Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2009

Οχι στους εργολάβους των συν-ειδήσεων!


" Πρίν ενα χρόνο μαζι με μερικούς εξαίρετους μπλόγκερς, τους Παπαχατζή Παν. τον vagnes, εμένα, την tractatus, τον KαπKουμ, τον Αντώνη.και τον NdN σκεφτήκαμε να κάνουμε μιά κίνηση ζητώντας καλύτερη ενημέρωση και καλύτερο επίπεδο απο την ελληνική τηλεόραση.
Η κίνηση αυτη ειχε μεγαλύτερη επιτυχία απο όσο περιμέναμε.
Είπαμε τότε την 11η Φεβρουαρίου ως "Μέρα Χωρίς Τηλεόραση".
Τι σημαίνει αυτη η κίνηση που προτείναμε στον κόσμο ; Γιατι λέμε να την κλείσουμε ; Κυριολεκτούμε ή εννοούμε κάτι άλλο ;
Σημαίνει να σκεφτούμε να επιλέγουμε την αντικειμενική ενημέρωση, σημαίνει να ενημερωνόμαστε και απο άλλα μέσα, σημαίνει να μάθουμε να ακούμε την είδηση ετσι όπως είναι, χωρίς παραπανίσια, αμερόληπτα ακόμα και αν δεν μας αρέσει η είδηση.
Σημαίνει να σκεφτούμε οτι ο κάθε τηλεαστέρας παρουσιαστής και τα κανάλια οφείλουν σε εμάς εγκυρότητα και αντικειμενκή πληροφόρηση.
Σημαίνει να προβάλλονται όλα τα θέματα δίκαια και όχι επιλεκτικά.
Σημαίνει να σκεφτούμε εστω για μιά μέρα ή για μιά ωρα, να ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης, όπως το ραδιόφωνο, και το Διαδίκτυο, να έχουμε την κάθε είδηση καθαρή, χωρίς επικοινωνιακά τρύκ.
Σημαίνει να μάθουμε να βρίσκουμε τις ειδήσεις που ο τηλεοπτικός χρόνος δεν "χωράει" επειδή αναλώνεται σε τρομολαγνικές αναλύσεις θεμάτων που "πουλάνε".Σημαίνει να δείξουμε και σε όσους δεν το καταλαβαίνουν, οτι η ελληνική τηλεόραση δεν είναι το απόλυτο μέσο ακριβούς ενημέρωσης αφου τονίζει ή υποβαθμίζει ανάλογα τα θέματα που προβάλλει ντύνοντάς τα με εικόνα που συχνά παραπλανεί.Πρέπει να ομολογήσουμε οτι κάποια δειλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση έγιναν στον ενα χρόνο που μεσολάβησε. Ελπιδοφόρο αυτό. Πρέπει να συνεχιστεί η καλή δουλειά που μερικά κανάλια θέλουν να κάνουν. Εχουν ανθρώπους, έχουν γνώσεις να μας προσφέρουν αυτο που αξίζουμε.Οποιος θέλει μπορει να δημοσιεύσει και προωθήσει κάτι σχετικά με αυτό."


(To κείμενο δημοσιεύτηκε σήμερα στο blog του συνοδοιπόρου σε αυτή την προσπάθεια ΤΖΟΝΑΚΟΥ, ενώ ήδη το "αναμετέδωσε" ο ΑΝΤΩΝΗΣ)

16 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καταπληκτικος ο τιτλος!!!

Καλημερες!
:)))

Unknown είπε...

Καλημέρα,τον τίτλο τον ειχαν δώσει στην ραδιοφωνική τους εκπομπή τα δύο τσιράκια της πρωινής ΝΕΤ.
Εχω να προτείνω κάτι ακόμη.Ας συντάχθεί ενα κείμενο και την συγκεκριμένη ημέρα να υπογραφεί απ'ολους μας και να βομβαρδισθούν ολοι τους !!!!!!!!νάσαι καλά.πέρνα να διαβάσεις κάτι ,μου φαίνεται θα το βρείς ενδιαφέρον,αν οχι θέλω την ειλικρινή σου θέση.Την εκτιμώ.

Ανώνυμος είπε...

Αξιόλογη κίνηση και πραγματικά αξίζει... θα το προβάλω και εγώ όσο θα πλησιάζουμε στην 11η του μήνα...

Μπράβο πάντως βρε παιδιά

Χρονοστιβάδα είπε...

Αν επιτυχία θεωρείται το ότι μετά από έναν χρόνο συνεχίζουμε να απαιτούμε τα ίδια πράγματα, εξασφαλίζοντας μάλιστα τη συμμετοχή όλο και περισσότερων bloggers στην κίνηση αυτή, τότε ναι, είναι επιτυχημένη.
Αν επιτυχία θεωρείται η βελτίωση μέσω της κίνησης αυτής, της κατάστασης στα ΜΜΕ όσον αφορά το επίπεδο ενημέρωσης, μάλλον πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι στους πανηγυρισμούς μας. Εκτός αν έχει να μου υποδείξει κανείς συγκεκριμένα παραδείγματα. Αν δηλαδή, αυξήθηκαν οι σοβαροί δημοσιογράφοι στην τηλεόραση κι απομακρύνθηκαν οι γελοίοι, αν αυξήθηκε ο χρόνος της ουσιαστικής πληροφόρησης σε βάρος του οχλαγωγικού σχολιασμού των τηλεπαραθύρων, αν στη χρονιά που πέρασε μάθαμε περισσότερα σημαντικά πράγματα, που δεν θα μαθαίναμε αν δεν είχε γίνει αυτή η κίνηση κλπ.
Και μια μικρή ένσταση στο δια ταύτα του κειμένου. Αν με τη φράση «να προβάλλονται όλα τα θέματα δίκαια και όχι επιλεκτικά» εννοείτε να προβάλλονται τα πάντα, ανεξαιρέτως και αδιακρίτως, ειλικρινά θα διαφωνήσω. Δε μ’ αρέσει να κρύβομαι πίσω απ’ το δάχτυλό μου, γι αυτό δηλώνω ευθαρσώς ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κι αυτό, γιατί στο όνομα του πλουραλισμού τρώμε τόσα χρόνια τα σκουπίδια τους και το χειρότερο, γνωρίζοντας εξ αρχής πως αυτός ο υποτιθέμενος πλουραλισμός θα είναι το άλλοθί τους.

tzonakos είπε...

Αυτο με τον πλουραλισμό σηκώνει κουβέντα @Χρονοστιβάδα ...
Εγω παλι, θέλω να μαθαίνω τα πάντα.

Φοβερός ο τίτλος ΚαπΚουμ.
Ηδη το θέμα εχιε αναδημοσιευτεί και όσο πλησιάζουμε την 11-Φεβρουαρίου θα γίνει ακόμα πιο γνωστό.

Προσωπικά πιστεύω οτι εχουν γίνει κάποια βήματα βελτίωσης αλλα εχει δρόμο ακόμα το πράγμα.
Αυτος ο ρόλος που ανέλαβαν τα ΜΜΕ, του διαμορφωτή συνειδήσεων δεν ειναι αυτός που πρέπει.

phlou...flis είπε...

Κλείστε τις τηλεοράσεις και ανοίξτε τα ραδιόφωνα. Που μας συντροφεύουν και στις διαδικτυακές μας αναζητήσεις

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με την χρονοστιβάδα,για τούτο κάνα και πρόταση για πιο δυναμική παρουσία.

aphrodite's child είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη του πολίτη. Σε όλα τα επίπεδα.

Όμως δυστυχώς Καπιταλιστικό Κουμμούνι στην εποχή της πολυφωνίας και του αχταρμά, οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλά να διαχειρίζονται τη ροπή της μάζας προς το εύκολο,το κίτρινο,το φτηνό. Ξέρουν πολύ καλά να χαλιναγωγούν.Μόνη διέξοδος, όπως σε όλα τα πράγματα, η Παιδεία και η κριτική σκέψη.Αλλά παιδεία...στη χώρα αυτή..

Πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική τη χρονιά αυτή η δημιουργία του TVXS.
Αλλά και πάλι το κανάλι αυτό όπως και όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης,απευθύνονται σε ένα κοινό που ούτως ή άλλως σκέφτεται, ψάχνεται, κρίνει.Είναι όμως μειοψηφία. Τί κάνεις με τους πολλούς εκεί έξω;

Μμμ, θα μου πεις "Κοπελιά, αυτό που κάνουμε εμείς τώρα"Και θα ΄χεις δίκιο. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Είναι μια σημαντική κίνηση.Θα την προωθήσω και εγώ.

Καλό απόγευμα

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Έχω τη γνώμη ότι λίγοι πια τους λαμβάνουν υπόψη. Εϊναι τόσο "ξεφωνημένοι"! Τις εφημερίδες τις αγοράζουμε για ντιβιντι, τις ειδήσεις των οχτώ, για να κάνουμε χαβαλέ με τα παράθυρα. Από κει και πέρα συμφωνώ να αναπτυχθούν κι' άλλες πρωτοβουλίες σαν κιαυτή που ανεφερες. Ελπίζω δε, η κρίση να τους παρασύρει μήπως και γλιτώσουμε, τους έχουμε βαρεθεί πια!

Χρονοστιβάδα είπε...

Επανέρχομαι, διότι το θέμα "πλουραλισμός" - που τείνει να γίνει συνώνυμο της υπερπληροφόρησης - όντως χρίζει περαιτέρω συζητήσεως, καθώς η έλλειψη πλουραλισμού, ομολογουμένως, οδηγεί σε άλλες καταστάσεις και θυμίζει άλλες εποχές. Δεν εννοούσα, όμως και δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο. Απλώς, τυχαίνει στο δικό μου εικοσιτετράωρο να μη χωρούν όλες, ανεξαιρέτως, οι πληροφορίες, όπως, εκ των πραγμάτων, συμβαίνει και στα δελτία ειδήσεων. Το "ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΛΑ" μπορεί να ακούγεται έως και "επαναστατικό", αλλά συγνώμη κιόλας, εκτός της ουτοπίας που εμπεριέχεται σε καθετί "επαναστατικό" κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νεύρωση. Μου φέρνει δε στο νου την εικόνα της κουτσομπόλας, που βγαίνει στη γύρα προς άγραν πληροφοριών για τους γείτονες, ενώ την ίδια ώρα ο σύζυγος βρίσκει ευκαιρία και βγάζει τα μάτια του με τη baby-sitter...
Πιστεύω πως, για ένα κανάλι - όπως και για έναν τηλεθεατή, βεβαίως- κριτήριο αξιολόγησης της είδησης θα πρέπει να είναι εν πρώτοις, το κατά πόσον ένα γεγονός επηρεάζει - άμεσα ή μακροπρόθεσμα - τη ζωή του τηλεθεατή, είτε παρακολουθεί από τον καναπέ του στο Κολωνάκι είτε από τη στάνη του στα Τζουμέρκα. Για μένα είναι αδιανόητο να αποσιωπούνται κινήσεις ή αποφάσεις που πλήττουν την καθημερινότητα του παγκόσμιου -πλέον- πολίτη, προς χάριν ευκαιριακών, προσωπικών, τηλεοπτικών και μόνο διενέξεων, ακόμα κι αν αυτές μονοπωλούν το ενδιαφέρον της πλειονότητας των τηλεθεατών.
Τα θέλω του καθενός, νομίζω πως είναι το επιμέρους της υπόθεσης κι αυτά θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, κατά κάποιον τρόπο, μόνο μέσω εξειδικευμένων καναλιών, που εκπέμπουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως πληροφορίες από συγκεκριμένους τομείς... κάτι που ήδη γίνεται.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Φιλε μου ΚΑΠ>ΚΟΥΜ δυστυχως αργα προσηλθα παλι.........
Ετσι δεν προλαβα να σας κανω αναρτηση συμπαρισταμενος....
Τουλαχιστο δεν την ανοιξα τη ρημαδα καθολου σημερα...
Ουτε και χθες εδω που τα λεμε....

dinos είπε...

αγαπητε @φιλε σε ευχαριστω,
μηπως μπορω να αναρτησω την καμπανια σας στο ιστολογιο μου?οσο
για τον ΠΑΝΟΡΙΜΗΤΗ κατι ετοιμασα εκεινη την εποχη που ησουν στην ΚΑΣΟ ημουν και εγω ισως κατι να σου θυμιζω ,καλημερα και καλη δυναμη σε οτι και αν κανεις,ενας καβες θα σε περιμενει παντα

akrat είπε...

έγινε...
δεν θα δω
καλημερούδια κι όλας... η αγένεια... μήτηρ κακών...

Ανώνυμος είπε...

καθόλου τηλεόραση σήμερα, πληροφόρηση μέσω του blogging.
Φίλοι μου, όλες αυτές τις μέρες που πέρασαν και δεν με "είδατε" δώ, βρισκόμουν σε επαγγελματικό ταξίδι σε ένα μέρος που ο κόσμος δεν βλέπει πολύ τηλεόραση και προτιμά τα πραγματικά καφενεία..
Να καλωσορίσω εδώ τον lonely skipper,τον Κάσιο (από όπου έχω αναμνήσεις).
Σας ευχαριστώ για τια απόψεις σας. Όσον αφορά για τον πλουραλισμό, πιστεύω ότι σε ένα δελτίο ειδήσεων έχουν νόημα όσα πραγματικά επηρεάζουν την ζωή και στο μέγεθος που την επηρεάζουν. Έτσι το χάλι της δημόσιας υγείας και η ανάλυση για αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, από την παπαρολογία κάποιων φαιδρών πολιτευτάκων, που αν δεν ήταν αυτά τα δελτία, δεν θα έβγαιναν δεύτερη φορά, ενώ τώρα διεκδικούν θέσεις υπουργών, αν δεν τις κατέχουν...
Τώρα δεν είμαι και υπέρ για τις ειδήσεις τύπου σελέμπριτι ή κοινωνικής κλάψας ή δημόσιας φοβίας που είναι η άλλη άποψη αντί της παπαρολογίας
(αυτό για όσους λένε δεν θέλουμε να τα μαθαίνουμε όλα)

ikor είπε...

Μαζί κι εγώ!

Αλλά η κίνηση πρέπει να έχει διάρκεια και στόχευση. (Δεν είναι όλοι ίδιοι.) Αλλιώς θα εκφυλιστεί σαν τη "Μέρα χωρίς αυτοκίνητο"!

(Πολύ έξυπνος κι εύστοχος ο τίτλος!)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ δε μπορώ να ακολουθήσω... Ούτως η άλλως η τηλεόραση μένει κλιεστεί :))) Σιχάθηκα πια.

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου