Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Φεβρουαρίου 24, 2009

Οι Κυρίως Υπεύθυνοι

Την Κυριακή στις "Εικόνες" της εφημερίδας "Έθνος", διάβασα το reportage : "Η Ελλάδα που γερνάει".
Από εκείνη την ώρα κάτι είχα να βγάλω..
Άκου, η Ελλάδα "σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , θα είναι η δεύτερη γηραιότερη χώρα του πλανήτη, μετά την Ιαπωνία" !
Δηλαδή τόσο κοντά και δεν το συζητά κανείς σοβαρά;
Δεν έχει γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα.
Το μόνο που συζητάνε είναι οι ασφαλιστικές επιπτώσεις ...
Για αυτούς σημαίνει: πιο πολύ δουλειά, λιγότερη ασφάλεια, περισσότερο άγχος, λιγότερη οικογενειακή ζωή, λιγότερες ανθρώπινες σχέσεις.
Ίσως βιωματικά να κάνουν το σωστό, οι "επί ξύλου κρεμάμενοι" περισσότεροι νέοι άνθρωποι: Από το να κάνουν κολωβά συναισθηματικά και κοινωνικά παιδιά, δεν κάνουν καθόλου.
Ίσως είναι προτιμότερο αυτό....
Οι νέοι έχουν κι άλλους τρόπους να εκδικηθούν μια αφερέγγυα πολιτεία και κοινωνία, μία κοινωνία που θυσιάζει απερίσκεπτα στο βωμό της "ανάπτυξης", έστω και το ένα τρίτο του πληθυσμού...
Η νέοι θα εκδικηθούν αθόρυβα και χωρίς πέτρες...
Που είναι ένα παραγματικά σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης της πραγματικής ζωής;
Όχι επιδόματα ζητιανιάςκι εξαγοράς της ψήφου
Ζωή ζητάει ο κόσμος για να δώσει ζωή!
Διαχειριστές της σήψης όλοι, δεν μπορείτε να δώσετε ζωή, στην Ιαπωνία τουλάχιστον υπάρχει το χαρακίρι!


Αυτά σκεφτόμουν, όταν απέδρασε ο Παλαιοκώστας... Όταν βγήκαν οι Γκαιμπελίσκοι με τον θόρυβο τους για να στηρίξουν τους όντως υπεύθυνους.
Δεν είπε κανείς ότι οι ξεχειλισμένες φυλακές ουσιαστικά δεν μπορούν να φυλαχθούν, εκτός και φτιάξουμε μικρά Γκουαντάναμο, αυτά θέλουν;
Ναι υπάρχουν όντως υπεύθυνοι.
Οι μεγάλοι υπεύθυνοι: Αυτοί που ήξεραν τι κοινωνία φτιάχνουν και δεν φρόντισαν να έχουν τουλάχιστον τις ανάλογες φυλακές.

20 σχόλια:

cynical είπε...

Tωρα αν σου πω οτι μπορει ν' αρχισει συζητηση, για να γινουν ιδιωτικες φυλακες, και σαν λυση για να τονωθει η οικονομια, θα θεωρηθώ εκτος τοπου και χρονου;

Ανώνυμος είπε...

Οπως πολυ σοφα ειχε πει ο Τζιμαρας:
Μανα , μητερα ,
μανουλα, μαμα,
στου κολπου σου την ζεστη
χωμενος βαθια
εσυ κοιλοπονας μα εγω δεν βγαινω
να ξαναγεννηθω δεν την παθαινω!

Ανώνυμος είπε...

αν συνεχίσει η καθεστωτική λογική, μπορεί κύνικαλ. Μη νομίζσεις ότι ο κυνισμός είναι υπόθεση εργασίας...
Ασημώνη Καλωσήρθες. Η καλή σάτιρα είναι πάντα προφητική.

Ανώνυμος είπε...

2η Γερασμένη Χώρα μετά την Ιαπωνία; Αααααααααααα Δεν φταίει μόνο ο καπιταλισμός. Μάλλον φταίει και ο παρασιτισμός και η φαντασίωση διαφυγής σε ζωή με νόημα χωρίς παιδιά.

.......

Ανώνυμος είπε...

μια ζωή χωρίς νόημα γενικότερα που υποστηρίζει την κατεστημένη κοινωνική πραγματικότητα μανιτάρι..
Μια ζωή διάλυσης των κοινοτικών σχέσεων που αντανακλάται και στην οικογένεια...

αστυάνακτας είπε...

Σιγά μη το συζητήσει κανείς αυτό....Το θυμούνται όταν συζητάνε την "ασφαλιστική ικανότητα"...μόνο τότε...και πως να φέρεις στο κόσμο παιδιά όταν ελοχεύει η ανεργία πάνω από το κεφάλι μας;; Πότε η δική μας και πότε η μελλοντική δική τους.....Είναι μεγάλο το θέμα...και δεν έχουν μάθει να συζητάνε μεγάλ θέματα ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται ενδελεχώς όχι με το σωφρονιστικό μας (μπλιαχ λέξη) σύστημα (άλλη μπλιαχ λέξη) αλλά βήμα-βήμα πως το σκασε Ο παλαιοκώστας....

angelina είπε...

"πιο πολύ δουλειά, λιγότερη ασφάλεια, περισσότερο άγχος, λιγότερη οικογενειακή ζωή, λιγότερες ανθρώπινες σχέσεις" είναι μια ακριβής περιγραφή της ζωής μας σήμερα δυστυχώς. Αραγε τι θα χρειαστεί να γίνει για να αλλάξει αυτό? Γιατί μου έρχονται μόνο άσχημες εικονες και μαύρες σκέψεις?

αστυάνακτας είπε...

ΥΓ: κάτι άσχετο....Τσουκνίδα σ' έχασα από αναγνώστη όπως και άλλους χωρίς να ξέρω το γιατί...και συνέβη σε πολλούς αυτό....

Benikos place είπε...

Εδω χαθηκαν κεκτημενα δικαιωματα αιωνων μεσα σε 2 δεκαετιες και κανεις μας σχεδον δεν είπε κουβεντα...Ποιον θα φοβηθει τωρα πια το συστημα?Θα τα φανε ολα και μετα θα μας αφησουνε να χαθουμε,εγω αυτο νομιζω, οτι τα εχουμε χασει ολα> κουλτουρα ταυτοτητα μυαλα κουραγιο...οσο για την πατριδα.......ποια πατριδα??

Unknown είπε...

Αν ακούγατε από χθές την κ.Πιπιλή δεν θα ειχατε σήμερα το φιλοσοφικό ερώτημα αγαπητέ μου.
Αν και το αρθρο στο οποιο αναφέραισαι,ουσιαστικά εχει αλλή οπτική,πάντως και για το γεγονός που Ελληνες δεν κάνουν παιδιά ,και πάλι αυτοί φταίνε,ειναι αχάριστοι,μίζεροι,ορίστε 10 Μαρτίου θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης και θα αγοράσουν αρνί για το Πάσχα!! Ξέρεις τι θα πεί να εχει ο ξετσίποτος Ελληναράς 40.000Ε στην Τράπεζα!!!!!!!!!!!
αντε και καμιά βόλτα από το τέμπλο που αναληφθήκαμε στα καλά καθούμενα,μεγάλη η χάρη μας.

presuntos είπε...

Είχα πάει πρόσφατα στην Πολωνία με ένα φίλο μου που κατάγεται από εκεί. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσα παιδιά ηλικίας 2-5 χρονών υπήρχαν στην οικογένεια του, αλλά και κυκλοφορούσαν γενικότερα στους δρόμους. Ποδήλατα με θέση για το μωρό, καροτσάκια για δίδυμα, πράγματα που σπάνια βλέπουμε στη χώρα μας (εννοώντας και το ποδήλατο). Αλήθεια, τα παιδιά έδιναν τρομερή ζωντάνια στην κοινωνία, με εξέπληττε βέβαια το να βλέπω δεκαοχτάχρονες μητέρες και πατεράδες, αφού αλλιώς είναι τα δικά μας δεδομένα, με τρόμαζε ομολογώ. Όμως έμοιαζαν τόσο ευτυχισμένοι και τύλιγαν με τόση ζεστασιά και φροντίδα τα παιδιά τους, που δε χωρούσε αμφισβήτηση ότι δε νοσταλγούσαν τα "χαμένα" χρόνια του μέλλοντός τους. Ίσα ίσα, τα παραχωρούσαν στα παιδιά τους ανιδιοτελώς. Πρώην σοβιετική κοινωνία σκέφτηκα...

@astyanaktas το πρόβλημα είναι γενικό. Βρήκα τη λύση εδώ : http://aspaonline.blogspot.com/2009/02/gadget.html?showComment=1235495280000#c2583953394046921249

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τσουκνίδα, μετά από έξι χρόνια επιτυχημένου γάμου και ολοένα αυξανόμενα εισοδήματα(και από τους δυο) τώρα αποφασίσαμε να κάνουμε παιδί (ελπίζουμε σε τρεις μήνες να εμφανιστέι η μικρή γρή και υγιής).

Πώς να προχωρήσω σε τεκνοποίηση όταν δεν έχω βασικά προσόντα επιβίωσης; Πώς να κάνω παιδί και να του στερώ βασικά αγαθά;

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς αυτό θέλω να πω Αστυάνακτα.
Και να προσθέσω, ότι για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί στην νόμιμη μετανάστευση.
Το ότι στις σταστιστικές μετρούνται και οι μετανάστες, που έχουν κάνει "ένεση" πληθυσμού νέων, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δυσοίωνα. Παρόλο τους μετανάστες δηλαδή είαμστε σε αυτό το χάλι.
Μέχρι να αποδώσουν μέτρα στήριξης της γεννητικότητας, πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο την μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες. Αν τους οδηγούμε στη λαθρομετανάστευση τους μόνους που βοηθάμε είναι οι λογιώ- λογιώ εργολαβικές εταιρείες... Αλλά δυστυχώς αυτές κυβερνούν.
Στο χέρι μας είναι Αγγελίνα.
Έχουμε ανάγκη Πολιτιστικής και όχι μόνο Πολιτικής Επανάστασης..
Τάσπα νομίζω μετά από αυτά που έγραψα παραπάνω, θα καταλάβεις ότι δεν βλέπω το θέμα "ελληνοκεντρικά"..
Εκεί που είσαι στην Εσπερία benikos, για ρώτα για την belle epoque νομίζω ότι οι 2 αυτές δεκαετίες ήταν μια περίπου τέτοια φάση, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αιώνας των ανατροπών είναι μπροστά..
presuntos, δεν είναι ανάγκη να τεκνοποιήσει κανείς στα 18. Και στα 25 που έχει τελειώσει πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό προλαβαίνει να κάνει τουλάχιστον 2 παιδιά, αν θέλει.
Είναι ζήτημα πλαισίου, κοινωνικού και πολιτιστικού και αξιών.
Δείμο, έτσι είναι γενικώς, αλλά το εγγυημένο εισόδημα ποιό είναι;
Δεν είναι θέμα εισοδήματος, πιστεύω αλλά χρόνου και ευκαιριών.
Για δώσε κίνητρα και θα δεις πόσο αυξάνεται η γεννητικότητα.
Α. Τουλάχιστον 2 χρόνια πληρωμένο πλήρως χρόνο εργασίας για την ανατροφή του παιδιού και επιστροφή στην παλαιά σου θέση, χωρίς ενοείται να χάσεις τίποτα από εξέλιξη.
Β.Βρεφονηπιακούς σωστούς με πληρωμένο, εκπαιδευμένο και εργασιακά ασφαλές προσωπικό. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί είναι χρηματοδοτικά στον αέρα και το προσωπικό τους κακοπληρωμένο και εργασιακά ανασφαλές. Δεν ισχύει το ίδιο με τοςυ βρεφονηπιακούς που ιδρύθηκαν πριν από τη γαμημ... δεκαετία του '90.
Τα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κλείνουν από έλλειψη χρηματοδότησης. Δυστυχώς όλες οι κοινωνικές δομές που έπρεπε να υποστηρίξουν τις νέες κοινωνικές πραγματικότητες, στήθηκαν στον αέρα γαιτί δεν έπερεπε να έχουμε ελλείματα μπλα μπλα, να θησαυρίζουν οι τράπεζες και 2-3 όμιλοι να βγάζουν τα κέρδη τους στα Βαλκάνια και τις άλλες αναδυόμενες αγορές, για να τα χάσουν τελικά στη φούσκα...

Άϊ σιχτίρ, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο...

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται, ότι δεν είναι μόνο αυτά τα 2 μέτρα, τα είπα ενδεικτικά..

Ανώνυμος είπε...

Ο καθείς με τους φόβους του καινούργιε φίλε μου. Δεν σε σβήνω, δεν σε φοβάμαι όμως..

dyosmaraki είπε...

Κάποτε οι άνθρωποι αν και φτωχότεροι έκαναν πάρα πολλά παιδιά. Υπήρχαν όμως κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα :

1. Η οικογένεια ήταν πιο δεμένη από ότι σήμερα οπότε η φροντίδα των παιδιών πέρναγε στον π΄ρωτο διαθέσιμο συγγενή όχι απαραίτητα από την στενή (την άμεση) οικογένεια αλλά και από τα πρώτα-δεύτερα ξαδέλφια, μπαρμπάδες κλπ
Ακόμη και οι γειτόνισες βοηθούσαν η μια την άλλη...κάτι το οποίο δεν γίνεται σήμερα στις πόλεις. Σήμερα πρέπει να πληρώνει κανείς άνθρωπο για να του φυλάει τα παιδιά , επομένως μιλάμε για αναγκαία μείωση εισοδήματος που δύσκολα γίνεται αποδεκτή από τα νέα ζευγάρια.

2. Τα παιδιά παλαιότερα στήριζαν τις οικογενειακές επιχειρήσεις οπότε από μικρές ακόμη ηλικίες αποτελούσαν αναγκαία παραγωγική δύναμη για την ευρύτερη οικογένεια. Σήμερα αντίθετα τα παιδιά ζουν σε βάρος (οικονομικά μιλώντας) των γονέων ακόμη και σε μεγάλες σχετικά ηλικίες, οπότε επιβαρύνουν τον οικογενιακό προϋπολογισμό.

3. Σήμερα ειδικά στον ιδιωτικό τομέα αν και οι γυναίκες δικαιούνται νόμιμα 4 μήνες άδειας εγκυμοσύνης πρακτικά υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και οι γυναίκες δέχονται ψυχολογικές πιέσεις από τον εργοδότη. Πολλές φορές σε εξαναγκάζουν να δουλεύεις με την κοιλιά στο στόμα μέχρι την ώρα της γέννας. Ας μην πούμε για τις ενοχές που σου δημιουργούν με την τακτική τους. Ο φόβος για την απώλεια εργασίας επομένως πολλές φορές επισκιάζει την επιθυμία για τεκνοποίηση.

4. Μια και αναφέρθηκε η περίπτωση της Πολωνίας να πω πως κάποτε όταν ένας φίλος σπούδαζε στην Τσεχοσλοβακία έμεινα για έναν μήνα εκεί. Γνώρισα ζευγάρια ντόπιων που δεν ανησυχούσαν ούτε για το σπίτι (αφού τους το παρείχε το κράτος έναντι ενός μικρού συμβολικού τιμήματος) ούτε για το που θα αφήνουν καθημερινά το παιδί αφού υπήρχαν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που φρόντιζαν για όλα. Ακόμη και όταν μεγάλωνε το παιδί και τελείωνε Πανεπιστήμιο η δουλειά του ήταν εξασφαλισμένη. Οι άνθρωποι ένοιωθαν μια σφάλεια μια σιγουριά,γνώριζαν πως δεν θα φτύσουν αίμα για να μεγαλώσουν ένα παιδί όπως γίνεται στην Ελλάδα.Στην Ελλάδα είναι πολύ φτωχή η πρόνοια για τους Δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

5. Με το σημερινό κόστος ζωής κάθε οικογένεια το σκέφτεται να κάνει ένα παραπανίσιο παιδί αφού αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερο σπίτι, περισσότερα έξοδα για φροντιστήρια κλπ

Εάν δεν λυθούν αυτά τα βασικά προβλήματα (και πολλά άλλα) οι οικογένεις δεν θα κάνουν παιδιά εύκολα. Ούτε οι μετανάστες αποτελούν λύση στο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού ούτε τα επιδόματα.

Το ίδιο ισχύει για τις φυλακές. Το πρόβλημά μας δεν είναι πόσες περισσότερες φυλακές θα κατασκευάσουμε μα πως θα εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους εκεί. Χρειάζεται πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών. Ομως αυτό προϋποθέτει πρόληψη και όχι καταστολή.

Η καταστολή είναι σχετικά εύκολη, η πρόληψη χρειάζεται έγκαιρη μελέτη και τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα, οπότε δεν είναι συμβατά με τις ψηφοθηρικές βλέψεις των εκάστοτε κυβερνώντων.

phlou...flis είπε...

Μπορεί να γερνάει αλλά δεν πεθαίνει. Το λέει και το εθνικοπατριωτικό άσμα. Ασε που από τότε που παίρνουν σύνταξη οι γέροι, κανείς δεν αποφασίζει να πεθάνει. και αυτό κοστίζει στο κράτος. Γι αυτό καθηλώνει και τις συντάξεις, μπας και πεθάνουν κάποιοι και εξοικονομηθούν πόροι.

ΥΓ. Ελειψα 2 μέρες και δε σε/σας προλαβαίνω. Τι κακό και τούτο

Ανώνυμος είπε...

Dyosmaraki, συμφωνώ απόλυτα και εγώ της πρόληψης είμαι...
Αυτό για τις φυλακές το έγραψα για να τονίσω ότι η κοινωνία των 2/3 θέλει πολλές φυλακές, όταν περιθωριοποιείς, κάποια στιγμή θα δεχτείς τις συνέπειες...
Δεν είμαι υπέρ των φυλακών, αλλά κατά της κοινωνίας των 2/3!
Φλου φλις κι εγώ έκανα αυτή τη σκέψη, δηλαδή αν κυρίως έπεσε ο ρυθμός των γεννήσεων ή αν απλά αυξήθηκε τόσο το προσδόκιμο ζωής που δεν φτάνουν τα παιδιά που γεννιούνται να ισορροπήσουν την κατάσταση. Αλλά κι εδώ λέω το ίδιο με την φτώχεια. ότι όλα της κοινωνίας είναι σχετικά μεγέθη και ότι πιο κακό είναι το παιδί να είναι σε χειρότερη θέση οικονομική και κοινωνική από τους γονιούς του, παρά να ανεβαίνει έστω και λίγο από την απόλυτη ένδεια ένα σκαλί..
Έτσι και εδώ η οργανωμένη κοινωνία οφείλει να βρει τρόπο, όχι σκοτώνοντας τους ηλικιωμένους, αλλά αυξάνοντας τις γεννήσεις.
Η τεχνολογογική πρόοδος που επιτεύχθηκε ανήκει σε όλη την κοινωνία και όχι σε μερικούς. Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε!!

tzonakos είπε...

Το θέμα αυτο θα έπρεπε να ειναι μόνιμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Επαναπαυμένοι όμως οι κρατούντες δεν ενδιαφέρονται. Αυτοι να ειναι καλά και δε βαριέσαι.
Μια κοινωνία που όλοένα γερνά σε ηλικία και σε μυαλά και δεν εχει πολλούς νέους ειναι καταδικασμένη.
Παρ ολα αυτά ζούμε με την ελπίδα... ποιά ελπίδα τωρα... λέμε.

Οποιος πρόλαβε, τον ήλιον είδε.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς τζόνι δεν είναι..

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου