Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Ο Έλληνας διαδηλωτής το κουνούπι που μπορεί να προκαλέσει σεισμό στο χάος των αγορών!

Με προβλημάτισαν πολύ, αυτά που έγραψε ο "πολύς Πωλ Κρούγκμαν" για την μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι περισσότεροι έμειναν στο ότι προτείνει την έξοδο από το ευρώ, αλλά αυτό θα γίνει, λέει, επειδή δεν μπορούν να συμβούν άλλα πράγματα:
"Για να αποφευχθεί αυτό θα έπρεπε να συμβούν τρία πράγματα: από τη μία οι Έλληνες εργαζόμενοι να αποδεχτούν πολύ μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας,
η ΕΚΤ να αποφασίσει να αγοράσει μέρος των δημοσίων χρεών μελών της ευρωζώνης και να αποδεχτεί ως αναπόφευκτο τον πληθωρισμό που θα ακολουθήσει
και το Βερολίνο να αποφασίσει να προσφέρει βοήθεια στους αδύναμους εταίρους του».
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=839

Σκέφτομαι ότι για την ώρα κάνουν το πρώτο (ξεκίνησαν αργά, αλλά έχουν καταλήξει Μένεμ..)
Και θα συνεχίζουν να το κάνουν αδιέξοδα, όσο που να μπορούν να κερδίζουν από αυτή την κατάσταση
(Όχι αναγκαστικά μόνο χρηματικά, σκεφτείτε τις αλλαγές στα ασφαλιστικά, εργασιακά) . Μετά θα προωθήσουν αναδιάταξη (αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων πληρωμής και των επιτοκίων ίσως) του χρέους.
Και θα συνεχίζουμε να δανειζόμαστε για να αγοράζουμε ακριβά τα όπλα τους και άλλα καλούδια τους.
Το δεύτερο, εφόσον ακολουθήσουν γρήγορα αρκετοί άλλοι στον χορό των σπρέντ μπορεί να γίνει.
Υπό αυτή την έννοια οι κινητοποίσεις μας, που αυξάνουν το άγχος των "αγορών" για τις τοποθετήσεις τους στο χρέος, ενδέχεται να προωθήσουν γρήγορα μια ευνοϊκή, έστω μερική, για τους πολλούς αλλαγή πολιτικής στάσης.
Βεβαίως η Μέρκελ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν δεν θέλουν να ακούν για πληθωρισμό, αλλά ίσως στην περίπτωση αυτή είναι το μικρότερο κακό.
Από τον πληθωρισμό χάνει βεβαίως ο εργαζόμενος, εξαιτίας της ανόδου των τιμών, αλλά χάνει πολλά περισσότερα όποιος έχει συσσωρευμένο πλούτο, ειδικά σε χρηματική μορφή, που υποτιμάται..
Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν είχε διαφθαρεί το πανευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα από τους λομπίστες των πολυεθνικών, ίσως μπορούσε να συνεχίσει η Ευρώπη με κοινή, αλλά γερά ρυθμισμένη αγορά, χωρίς ίσως την Γερμανία (αλλά με την Αγγλία μέσα;)
Ο "απόβλητος" των νεοφιλευθέρων πληθωρισμός λοιπόν....
Ίσως γι΄αυτό και ο Τρισέ την μία αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ, θα δανείσει με χαμηλότοκο δάνειο (1%) τα κράτη που βουλιάζουν και μια το παίρνει πίσω. (Αλλά ωστόσο εξαιτίας αυτής και μόνο της φήμης τα χρηματιστήρια σταθεροποιήθηκαν κάπως, μετά από μια τρελλή βουτιά", την Παρασκευή).
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει άμεσα το δημόσιο χρέος της, ίσως και παραπάνω από ότι μπορεί με τα μέτρα του Γ.Α.Π.
Αφού θα ξεπλήρωνε δάνεια, τα επιτόκια των οποίων τρέχουν με 10%, δανειζόμενη μόνο με 1%. Απορώ και θυμώνω γιατί η Κυβέρνηση δεν το ζήτησε καν, που θα μπορούσε να το διεκδικήσει σθεναρά.
Πραγματικά παρακαλώ, αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, εκτός από το να ευνοήσει τα συμφέροντα τρίτων, να μου κατατεθεί εδώ, αλλιώς δίπλα στον "κουρασμένο" πρωθυπουργό, θα προσθέσω τον "ξεχασμένο" ή τον "αδύναμο" πρωθυπουργό, να μη πω κάτι παραπάνω.

Το τρίτο σενάριο που λέει ο Κρούγκμαν, νομίζω ότι είναι αδιανόητο για τον Γερμανό εργάτη. Οι διάφορες ρυθμίσεις που δημιουργήθηκαν επί Σρέντερ και υλοποιήθηκαν επί "μεγάλου συνασπισμού", μάτωσαν τα χαμηλά στρώματα για όφελος της ανταγωνιστικότητας. Εν πολλοίς, αυτά που προσπαθούνε να μας επιβάλλουν κι εδώ στο εργασιακό - ασφαλιστικό, έχουν επιβληθεί στη Γερμανία 7-10 χρόνια νωρίτερα. Βέβαια ήταν σε άλλη βάση, σκάλες παραπάνω από εμάς πριν το "κόψιμο". Οι Γερμανοί έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους και των ασφαλειών τους.
Είναι αλήθεια ότι έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα που οι Γερμανοί πολίτες, θύματα και αυτοί της προπαγάνδας, νομίζουν ότι είναι δικό τους. Βέβαια το πλεονέκτημα αυτό οι απλοί άνθρωποι δεν το έχουν γευτεί. ...Οι μισθοί τους και οι άλλες απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, από την εποχή του τρελλού κοψίματος. Μάλλον έχουν μειωθεί η φτώχεια και στη Γερμανία προσεγγίζει το 15%..
Δεν κινούνται να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους, κακώς, αν και η συνεχής άνοδος της Αριστεράς κάτι δείχνει (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=11754968)
Δεν θα δεχτούν όμως να μας δώσουν όμως εμάς, από αύτά τα χρήματα που είναι "κομμένα" από τα δικά τους εργατικά πορτοφόλια..

Γι' αυτό φαίνεται πιο πιθανή η εκδοχή που προφητεύει ο Κρούγκμαν.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες του Νότου τουλάχιστον, είχε μόνο ένα όπλο: Αντί να μας απειλούν αυτοί με την κατάρρευσή μας, να τους απειλήσουμε εμείς με την οργανωμένη στάση πληρωμών (που θα μας κάνει να ματώσουμε, αλλά θα διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία).
Τότε θα είχαμε ίσως και την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια ενδιάμεση συμφωνία βάζοντας τους όρους μας. Να κάνουμε αναδιάταξη του χρέους και μερική διαγραφή του, χωρίς να δεχτούμε απολύσεις και κηδεμονία.
Να ο μηχανισμός που θα μπορούσαμε να απειλήσουμε τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές:

" Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS."
http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=840

Για φανταστείτε τη Ντόιτσε Μπανκ να πρέπει να πληρώσει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα χρέη Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, αλλά και ίσως της Ιταλίας... και της Γαλλίας... και της Αγγλίας!!!!

Αλλά είπαμε η πολιτική καθυστερεί συχνά πίσω από τις ανάγκες. Έτσι όσοι Έλληνες αντιστεκόμαστε τώρα γράφουμε Ιστορία. Το κάνουμε για το κομμένο μεροκάματο και τα δικαιώματα, αλλά πιέζουμε τα πράγματα και προς μία αλλαγή.
Γι΄αυτό έχουν βαλθεί με μία συντονισμένη γκεϊμπελικού τύπου προπαγάνδα, να πείσουν όσους έχουν παροπλίσει συναισθηματικά, κοινωνικά, μορφωτικά ότι είναι ανώφελη και επικίνδυνη η αντίδραση, για να μας πείσουν και μας μετά ότι η πλειοψηφία αντιδρά στις απεργίες και στις διαδηλώσεις* (....μέσα από τις φυλλάδες και τους σταθμούς λαθρεμπόρων, εκβιαστών, χουλιγκάνων κλπ)....
Ναι γιατί ίσως ο Ελληνικός Λαός αποδειχθεί το "κουνούπι" που θα προκαλέσει σεισμό στο χαωτικό σύστημα των αδηφάγων και ανεξέλεκτων αγορών!

Ας το καταθέσω σαν ένα ερώτημα εργασίας. Περιμένω σκέψεις...

*Δεν πάει να λένε λοιπόν ότι δεν είμαστε η πλειοψηφία..
Εμείς θα συνεχίζουμε να προκαλούμε καθημερινά στον δρόμο "ρίγη" στις "αγορές".
Και ο Ρήγας όταν έλεγε "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή"
δεν ήταν ακόμα πλειοψηφία, μετά από λίγα χρόνια όμως έγινε η Επανάσταση.

12 σχόλια:

akrat είπε...

η τελευταία παράγραφός σου...

εκεί είναι η ουσία..

Manitari tou Bounou είπε...

Πάμε ολοταχώς προς τα εκεί, όσες χούντες και αν στησουν. Φυγαμεεεεεεεεεεεεεεεεεε
http://manitaritoubounou.wordpress.com/

Τσουκνίδας Αγριόχορτος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=160009

"Μαζική διαγραφή του ελληνικού χρέους αντί του πακέτου διάσωσης των ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε., προτείνει ως αντίδοτο στην εξάπλωση της κρίσης ο Κόνραντ Χάμλερ, ένας από τους επιφανέστερους τραπεζίτες της Ελβετίας.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», ο Χάμλερ, που είναι στέλεχος της παλαιότερης τράπεζας της Ελβετίας -Wegelin- και προεδρεύων στην ελβετική ένωση τραπεζών, τόνισε ότι το ύψους 110 δισ. ευρώ πακέτο διάσωσης της χώρας μας «δεν βοηθά τους Ελληνες, αλλά τους πιστωτές τους, τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αντίθετα, η Ελλάδα αφήνεται στα χρέη της που ήδη έχει». Πρότεινε έτσι ένα «ψαλίδισμα» ή, αλλιώς, διαγραφή του ελληνικού χρέους, η οποία ποσοτικοποιώντας τις ζημιές θα σταθεροποιήσει την ευρωζώνη.

«Με μια διαγραφή χρέους, τις ζημιές θα υποστούν οι πιστωτές και όχι η Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που χρειάζεται να διαγραφεί είναι της τάξης του 30% με 50%. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο θα ζημιώσει τους ισολογισμούς αρκετών τραπεζών, όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε, γι' αυτές υπάρχουν γύρω αρκετά κεφάλαια. Τόνισε ότι «ένα από τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η μόλυνση και έτσι κανείς δεν θέλει να επενδύσει», και αντέτεινε πως «καθιστώντας τις ζημιές σαφείς, μεγάλο μέρος της σημερινής ανασφάλειας θα απομακρυνθεί και αυτό με τη σειρά του θα τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Ο Χάμλερ χαρακτήρισε ακόμη το πακέτο των ΔΝΤ-Ε.Ε. «πρόχειρη λύση», προειδοποιώντας ότι «η καταστροφή υποβόσκει στην ευρωζώνη, αν οι αμφιβολίες για πιστοληπτική αξιοπιστία μεγάλων χωρών, όπως η Ισπανία, συνεχίσουν να κλιμακώνονται». Αν η κρίση εξαπλωθεί, είπε, τότε το κόστος διάσωσης των PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) θα ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια. Μόνον η Ιταλία, της οποίας το ΑΕΠ είναι εξαπλάσιο της Ελλάδας, θα χρειαστεί 700 δισ. δολάρια. Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι, χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση των πιο επίφοβων εθνικών χρεών, οι συνθήκες στις αγορές δεν θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μελλοντικές «φούσκες».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ "

Ούτε καν το έθιξε η Κυβέρνση πιστή στην Ολυμπιάδα της ΟΝΕ!!!

Τσουκνίδας Αγριόχορτος είπε...

Ακράτ και Μανιτάρι συντονιζόμαστε!!!

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή! Προσοχή!
Το έχω ξαναγράψει από εδώ μέσα πάμπολες φορές
Μην ακούτε αυτούς που μέσα από τις κιτρινοφυλλάδες τους και τους σταθμούς του απόπατου θέλουν κρεμάλες στο σύνταγμα για κάποιους πολιτικούς, αλλά να μην εξεγερθούμε για την αλλαγή του συστήματος. Το έχουν ξαναπαίξει το έργο.
Αντιγράφω από το ΑΝΤΙ:

...
Πολύ ωραία όλα αυτά όπως και πολύ ωραία η συνεχής επίκληση δημοσιογράφων και πολιτικών στο αίσθημα δικαιοσύνης και στην οργή που νιώθει ο λαός. «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα, να καεί η Βουλή, στη φυλακή τα λαμόγια οι πολιτικοί» και άλλα πολλά συνθήματα ακούγονται τελευταία, τα περισσότερα δε με πολύ επιτακτικό τρόπο.

.... Πολλοί δε, πιστεύουν ότι με ορισμένα ειδικά δικαστήρια και κάποιους πολιτικούς στο σκαμνί θα ξεθυμάνει η λαϊκή οργή. Ίσως και να έχουν δίκιο…

Όμως, αυτό ακριβώς είναι που φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αφενός και η καθεστηκυία τάξη αφετέρου ώστε να εδραιωθούν στην εξουσία.

Η λογική είναι απλή: Δώσε στον κόσμο θήραμα, δώσε στο λαό θέαμα και θα ξεχάσει τον πόνο του. Κάτι σαν Κολοσσαίο δηλαδή όπου καμιά δεκαριά πολιτικοί των προηγούμενων ετών θα μονομαχούν για το ποιος θα πάει φυλακή και ο λαός θα ζητωκραυγάζει στις κερκίδες.

Έτσι, όμως, ο… Καίσαρας, δηλαδή η κυβέρνηση θα περνά ωραία, θα επιβάλει μέτρα – φωτιά, θα κυβερνά με μαστίγιο αλλά χωρίς καρότο και ο κόσμος θα ξεχνιέται με τις δίκες των πολιτικών.

ΟΚ, να τους κρεμάσουμε στο Σύνταγμα, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκηδες, Αλογοσκούφηδες, Σημίτηδες, Καραμανλήδες κ.λπ. Μήπως αυτό θα μας βγάλει από το ΔΝΤ; Μήπως θα ξαναπάρουμε πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που μας κόβουν ή θα δούμε ξανά μια ελπίδα στον ορίζοντα;

Το κόλπο με τις επιχειρήσεις «καθαρά χέρια» το χρησιμοποίησαν και στην Ιταλία ώστε να βρει ελεύθερο πεδίο ο Μπερλουσκόνι και η παρέα του. «Έφαγε» ο κόσμος την κάθαρση της πολιτικής ζωής και από τότε ρίχνει την ψήφο του σε λαμόγια.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση περί ευθυνών πολιτικών βολεύει τα μέγιστα την κυβέρνηση και όσους θέλουν να κάτσει ο κόσμος ήσυχα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι όταν θα γίνεται χαμός στη Βουλή από βροχή καταγγελιών, καταθέσεις, ύβρεις, συγκρούσεις κομμάτων κ.λπ.

Στην αναμπουμπούλα ο πιο χαρούμενος είναι ο λύκος…
http://www.antinews.gr/?p=44642

Το ξανασημειώνω:

Το κόλπο με τις επιχειρήσεις «καθαρά χέρια» το χρησιμοποίησαν και στην Ιταλία ώστε να βρει ελεύθερο πεδίο ο Μπερλουσκόνι και η παρέα του. «Έφαγε» ο κόσμος την κάθαρση της πολιτικής ζωής και από τότε ρίχνει την ψήφο του σε λαμόγια.

Ανώνυμος είπε...

Στους αντίποδες του πακέτου κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ βρίσκονται οι προτάσεις των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της Vprc για το Tvxs . Σε συντριπτικό ποσοστό , ανάλογο με αυτό όσων εναντιώνονται στα μέτρα και παρουσιάστηκε χθες, οι ερωτηθέντες ζητούν αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση εξοπλισμών σε συνεννόηση με την Τουρκία, φορολόγηση εκκλησίας καθώς και ποινικοποίηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και της φοροδιαφυγής.
Στον παραπάνω πίνακα η πιο ριζοσπαστική από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους(υπέρ το 55%) πρόταση για στάση πληρωμών συγκεντρώνει τις προτιμήσεις περίπου του 1/3 των ερωτηθέντων. Δείγμα της ριζοσπαστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της κακής δημόσιας εικόνας του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, είναι το ποσοστό 48% των ερωτηθέντων που συμφωνεί με την κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών, ενώ αντίθετο είναι το 32% . Με την έκδοση λαικού ομολόγου συμφωνεί το 47% και με την δραστική μείωση των εξοπλισμών το 64%. Αυτό το τελευταίο ποσοστό αυξάνεται στο 72% αν υπάρξει διμερής συμφωνία με την Τουρκία, όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί.
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/vprc-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82
Δεν θα συνεχίσω να το λέω, οδηγηθήκαμε ως πρόβατα επί σφαγή χάρη στις γνώμες της Παναρίτη και άλλων "ειδικών". η κυβέρνηση δεν άκουσε τον λαο

Ανώνυμος είπε...

"Δεν θα συνεχίσω να το λέω"= "δεν θα σταματήσω να το λέω

μαχαιρης είπε...

παρακαλω λυστε μου την απορια....αν γινονταν αυτα που λετε και προχωρουσαμε σε διαπραγματευση του χρεους μας θα
1παραμεναμε στην εοκ των τραπεζικων ομιλων που θα θιγαμε...
2ειχαμε το ευρω
3διατηρουσαμε το λαμογιο-οσφυοκτμπτο-κρατικοδιαιτο-διεφθαρμενο κρατος ως εχει?????
ΑΥΤΟ ΛΕΤΕ η δεν καταλαβα καλα

VKP είπε...

κκ, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, με οικονομικό υπόβαθρο και πολιτικό βάθος. Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των άλλων ευαίσθητων χωρών της ευρωζώνης. Σε κοινωνικό επίπεδο θα δώσει τόνωση μια δεδηλωμένη αντίδραση και σε αυτές. Η τόνωση θα φέρει προβληματισμό και στους λούμπεν που βρίσκονται στο χουζούρεμα πριν το ξύπνιο, οι περισσότεροι με ισχυρό πονοκέφαλο. Και όπως πολύ ωραία τα λέει ο Λαμπαβίτσας οι προτάσεις εναλλακτικής πολιτικής θα ακουστούν περισσότερο και στους μικροαστούς. Τότε η πολιτική αυτή θα είναι πιο ξεκάθαρη. Και οι μάζες πιο αποφασιστικές. Ας ΕΛΠΊΣΟΥΜΕ ΝΑ υπερισχύσει αυτό το σενάριο και όχι το νεοαυταρχικό. Aς αρχίσουν και εκεί στο ΚΚΕ να αναζητούν ευρύτερες συμμαχίες αλλιώς δε θα γίνει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μαχαίρη.
1. Οι ελπίδες (λιγοστές είναι αλήθεια) σε μια περίπτωση συμβιβασμού, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και οι άλλοι δυνατοί της οικονομίας να δεχτούν να απολέσουν ένα μεγάλο μέρος του κοντόφθαλμου κέρδους τους προς όφελος μιας σταθερότητας που θα τους εξασφαλίσει την ύπαρξή τους στο μέλλον. Ή αν δεν το καταλάβουν αυτοί, να το αντιληφθεί η πολιτικοδιοικητική ελίτ που είναι δεμένη δια των λόμπυ στο άρμα τους και να βάλει νερό στο νεοφιλελεύθερο κρασί της, γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα έχει την τύχη της παρέας των Κεμαλιστών & του Τζεμ Πιλάφ (αυτός κατάφερε και πέθανε νωρίς, κατά τον Χρόνη Μίσιο) και των άλλων που έφεραν το ΔΝΤ στην Τουρκία. Και να φανταστείτε η Τουρκία είναι το καλό παράδειγμα για το ΔΝΤ, αλλά ξεχαρβαλώθηκε όλο το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό χωνετε από κοντά ο Καρά Τζαφέρ, αλλά δεν νομίζω να πιστεύει ότι μπορεί να συγκριθεί με τον Ερντογάν( μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο "κουμπάρος").
Εμείς όμως καλό είναι να λέμε τον άλλο δρόμο, ακόμα κι αν η διάταξη των δυνάμεων τώρα δεν φαίνεται ευνοϊκή. Σε ένα τέτοιο σκηνικό τα πράγματα είναι ρευστά. Δες την καλύτερη κατάληξη της Πορτογαλίας σε σχέση με μας.
2. Ακόμα και το Ευρώ παίζεται να είχαμε, αυτό θα παιχθεί σε σχέση με το τι θα γίνεται στα άλλα κράτη. Λογικά τα περισσότερα Κράτη του Ευρώ έχουν τα ίδια προβλήματα με μας. Πάντως με ενιαίο νόμισμα και αυτή την πολιτική σε λίγα χρόνια βλέπω μεγάλες αναστατώσεις μέχρι και πολέμους. Το γεγονός ότι θα συνεχίζονται οι εσωτερικές αντιθέσεις μέσα σε ένα κλοιό κοινού νομίσματος μου κάνει κάτι σαν τη χύτρα με τον ατμό με χαλασμένη βαλβίδα.
3. Η κρίση είναι γενικά του συστήματος και στα υποσυστήματα δημιουργεί προβήματα στις δυσκολίες τους. Αν σε μας ας πούμε η πίεση φαίνεται ιδιαιτερα σε αυτό που περιγράφεις, στην Γερμανία π.χ. ενδέχεται να συνδυάζεται με την έλλειψη ευελιξίας και το σφιχτό πρόγραμμα.
Πάντως τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε καιρούς φτώχιας και έντονων συγκρούσεων.
Αν πιστέψουμε στη δυνατότητα μιας επναστάσης από τα πάνω, η επανάσταση αυτή χρειάζεται μια δυναμική κοινωνική ομάδα που να τη μεταδώσει. Στην περίπτωση μας αυτή η ομάδα θα μπορούσε να είναι οι νέοι. Αλλά αυτούς ο ΓΑΠ τους απολύει και τους αφήνει στο έλεος του εισαγώμενου Θεού Κεφαλαιοκράτη..

VKP, από ότι είδες να σχολιάζω παραπάνω νομίζω φαίνεται ότι συμφωνούμε σε όλα όσα καταθέτεις...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δύο σύντομα σχολιάκια:
α) η "στάση πληρωμών" θα μας εξασφαλίσει μια "ανεξαρτησία" τύπου εμβερικής Αλβανίας! Το θέλουμε;
β) οι διαδηλώσεις στους δρόμους είναι ο πιο ξεπερασμένος τρόπος διαμαρτηρίας.
Δεν είναι τυχαίο πως, πλέον, φέρνει "αποτελέσματα" μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.
Και τα "αποτελέσματα" είναι κάποιοι δικτατορίσκοι-λαϊκιστές, που, με τη σειρά τους, κάνουν μεγαλύτερο κακό απ' τους προηγούμενους...

Δεν μπορούμε να βλέπουμε το σήμερα με τη ματιά του 19ου αιώνα.

Τσουκνίδας Αγριόχορτος είπε...

στο α. Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με αυτόν τον όρο.
Εγώ απάντησα με δεκάδες αναλύσεις ειδικών που δεν ακούγονται από τα γκεϊμπελικά ΜΜΕ, αναλύσει που ανοίγουν μια βεντάλια λύσεων, διαφοερτικών από τον μονόδρομο των ψευδοσοσιαλιστών
β. θα το θέλανε μερικοί. Ας γίνουν καμία 10αριά ακόμα συλλαλητήρια σαν της 5/5 και τότε θα φωμώσει το κίνημα. Και στην Ισλανδία με μεγάλες διαδηλώσεις έπεσαν οι οσφυοκάμπτες...

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου