστερημένοι και ανίκανοι και επειδή δεν υπάρχει καιάδας σήμερα ας τους ελεήσουν οι συνάνθρωποί τους. Περί των δομών που δημιουργούν την φτώχεια προφανώς δεν γνωρίζει ο κ. υπουργός.

Sophia Kollia είπε...

κευνσιανές. Άντε πάλι ...τι είναι αυτές οι λέξεις.?Όλα ωραία είναι φιλολογικά, η πραγματικότητα όμως...
Καλό δσββατοκύριακο

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα καλωσήρθες,
η παραγωγή προτάσεων ουσιαστικά ρηξικέλευθων θα διώξει την αγοραία αντίληψη των πάντων!
Βασικέ τι περίμενες;
Σοφία Τζον Μέιναρντ Κέυνς, μεγάλος οικονομολόγος
ο εισηγητής της ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ της κρατικής αναδιανεμητικής του πλούτου παρέμβασης στην καπιταλιστική οικονομία για την λειτουργικότητα του ίδιου του καπιταλισμού.
Μην μου πεις ότι δεν τον ξέρεις;
Υπάρχει σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο σύγχρονης ιστορίας...

Ανώνυμος είπε...

Όντως, το κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, όμως δεν είναι απρόσωπο. Το χρήμα το διαχειρίζονται άνθρωποι. Όσοι δεν το έχουν, κάνουν συχνά το λάθος και το δαιμονοποιούν κι όσοι το έχουν το θεοποιούν, κάνοντας το ίδιο λάθος από την ανάποδη. Το αποτέλεσμα είναι και οι δυο να φτωχαίνουν σε ευαισθησία…
Πείτε μου, για παράδειγμα, γιατί θεωρείτε πιο ευαίσθητο (…κοινωνικά) έναν φτωχό που αγωνίζεται να κερδίσει, από έναν πλούσιο που αγωνίζεται να διατηρήσει και να αυξήσει το κέρδος του ?

Sophia Kollia είπε...

Αγαπητή τσουκνίδα, ο κόσμος μου αποτελείται απο 5αχρονα-17χρονα,για αυτά να σου πω ότι θές, για τα υπόλοιπα....ρωτάω καλούς ανθρώπους να μου πούνε,σαν και σένα....
Καληνύχτα και να μου φιλήσεις το μικρό...

akrat είπε...

φυσικά "υπέροχη..." ανάλυση...
για τους απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος για τους εργάτες του πνεύματος που αρέσκονται στις ανακατασκευές και τα ουσιαστικά μερεμέτια...
για τους υπόλοιπους όλους ένα ανοιχτό μέτωπο ενάντιά τους είναι η πρόκλησις...
καλημερούδια

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

""" .... Σήμερα, τα «κλειστά» ανοίγουν, τα «αυτονόητα» επανεξετάζονται, εφόσον τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί και η κοινωνία πιέζει για νέα διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους...."""

Η νέα διαπραγμάτευση που θα ριζωνει και θα γεννά -όχη άλλη η εφήμερη και νεκρή φυλλοβόλος - δεν θα γίνει από τι γραφειοκρατίες των κομμάτων (εννοώ όλων των κομάτων, ούτε από τις γραφειοκρατίες των συνδικάτων, ούτε των θρησκειών.

Ή θα γίνει από το λαϊκό στοιχείο με ανάπτυξη του συλλογικού ή δεν θα γίνει.

Και το ερώτημα παραμενει απροσδιόριστο ακόμα:

Σοσιαλισμός (όχι η καταρρεύσασα) ή βαρβαρότητα (αυτή αυτή που ανέρχεται)....

ΥΓ Το ΠΑΣΟΚ της ηγεσίας είναι πια νεκρό. Νεκρό επί των θέσεων, νεκρό ακισ τις συνειδήσεις.

Νεκροθαύτη Σημίτη και λοοί συντροφοί του είστε εδώ;

Meropi είπε...

Κουμμούνι μου,
καλησπέρα. Αν και αγνοώ μερικές έννοιες (πχ "κευνσιανές" βάσεις), εντούτοις συμφωνώ στα βασικά της ανάλυσης. Και ελπίζω ο γενικότερος αριστερός χώρος (συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ), απαλλαγμένος από στερεότυπα και δόγματα να μπορέσει να συνεργαστεί για το καλό όλων μας. Και ο ΣΥΝ είναι καιρός να αφήσει τη σκέτη άρνηση (αυτή δεν μας σώζει) και να έχει το θάρρος να εκπονήσει ρεαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο και αν χρειαστεί να προβεί σε συνεργασίες και γιατί όχι και με το ΠΑΣΟΚ (το ΚΚΕ είμαι σίγουρη ότι θα αρνείται. Σ' αυτήν την άρνηση άλλωστε στηρίζει την ύπαρξη του).

Ανώνυμος είπε...

Βέρμιντ απλό: ο πρώτος παλεύει για την επιβίωση ή την αξιοπρεπή διαβίωση και ο δεύτερος για την καταδυνάστευση με οικονομικά μέσα των πολλών.

Εντάξει Σοφία, έχεις την καλύτερη και σημαντικότερη δουλειά και αυτό φτάνει

Άκρατ, είσαι οπαδός της τελικής λύσεως; Και τι θα κάνουμε ακόμα και να πετύχαινε μια επανάσταση σε μια χώρα;

Μανιτάρι πολύ ποιητικά και φιλοσοφικά τα γράφεις, θα βγούμε από το Τούνελ πότες;

Μερόπη και όμως το ΚΚΕ, έχει και αυτό ένα κλειδί συμμετέχει δεν συμμετέχει.
Μια σοβαρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ περί "δεκανικιού του συστήματος" θα κάνει την Ηγεσία του να μην αποτολμά ανοίγματα προς την πάλαι ποτέ "κεντροαριστερά"...

Καραμούζα είπε...

Εσείς στον κόσμο σας κι εγώ στον δικό μου!
Όχι, θα κάτσω να σκάσω!

Ίσως πολύ άσχετο,
ίσως πολύ σχετικό...
Σίγουρα επίκαιρο:


Ίσως...
Νούς υγιής εν σώματι υγιεί
βέβαιο είναι όμως πως:
Τσέπη γεμάτη εν σώματι ντοπέ !

Φιλάκια

Υ.Γ.
Μπορεί να μην είναι ακριβώς κεϋνσιανή, ανισοαναδιανομή όμως είναι!
Δεν μού τό τρώτε αυτό!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΡΦΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣ ΤΕ ΕΔΩ.
Υπάρχει έντονη φημολογία ότι στελέχη του συνασπισμού ετοιμάζοντε να ξεκινήσουν καμπάνια ώστε στηρήξουν τα σκόπια στα διεθνή φόρα αλλά υπάρχουν και έντονες διεργασίες για επίσκεψη-στήριξη του τσίπρα στα σκόπια. Είναι έντονα δυσαρεστημένοι στο συνασπισμό με την έξέλιξη στο νάτο, γιατι χάνουν πόντους στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και η όλη εξέλιξη είναι κόντρα στα πιστεύω τους. Τα χάλια τα αίσχη και το καραγκιοζλίκι δεν έχουν όρια. Βάλτε ένα χεράκι να τους σταματήσουμε. Είναι η ντροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου

Διαβάστε εδώ καποια απο τα αίσχη του συνασπισμου

http://homo-gr.pblogs.gr/2008/04/o-synasmos-leei-ta-skopia-makedonia-

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερικές φορές όντως ο Βεργόπουλος γράφει υπέροχα. Πάντως άλλες φορές με αφήνει παγερά αδιάφορο.

Ανώνυμος είπε...

Καραμούζα έχεις δίκαιο..
Ανώνυμε.. Όλα τα κακά κάνει αυτός ο νέος (ο Τσίπρας)....
Δείμε, έχει τις πάγιες απόψεις του, ωστόσο είναι χρήσιμες για τον καθένα συμφωνεί, δεν συμφωνεί..

akrat είπε...

φίλε μου αν γινόταν επανάσταση σε μια χώρα (όπως μου λες...) θα γραφειοκρατικοποιήτω και θα γινόταν ένας ακόμα σταλινισμός...
γνωστά αυτά...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου