Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2010

CYNICAL: Είναι το Δημόσιο Τέρας;

Δείτε το παρακάτω άρθρο πατώντας τον σύνδεσμο:
CYNICAL: Είναι το Δημόσιο Τέρας;
Δεν μπορώ παρά να το αναδημοσιεύσω.
Κανένα κανάλι δεν θα το πει.
Έτσι για ξέρουμε περί τίνος πρόκειται.
Έχουμε ένα κακό (με βάση την καθημερινή μας εμπειρία) Δημόσιο, όχι ένα μεγάλο Δημόσιο!!

12 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο. Κι εγώ το αναδημοσίευσα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κατ' αρχήν, τη στιγμή που δεν ξέρει το ιδιο το κράτος πόσους υπαλλήλους έχει, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το εύρος του δημόσιου τομέα.
Πάντως, ανεξάρτητα του ποσοστού, η Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένα κρατικοδίαιτο κράτος!
Ένα ελάχιστο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 1/3 των διαφημιστικών καταχωρήσεων στον τύπο είναι, άμεσα ή έμμεσα, κρατικής προέλευσης!
Η αλήθεια είναι πως έχουμε ένα τεράστιο και πλήρως αναποτελεσματικό κράτος.
Αυτό δεν σημαίνει πως το "κράτος" είναι εξ ορισμού κάτι "κακό"! Απλά είναι θέμα διαχείρισής του!

Ανώνυμος είπε...

ε, δεν φταίνε οι υπάλληλοι για τον χρηματισμό του τύπου μέσω της κρατικής διαφήμισης, ούτε κυρίως αυτοί για τα πανοτίμια των εργολάβων. Αυτό που λέω ασκάρ είναι ότι το κράτος μας είναι κακό, όχι μεγάλο.
Πάντως το γενικότερο πρόβλημα της Ελλάδας μας είναι ότι δομήθηκε έστω επιφανειακά σαν αναπτυγμένο δυτικό ευρωπαϊκό κράτος, ενώ παραγωγικά είναι χειρότερα και από την Κούβα του Μπατίστα.

dyosmaraki είπε...

Στον αντίποδα της φιλοσοφίας της ανάρτησης στην οποία αναφέρεσαι βρίσκεται η δική μου ανάρτηση (http://dyosmaraki.blogspot.com/2010/01/golden-boys.html)

Επίσης σε παλαιότερες αναρτήσεις έχω συλλέξει πολύτιμα στοιχεία (http://dyosmaraki.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html) που αποδεικνύουν πως :

*Η Ελλάδα απασχολεί συγκριτικά πολύ περισσότερους εφοριακούς υπαλλήλους από όσους η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία (συγκριτικά με την έκταση κάθε χώρας και τον πληθυσμό)

*Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας ανέρχονται σε 68.000 όταν η Βρετανία με εξαπλάσιο πληθυσμό απασχολεί 212.000 και η Σουηδία με ελαφρά λιγότερο πληθυσμό αλλά πενταπλάσια έκταση απασχολεί μόνο 23.000

*Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχουν 3200 Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που απασχολούν 16.000 άτομα από τα οποία καθώς φαίνεται το 16% είναι ανενεργό

Θέλω να πω πως δεν αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στο πόσο κοστίζει ο Δημόσιος τομέας ανά χώρα αλλά θα πρέπει να δούμε εάν τα ποσοστά αυτά δουλεύουν παραγωγικά (δηλαδή value for money). Στη χώρα μας για παράδειγμα ξεκινάς μια δίκη στην εφηβεία και απόφαση από τα Δικαστήρια είναι ζήτημα εάν θα έχει εκδοθεί όταν πάρεις σύνταξη (τρόπος του λέγειν)
Επίσης η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών σε χώρες του εξωτερικού είναι αξιοθαύμαστη ενώ σήμερα στις Δημόσιες Υπηρεσίες ακόμη λειτουργεί το βιβλίο Πρωτοκόλλου το οποίο συμπληρώνεται με το χέρι.

Και κάτι ακόμη :
Τα στοιχεία που δίνονται από τις Υπηρεσίες εδώ στην Ελλάδα για τον αριθμό των Δημοσίων υπαλλήλων βεβαιωμένα ΔΕΝ είναι ακριβή αφού:
1. Δεν είναι ευκρινές πόσοι είναι οι μόνιμοι υπαλληλοι και πόσοι εκείνοι που εργάζονται με μπλοκάκια, είναι συμβασιούχοι κλπ
2.Εάν τα στοιχεία ήταν αληθή δεν θα έψαχνε αυτή τη στιγμή το Κράτος να βρει 5000 υπαλλήλους (στον τομέα Υγείας) και άλλους περίπου 5000 (στον τομέα της Εκπαίδευσης) οι οποίοι αν και εισπράττουν μικσθό, ακόμη αναζητούνται αφού δεν βρίσκονται στις Υπηρεσίες οι οποίες έχουν δηλω΄θεί ως θέση εργασίας τους.
3. Τα στοιχεία που δίνονται από τους Δημόσιους φορείς για τον αριθμό των υπαλλήλων δεν είναι σωστά αφού μεγάλο μέρος ΔΕΚΟ, αλλά και Υπουργείων κλπ ΔΕΝ έχουν κλείσει τα βιβλία τους και ΔΕΝ έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς (παρά την συμβατική τους υποχρέωση)
4. Οι αμοιβές των Δημοσίων Υπαλλήλων αν και χαμηλές (ως προς τον βασικό μισθό) εκσφενδονίζονται στα ύψη (για πολλούς από αυτούς) λόγω "ειδικών" επιδομάτων τα οποία βέβαια καμία κυβέρνηση δεν έχει μπει στον κόπο να ελέγξει εάν πράγματι κάποιοι τα δικαιούνται ή εάν αφορούν κατάλοιπα άλλων εποχών που έχει εκλείψει ο λόγος για τον οποίο δίνονταν (π.χ. επίδομα για καυσόξυλα!!!)
5. Ακόμη όμως και ανάμεσα στους Δημοσίους Υπαλλήλους υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αφού κάποιοι συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές και δικαιούνται ταξίδια στο εξωτερικό (με υπέρογκες αμοιβές) και κάποιοι αρκούνται στον απλό τους μισθό + κανένα επίδομα από πτυχίο κλπ.
6. Για να μην πούμε για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίοι πληρώνονται από το Δημόσιο κορβανά (από τη δική μας φορολόγηση δηλαδή) αλλά είναι ασποσμασμένοι σε πολιτικά γραφεία βουλευτών...!!!

Τελικά εγώ τουλάχιστον πιστεύω πως το Δημόσιο ναι είναι ένα Τέρας το οποίο όμως θα μπορούσε να τισσαθευτεί εάν υπάρξει η πολιτική βούληση.

Φυσικά δεν θέλω να πω πως ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων και το ύψος των (extra) αμοιβών τους είναι η μοναδική σπατάλη του Δημοσίου, όμως είναι μία από αυτές.

Ανώνυμος είπε...

Dyosmaraki, κι εγώ έγραψα ότι έχουμε ένα κακό κράτος και όχι ένα μεγάλο κράτος.
Στο κακό κράτος περιλαμβάνονται ίσως οι περισσσότεροι υπάλληλοι στον στρατό και στην αστυνομία και ίσως σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες, που λείπουν από τις κοινωνικές υποδομές. Στους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης έχουν φορτωθεί πολλοί συμβασιούχοι που κανονικά θα ήταν στον κοινωνικό τομέα.
Οι ΔΕΚΟ πλέον είναι ελάχιστες. Τα πάντα έχουν πουληθεί...
Αδικίες και σπατάλες γίνονται από το κομματικό (ή και το διακομματικό) κράτος.
Μια λύση θα ήταν και για μένα ο οριζόντιος έλεγχος. Π.χ. για τους Δήμους που λες και εσύ, θα μπορούσε να ήταν η λογοδοσία κατά τομέα σε ευρύ σώμα ελεγκτών από τις διάφορες παραγωγικές τάξεις της περιοχής πάνω σε λεπτομερείς απολογισμούς, τους οποίους οι ελεγκτές θα μπορούσαν να ελέγξουν κωδικό - κωδικό.
Ωστόσο, από την κριτική για το Δημόσιο, δεν λείπει συχνά η ιδεολογία και ο δογματισμός.
Όπως οι δογματικοί κουμουνιστές που θέλαν και το μπακάλικο δημόσιο, έτσι και οι δογματικοί φιλελέυθεροι βγάζουν καντίλες με το άκουσμα "Δημόσια Επένδυση"...
Εγώ υπερασπίζομαι το Δημόσιο για έναν κυρίως λόγο:
Στην φάση που βρισκόμαστε, δεν έχουμε καμία μα καμία διέξοδο, παρά να πραγματοποιήσουμε ως χώρα μια βαθειά παραγωγική αλλαγή με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος.
Αυτό είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου που κανένας ιδιώτης, όσα και κίνητρα και να του δώσεις δεν θα το πάρει πρώτος.
Χρειάζεται μια ατμομηχανή στοχευμένων αλλά εκτεταμένων και καινοτόμων δημοσίων επενδύσεων. (Ενδεχομένως μια κυβέρνηση, κλείνοντας άλλα μέτωπα με πραγματικά ενδεείς, να έβαζε και ορισμένους δημοσίους κηφήνες- που υπάρχουν, εγώ δεν λέω όχι- να δουλέψουν σκληρά σε παραγωγικούς τομείς.)Διαφορετικά θα ψιλομαζέυουμε τα ελλείματα για να μπορούμε να δανειζόμαστε, για να μπορούμε μετά να καταναλώνουμε οι ιδιώτες αγοράζοντας γκατζετάκια από τους δανειστές μας και το κράτος αγοράζοντας όλπα και υποδομές, δημιουργώντας μια οικονομία ξενυχτάδικων, μαγαζιών με κινητά και υπηρεσιών που κανονικά έπρεπε να παρέχει το κράτος (παιδεία -υγεία) τις οποίες πληρώνουμε δυο φορές. Που θα παέι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Hello everyone!
I would like to burn a theme at this forum. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I earn money with the help of these programs.
I'm with no money problems now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and my first investment was 500 dollars only.
Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my web site to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

dyosmaraki είπε...

Τσουκνίδα, Λες πως
"από την κριτική για το Δημόσιο, δεν λείπει συχνά η ιδεολογία και ο δογματισμός.Οπως οι δογματικοί κουμουνιστές που θέλαν και το μπακάλικο δημόσιο, έτσι και οι δογματικοί φιλελέυθεροι βγάζουν καντίλες με το άκουσμα "Δημόσια Επένδυση"...

Συμφωνώ πως στο άκουσμα και μόνο της σκέψης για "δημόσια επένδυση" υπάρχει πλέον ένα είδος προκατάληψης (θα έλεγα καλύτερα) και όχι δογματισμού.
Ομως αυτό δεν είναι άραγε δικαιολογημένο?
Από ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους ποιός δημόσιος φορέας λειτούργησε σε κερδοφόρα και υγιή βάση????
-Οι Δημόσιοι φορείς ιδρύονται με σκοπό το βόλεμα ημετέρων.
-Τα Δημόσια έργα στηρίζονται στο ποιά εταιρεία θα δώσει τη μεγαλύτερη μίζα σε κάποιους επιτήδειους δημοσίους υπαλλήλους.
- Τα Δημόσια έργα εκτελούνται με υπέρογκα κοστολόγια αφενός επειδή κάποιοι εισπράττουν μίζες και αφετέρου επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως ποιοτικός έλεγχος για αυτά τα έργα.
- Πόσες οφειλές του Δημοσίου δεν έχουν καταβληθεί ακόμη και για έργα που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια????

Στη σημερινή φάση που βρισκόμαστε ποιός θα ήταν θετικά διακείμενος για νέες δημόσιες επενδύσεις όταν είναι γνωστό πως υπάρχουν εκκρεμότητες (δικαστικές, οικονομικές κλπ) για παλαιότερες δημόσιες επενδύσεις?

Συμφωνώ μαζί σου πως θα πρέπει να γίνει μια βαθειά παραγωγική αλλαγή με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος. Πιστεύω όμως πως αυτή η παραγωγική αλλαγή θα πρέπει κατ΄αρχήν να ξεκινήσει από τις διοικητικές δομές, τον εκσυγχρονισμό και τη συγκρατηση της αλόγιστης σπατάλης στον Δημόσιο τομέα. Εάν αυτό δεν γίνει έχω την αίσθηση πως καμία μεταβολή (προς το καλύτερο) δεν πρόκειται να υπάρξει στον τόπο μας.

Είναι αφύσικο το κοινωνικό κόστος να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν εάν είδος ασυλίας σε όλα τα επίπεδα. π.χ. να μη διώκονται ποτέ ακόμη και εάν έχουν κάνει ατασθαλίες, εάν κλείσει η υπηρεσία στην οποία εργάζονταν να "βολεύονται" σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες είτε αυτή τους έχει ανάγκη είτε όχι, είτε αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι διαθέτουν τα παραίτητα τυπικά εφόδια είτε όχι.

Συγχώρεσέ με για την επιμονή μα ξέρεις νοιώθω εξοργισμένη και δεν διαθέτω πλέον περίσσια υπομονή να περιμένω για καλύτερες ημέρες. Η τώρα θα γίνουν δραστικές αλλαγές ή ποτέ.
Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα από πολυεθνική η οποία έκλεισε και μας άφησε στο δρόμο. Κανείς όμως δεν νοιάστηκε για εμάς, κανείς δεν μίλησε για εμάς, κανείς δεν έκλεισε δρόμους για εμάς και ας είμασταν 600 άτομα....
Τους υπαλλήλους της παλιάς ΟΑ όμως τους βόλεψαν, τους υπαλλήλους του ΟΛΠ τους φροντίζουν για την εθελουσία τους, όπως και τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.
ΓΙΑΤΙ???
Τελικά μιλάμε για κοινωνικό κόστος μοναχά όταν αυτό αγγίζει τους προφυρογέννητους δημοσίους υπαλλήλους ή τα επιδόματα των μισθών τους????
Εάν αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και ανάπτυξης στην αγορά είναι επειδή το Δημόσιο χρωστάει δυσθεώρητα κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα, σε ασφαλιστικά ταμεία, στους προμηθευτές του.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα κανόνια από όσα έχουν βαρέσει ήδη στην αγορά (10,000 επιχειρήσεις μέσα στο 2009) στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων οι κύριες δραστηριότητες βασίζονταν σε συναλλαγές με το Δημόσιο.

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό το γεγονός????

Ανώνυμος είπε...

Dyosmaraki, καταρχήν σε πολλά έχεις δίκιο. Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο αλλά τα εξετάζεις από μία μόνο πλευρά.
Πάντως σε ένα έχεις πολύ μεγάλο δίκιο, στην συχνή έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης των εργαζομένων σε σχετικά ασφαλείς θέσεις, όπως το Δημόσιο, για τους ανασφαλείς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Δυτσυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σκουριάσει. Υπάρχουν μορφές αγώνα που μπορεί να εμπλέξουν τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα με άλλους εργαζομένους. Εγώ είχα προτείνει στην επόμενη γενική απεργία να αποκλειστούν από εργαζομένους ΔΕΚΟ, όλα τα τεραστιοκαταστήματα που αποτελούν φυτώρια του εργασιακού μεσαίωνα. Επιπλέον θα χαιρόνατν και οι ΕΒΕ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχω πολύ δουλειά και δεν μπορώ να απαντήσω όπως θα ήθελα.
Όμως θα επανέλθω. ¨Εχω όμως να προτείνω σε δημοσίους υπαλλήλους που βλέπουν το μπλογκ, να κάνουν μαζί σου έναν πραγματικά δημιουργικό διάλογο. Γιατί οι εργαζόμενοι με όνειρα, στόχους και αξίες δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα.

dyosmaraki είπε...

Είμαι ανοιχτή σε κάθε δημιουργικό διάλογο.
Συμφωνώ πως μοναχά εάν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι βγουν από τον αυτισμό τους και ενδιαφερθούν να συμπαραταχτούν με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ίσως και να βρουν συμμάχους στους αγώνες τους (όταν αυτοί είναι δίκαιοι).

Unknown είπε...

Καμια σχεση η Περιφημη Παραγωγικοτητα με την 'Αποτελεσματικοτητα' που θα πρεπει να εχει ο Δημοσιος Υπαλληλος.
Γεγονος που συνεπαγεται,γνωση του αντικειμενου,προτωβουλια, ελευθερια κινησεων,ελληψη κομματισμου,ηθικη στηριξη και επιβραβευση.
Δυστυχως ολα αυτα ειναι το ζητουμενο στη Δημοσια Διοικηση,η οποια ομοιαζει στην Ελλαδα με τις κυκλικες διακυμανσεις της οικονομιας,ετσι ωστε μετα απο μια πολυ μα πολυ μικρη περιοδο ανθισης της Δ.Δ. επανηλθε στο καθεστως του ΤΖΟΥΜΠΕ .
Ο Κομματισμος επεκρατησε και παλι και οι Περιφημες Σπαταλες ειναι αποτελεσμα της ανεξοδης για τους πολιτικαντηδες επανεκλογης μεσω των διορισμων.
Εν ολιγοις ,κυριολεκτικα υπεξερεση Δημοσιου χρηματος.
Τα οργανικα Κενα του καθε Υπουργειου απο το 1996 και μετα ελαχιστα εως καθολου δεν συμπληρωθηκαν.Καθως προσεκρουαν στον Νομο Πεπονη.
Αρχισε λοιπον η φαμπρικα των συμβασιουχων για να συμπληρωθει με την απολυτη ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ των ΣΤΕΙΤΣ.
Να μη ξεχασουμε και την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ των τυχαρπαστων ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 'απο την πολη ερχομαι και στην κορφη κανελλα' οι ανθρωποι,την ωρα που παραγκονιζονταν συστηματικα το ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Με γνωση του αντικειμενου .
Η πρακτικη αυτη οδηγησε τους μεν Δημοσιους υπαλληλους σε φυγη, οπου αυτοι δεν απολαμβαναν της ιδιαιτερης μεταχειρησης των επιδοματων.
Στην εξαθλιωση των ασφαλιστικων ταμειων καθως Συμβασιουχοι και ΣΤΕΙΤΣΕΡΣ ,οι μεν πρωτοι ειναι ασφαλισμενοι στο Ι.Κ.Α,οι δε δευτεροι ανυπαρκτοι.
Ο δε πολιτης εχει να συνδιαλαγει με ατομα που εκτος του οτι,δεν γνωριζουν το αντικειμενο ειναι και θρασητατα λογω της κομματικης στηριξης.
Η ΑΤΑΚΑ του νεοελληνα δημ.υπαλ. τα τελευταια χρονια ειναι.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΕΣΕΙΣ.
θΑ μπορουσα να συνταξω ολοκληρη πραγματεια επι του θεματος.
Εκεινο που με θλιβει περισσοτερο ειναι πως η γεννια μου πιστεψε μεσα απο τον ενθουσιασμο που κουβαλουσε πως θα μπορουσε να διορυωσει τα πραγματα.
Το ονειρο κρατησε οχι περισσοτερο απο δυο -τρια χρονια.
Οταν διαπιστωνω πως υπαρχουν ακομη ατομα που αγωνιζονται να κρατησουν την αξιοπρεπεια τους μεσα στο συγκεκριμενο συστημα που πασχιζουν να ξεφυγουν απο την αλλοτριωση, ΤΟΤΕ ΓΥΡΙΖΩ ΠΙΣΩ και σκεφτομαι γιατι οχι ,ισως κατι μπορει να γινει.
Μεχρι να με επαναφερει η πραγματικοτητα των 5.500.000.000

Ανώνυμος είπε...

Στο τελευταίο, Δυσομαράκι συμφωνούμε απόλυτα.
Να σημειώσω ότι προσωπικά έχω πληγεί από την αφερεγγυότητα του Δημοσίου.
Ωστόσο, όλοι λέγαμε, ότι το Δημόσιο αργεί, αλλά πληρώνει πάντα. (Όχι και τόσο σίγουρο πλέον από και τους ιδιώτες.) Έτσι πολλοί θεωρούσαμε τον εαυτό αμς τυχερό, όταν κάναμε πελάτη το Δημόσιο.
Δυστυχώς η αφερεγγυότητα της αγοράς πέρασε και στο Δημόσιο. Μήπως είναι το τελευταίο στάδιο πριν την καταστροφή.
Μήπως έχει σχέση με την δυσαναλογία έμμεσων - άμεσων φόρων στην Ελλάδα.
Έμμεσους φόρους που πλέον το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει, επειδή ο κόσμος λόγω της φτώχειας δεν καταναλώνει;

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου