Αντι-Τσουκνίδα

"Έμεινες ταμπουρωμένος στην ακτή,
σ’ ένα χαντάκι μες την άμμο.
Οι θάλασσες σου γίναν’ ένα τίποτα
κι η στάχτη η προφητική αφάνισε
τ’ αδέσποτα μαλλιά σου ..."

Αναγνώστες

Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

Μια πραγματικά επαναστατική κίνηση από τον Αρχιεπίσκοπο.


"Οι οποιεσδήποτε εξετάσεις δεν αγγίζουν το όραμά σας, τις ελπίδες σας, το μέλλον και τη δημιουργικότητά σας. Κάθε εξεταστικό σύστημα προσπαθεί 'αντικειμενικά' να μετρήσει επίπεδα γνώσης. Έχουν αποτύχει όμως. Ο άνθρωπος και οι δυνατότητές του τα ξεπερνούν", υπογραμμίζει ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας. "Τίποτε δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας αλλά από την αγάπη. Από τη φλόγα που πληρώνει την καρδιά μας. Από την αφοσίωση και την πίστη στο όραμά μας"


Επαναστάσεις δεν είναι μόνο οι κοσμοϊστορικές, είναι και αυτές της μιας μέρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε μια. Έδωσε με τη ράβδο της παραδοσιακής αρχής του ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι του φιδιού που στοιχειώνει την εφηβεία στον τόπο μας: τις Πανελλήνιες και την "επένδυση" (συναισθηματική, κοινωνική κλπ) που έχει κάνει πάνω σ' αυτές τις εξετάσεις η κοινωνία μας....


Πριν λίγες μέρες είχα ασκήσει κριτική για ένα άλλο θέμα, όμως δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι είναι ένας εκκλησιαστικός ηγέτης πάρα πολύ μακρειά από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τον ανώτερο κλήρο της Ελλαδικής Ορθοδοξίας...

9 σχόλια:

Benikos place είπε...

Καλα τα λεει, και τον συμπαθω και γω πολυ.Ομως εκτος απο θεωρεια δεν βλεπω την εκκλησια να κανει κατι στην πραξη...
Οσο για την Αγαπη, ναι ειναι κατι πολυ βασικο, ειδικα στις μέρες μας...ομως οταν αυτα τα παιδια αποτυχουν στις εξετασεις οχι μονο δεν τους σωζει η αγαπη αλλα θα πέσουν στον λακο με τα φιδια της κοινωνιας που απο τωρα τα περιμενει να τα καταπιει...εχω 2 παιδια στην εφηβία...και ξερω πολυ καλα τι λεω.
Καλο μας βραδυ.

Ανώνυμος είπε...

στο λάκο με τα φίδια βρίσκονται οι νέοι, είτε περάσουν στις σχολές είτε όχι. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στους άνεργους πτυχιούχους...
Σίγουρα δεν σε σώζει μόνο η αγάπη (παππάς είναι αυτό θα έβαζε μπροστά) σε σώζει, όσο μπορούν να να σώσουν σε πρακτικό επίπεδο, το πείσμα, η επικοινωνία, η ευελιξία, η συνεργασία με τους ομοίους σου, η υψηλή αυτοεκτίμηση, η αγάπη για τη δουλειά σου, ή αίσθηση ότι είσαι και κάνεις κάτι σημαντικό στο χώρο σου. Δεν σε σώζουν τα τυπικά προσόντα.

Meropi είπε...

Πιο συμπαθητικός και λιγότερο επιδειξιομανής από το μακαρίτη το Χριστόδουλο.
Όσο για τις εξετάσεις πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ που να μη γονατίζει τους έφηβους, σε χρόνια μάλιστα δύσκολα και μεταβατικά για τη ζωή τους. Είναι πολύ βαρύ να αναγκάζεις ένα 15χρονο - 16χρονο να αποφασίζει για την κατεύθυνση που θα πάρει η ζωή του.

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ,εκείνο που πράγματι θα σώσει τους νέους,τα παιδιά ειναι η αγάπη,αλλά η αγάπη για τα ιδια τα παιδιά και οχι η αγάπη για το ονειρο των γονιών,που εχει αμεση σχεση με την προσωπική τους καταξίωση μεσα απο το παιδί τους.
Η λάθος αποψη για την ενοια της μόρφωσης που συνέπεια εχει την ελειψη αυτογνωσίας.Τα πανεπιστημιακά διπλώματα χωρίς γνωση και μόρφωση δεν δημιουργούν κοινωνίες,.Μια παιδεία που η γνωση εχει αναχθεί στο ''Αναμενόμενο'' και στο ΄΄βΑΤΌ''που οι εξετασεις των παιδιών απο προσωπική τους υπόθεση γινεται διαφημιστικός τηλεοπτικός χρόνος,δεν μπορεί να προσφερει τίποτε περισσότερο,απο ενα χαρτί που γραφει ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.με ο,τι αυτό συνεπάγεται,για να μη επαναλάβω τα οσα αναφερεις,καθώς μπορείς να εισαι κι ολα αυτά χωρίς την νεοκουλτουρα του Πτυχίου που αναγκαζουμε τις περισσότερες φορες να φερουν τα παιδιά μας,αδιαφορόντας για το υπαρξιακό τους κενό.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλά τα λέτε μερόπη και τάσπα. Αλλά από τα χρόνια που έδινα ΄κι εγώ Πανελλήνιες όλο λέγονται και τίποτα δεν αλλάζει. Να μη πω ότι κάθε χρόνο με κάποιο γνωστό παιδάκι ξαναθυμάμαι τα δικά μου..

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ξεχωρίζει για την πνευματικότητά του. Εϊναι Ιεράρχης και όχι πολιτικάντης.

phlou...flis είπε...

Τρέφω κι εγώ μια ακτίμηση στο συγκεκριμένο αρχιεπίσκοπο. Αλλά να, ταράζει πολύ τα λιμνάζοντα νερά της Εκκλησίας και της κοινωνίας γενικότερα, τόσο όσο δεν ...οι άλλοι, γι αυτό και πολλοί ξινίζουν τα μούτρα τους.
Την καλημέρα μου (και δε ξέρω αν θα προλάβω να σε διαβάσω μέχρι τέλους. Δε σε προφταίνω)

τσότσος είπε...

Καλημέρα φίλε,
Ο Ιερώνυμος έχει δημιουργήσει μια εικόνα στυλ Αναστασίου (Αλβανίας): ηπιότητα, μετριοπάθεια, πνευματικότητα...
Το θέμα είναι ποιους "αγγίζει", αν μπορεί να μεταρυθμίσει πολλές από τις αναχρονιστικές διατάξεις/ συνήθειες της Εκκλησίας κλπ.
Είναι πάντως κέρδος για τον τόπο!

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ και με τους 3 ορεινό, φλου φλισ και τσότσο

ΓΝΩΣΤΟΙ, ΦΙΛΟΙ, ΓΕΙΤΟΝΟΙ

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος

η δύναμη σου θάλασσα, η θέλησή μου βράχος





Πρόληψη επί της Ουσίας

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!
δούρειος άνεμος του ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα
http://www.kounia.org/

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"

"ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΜΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ!"
Νίκος Καζαντζάκης... Κι όμως σήμερα ταιριάζει κι εδώ!

Αρχειοθήκη ιστολογίου